Orgel en ‘Troubled Water’

Jedid-Jah Jonker mailt:

De film ‘Troubled Water’ van regisseur Erik Poppe was een van de publieksfavorieten tijdens de laatste editie van het filmfestival in Rotterdam. Wat mij betreft terecht – ik vind het een zeer bijzondere film. Het is heel jammer dat deze film nog geen Nederlandse distributeur heeft.
Mijn vraag gaat over de orgelmuziek die wordt gespeeld door de hoofdrolspeler. Een van de nummers die hij speelt is “A bridge over troubled water” van Simon & Garfunkel. Dit speelt hij volgens mij tijdens een rondleiding van een schoolklas. Ik wil graag weten welke muziek hij speelt tijdens de trouwdienst. Het is erg lastig om dit te achterhalen, omdat er nergens informatie over soundtrack te vinden is.

De Noorse film DeUsynlige (letterlijk vertaald: De onzichtbaren, internationale titel: Troubled Water) van regisseur Erik Poppe heb ik niet gezien, maar de uitgebreide trailers op internet geven wel een aardige indruk. Met name de officiële Noorstalige website is een schitterende aanbeveling. Omdat de film twee gezichtspunten bevat, die van een alleenstaande moeder en pastor aan de ene kant en de organist, die haar kind zou hebben vermoord aan de andere kant, staan op de site twee naast elkaar geplaatste schermen met lange fragmenten; het is onmogelijk om beide tegelijk scherp te krijgen, de bezoeker moet met de cursor kiezen tussen het ene of het andere point of view. Mooie technische vondst met betekenis.

In de hieronder doorgeplaatste trailer is te horen hoe de organist Bridge over Troubled Water speelt. Het andere fragment, tijdens de bruiloft, komt er niet in voor. Ook op de website van het Rotterdamse festival stellen twee bezoekers de vraag wat die muziek (met een cello en een orgel) toch is.

Wel te achterhalen valt de naam van de componist van de gewone filmmuziek, de Zweed Johan Söderqvist. Op zijn eigen site zijn ook vier fragmenten van de score te beluisteren. Het is niet waarschijnlijk dat hij ook verantwoordelijk zou zijn voor de gezochte orgelmuziek.

Bij gebrek aan nadere informatie (ook Google biedt geen uitkomst) moet ik dus het antwoord schuldig blijven. De ervaring leert dat er onder lezers van deze rubriek vaak mensen zijn die de film hebben gezien en het antwoord wel weten. Dus houd de reacties in de gaten.

Ten slotte lijkt Troubled Water inmiddels wel degelijk een Nederlandse distributeur te hebben gevonden. Internet Movie Data Base noemt als beoogde Nederlandse premièredatum 10 september 2009.

Troubled Water (de Usynlige) trailer


Dit bericht heeft 13 reacties op “Orgel en ‘Troubled Water’”

 1. Henk zegt:

  De gevraagde muziek heet Allegro voor cello en orgel en is gecomponeerd door Liv-Benedicte Bjorneboe, tenminste, dat maak ik op uit de volgende link:
  http://no.wikipedia.org/wiki/Allegro_for_cello_og_orgel.
  De film is trouwens al in divx formaat te vinden op usenet. In het Noors zonder ondertitels, dat wel.

 2. Nico van den Berg zegt:

  De componist van de originele orgelmuziek uit de film is Iver Kleive. De orgelmuziek in de film is door hem zelf uitgevoerd. Volgens de aftiteling zijn het, naast eigen werk, de volgende muziekstukken: Allegro voor orgel en chello (Liv Benedicte Bjørneboe) en Choral nr 54 (Johan Sebastian Bach). Het gezochte stuk zal waarschijnlijk het eerst zijn.
  In Noorwegen is de dvd afgelopen februari uitgebracht, maar helaas alleen met Scandinavische ondertitels.
  Voor zover ik kan nagaan is de soundtrack niet op cd uitgebracht. Volgens de Noorse wikipedia is het betreffende muziekstuk wel op cd uitgebracht, op het album “Organ and chambre music”: http://no.wikipedia.org/wiki/Organ_and_chamber_music
  Zie ook: http://www.euridice.no/2007_index_new.php?id_mnu=10&id_rk2=11 Hier vind je ook een aardige video-link met een kort interview met de componiste: http://www.adressa.no/tv/?id=7352

 3. Jedid-Jah Jonker zegt:

  Heel erg bedankt voor jullie hulp. Alleen het stuk “Allegro voor cello en orgel” is het niet, want dat nummer wordt eerder in de film gespeeld – in gezelschap van een cellist. Het muziekstuk dat wordt gespeeld tijdens het huwelijk wordt alleen door de organist gespeeld.

 4. Chris Oosterom zegt:

  De film wordt inderdaad in september in Nederland uitgebracht, en wel door Wild Bunch Benelux. Misschien kun je daar een antwoord krijgen.

