Welkom president, tot ziens lezers

aaaaabamawint2.jpgDe campagne zit erop. Hier de tekst van Obama’s overwinningsspeech, hier een samenvatting, hier de video. Een ruime overwinning na een prachtig jaar. Dit blogje was er alleen voor de campagne – heerlijk om te doen, maar nu is het mooi geweest. Misschien kom ik later terug met iets soortgelijks. Ik heb me bewust nooit gewaagd aan voorspellingen. Maar ik moet bekennen dat ik dit voornemen één keer, in de zomer, op reis door Missouri, heb geschonden. Ik was bij een journalist langsgegaan voor hulp, die gaf hij ruimhartig, en toen ik mijn opschrijfboekje opborg zei hij: mag ik nu jou vragen stellen? Dat kon ik niet weigeren.  Hij schreef er dit stukje over, een duidelijk bewijs dat ik Obama’s overwinning niet aan zag komen. Daarom ten slotte een tip: deze man heeft het hele afgelopen jaar volgehouden dat Obama ruim zou winnen.

De beslissing lijkt gevallen

aaaaaaabiden.jpgSommigen zeggen: het is gebeurd. En er is tot nu toe weinig aandacht voor de uitgelekte exitpolls – hier – maar die lijken dit jaar redelijk accuraat: Obama wint alle swing states. Nu de grote networks voorspellen dat Ohio en Pennsylvania naar Obama gaan, zegt een medewerker van McCain: ,,We need a miracle.” Ook Virginia ziet er goed uit voor de Democraat. Indiana is opmerkelijk spannend. Het heeft alles van een landslide. Maar het is vroeg.  Detail: zelfs Texas en Nebraska zijn op dit moment too close to call.

En als de peilingen ernaast zitten?

De laatste dag bestond eigenlijk uit twee delen. Er was de campagne, die gewoon doorging. En er was het overlijden van Obama’s oma. In dit gepolariseerde land zien mediawatchers ook stukken over haar dood als uiting van progressieve vooringenomenheid. Obama:

Hier de rest van de laatste dag, in honderd seconden: Lees verder »

McCains laatste aanvallen

aaaabamacain.jpgDe peilingen en hun weerslag – Obama houdt een voorsprong. Hier de tussenstand van Congressional Quarterly, hier van Karl Rove, hier van Charlie Cook, hier van NRC Handelsblad, en hier – per staat gewogen en beschreven – van Chuck Todd, het politieke wonderkind van NBC. En hieronder Todds uitleg in Meet the Press over McCains resterende opties:

Dan de voorspelling van vier kenners uit een zondagochtendshow, waarbij vooral de eerste twee die aan het woord komen aandacht verdienen: de onafhankelijke conservatief George F. Will en Matthew Dowd, in 2004 de topstrateeg van George W. Bush. (De derde is Time-journalist Mark Halperin, de vierde Democratisch strateeg Donna Brazile.): Lees verder »

Cheney helpt Obama

aaaaacheney.jpgMcCain verbetert zich behoorlijk in Pennsylvania, zijn enige kans op een verrassing. In de laatste drie onderzoeken is het verschil teruggebracht tot acht, zes en vier procentpunt. Dat was veel hoger, dus als deze trend zich voort zou zetten beleven we een spannende dinsdagavond. Feit is wel dat zijn gemiddelde achterstand groot blijft, hier de grafiek. En deze kenner zegt dat er voor Obama nog weinig aan de hand is.

Voor Obama kwam het beste cadeau in dagen van Cheney.

Daar stond de Democraat graag uitvoerig bij stil: Lees verder »

Obama’s tante

obama4.jpgWat Obama’s tante ertoe doet? Haar verhaal – ze verblijft illegaal in de VS – wordt vandaag in leven gehouden door persbureau AP. Eerder deze week had The Times uit Londen als eerste aandacht voor haar. 

Conservatieven zijn verguld – hier, hier, hier. De 12 miljoen illegalen in dit land zijn een nationale ergernis. Maar McCain kan en wil er geen campagnethema van maken: hij steunde eerder een pardon voor illegalen. Dus de tante is een mooie omweg om de nationale ergernis in verband te brengen met Obama. Maar of het werkt? Lees verder »

Komt McCain terug? Is Palin de toekomst?

- De dag in honderd seconden. Halloween. Denkt McCain werkelijk dat Palin het toekomstige gezicht van zijn partij is?

- Obama zet drie kranten die McCain steunen uit het campagnevliegtuig. Domme pr-actie.

- Interessante verkenning: wie worden de eventuele kabinetsleden van Obama? Lees verder »

McCain: Hillary en ik…

aaaaamchill.jpg

The Economist, Brits maar veel gelezen hier, spreekt steun uit aan Obama. ,,He has campaigned with more style, intelligence and discipline than his opponent. Whether he can fulfil his immense potential remains to be seen. But Mr Obama deserves the presidency.”

McCains strategie in Pennsylvania: Hillary en ik horen bij elkaar. 

Fear mongering van Obama: Lees verder »

Sfeerbeelden

Schoolkinderen in Georgia swingen en zingen om het feest van de democratie te vieren.

McCain introduceert Joe the Plumber. Maar wat nu weer? Joe where did you go? Lees verder »

Nieuwe president? Koop een wapen

In Florida gaan de wapenverkopen omhoog nu de verkiezingen naderen.

Bill O’Reilly heeft zijn electorale kaart nog niet helemaal bijgewerkt. Of het moet zijn dat hij deze interne peilingen van McCains mensen standaard ontvangt. Een andere Bill, Clinton, trad voor het eerst in de campagne met Obama op. Hij heeft het nog niet verleerd: Lees verder »