Is Job Cohen de juiste opvolger van Wouter Bos?

wouter_bos

Wouter Bos is opgestapt als partijleider van de PvdA. Vanmiddag geeft Job Cohen, burgemeester van Amsterdam, een persconferentie waarin hij zich zeer waarschijnlijk kandidaat stelt als lijsttrekker voor de komende Kamerverkiezingen.

Al in januari 2007 begon Bos “intensieve gesprekken” met Job Cohen. Volgens Bos heeft Nederland een premier nodig die ons land niet “uiteen laat vallen in mensen die wel en niet mee doen”.

Als reden voor zijn vertrek gaf Bos het vaderschap op. De komende jaren wil hij meer aandacht besteden aan zijn drie jonge kinderen. “Dat verhoudt zich slecht met het partijleiderschap”. Cohen is volgens Bos “bij uitstek de premier die dit land nodig heeft de komende jaren.”

Wat vindt u? Respecteert u de keuze van Bos of laat hij volgens u de sociaal-democraten juist in de steek zo vlak voor de verkiezingen? Hoe kijkt u terug op Bos’ inzet voor de publieke zaak en de PvdA in het bijzonder? Denkt u dat Cohen in staat is het premierschap binnen te halen? Wat betekent de komst van Cohen voor de strijd met het CDA en met CDA-lijsstrekker Balkenende?

NB: Alleen reacties onder vermelding van voor- en achternaam worden geplaatst.


Dit bericht heeft 327 reacties op “Is Job Cohen de juiste opvolger van Wouter Bos?”

 1. John van Trigt zegt:

  Briljante zet. Job Cohen is een premier om trots op te zijn.

 2. John van Gogh zegt:

  Goed besluit. Na zovele jaren in de top-politiek is het tijd voor een nieuw gezicht. Ik hoop van harte dat JPB hier een voorbeeld aan gaat nemen

 3. bert van hierden zegt:

  Nu Balkenende nog, dan zijn de angels uit de oude coalitie. Op naar de nieuwe pvda d66 cda

 4. Koos den Boer zegt:

  Hierover gaan we niet, maar bedenk wel dat Cohen al 63 jaar is en premier willen worden en zijn is een verdomd zware Job: heeft iemand op zo’n leeftijd daar nog trek in, ook al doet de partij een beroep op je? Of gebruikt men Cohen om stemmen te trekken en dat ie na de verkiezingen er de brui aan geeft alsde PvdA de buit binnen heeft? Cohen is omstreden wat betreft de vraagstukken integratie en immigratie en niet elke Amsterdammer is gecharmeerd van zijn softe beleid jegens de minderhedenpolitiek. Ik ben benieuwd hoe het uitpakt.

 5. Bert Vlierman zegt:

  Cohen is een prima man, maar niet iemand die een belofte uitstraalt. De enorme behoefte aan een door iedealen gedreven partij kan hij niet waarmaken. Teveel bestuurder. Altijd sterk gemotiveerd, nooit bevlogen.

 6. adriaan peters zegt:

  Job Cohen is veruit de beste keus, voor de PvdA maar ook voor het land. Voor mij reden om (te langen leste) maar eens PvdA te gaan stemmen.

  Jammer trouwens dat Wilders geen kinderen heeft. Impotent of zo? En Balkenende dan? Wil die zijn nageslacht niet zien groeien?

  Bos was intussen een goed politicus. Zeker als vakminister, naar het schijnt. Heeft Írak’ eigenlijk laten gaan en met te weinig genoegen genomen. Wellicht om zo voldoende krediet te hebben voor Uruzgan. Maar het CDA wil altijd alles en schuwt geen middel.
  Hopelijk valt het CDA nu in haar eigen door Jack de Vries geslepen zwaard (“draaikont”) en zien we nu het domino-effect dat de PvdA met geen mogelijkheid meer terugkon op het punt van Uruzgan, zeker niet na het inleveren in het dossier Irak. Balkenende moest daardoor de val van zijn kabinet accepteren en nu dan nieuwe verkiezingen. Met dank aan mannetje Jack de Vries kan het voor de moderne democratie en een progressieve, actuele benadering van de liggende vraagstukken toch nog goed aflopen, onder leiding van Job Cohen en met medeverantwoordelijkheid voor D’66 en de VVD.

 7. Oscar de Klijne zegt:

  Ik had dit besluit van Wouter niet verwacht. Ik had wel de hoop dat Job Cohen naar het Torentje zou verhuizen. Ik zie Job in staat om de afgelopen 9 jaar JP en alle politieke ellende te doen vergeten.
  Ik kijk nu al uit naar een debat tussen de grote blonde bruller en Job.

 8. jaap luijf zegt:

  Een verstandig besluit. Job Cohen heeft in Amsterdam laten zien wat hij kan. Zal een goede opvolger worden.

 9. J. Kessel zegt:

  Nee, Cohen is niet geschikt als lijsttrekker. Het zou beter voor de PvdA en de democratie zijn als er een open kandidaatstelling zou plaatsvinden onder de leden van de Partij van de Arbeid.
  Maar kennelijk kan de PvdA deze mate van democratie niet aan. De verkiezing van Wilders tot lijsttrekker van de PVV vertoont opvallend veel gelijkenis met de ‘verkiezing’ van Cohen die nu gaat volgen op het PvdA-congres.

