Zilveren Camera

Zilveren Camera2009Zilveren Camera winnaar  Pim Ras was de fotograaf die op het juiste moment op de juiste plaats wist te komen. Ondanks het feit dat de Sterke Arm hem na 2 opnames ruw van zijn werk afhaalde, slaagde hij er toch in alles in één beeld te vatten. Een vreemde reflex van gezagsdragers, in welk land je ook bent, dictatuur of democratie, toch proberen mensen met of zonder uniform, de werkelijkheid te manipuleren en te voorkomen dat vervelend nieuws geopenbaard wordt. Het is Koninginnedag in Apeldoorn en het protocol werkte in een stevig tempo het draaiboek af. Alleen was er niet echt rekening gehouden met Karst T. die met zijn Suzuki Swift ( wie denkt niet aan hem, wanneer je voor een stoplicht achter zo’n auto staat ) vol gas door alle afzettingen heen scheurde op weg richting bus met de Koninklijke Hoogheden. Het zal voor de jury van de Zilveren Camera niet gemakkelijk zijn geweest om een keuze te maken uit het rijke fotografie aanbod. Zilveren CameraANP fotograaf Robin Utrecht maakte vanaf de Koninklijke bus in een reflex een bloedstollend mooie foto.

Het paard van Charlotte

Uit mijn ooghoeken zag ik in een Rotterdamse manege het paard van Charlotte. Pony Al jaren zit op mijn netvlies dat prachtige beeld van de Nederlandse fotografe Charlotte Dumas . Een wit paard tegen een zwarte achtergrond , een mooi gebogen nek, door Charlotte op hét moment gefotografeerd. Zou ze het erg vinden wanneer ik haar na probeer te doen?  Onlangs zag ik op de VPRO TV de prachtige documentaire ” Like an animal “ over hoe ze te werk gaat. Niet even vlug, maar weloverwogen en met liefde.

Schoonheid

SchoonheidOp een zondagmiddag wandel je in het park Schoonoord in Rotterdam en kom je deze prachtige lange benen en billen tegen. Niet direct bruikbaar voor de krant, maar toch heel mooi om te laten zien en te bewaren in je archief.

Wat een schoonheid

kzRoeien.jpg

Soms heb je van die foto’s die je een tijd achtervolgen. Ze zitten op je netvlies. Op de NRC sportpagina van 26 november staat er zo een. Fotograaf Karel Zwaneveld is er in geslaagd om alles in één beeld te vangen. Een Hollands landschap, wedstrijd skiffeurs, een molen, donkere luchten en een regenboog. Als je niet beter wist zou er je de ultieme Photoshop foto in zien. Wat een schoonheid, maar wat ook een geluk. Dit is toch een beetje waar iedereen die fotografeert op hoopt. Net even dat extra moment.

UFO met de IXUS

vmLuchtFr.jpg

In New York is het ongewoon warm. En in Moskou ziet het er ook niet als een echte winter uit. En in de Provence vlakbij Gordes zijn er wolken die lijken echt op UFO’S.

De verstokte roker die op 1 januari 2007 is gestopt met roken, maar toch het gevoel van het pakje in de zak wil behouden, koopt voor de prijs van een paar pakjes cigaretten een cameraatje wat de vorm heeft van een goed gevuld pakje. Altijd handig voor het geval de “aliens” komen.

Paul Huf Fotogala

PeterSigmond3270.jpg

Behoorlijk dringen was het op de avond van de verkiezingen in het Rijksmuseum onder het schilderij “Schuttersmaaltijd ter viering van de Vrede van Munster in 1648″van de Nederlandse schilder Barthlomeus van der Helst. Lees verder »

Paparazzo collega

WillekeBloemen2471.jpgIn 1972 heb ik haar ontmoet en gefotografeerd tijdens haar optreden in het theaterstuk “Liebelei” bij het Nieuw Rotterdams Toneel, de actrice en zangeres Willeke Alberti (1945). En gisteravond Lees verder »

Foto Vrienden

vmPiterGerrit_2153.jpgTussen alle beroemdheden op het Internationale fotofestival Visa pour L´Image in Perpigan kwam ik deze twee fotovrienden tegen. Pieter Broertjes, hoofdredacteur van de Volkskrant en de oud D66 politicus en voormalig NOS baas Gerrit Jan Wolffensperger, voorzitter van World Press Photo. Lees verder »

“Personal Best” van Elliott Erwitt

vmElliott2120.jpgWat is dat toch een leuke Magnum fotograaf ,die Elliott Erwitt. Buiten dat hij veelal humorvolle foto’s maakt, heeft hij ook een interessant verhaal wanneer hij over fotografie spreekt. Lees verder »

Wereldfoto’s in Frankrijk

vmJohnLester2099.jpgHet was bloedheet in het Couvent des Minimes, een van de prachtige locaties in het Franse Perpignan, waar het jaarlijkse Internationale Fotofestival over fotojournalistiek “ Visa pour L’Image” voor de achtiende keer wordt gehouden.

Lees verder »