Oude hondenjacht?

Schokkend item, gisteravond op het NOS-journaal van acht uur. Met behulp van honden werd gejaagd op hazen, terwijl de ‘jagers’ zelf stonden te juichen als de honden een haas te pakken namen. Het was een aankondiging van een reportage in Nova, met ,,schokkende en exclusieve beelden”. Teletekst meldde de hele avond: Alarm over wrede jacht met honden.
Moesten we daar iets mee? Is dit nieuw? Lees verder »

bangladesh

2007_11_19t092451_450x298_us_bangladesh_storm.jpgVandaag ging het belangrijkste bericht in nrc.next (dat bovenin pagina 3) over Bangladesh. Een ramp die al vijf dagen oud is! Waarom, vroegen verschillende collega’s zich af. De Volkskrant en NRC Handelsblad hadden het nieuws over de storm en de overstromingen juist klein gebracht.

Ik moest op zoek naar het antwoord, want ik had zondagavond, toen de beslissingen voor de maandagkrant werden genomen, geen dienst. Maandagmorgen had de prominente plek mij níet verbaasd: ik luister smorgens bij het aankleden altijd naar de BBC en daar was het nieuws eveneens groot. Verder ben ik zelf in 1991 als verslaggever naar Bangladesh geweest en volg sindsdien het land met iets meer interesse, dus ik was ook blij met het bericht. (Met dat we het hadden, bedoel ik) Afijn, Thalia Verkade, die zondagavond wel op de redactie was en verantwoordelijk was voor het buitenlandse nieuws, meldt desgevraagd: Lees verder »

Nozman doet aanzoek

Cartoon van Nozzman niet gesnapt vanmorgen? Het zit zo. Hij wilde zijn vriendin Maartje ten huwelijk vragen, maar hoe doe je dat 86_trouwen.jpgnou? In de krant, bedacht hij. Origineel en bovendien, als hij de cartoon eenmaal had getekend en naar de redactie had gestuurd,  kon hij niet meer terug. Nozzman vroeg Jan Paul van Wijk, art director van nrc.next, of het voor één keertje mocht. Goed, zei Jan Paul, als je dan volgende week ook de afloop meldt. Dus volgende week zal Nozzman in een klein hoekje van zijn cartoon (niet weer het hele plaatje) melden of het ja of nee is geworden. (Ja, weet hij eigenlijk zeker). Lees verder »

Brief aan de next-generatie

boeken.jpgDe komende tijd elke dinsdag op de nieuwe pagina’s Zin een ‘open brief aan de next-generatie’. We willen als redactie mensen uitnodigen om in krap 300 woorden ons iets te melden dat hen hoog zit. En dat ons als lezers aanzet tot denken. Rob Wijnberg, redacteur van nrc.next maar ook schrijver van het boek/pamflet Boeiuh, begint. Dit is zijn verhaal, dat morgen in de krant staat:

,,Het afgelopen half jaar heb ik veel spreekbeurten gehouden over mijn boekje Boeiuh – Het stille protest van de jeugd.  Niet zelden stond ik voor een zaal vol leeftijdsgenoten, jonge twintigers.  Altijd spannend: hoe reageren zij op mijn stelling dat mijn generatie apathisch is geworden? Nauwelijks maatschappelijke betrokkenheid toont? Idealisme heeft ingewisseld voor cynisme? Ze reageren meestal zoals ik ons beschrijf: schouderophalend. Soms ontstaat er rumoer  als ik een lijstje oplees van oorlogen die nu in de wereld gaande zijn – vooral omdat het lijstje tamelijk lang is.  Gevolgd door schuldbewust gegrinnik als ik een lijstje van het aantal jongerendemonstraties tégen die oorlogen erbij haal – want dat is nogal kort.

Lees verder »

Maandag iets nieuws!

zin_niet_afmaken.jpgMaandag aanstaande gaan we nrc.next een klein beetje vernieuwen. We hebben als redactie onlangs de krant grondig geëvalueerd, en er is een uitgebreid lezersonderzoek gehouden. Redactie en lezers vonden ongeveer hetzelfde. Er is  tevredenheid over wat we doen (behalve natuurlijk als we een keer een stomme fout of een dag een saaie krant maken), maar er zijn nog wensen over wat we niet doen. Wat met name opvalt is de breed gesteunde vraag naar meer aandacht voor filosofie, geschiedenis, psychologie, religie, zeg maar: zingeving. We gaan dus twee nieuwe pagina’s maken, met als werktitel Zin. 

