Duitse overheid bespioneert burgers via malware

In Duitsland trojaanspaard_1.jpgmaakt de overheid gebruik van Trojans om stiekem de computers van burgers te doorzoeken. Een Trojan of Trojaans paard is een computerprogramma dat zichzelf op een nagenoeg onzichtbare wijze op de pc van de gebruiker installeert. Volgens de Duitse staatssecretaris van Binnenlandse Zaken, is deze spionagemethode niet onwettig als geheime diensten er gebruik van maken. De oppositie en het Duitse College bescherming persoonsgegevens zijn verontwaardigd en willen dat de overheid onmiddellijk stopt met deze vorm van spionage. Begin dit jaar bepaalde een Duitse rechtbank dat de politie niet via malware mag spioneren.
(Via Opinieweblog; foto van C. Carlstead)


Dit bericht heeft 5 reacties op “Duitse overheid bespioneert burgers via malware”

 1. hans pols zegt:

  Ik neem aan dat dit ook in Nederland gebeurt. Waar komt toch die drang vandaan om de burger geheel in zijn macht te krijgen.Eind van het liedje wordt een wereld revolutie die zijn weerga niet kent. Men pikt het niet langer , en de 68 generatie zit dan al lekker van een goed pensioen te genieten. Denk aan de Melkerts,van Dams, Brinkhorsten,Pepers,van de Bergjes, en al deze lieden die op de Gereformeerde linkse universiteiten hun wereldbeeld hebben verkondigt.De media s zijn slaafse vazallen van dit systeem. Geef ze een goede job en ze schrijven alles wat je wilt.

 2. David N. Jansen zegt:

  Ik herinner me dat een dergelijk bericht als 1-april-grap curseerde…

 3. Joost Bullens zegt:

  Je kunt je ook afvragen wat overheden doen met die informatie. Chantage?
  En de EU wil zogenaamd in naam van de strijd tegen terrorisme e-mailverkeer, mobiel belverkeer en internetverkeer van elke Europeaan opslaan. Helaas interesseert het de gewone burger helemaal niets. Nobody cares in onze decadente consumptiemaatschappij. Kijk maar naar het aantal reacties op dit bericht.

 4. Olivier zegt:

  Het lijkt me geen 1-april-grap, gezien het artikel in Welt (zie eerste link). En ik vermoed ook dat dergelijke dingen in Nederland gebeuren, of zouden kunnen gebeuren.
  De voornaamste reden lijkt mij, dat verreweg de meeste mensen onvoldoende inzicht hebben in hoe zoiets als computerspionage functioneert. Ik ook, hoewel ik waarschijnlijk meer dan gemiddeld weet over computers, zelfs meer dan de meeste mensen van mijn leeftijd (21). Dus wordt een bericht zoals dit nauwelijks geregistreerd, doet het geen (alarm)bellen rinkelen, en hoort men er verder niets over. Dit is dus bij uitstek een onderwerp waar de wetgever niet moet vertrouwen op de kiezer, maar zijn taak, het maken van wetten in naam van de kiezer, ten dienste van de gehele bevolking, gewetensvol moet uitvoeren. En dat is helaas lastig en uit de mode.

 5. Arjan zegt:

  In dit artikel worden feiten denk ik een beetje verdraait. Het maakt namelijk niks uit dat de politie is verboden om dit soort praktijken uit te voeren. Het gaat namelijk om de geheime dienst. Daarnaast volgen die heus niet iedereen en zullen ze alleen bijvoorbeeld terroristen of criminelen bespieden. Waarom dit tegen gaan? Dit bevordert alleen maar de veiligheid. Op deze manier kunnen MSN gesprekken ook ‘afgeluisterd’ worden, zonder dat deze personen het door hebben.

Reageren op dit bericht is niet meer mogelijk.