Bent Larsen als kamikaze

 Wat is er met Bent Larsen aan de hand? Een paar dagen geleden zag ik in Chess Today een partijstelling met de opgave ‘wit begint en wint’. Het was een partij Contin-Larsen uit een toernooi dat  in Buenos Aires bezig was.

Ik vond het jammer dat Larsen niet won, maar ik was blij dat hij weer speelde. Hij is 73 jaar en hij deed voor het laatst aan een toernooi mee in 2004. Over schaken schrijven deed hij wel. Ik lees altijd met plezier zijn artikelen in het Duitse blad Kaissiber. Ze springen van de hak op de tak, maar ze zijn onderhoudend en erudiet. Larsen begrijpt het schaken nog wel, dat is zeker.

Ik keek hoe Larsen het deed in dat toernooi in Buenos Aires en ik schrok. In de eerste helft had hij al zijn partijen verloren. En hoe! Hij werd weggevaagd.

Het kwam niet doordat hij het schaken niet meer zou begrijpen. Er was iets wonderlijks aan de hand; het leek of hij een voorgift aan zijn tegenstanders wilde geven.

In iedere partij speelde hij de meest krankzinnige openingen. Als een maniak gooide hij zijn a- en h-pion naar voren, zonder enig herkenbaar doel. Die partij tegen Contin begon bijvoorbeeld zo: 1. e4 a5 2. d4 d5. Het is niet mogelijk dat Larsen echt denkt dat dit goed is, maar wat bezielde hem dan?

De eerste zes partijen verloor Larsen. In de zevende ronde bood de Argentijn Carlos Garcia Palermo hem na 9 zetten remise aan. Garcia had met zwart toen al groot voordeel.

Hij is ook niet meer zo jong en hij speelde al tegen Larsen in de tijd dat die nog een groot schaker was. Het was duidelijk dat Garcia nu niet wilde winnen van Larsen, in ieder geval niet als die op zelfmoord uit leek te zijn. Larsen wilde liever verliezen dan een aalmoes ontvangen. Hij weigerde de remise en verloor verschrikkelijk.

Vervolgens verloor hij ook de achtste partij en gisteren in de laatste ronde maakte hij zijn schone score compleet, nul uit negen. Wat moeten we er van denken? Misschien was het een krankzinnig experiment waarbij hij zichzelf opdrachten gaf, bijvoorbeeld dat hij om de paar zetten met zijn randpionnen moest spelen. Zoiets hoop ik, maar ik ben bang dat Larsen ernstig ziek is.

Klik op het diagram om het te vergroten.conlar.JPG

Daniel Contin – Bent Larsen, Club Argentino, Buenos Aires 2008.

Wit begint en wint.

Voor wie zich herinnert dat ik wel eens over het ‘paard van Barendregt’ heb geschreven zal de oplossing niet moeilijk zijn.

Om die te zien, en ook de rest van de partij, moet U het partijvenster openen.


Dit bericht heeft 5 reacties op “Bent Larsen als kamikaze”

 1. Hatse zegt:

  Misschien wilde hij alle computervoorbereiding uitsluiten, want op zulke openingen laat je Rybka niet kauwen. Maar dan nog.

 2. Herman Beekman zegt:

  How about showing some respect to a true GM who is ill and who has had a chess career that makes your own quite pathetic ?

 3. Bas zegt:

  Herman Beekman waarom spreek je engels in godsnaam?
  En je reactie vind ik ook al raar. Het suggereert dat Hans geen respect zou hebben voor Bent Larsen. Lijkt me nogal onzin.

 4. Karel zegt:

  Het is jammer dat dit Larsen moet overkomen, een geweldige speler. Maar wel al jaren psychiatrisch patient. Soms moet je tegen jezelf beschermd worden.

 5. Schachblätter zegt:

  [...] Aires mit Off-Beat-Eröffnungen, darunter war zweimal der Grob-Angriff. Bent Larsen als kamikaze, titelte Hans Ree. [...]

Reageren op dit bericht is niet meer mogelijk.