Duitse bewaarplicht ingeperkt

Het Duitse servers.jpgConstitutioneel Hof, de hoogste rechtbank in Duitsland, heeft de wet op de bewaarplicht enigszins ingeperkt. Dit gebeurde naar aanleiding van een petitie van 30.000 burgers. In de petitie vroegen burgers het Bundesverfassungsgericht te oordelen over de grondwettelijkheid van het opslaan van internet- en telecomgegevens en van het opvragen en gebruiken van die gegevens. Over dat laatste punt heeft het Hof nu een uitspraak gedaan: de gegevens mogen alleen worden opgevraagd in verband met onderzoek naar zware criminaliteit. Opsporingsdiensten willen de gegevens ook gebruiken voor analyse naar patronen in de communicatiegegevens van niet-verdachten, en voor de opsporing van ‘middels telecommunicatie begane strafbare feiten’. Dat mag dus niet van het Hof. Een uitspraak over het eerste deel van de petitie volgt nog.

(Via Opinie Weblog Xs4all; foto van Steve Jurvetson)


Dit bericht heeft 1 reactie op “Duitse bewaarplicht ingeperkt”

  1. Marie-Jose Klaver » Nederlandse Kamervragen na uitspraak bewaarplicht zegt:

    [...] Bundesverfassungsgericht in Karlsruhe. Het Duitse Constitutionele Hof heeft de werking van de wet ingeperkt. Kamerlid Pechtold wil van de minister van Justitie Hirsch Ballin weten of de Duitse uitspraak ook [...]

Reageren op dit bericht is niet meer mogelijk.