Einde Techno-weblog

Tot mijn spijt moet ik deze weblog beëindigen. Techno zal wel worden voortgezet in NRC Handelsblad, elke donderdag op de pagina Wetenschap, en in NRC Next.

Aantrekkelijker op de foto

Manipulatie.pngEen foto zo veranderen dat degene die erop staat aantrekkelijker lijkt dan in werkelijkheid. Kan dat? Mag dat? De New York Times schrijft over een soort plastische chirurgie die kan worden toegepast na het nemen van een foto. Toegepast op de foto wel te verstaan. Lees verder »

Auto met ingebouwde agent

ford_MyKey.jpgIn 2010 krijgen we de eerste auto’s die zich aanpassen wanneer de zoon of dochter des huizes achter het stuur zit. Zo worden de topsnelheid en het volume van de autoradio beperkt. Het gaat om een uitvinding van Ford, een programmeerbare contactsleutel genaamd MyKey.

Lees verder »

Antieke muziek herleeft

epigonion2.jpgEen muziekinstrument dat niet meer bestaat kan weer worden gehoord, nu het wordt gesimuleerd op de computers van een Italiaanse onderzoeksgroep. Het gaat om het epigonion, een harpachtig instrument met een veertigtal snaren, dat al bekend was bij de oude Grieken en is gebruikt tot in de Middeleeuwen.
Lees verder »

Virtuele hand heeft spieren en pezen

comparison.JPGHet verschil tussen deze twee handen is subtiel maar belangrijk. De linker is een computermodel met alleen een buitenkant. De rechter is een model dat is gemaakt van virtueel bot, virtuele spieren en pezen, en daaroverheen virtuele huid. Niet alleen makers van video-animaties hebben daar wat aan, ook chirurgen zijn er dankbaar voor.

Lees verder »

Computeronderdelen van dominosteentjes

sum1.jpgSlim geplaatste rijen dominosteentjes blijken net zo te kunnen werken als de onderdelen van computers die ‘logische poorten’ heten. Een video bewijst het. Ideetje voor de komende ‘Domino Day’ op 14 november?

Lees verder »

Video scherp als een foto

unwrap_mosaics.jpgOp het gebied van fotomontage is alles al mogelijk dank zij het alomtegenwoordige Photoshop. Videomontage daarentegen bestaat nog uit grof knip- en plakwerk. Dat gaat veranderen. Over een paar jaar kunnen we ook videoshoppen.
Lees verder »

Elastiekjesrevolver

pistool.jpgHoe onbenullig het ding ook is, een techniekliefhebber moet onder de indruk zijn van dit stuk speelgoed: een ongelooflijk stoer zilverglanzend pistool dat geladen kan worden met wel twaalf, eh, elastiekjes. Handgemaakt, mét lasergeleiding.

Lees verder »

Super. Slow. Motion.

slomolightning_1.jpgConsumentencamera’s leveren inmiddels waanzinnge prestaties op het gebied van slow motion. Maar de professionals behouden een voorsprong, getuige een onwaarschijnlijke video-opname van een bliksemontlading.

Lees verder »

Elektrische auto zonder accu

Mangaanbloem1.jpgElektrische aandrijving is opeens weer het wenkend perspectief voor de automobilist. Het is goedkoop en minder vies, dank zij de centrale opwekking. Maar een tank benzine brengt je nog wel verder dan een kofferbak vol accu’s. Microscopische bloemstructuren kunnen helpen meer elektrische energie op te slaan in minder ruimte.

Lees verder »