 10. Pjotter oudshoorn zegt:

  Afgezien van een excellente kandidaat als premier, een gemis voor Amsterdam…

 11. Fred Spek zegt:

  Wat kun je anders dan een persoonlijk besluit respecteren? Jammer is wel dat Bos niet de strijd met Wilders aangaat en we nooit de uitkomst daarvan zullen kennen. Als Job Cohen – die me zeer geschikt lijkt – Bos opvolgt, vrees ik nu al de reactie van Wilders. Geert W. zal ongetwijfeld zeggen dat de keuze van de PvdA voor Cohen bewijst dat de PvdA oude (linkse) politiek bedrijft door ‘oude’ politici terug te halen. Volkomen ten onrechte. Cohen heeft de statuur om zowel Balkenende als Wilders in de verkiezingen achter zich te laten.

 12. Rob Vos zegt:

  Prima beslissing, overrompelend moment en zaait verwarring. Cohen is een prima opvolger. We hebben weer een politicus nodig die een vaderlijk overwicht heeft zoals Wijffels voor velen dat stiekem bij het CDA is. De boel bij elkaar houden lijkt me een urgent streven de komende tijd. Hij laat zich niet gek maken. Ben wel benieuwd hoe hij zich zal ontpoppen als debater.

 13. Maria Van der Voort zegt:

  Hahaha
  …en Cohen maar zeggen dat er toen hij bezig was met het interview net het kroonprinselijk paar voor Margriet er nog geen sprake was van de val van het kabinet.
  Nee, maar hij was al wel in gesprek met Bos!

  Als premier zal hij waarschijnlijk ook te maken krijgen met de inhuldiging van WA!

 14. Fred van der Put zegt:

  Goed plan voor de landelijke politiek, maar wat moeten wij Amsterdammers dan zonder Job…? Wouter for mayor?

 15. Menno de Wit zegt:

  Een tegenvaller voor de PVV. Dat wordt een hele kluif voor Wilders! Cohen krijg je niet zo eenvoudig ondersteboven getrokken.

 16. Maria Van der Voort zegt:

  Hahaha
  …en Cohen maar zeggen dat er toen hij bezig was met het interview met het kroonprinselijk paar voor het blad Margriet er nog geen sprake was van de val van het kabinet.
  Nee, maar hij was al wel in gesprek met Bos!
  Als premier zal hij waarschijnlijk ook te maken krijgen met de inhuldiging van WA!

 17. Menno Rol zegt:

  Voor zover een partijleider aspiraties zegt te hebben voor het premierschap, moet deze na de verkiezingen boven de partijen kunnen staan en uitstralen dat zij of hij kan luisteren en binden. Bij Bos noch bij Balkendende voel je dat. Niet veel mensen is dat gegeven. Drees wel, Zijlstra, Lubbers en Kok ook. Den Uyl en Van Agt niet. Van Mierlo, Bot en Andriessen (niet Frans, maar de ecoza-minister van weleer) zouden het hebben gehad indien zij minister-president waren geworden. Pim Fortuijn niet.

  Job Cohen heeft deze uitstraling zeker wel. Strategisch een uitstekende zet. Ik ga er bijna PvdA van stemmen. Wel jammer voor Amsterdam.

  Dat Bos tijd wil voor z’n kinderen snap ik, maar ik kan niet helemaal volgen waarom hij dat niet al wilde toen hij voor het lijsttrekkerschap vocht na Kok. Toen kreeg hij zijn eerste kind al.

 18. Wieke Hoeben zegt:

  Slim, slimmer, slimst.
  Applaus.
  Top. Topjob voor heer Cohen.
  Grote grijns op mijn gezicht en die is er niet meer van af te branden vandaag.

 19. Olav Meijer zegt:

  Zou Balkenende zo langzamerhand ook niet eens voor zijn gezin moeten kiezen?

 20. Kim de Wit zegt:

  Neeeeeee nog linkser !

 21. David Verelst zegt:

  Misschien moet men toch het politiek ambt eens onder de loep nemen. Het is mijn inziens een groot verlies voor de politieke klasse als mensen (zoals Bos) afhaken omdat ze een evenwichtig leven willen leiden, waarin plaats is voor zowel een privaat als politiek leven. Dat je per definitie een workaholic moet zijn voor een topjob (geldt vermoedelijk niet alleen in de politiek) is een onterecht eis denk ik. Je kan je ook afvragen in hoeverre een workaholic kwalitatief beter presteert dan iemand die een andere werk/privé verhouding onderhoudt.

 22. Connie Franssen zegt:

  Heel goed. Raar idee dat Bos weg is, maar Cohen is wat ons land nu nodig heeft.

 23. Henriëtte Veenstra zegt:

  Dit is de perfecte man, Job Cohen is een man met visie!! Een wijze man die onze politiek weer dat geeft wat we nodig hebben: visie, daadkracht en leiderschap.

 24. Johan Smigter zegt:

  Kan ook niet anders naar het grote verlies bij de Gemeenteraadsverkiezingen en maar roepen dat ze gewonnen hebben. Las een leuk artikel hierover (is grappig) http://www.allesovergokken.com/pvda-gokt-op-rood-maar-ontvangt-zwart/

 25. Peter van Velzen zegt:

  Een slapjanus die te laf is om crimineel allochtoon tuig eindelijk eens keihard aan te pakken en liever een kop thee met hen drinkt is wel het laatste waar Nederland behoefte aan heeft. Nee, zo’n man mag geen premier worden, gesubsidieerd welzijnswerker is een geschiktere baan voor meneer Cohen want praten kan hij als geen ander.

  Helaas zullen er wel weer veel mensen zijn die hem geschikt vinden omdat hij evenwichtig en sympathiek overkomt. Maar Nederland heeft geen evenwichtig premier nodig die het liefst conflicten uit de weg gaat, maar iemand die uit durft te komen voor z’n mening en niet bang is om bepaalde personen of groepen voor het hoofd te stoten, het tegenovergestelde van onze huidige premier dus.