 5. Jedid-Jah Jonker zegt:

  Via de website van zijn management (http://www.kalleklev.no/english/artists/kleivekomp.html) ben ik in contact gekomen met de componist Iver Kleive. Hij heeft me gemaild dat het nummer “Toccata over Store Gud vi lover Deg” heet. Er is ook een kortere versie voor orgel en symphonie-orkest en dat heet “Nobel Overture”. Later dit jaar komt dit nummer ook uit op CD. De bladmuziek is gepubliceerd door Cantando (http://www.cantando.com).

  Nogmaals bedankt allemaal voor het meezoeken!

 6. Chris Oosterom zegt:

  Van de producent:

  Its called Toccata, and its written and performed in origin by Iver Kleive, who have made most of the organ music for the movie.
  Its not been recorded to any cd, but I’ve been told that Iver Kleive might make a cd later this year which will contain all the organ music from the feature.

 7. Iman de Zwarte zegt:

  Nadere details over de Cantando-uitgaven:

  -Introduction et Allegro van Liv-Benedicte Bjørneboe (waarvan het Allegro in de film gebruikt wordt in een versie voor orgel en cello – als ik de eerder genoemde video-link goed begrepen heb), de originele orgelnoten:
  http://webshop.cantando.com/exo_showDetails.html?itemType=1&id=C2395

  -Toccata “Store Gud vi lover deg” van Iver Kleive (de melodie is in Nederland bekend als “Grote God wij loven U”):
  http://webshop.cantando.com/exo_showDetails.html?itemType=1&id=C1405

  Het in de film gebruikte orgel is dat van de Pauluskerk in Oslo, in 1956 gebouwd door de firma Jørgensen, met gebruikmaking van materiaal uit het vm. Hollenbach-orgel uit 1891.
  http://pauluskirke.brix-hilden.com/default.asp?page=40

  Hoewel de meeste orgelmuziek in de film gespeeld is door de “cross-over-musicus” Iver Kleive ( http://www.oslobachkor.no/iver_kleive.htm ), mag niet onvermeld blijven dat hoofdrolspeler Pål Sverre Valheim Hagen ivm. deze film orgellessen volgde bij Iver Kleive en sinds die tijd geen kerk meer voorbij kan lopen zonder aan de deur te voelen en een blik op het orgel te werpen.

 8. Lydia Vroegindeweij zegt:

  De Nobelouverture is te horen en te zien op Youtube, gespeeld door Iver Kleive zelf.
  Zie http://www.youtube.com/watch?v=toyHQT_MP40

 9. Lex Koning zegt:

  Ik heb gisteravond de film gezien. Het is steeds weer indrukwekkend als ik dergelijke orgelmuziek hoor. Het boeiende aan deze film is voor mij dat de vroegere beklemming die het geloofgedoe in de kerk met zich meebracht door de relatieve buitenstaander Jan een oprechte invulling krijgt : deze man worstelt met een concrete schuldvraag en hij kan zich d.m.v. het orgelspel van die druk (tijdelijk) bevrijden. Maar als ik diezelfde muziek in een heel andere setting hoor (zoals op Youtube bijv. genoemde Nobelouverture) vind ik het veel minder imposant. Hoe sterk is de link kerkorgelmuziek-calvinisme-schuldgevoel wel niet?

 10. Dirk zegt:

  http://www.klicktrack.com/2l/releases/iver-kleive/deusynlige-cd/2

 11. Henk van den Berg zegt:

  Vorige week heb ik de indrukwekkende film ook gezien. Goed acteerwerk, mooi verfilmd en inderdaad prachtige muziek. Na wat zoeken ontdekte ik dat de soundtrack met filmmuziek van Iver Kleive te vinden is bij iTunes: http://itunes.apple.com/nl/album/orgelmusikken-fra-deusynlige/id339151301
  Natuurlijk klinkt het thuis nooit zoals een echt orgel of de geluidsinstallatie van een bioscoop, maar het is beter dan niets.
  Gelovig of niet, zo’n muziek gaat dwars door je heen en draagt enorm bij aan het verhaal van de film.

 12. johan zegt:

  Zeer mooie film, gisteren gezien in Plaza Futura (Eindhoven). Mooie muziek.
  Je synopsis van de film is overigens niet correct: “..twee gezichtspunten bevat, die van een alleenstaande moeder en pastor aan de ene kant en de organist, die haar kind zou vermoord aan de andere kant”. De alleenstaande (vrouwelijke) pastor met kind en de moeder met verloren kind zijn verschillende personages.
  Snel kijken, het is een aanrader.

 13. Eric Weijers zegt:

  Op spotify is de cd te vinden met de muziek uit de film:

  http://open.spotify.com/album/1RdrjHATpl6OmjoUfE7aCj

  spotify:album:1RdrjHATpl6OmjoUfE7aCj

  De film is ook een absolute aanrader!

Reageren op dit bericht is niet meer mogelijk.