Op de bres voor privacy

De Nederlandse hiddenmuts.jpgprivacywaakhond CBP heeft vandaag aangekondigd de privacywetgeving strenger te handhaven. “OV-chipkaart, rekeningrijden, verwijsindex risicojongeren, het elektronisch kinddossier, het elektronische patiëntdossier, één uniek persoonsnummer voor iedereen, het bewaren van alle telecommunicatiegegevens van alle 480 miljoen Europese burgers, vergaande koppeling van bestanden en profilering, zoekmachines die over je schouder meekijken, spyware, volledig dekkend cameratoezicht. Het moet niet veel gekker worden”, aldus Jacob Kohnstamm, voorzitter van het College bescherming persoonsgegevens (CBP) in een persbericht.
Het CBP doet deze aankondiging op Internationale Privacydag. In 27 Europese landen, de Verenigde Staten en Canada wordt met publiekscampagnes, bijeenkomsten op scholen en andere initiatieven gehoor gegeven aan de oproep van de Raad van Europa en Europese Commissie om privacy in het zonnetje te zetten, schrijft Corien Prins, hoogleraar Recht en Informatisering aan de Universiteit van Tilburg, op het Opinieweblog van Xs4all. (De provider betaalt sinds kort een leerstoel beveiliging en privacy aan de TU Delft.) Ook Prins, die tevens lid van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) is, neemt een strijdbare houding in: “Ik zal nooit meegaan met de houding dat het inmiddels toch wel eens duidelijk is dat we ons moeten neerleggen bij de situatie dat andere belangen dan privacy op dit moment kennelijk de voorrang en voorkeur hebben.” Volgens Prins zijn onverschilligheid en hokjesgeest de grootste bedreigingen voor de privacy.

(Foto van washengwa)


Dit bericht heeft 2 reacties op “Op de bres voor privacy”

 1. Henk Mommaas zegt:

  dit is mosterd na de maaltijd, alle gegevens zijn al lang verspeid in alle haarvaten van het systeem en niet alleen de onze maar ook alle gegevens van onze voorouders die koppelingen zijn simpel te maken.
  dus het CBP voert actie voor de schijn, mogelijk op politieke instructie om het volk rustig te houden.
  praktisch is de controle of sactionering niet meer uitvoerbaar.

 2. Aryan zegt:

  Quote:
  Volgens Prins zijn onverschilligheid en hokjesgeest de grootste bedreigingen voor de privacy.
  ________

  Mja, dan is Nederland er helemaal klaar voor….. dat krijg je d’r ook zo lekker snel uit enzo…

Reageren op dit bericht is niet meer mogelijk.