  Het mag duidelijk zijn dat Wilders naar mijn mening veel geschikter is als premier.

 26. Emil Havas zegt:

  Job Cohen heeft bewezen dat hij om mensen geeft en dat is voor een sociaal-democraat essentieel. Hopelijk krijgt hij alle kansen om uit te groeien tot een politicus die ons Nederlanders weer bij elkaar brengt!
  Wouter Bos verdient alle respect voor zijn besluit.

 27. Bram Schim van der Loeff zegt:

  Zonder iets af te doen aan Job Cohen, alle kwaliteiten en verwachtingen die Wouter Bos hem toedicht deel ik; het wordt nu wel gemakkelijker om D66 te stemmen.

  Met dank aan een bankier tegen wil en dank, met een prima track-record.

 28. Ate Smit zegt:

  Job Cohen is de ideale minister president. Jammer dat de PvdA het nodig vindt hem dan eerst maar lijsttrekker te maken voor de 2e kamer.
  Ik hoop dat D66 dat netter doet en dat de lijsttrekker inderdaad in de kamer plaats neemt.
  In die zin is Cohen dus niet de ideale opvolger. Beter was het geweest als Bos de lijsttrekker en fractievoorzitter van de PvdA wordt en Cohen namens de PvdA in het kabinet zitting neemt. Daarmee zou de PvdA zelf een ideale coalitie hebben en mogelijkheden bieden voor een paars georiënteerd kabinet.

 29. A. v.d. Gruijthuijzen zegt:

  Dit zou het multi-culti debat echt op scherp zetten. Debat? Kooigevecht! In de ene hoek “Blondie” Wilders, in de andere “Pickwick” Cohen. Helpers weg. TINGG! En na 9 juni alleen verliezers… De kiezers.

 30. Gert van Santen zegt:

  Het wordt tijd dat Nederland weer competente zwaargewichten in de politiek aantrekt, die effectieve coalities mogelijk maken. De keuze van Cohen is een prima begin.

 31. Saskia Milo zegt:

  Job Cohen als lijsttrekker PvdA. Hmmm. In eerste instantie heeft hij zich als opvolger van Schelto Patijn moeten bewijzen als burgervader van Amsterdam. En daar waar Patijn op zachtmoedige wijze elke raddraaier duidelijk te verstaan gaf dat onrust stoken niet getolereerd werd, zei Cohen zelf in een persconferentie in 2004 (n.a.v. de moord op Van Gogh) dat het hem “niet kan schelen” dat hij ervan werd beticht slechts de boel bij elkaar te houden. En dat heeft hij ook gedaan.
  Maar nu is de vraag: is ‘de boel bij elkaar houden’ de meest geschikte oplossing voor de problemen in Nederland? Is dat niet identiek aan wat Balkenende (die schijnbaar niet op de hoogte is van de uitdrukking “Three strikes, you’re out!”) tijdens de voorgaande 4 regeringsperioden heeft gedaan? En hoe wil Cohen het premierschap rijmen met de zorg voor zijn zieke vrouw?
  Aardige vent als hij mag zijn, Gohen lijkt me niet geschikt om een leidende rol in het politieke landschap van Nederland te gaan spelen. Te soft. En we hebben de afgelopen tijd mogen meemaken waar dat toe leidt.
  Een man als Frits Bolkestein was ideaal geweest. De harde kantjes die hij af en toe laat zien zouden door tegengas precies voldoende worden afgezwakt om een beste stuurman van het schip Holland te worden. Maar helaas ontbreekt het ons tegenwoordig aan dergelijke leiders.

 32. Fred Spek zegt:

  Femke Halsema slaagt waar Wouter Bos en Camiel Eurlings ‘falen’. Is Halsema misschien gewoon veel beter in timemanagement?

 33. Eduard de Jong zegt:

  Een man met visie maakt plaats voor een overlevingstacticus en een powerplay specialist. Gemis aan enig financieel inzicht en een volledig gebrek aan het aanvoelen van de maatschappelijke beweging diskwalificeert Cohen overduidelijk als roerganger van een politieke partij. Het moet toch niet zo moeilijk zijn om een kandidaat binnen de partij te vinden die meer te bieden heeft dan vrijblijvend gewauwel, waarbij zijn eigen machtspositie bij voorbaat buiten discussie staat. Wilders zal Cohen, evenals van Nieuwenhoven, als een godsgeschenk ervaren.

 34. Herman Ras zegt:

  Uitstekende beslissing en slimme strategische zet.
  We zitten niet meer te wachten op verkiezingsdebatten tussen Bos en JPB waar het venijn vanaf druipt. Met Cohen een betere kans voor PvdA om de grootste te worden. JPB maak je borstje maar nat!

 35. Bram van Gestel zegt:

  Eindelijk!!! De man waar we al jaren op zitten te wachten.

 36. Lennart Bongartz zegt:

  Wacht even, ik volg het niet meer helemaal…
  Eerst het kabinet laten ontploffen over de verlenging van de Afganistan-missie, waarbij wat we doen met 1950 militairen (slechts 2% van de in Afganistan aanwezige militairen) dus blijkbaar zwaarder weegt dan het belang van 16 miljoen Nederlanders die uit een economische crisis moeten worden geholpen, en dan de handdoek in de ring gooien. Met als reden dat hij meer tijd aan zijn gezin wil besteden…
  Op zich niks mis met de reden en in principe ook niet met de keuze voor Job Cohen, maar ik snap de timing niet helemaal…
  Is Bos bang voor slechte peilingen? Bang voor een afstraffing bij de komende verkiezingen die hij nota bene zelf heeft veroorzaakt?
  Lekker machtsspelletje wordt hier gespeeld, terwijl er veel dringende zaken zijn, zou ik zo denken.
  Kan iemand mij dit uitleggen of heb ik nu echt het geloof en inzicht in de Haagse politiek verloren?

