Van oude en nieuwe rovers

Tonny Koenders-Crets vraagt:robber.jpg Wil je me raad geven? We hebben ooit op een bandje via de VPRO uitzending ‘De Roverssymfonie’ opgegenomen. Nu zou ik dolgraag willen weten hoe ik de muziek en het gesproken woord zou kunnen bemachtigen, want het bandje is zo slecht. Is een dvd ook mogelijk?

De kans is groot dat u op zondagmiddag 3 september de televisie-uitzending van de film op Nederland 3 heeft gezien of opgenomen. Anders is er misschien wel iemand anders die een videotape of dvd heeft opgenomen. Het gaat hierom de door het Filmmuseum uitgebrachte recente reconstructie op basis van een kopie van het British Film Instititute. Die filmkopie rouleert ook in het land.
Onlangs schreef Marjolijn van Riemsdijk in het aardige boekje ‘De kleine bioscoop met de grote naam – driekwart eeuw filmtheater De Uitkijk’ (uitgegeven in eigen beheer door Maatschappij voor Cinegrafie, ISBN 9090206884) over de recente heruitbreng: “Vanaf het moment dat De Uitkijk de film weer op het programma zette, stroomde de zaal vol. Uit sentiment, uit nieuwsgierigheid, wie zal het zeggen, maar een feit was dat mensen van heinde en ver naar De Roverssymfonie waren gekomen. Ze kregen waar voor hun geld: deze Roverssymfonie duurde een half uur langer dan de eerste versie, met nog nooit eerder vertoonde scènes van de jongen met de pianola, de ezel en de hond, ploeterend door metershoge sneeuw.”
Het blijft een probleem, die beschikbaarheid van ‘The Robber Symphony’ (Friedrich Feher, 1936), waar keer op keer naar gevraagd wordt. Omdat de film alleen in Nederland een klassieker werd, bestaan er geen internationale dvd-uitgaven. Of de VPRO die band bewaard heeft, weet ik niet, maar een grotere kans biedt de stichting “Beeld en Geluid’.

Interessant is een LP (vinyl dus), die op eBay wordt aangeboden:

De plaat wordt daar omschreven als ‘Unieke elpee van de muzikale bloemlezing uit de tv-produktie’. Het betreft vermoedelijk de Nederlandstalige tv-reconstructie ter gelegenheid van het veertigjarig bestaan van de VPRO. Elders zag ik die als volgt omschreven:

“De roverssymphonie / composities en arrangementen naar melodieën en thema’s uit de gelijknamige film: Stefaro Julius ; auteur: ; liedteksten: Otto Dijk; orkest o.l.v.: Leo Driehuys; uitvoerenden: Bianca: ; Fernando: Paolo Gorin ; Daniëllo: Frans Vroons; verbindende teksten: Kees Brusse; uitvoering muziek: piano: Joop Stokkermans – HSX 125. – [S.l.] : Columbia, [1968]. – langspeelplaat : mono

Een muzikale bloemlezing uit de televisie co-produktie van VPRO en BRT van ‘Derovers.jpg Roverssymphonie’, naar de film van André Véher.”

Resteert de vraag: hoe getrouw kan die versie zijn, als de naam van de regisseur zo verbasterd is…


Dit bericht heeft 8 reacties op “Van oude en nieuwe rovers”

 1. André Waardenburg zegt:

  Ik heb begrepen dat het Filmmuseum de nieuwe, lange restauratie die draaide op de Fimmuseum Biënnale 2005 voorjaar 2007 op dvd zal gaan uitbrengen (waarschijnlijk tijdens de Biënnale 2007). Ik weet niet of hier ‘extra’s’ bij zullen komen, zoals de voor de VPRO gemaakte documentaire van Cherry Duyns waarin K. Schippers op zoek gaat naar de geschiedenis van de film en praat met (indertijd) nog levende acteurs en/of crewleden. En een geluidsspoor met alleen de muziek zou dus zeer welkom zijn.

 2. Sir B zegt:

  Hoi Tonny
  Stuur me even een e-mailtje mbt “De Roversymphonie”.
  Groetje Ben

 3. Leo Driehuys zegt:

  Ik kan me hier absoluut niets meer van herinneren Leo Driehuys

 4. SEYS Bob zegt:

  Beste,ik had deze film van TV opgenomen en op DVD gezet.
  Nu is deze DVD niet meer afspeelbaar.Zou er mij iemand aan een copie kunnen helpen?(indien een video,wil ik deze op DVD zetten en deze dan met de video terug aan de uitlener bezorgen.Met vriendelijke groeten,
  Bob Seys,Astridlaan,19 te 1930 Zaventem,Belgie.

 5. R.A.Arts zegt:

  Als antwoord op de vraag of de “De Roversymphonie” uitkomt op DVD kan ik aangeven dat distributeur
  Art-S Home Entertainment BV in samenwerking met het Filmmuseum Amsterdam medio november de DVD “De Roversymphonie” beschikbaar heeft.
  Als extra op de DVD is er de 60 minuten VPRO documentaire getiteld ‘requiem voor een film’ ( Cherry Duijns )
  De DVD advies consumentenprijs zal € 14,95 bedragen

 6. Jetta zegt:

  Sinds kort is de DVD bij de VPRO te koop.
  Met als bonus de documentaire van Cherry Duyns.

  zie: winkel.vpro.nl

 7. Kees zegt:

  De hierboven genoemde DVD van de Robbersymfony is ook te koop via Bol.com.

  De prijs is wel iets hoger dan die bij het Filmmuseum Amsterdam (waar je de DVD in de winkel zou moeten kunnen kopen, zie link).

  Ik was er bijzonder blij mee deze film opnieuw te kunnen bekijken, en dat dan ook nog in zo’n verrassend goede kwaliteit.

 8. Kees zegt:

  Ik zie dat de link naar het filmmuseum niet is doorgekomen, dan alsnog hier:

  http://www.filmmuseum.nl/website/exec/frontpageread/bcgebjifjcbi?querystring=all&movieid=&day=11&sort=director&year=2008&month=10&id=418353-6e6c2e66696c6d6d757365756d2e50616765

Reageren op dit bericht is niet meer mogelijk.