Omdat we de krant niet dikker willen maken moeten er ook pagina’s sneuvelen. Lees verder »

Dwaze dagen of dwaze journalistiek?

ddd.jpgDe 3 dwaze dagen van de Bijenkorf waren donderdag de cover. Later die dag ontvingen we deze brief:

,,Sinds deze week heb ik een nrc next+ abonnement. Na 25 jaar AD vond ik de kwaliteit zodanig achteruit gegaan dat ik heb opgezegd, en dan vooral m.b.t. de keuze en nieuwswaarde van de voorpagina. Daar wil je als abonnee s’morgens bij het ontbijt het échte en kwalitatief nieuws lezen, en niet lastig gevallen worden met allerlei onbenullige bullshit van zogenaamde bekende Nederlanders of ander oninteressant lokaal geneuzel. Daarvoor hebben we de Telegraaf en alle gratis lokale HAH krantjes, als je daar behoefte aan hebt.

Na 25 jaar AD, en wat proefabonnementjes werd het dus kiezen tussen de Volkskrant en NRC. De signatuur van de Volkskrant was mij toch iets te links, dus… NRC. Dat leek een goede keuze… tot vanmorgen! Ik kon mijn ogen bijna niet geloven toen mijn vrouw vanmorgen deze dolle dwaze Bijenkorf krant onder mijn neus drukte met de opmerking, is dit die kwaliteitskrant van jou?

Hiervoor heeft de Bijenkorf fors in de buidel moeten tastten was mijn 1e reactie, direct gevolgd door de constatering dat het hier geen advertentie betreft maar een voorpagina-groot redactioneel artikel. Met een verwijzing naar de voortzetting op pagina 4 en 5. Geheel in stijl en kleur van de Bijenkorf actie voor de 3 dolle dwaze dagen. Dit kan toch helemaal niet! Lees verder »

Je reputatie op internet

Goed, teveel aandacht voor Ehsan Jami dus – al blijf ik ermee zitten dat de column van Aaf tegelijkertijd geprezen wordt. Die column gaf toch óók weer aandacht voor Ehsan Jami? Het antwoord zal uiteraard zijn: het gaat minder om de hoeveelheid dan om de kwaliteit van de aandacht. En Aaf zegt de dingen vaak zo raak dat je meer niet nodig hebt.

Hoe is dat met aandacht voor ontwikkelingen op internet? Juist goed of overbodig? Vorige week hadden we een cover over Linkedin, morgen (donderdag) een cover over je reputatie op internet. Die is zo stuk, bijvoorbeeld door een jeugdzonde die er eeuwig op blijft staan. Of door laster: iemand die bewust negatieve dingen over je schrijft. NRC Handelsblad heeft lang last gehad van een zelfbenoemde ombudsman: een oud-stagiaire die door de krant geen baan aangeboden had gekregen en die sindsdien op internet op soms humoristische toon kwaadaardige roddels over de redactie presenteert als feiten. En aangezien de letters NRC een goede Google-rating opleveren, eindigt die site nog steeds hoog als je de naam van een willekeurige NRC-redacteur googelt. Lees verder »

Te veel Ehsan Jami?

Maandag de cover, woensdag een groot deel van de opiniepagina én ook nog de column van Aaf – besteden we te veel aandacht aan Ehsan Jami en zijn (steun)comité van ex-moslims?

Ja, vinden verschillende next-redacteuren. We hadden het er net over tijdens de nieuwsvergadering van zes uur. Want: wie is hij nu helemaal? En: maandag kwam hij zelf aan het woord, op Opinie staat morgen de tekst van de steunverklaring aan hem… dat is zo kritiekloos! Lees verder »

Verschraling van de pers

Sorry dat we zo lang afwezig waren. Voor een deel met vakantie, voor een ander deel dubbel zo hard werkend omdat de rest met vakantie was. Titia is nu nog even op reis, maar voor de rest is het nieuwe ‘journalistieke jaar’ weer volop begonnen. We hebben in september elke woensdag next.jobs, er komt weer een nieuwe next.guide aan en gelukkig is er ook weer volop nieuws dat om duiding vraagt.

Maar kijk een eens naar deze bijdrage op De Nieuwe Reporter, op dit moment Nederlands beste site over journalistiek. ,,Het is geen gebruik in de westerse democratie en al helemaal niet in de journalistiek, om per decreet een discussie af te kappen. Maar als het mogelijk was zou ik voorstellen onmiddellijk op te houden over de ‘verschraling van de pers’, hier en daar nog sterker uitgedrukt als ‘debilisering’. Lees verder »

Reactie van een lezer (2)

korpel.jpg,,Het zal wel niet vaak voorkomen dat wanneer u een foto plaatst van willekeurige Nederlanders dat een korpel2.JPGvan uw lezers daarop staat”, mailt Anneke Korpel uit Voorburg. ,,Vooral omdat uw doelgroep toch de jongere lezer betreft en het hier een artikel over de ‘nieuwe ouderen’ betrof. Toch is dat zo! (Wij zijn al abonnee sinds de oprichting van nrc.next).”  Haar man werd gefotografeerd door Frank van Rossum, fotograaf van persbureau WFA, toen hij een van zijn kanotochtjes maakte over de Vliet en Vlietlanden. Links de foto uit de krant, rechts een door Anneke Korpel genomen foto, toen de hond nog een pup was.