 37. B Meerdink zegt:

  Lichting 1947, niet echt de toekomst en de man kan er misschien weinig aan doen maar hij maakt alleen maar antipathie bij mij los.

  Maar, wie anders? Het zou mooi zijn als er er een vooruitstrevende, enthousiaste andere kandidaat klaarstond, eentje met visie, iets wat in de afgelopen kabinetten zo ontbrak. Maar wie?

 38. Sabina Gazic zegt:

  Het kan niet beter! Job Cohen is de beste man voor Nedereland! Ik zeg: Job Cohen for President!

 39. Rob Jansen zegt:

  Als andere partijleiders nu ook nog zo’n wijs besluit nemen en mensen naar voren brengen met de kwaliteiten en wijsheid van Cohen,dan wordt het nog wel wat met Nederland. Dus CDA aan de bak, maar vergeet niet Verhage (de continue voor zijn beurt spreker)ook te verzoeken op te stappen. Want daarom is Eurlings opgestapt.
  Nu Geert Leers nog als lijsttrekker van het CDA en Wilders kan wel inpakken.
  Wijsheid komt met de jaren

 40. Blaise Kal zegt:

  Job Cohen is iemand die de boel bij elkaar houdt, en dat doe je niet door steeds de verschillen te benadrukken en het conflict op te zoeken.

  Ik waardeer dat enorm in een mens en leider, maar ik weet niet of dat tot een goed resultaat leidt in de Haagse politiek, waar imago, prestige en opportunisme orde van de dag zijn, en waar nuance, concessies en polderen worden gezien als teken van zwakte.

 41. Margreet van Kuik zegt:

  Hééél jammer, dat Wouter opstapt, maar kan me er iets bij voorstellen.
  Hééél fijn dat Job Cohen het nu over wil nemen.
  Een geweldige man met visie en bindingskracht.
  Hebben we erg nodig in een land met Wildersen, Fritsma’s en een vrééselijk en onbeschoft figuur als de Mos.

 42. JLinnewiel zegt:

  Cohen is alleen maar in staat om te lijmen. Hij is te soft om daadwerkelijk de problemen te benoemen en durft nooit partij te kiezen om maar vooral niemand op de tenen te trappen. Ik woon 12 jaar in Amsterdam en heb de stad zien veranderen in een bolwerk van criminelen, hufters en asocialen. Ook de problematiek met Marokkaanse jongeren heeft hij geen halt toe kunnen roepen, maar steeds afgedaan als incidenten. Landelijk zal dit niet anders zijn. Prima vent verder, maar niet geschikt om daadwerkelijk een verandering te bewerkstelligen.

 43. Hugo Freutel zegt:

  Wouter Bos telt zijn knopen alsnog.
  Sommige politiek leiders worden gemist aan het thuisfront..andere politiek leiders heb je liever zon min mogelijk thuis. Kennelijk.

  Job Cohen en Geert Wilders hebben tenminste 1 ding gemeen:
  Israël.
  Hoe kritisch Job Cohen is op de onvoorwaardelijke Westerse steun aan de expansie van Israël, tenkoste van Palestijnen zullen we gaan beleven.
  Een belangrijk thema voor gelijke behandeling en rechten van en voor moslims, voor het oog van de wereld.

  Als vrijheid van godsdienst de toetssteen is van gelijke rechten, tolerantie en vrijheid van meningsuiting, dan mag maatschappelijk gezien ook het omgekeerde gesteld worden:

  Vrijheid van meningsuitng, tolerantie en gelijke rechten als toetssteen van godsdiensten!

 44. Hugo Freutel zegt:

  Wouter Bos telt zijn knopen alsnog.

  Sommige politiek leiders worden gemist aan het thuisfront..andere politiek leiders heb je liever zon min mogelijk thuis. Kennelijk.

  Job Cohen en Geert Wilders hebben tenminste 1 ding gemeen:
  Israël.
  Hoe kritisch Job Cohen is op de onvoorwaardelijke Westerse steun aan de expansie van Israël, tenkoste van Palestijnen zullen we gaan beleven.
  Een belangrijk thema voor gelijke behandeling en rechten van en voor moslims, voor het oog van de wereld.

  Als vrijheid van godsdienst de toetssteen is van gelijke rechten, tolerantie en vrijheid van meningsuiting, dan mag maatschappelijk gezien ook het omgekeerde gesteld worden:

  Vrijheid van meningsuitng, tolerantie en gelijke rechten als toetssteen van godsdiensten!

 45. J. Brandt zegt:

  Waarom kiezen voor een hermelijnvlo als Cohen?

 46. Jos Koopman zegt:

  Op het eerste gezicht lijkt het een goede keuze totdat er gedabateerd moet worden. Dan zal Job Cohen door de mand vallen. Het is mij eerder opgevallen in programma’s waar hij verschijnt dat hij geirriteerd raakt als hij tegenspraak krijgt. Hier zal Wilders handig gebruik van maken door Cohan tijdens debatten op de kast te jagen.

 47. Jeroen Deckers zegt:

  Beter laat dan nooit. Als Job Cohen samen optrekt met een ander groot sociaal-democratisch talent, namelijk Eberhard van der Laan, dan zou het nog weleens goed kunnen komen met de PvdA, komende zomer. Beiden beschikken ze over iets zeldzaams: een buitengewoon helder bestuurlijk verstand, gecombineerd met een oprecht warm hart. Uiteindelijk verlangt het electoraat toch naar het formaat van een vader- of moederfiguur. Iemand die te groot is om rotstreken uit te halen of gemaakte fouten te verdoezelen. Niet de PVV krijgt het zwaar trouwens, maar D66.

 48. Mevr Visser zegt:

  Ik heb er geen goed gevoel over .Maar volgens Mij slaan ze allemaal op de vlucht voor de pvv.
  Nu JP nog en dan gaan met de pvv

 49. Marius van Huygen zegt:

  Job Cohen is vooral mister ‘Multi cult’ die boel bij elkaar wil houden. Job Cohen als lijsttrekker voor de PvdA is de beste garantie voor een monsterzege van de PVV. De benoeming van Job Cohen als PvdA lijsttrekker betekent vooral het opstoken van het ‘multi culturele’ vuur. De polarisatie in de Nederlandse politiek zal haar weerga niet kennen!

 50. Ruud Righolt zegt:

  Intelligente en beschaafde man, maar geen aanpakker. Geeft anderen de schuld (openbare orde problemen bij de taxi’s-taxiwet), draait weg bij het drama Noord/Zuidlijn (we zijn maar amateurs-die miljarden verbrassen dus), geeft subsidies aan religieuzen, treedt niet hard op tegen straatterroristen en laat winkeliers in Amsterdam vreselijk in de kou staan. Een slapjanus eerste klas dus.

 51. Olav Meijer zegt:

  Helemaal geen reden voor enige treurnis. Iedereen is vervangbaar. Net als bij Eurlings is het volkomen normaal dat Bos er nu voor kiest -samen met zijn echtgenote- om ruimte te scheppen voor een volwaardig gezinsleven. (Hoewel ik vermoed dat meer motieven een rol hebben gespeeld).

  Cohen was vier jaar geleden al een kandidaat-premier namens de PvdA, en het is volkomen logisch dat hij Bos gaat vervangen. Dit lijkt me ook een nieuwe mogelijkheid voor serieus overleg tussen PvdA, GL en de SP, wat Bos voortdurend ontliep.

 52. Sjors Linssen zegt:

  Als iemand Nederland aan het werk kan zetten voor een florissante toekomst moet het dhr. Cohen zijn. Zijn voornaam zegt in feite al genoeg.

 53. Anton van Zanten zegt:

  Eindelijk de juiste antwoord op de PVV. Een meesterlijke zet van de PvdA. The Change is coming. Niet echt mijn partij, maar er is eindelijk licht op de horizon. Ik heb alle vertrouwen in de heer Cohen.
  Geloof me, dit is het einde van de crisis en hopelijk van de PVV.

  Yes, Yes, Yes, en nu ga ik een taart kopen om te vieren. Vakantie boeken, zolder opruimen,…

  Voor de betere toekomst van Nederland!

 54. Reinier Bakels zegt:

  Ik hoop dat Wouter Bos op de valreep nog de moed heeft om hardop toe te geven dat hij gefaald heeft, en niet zal eindigen met een laatste blunder in de vorm van de reuzensmoes dat hij meer aandacht wil besteden aan zijn kinderen.

  Ik hoop dat Cohen glashard bij zijn genuanceerde standpunten blijft, en vooral niet een beetje “wilders in de wijn” doet, zoals ex-minister Van der Laan.

  Wat zijn leeftijd betreft: ik geloof dat wij domweg te jonge politici hebben. Leeftijd dwingt respect af, daar kun je niet omheen. Sommige politici in andere landen zijn/waren nog veel ouder, denk aan Reagan, die 70 was toen hij president werd (en 78 toen hij aftrad). En aan Bolkestein als Eurocommissaris. BTW precies hetzelfde blijkt bij voetbaltrainers: zestigers als Guus Hiddink en Foppe de Haan doen het véél beter dan veertigers als Gullit en Van Basten. Van Gaal is ook al bijna 60.

  Dat Cohen niet eerder premier werd komt door zijn zieke vrouw (MS) – ik hoop dat zij nu niet te lijden krijgt onder het landsbelang.

 55. Paul Lookman zegt:

  Een reactie op dit nieuws laat zich het best verwoorden met de kaats-uitdrukking in het Fries: “boppeslag”. En dan zijn er nog altijd reageerders die Cohen met Wilders durven vergelijken. Wanhoop?

 56. F. Markestein zegt:

  Cohen is ongetwijfeld een heel aardige man maar als bestuurder hopeloos. Wat is er de afgelopen jaren niet allemaal mis gegaan in Amsterdam? Mensen die werden weggepest uit hun buurt, de Marokkaanse ellendelingen die nooit echt zijn aangepakt, moordpartijen in de Bijlmer. Het Rijksmuseum, het Stedelijk Museum, de Noord-Zuid lijn. ‘We zijn allemaal maar amateurs’, was zijn verweer. Het was nooit zijn schuld. Hij gaf kennelijk nooit ergens leiding aan, nam nooit de verantwoordelijkheid voor iets. Absoluut nergens voor. En hoewel Balkenende als premier ook allesbehalve een succes was en is, lijkt de volgende boterzachte mislukking er alweer aan te komen.

 57. Johan Nijhof zegt:

  Bij verkiezingen telt het image zwaar. Dat van Cohen is soft, soft, soft. Daarmee heeft Wilders eigenlijk al gewonnen. De staat van dienst van Cohen: pappen en nathouden. Daar kan je dus gaten in schieten.

 58. henk korbee zegt:

  Onbegrijpelijk dat men de heer Wilders net zoveel kwaliteit toekent als aan Job Cohen. Dat W.Bos opstapt is te begrijpen want zelfs politieke stemmen kopen met behulp van de affaire Icesave lukte niet. Bovendien bleek overduidelijk in een tv-opname met Balkenende aan tafel dat er iets wrong bij W. Bos en het zou me niet verbazen dat de (demissionaire)premier er lol in had W. Bos te kleineren. Nu schat ik in dat J.P. Balkenende zich de mindere voelt van J. Cohen.

 59. Theo Janssen zegt:

  Job Cohen lijkt me een aardige man en een goed bestuurder. Maar of hij in staat is om de PvdA boven het maaiveld uit te krijgen, ik vraag het me af. Het lijkt mij een gemiste kans voor de sociaal-democraten.

 60. Joop Remmé zegt:

  Jammer allemaal. Met Job Cohen wordt het weer volop politieke correctheid.

 61. H. Beltman zegt:

  Nu nog een gezaghebbende CDA-er naast Cohen. Dan kan het land weer op koers komen.

 62. Frank Baum zegt:

  Jammer dat Wouter Bos weggaat.

  Mag werkelijk hopen dat Job Cohen zich vanmiddag kandidaat zal stellen. Inderdaad een man met visie en bindingskracht, zoals hierboven geschreven werd, en bovenal: integriteit!

  Het zal een smerige campagne worden. Ik hoorde Wilders net op de radio de messen alweer slijpen.
  Gelukkig zal fatsoen het van onbeschoftheid winnen.

 63. W Vos zegt:

  Quote: Prima vent verder, maar niet geschikt om daadwerkelijk een verandering te bewerkstelligen.

  Dat komt dan goed uit, want verandering wordt overgewaardeerd, terwijl continuiteit en evenwichtigheid worden ondergewaardeerd.

  To the point, ik denk dat Cohen een uitstekend bestuurder is, en een aansprekende figuur binnen de PvdA. Denk wel dat iemand met zijn natuur gefrustreerd kan raken in politiek Den Haag.

 64. Jan Bunt zegt:

  Job Cohen kan Wilders beter van repliek dienen dan Bos. JC is agressiever en verbaal sterker, daar gaat Wilders het nog moeilijk mee krijgen.

 65. Henk Irrgang zegt:

  Het lijkt wel een opstapvirus.
  Nou Balkenende nog weg!

 66. Raymond Bedaux zegt:

  Ik ben verrast over het vertrek van Wouter Bos. Er staat ook voor de PvdA veel op het spel met betrekking tot de komende landelijke verkiezingen. Agnes Kant heeft hem wellicht op dit idee gebracht. Moedig, strategische stuurmanskunst en vooral het partijbelang heeft hij laten prevaleren. Dus toch niet de man die net zoals Balkenende alles naar zijn machtszetel wilde toetrekken! Ik ben geen man van de PvdA maar ik vind Cohen de enige geschikte man, en dat vind ik al jaren die zelfs Nederland als premier moet leiden. Hij staat boven de politiek. Hij heeft natuurlijk gezag, op een prettige manier en zoekt naar de redelijkheid, maar is zeker uitgesproken, is doortastend. Hij laat zich niet verleiden tot polarisatie. Hij is de man die Nederland nodig heeft! Gezond verstand daar ontbreekt het op het moment in Nederland aan. Het normaliseren van Nederland dat is wat hier moet gebeuren. Wouter chapeau als dit lukt!

 67. J. Verheij zegt:

  Verrassende maar uitstekende beslissing om Job Cohen de PvdA te laten trekken. Iemand die iedereen een kans geeft, maar wel in staat is grenzen te stellen. Hopelijk eindelijk een tegenwicht tegen Wilders. Hij lijkt mij uitstekend in staat om al die generaliserende en verwarrende onzin over de islam te pareren.
  De kritiek op zijn burgemeesterschap in Amsterdam deel ik niet. Ik ben Amsterdammer. Amsterdam staat er nu beter voor dan toen hij aantrad als burgemeester.

 68. A. Retel Helmrich zegt:

  Job Cohen is de ideale minister-president voor Nederland. Hij oogst ook in het buitenland veel lof. Met zo’n minister-president komt Nederland er weer bovenop. Een prima beslissing van Bos. Veel mensen durven niet meer op de PvdA te stemmen vanwege de fouten die hij heeft gemaakt voor en tijdens de financieel-economische crisis en daar heeft Job Cohen geen last van.

 69. J v Bijsterveld zegt:

  Cohen versus Wilders gaat Nederland polariseren

 70. Niek Graumans zegt:

  Geen feestje, maar een goede beslissing zowel voor Wouter Bos persoonlijk als in het licht van de verhouding pvda/cda. Misschien moet Geert Wilders ook maar eens aan kinderen gaan denken… Zijn reactie toont trouwens nogmaals aan wat een onaardige man dit is, verstoken van enig relativerings- en empathisch vermogen, maar dit terzijde. Als het gaat om integriteit, samenwerkingsgezindheid en oog voor gemeenschappelijke belangen zal de pvda moeilijk een betere opvolger dan Job Cohen vinden.

 71. Klaas Koppenaal zegt:

  Eindelijk!!
  Eindelijk weer een echt bekwaam iemand.
  Goed politicus, staat ergens voor, dit heeft het land nodig.
  Helaas 10 jaar te laat….
  Voor het eerst sinds Den Uyl gaat de PvdA weer kans maken op mijn stem.

 72. Jan Freek lulof zegt:

  Voor alle aanhangers van Ome Geert die alles nog maar eens dient te bewijzen, een kans die ik Nederland zeker niet gun, een quote van wikipedia

  Cohen is vaak verweten als burgemeester een softe aanpak voor te staan, en daardoor de criminaliteit en overlast van jongeren in zijn stad op zijn beloop te laten. Op 2 mei 2006 stelde minister Rita Verdonk bijvoorbeeld dat Amsterdam een bananenrepubliek lijkt te worden, waarbij ze verwees naar criminele afrekeningen in de stad, overlast van jongeren en het veiligheidsbeleid in het algemeen. Op 13 mei 2006 bleek echter uit de jaarlijkse Misdaadmeter van het Algemeen Dagblad dat Amsterdam het niet slecht deed op het gebied van veiligheid en criminaliteitsbestrijding, onder andere door een gerichte aanpak om veelplegers van straat te halen. Cohen zei hierover: “Ik heb altijd gezegd dat het een aanpak van hard én zacht is, maar op de één of andere manier blijft alleen het sociale deel hangen. Dat moet dan maar. Het is natuurlijk wel zo dat je beter kan voorkomen dat mensen afglijden en in die probleemgroep komen, dan dat je ze eruit moet halen.”

 73. Koos Guis zegt:

  Cohen is een van de weinige mensen die in staat is om dit land niet ten prooi te laten vallen aan de “Verdonken” en “Wildersen” van deze wereld. Vanuit die optiek hoop ik van harte dat hij de nieuwe leider van de PvdA wordt. Men de argumentatie in het hoofd van Bos en Eurlings om uit de politiek te stappen hoop ik tenslotte dat Wilders snel een paar kinderen op de wereld zet!

 74. Jaap den Haan zegt:

  Hoeksteen van de samenleving. In welk woordenboek zag ik dat ook alweer? Volgens Wouter Bos heeft Nederland dus een premier nodig die ons land niet “uiteen laat vallen in mensen die wel en niet mee doen”. De kabouter is opgestapt als partijleider van de PvdA, en heeft het boze bos verlaten, daar wist ik al van toen hij het kabinet liet vallen, en geeft het voorbeeld, wel(?) en niet meedoen!
  Ongelooflijk. Niet dus.

 75. Joop Remmé zegt:

  Job Cohen kan de burgemeester zijn van een linkse stad, maar niet de premier van een land waar ook niet-linkse mensen vertrouwen in hem moeten hebben.

 76. H. Beltman zegt:

  Moeilijke tijden hebben grote mannen en vrouwen nodig om leiding te geven. Churchill was 66 toen hij premier werd in 1940, Drees 65 toen hij minister president werd in 1951, Adenauer was 73 toen hij bondskanselier werd in 1949, De Gaulle was 68 toen hij president werd van de vijfde republiek. Ons land heeft nu de wijsheid en binding van de 62 jarige Job Cohen nodig.

 77. Kim de Wit zegt:

  @ 25 Peter van Velzen

  Tja en de niet daadkrachtige, amateur Job Cohen is tegelijkertijd weg, als straks het debacle van de Noord Zuid lijn duidelijk(er) wordt:2 vliegen in een klap.
  Dan Guusje als burgemeester in Amsterdam en daar gaan we weer met het vertroetelen.

 78. hendrik v duren zegt:

  het is precies de man voor de pvda, de partij die altijd precies weet wat het beste voor het volk is.

  en het volk dient zich te laten leiden langs het pad dat lieden als met name cohen voor hen heeft uitgestippeld.

  het NLse volk laat zich graag leiden, dat is gemakkelijk en wordt je het minste moe van, logisch, na decennia van linksche indoctrinatie!

  cohen zorgt ervoor hoor, geen angst, iedereen aan de hoofddoek en een warm welkom voor de sharia en…….turkije, turkije heeft er weer een onbezoldigd lobbyist bij!

 79. S. Smit zegt:

  Er wordt heel vaak gereageerd met: “We krijgen de leiders die we als land verdienen.”
  Zouden we nu toch beter verdienen? Met kerels als Cohen, Van der Laan en Plasterk, die zich niet te hoog achten om in de Tweede Kamer het landsbelang te dienen?
  Ik krijg een sprankje hoop.

 80. Anke van Houten zegt:

  Heel erg goed! En verschrikkelijk slecht nieuws voor GW en JPB. Cohen is als geen ander in staat de emoties weer tot bedaren te brengen en op een nuchtere, pragmatische én respectvolle manier de problemen aan te pakken. Hij gaat Nederland zijn gevoel van eigenwaarde teruggeven. En hij wordt met de PVDA de grootste. Misschien maar voor 4 jaar, maar dat is net wat we nodig hebben. De gechiedenis zal het ons leren, maar voor mij voelt het nu al als een keerpunt.

 81. G. de Bruin zegt:

  Job Cohen lijkt mij een uitstekende opvolger.
  Dat bewijst ook de (onmiddelijke) reactie-tweet van de heer Wilders die moest volstaan met een van zijn gebruikelijke dooddoeners: “Cohen nieuwe man PvdA. Theedrinken, knuffelen en multiculti-aanbidden. Keuze voor NL glashelder: PVV met oplossingen of PvdA met geklets.” Kennelijk ziet dit dwaallicht in dat hij meer te vrezen heeft van Cohen dan van Bos.

  Cohen heeft naar mijn idee bewezen over voldoende niveau en inhoud te beschikken om het tegen dergelijke volstrekt lege en stompzinnige idiotie te kunnen opnemen. Ik kijk uit naar deze erudiete, beschaafde en niet-dogmatische nieuwe partijleider.

 82. W van Delft zegt:

  Wat een treurnis zo’n hype over poppetjes die plotseling dromen dat hun levensvervulling achter de poppenwagen ligt.
  Maar is dat een reden om ons nu uit te spreken voor of tegen Cohen?

  Ik dacht dat het de politici waren die met hun narcistisch stijl van politiek bedrijven het politieke klimaat verziekten. Maar de pers in zijn tomeloze drang om een onbenullig kolommetje tot een monument van creatief inzicht op te blazen blijkt minstens zo’n belangrijke oorzaak van deze ziekte.

  Laat Cohen eerst maar eens duidelijk duidelijk maken voor welke principiele nationaal-politieke keuzes wij bij hem aan het juiste adres zijn dan kunnen we ons daarna nog wel eens uitspreken over de kleur van zijn ogen en/of zijn al dan niet slechte adem.

 83. Maria Pekelharing zegt:

  Met Bos is de grenzeloze arrogantie van de PvdA nog niet vertrokken, waar Cohen gelijk maar tot premier wordt gebombardeerd.
  Politici zijn inwisselbaar, het zijn net voetbaltrainers, dus overal inzetbaar. Gevolgd door een tijdelijke opleving, waarna de ideologische -tegenwoordig al even inwisselbare- norm weer intreedt, en daar dienen kiezers zich bewust van te zijn. Bos, Cohen, Ter Horst, ze behoren tot de regentenkliek die mede aan de wieg van de huidige problemen heeft gestaan, dus hopelijk zingt de PvdA bij de volgende verkiezingen een octaaf lager.

 84. Boudewijn Waijers zegt:

  Hier gaat mijns inziens vooral het CDA last van hebben.

  Ten eerste: de druk op Jan Peter Balkenende om het voorbeeld van Kant, Eurlings en Bos te volgen zal nu steeds groter worden, ook vanuit zijn eigen partij, en het partijbestuur heeft nu twee kansen voorbij laten gaan om hem hiertoe de kans te geven. De partij kan dus niet meer zonder gezichtsverlies alsnog Balkenende het bos in sturen: hiermee zou zij het imago van draaikonterij, dat ze na tientallen jaren eindelijk aan de PvdA over had gedaan, weer terugkrijgen.

  Ten tweede: het wordt voor het CDA bijzonder lastig om een effectieve campagne te voeren. Bij de raadsverkiezingen haalde het voor de zoveelste keer op rij een slechte uitslag, maar de strategen hoopten de campagne te kunnen laten verworden tot een strijd tussen Bos en Balkenende. Dit zou bij de partijen ter linker- en rechterzijde een hoop stemmen afsnoepen, doordat de mensen in de machtsstrijd zouden worden meegetrokken. Doordat Bos nu is weggevallen als “man you love to hate” moet het CDA terugvallen op een traditionele campagne op inhoud. Dat wordt nog lastig…

 85. J Jansen zegt:

  Wat heeft hij in Amsterdam laten zien?
  Het is zooitje in Amsterdam geworden, het is een gehucht geworden die diep in de financiële problemen zit.

 86. Wiebe de Jong zegt:

  @ Reinier Bakels

  Hoe oud was Louis van Gaal toen hij de Champions League met Ajax won?
  Hoe oud was Guus Hiddink toen hij de Europa Cup I met PSV won.

  Pffff kansloos argument

 87. Frits Kramer zegt:

  Natuurlijk, in het land der blinden is éénoog koning.

 88. Reinier Bakels zegt:

  Wordt vandaag ook al bekend gemaakt dat Wouter Bos verhuist naar ABN-AMRO-Fortis, omdat de AFM Gerrit Zalm heeft aangeraden meer aandacht te besteden aan zijn (klein-)kinderen?

  Burgemeester van Amsterdam wordt Lodewijk Asscher. Guusje ter Horst is namelijk niet joods.

 89. René van der Velde zegt:

  Job Cohen (JC), Mark Rutte, Alexander Pechtold plus mogelijk een toefje Femke Halsema. Een prima stel. De zon begint er weer een beetje door te komen.

 90. Jan Aerts zegt:

  Vanmorgen gehoord! Cohen? Echt? Ga weg! Vond ik wel een goeie. Lees de Van Dale eens goed door om de betekenis van het begrip nepotisme eens te doorgronden. De Rode olicharchie is stralend aanwezig. Kan er niks anders bij verzinnen. Een politiek der verdeling van baantjes. Het network der gesettelden. Bos hoeft niet lang te wachten op een aantrekkelijke job, of een gecombineerde ouderschapsverlofbaan. Als je weg gaat moet je je niet bemoeien met je opvolger. Dit is toch de dynastie der salonsocialisten. Gekonkel op het Damrak. De carriéregang van de inner circle. In beslotenheid ontsloten. Zal wel een paar zeteltjes meer opleveren want er zijn veel goedgelovigen. Zal D66 weer terugbrengen naar de omvang die bij hen past. Wordt weer dealtje met het CDA, want de economie moet een beetje dimmen. Misschien toch iets over links. Zou ik vroeger wel toegejuichd hebben maar nu het schrikbeeld der multi-culti doctrine. Hij zal wel direct opstappen, Cohen bedoel ik. Kijkend naar de puinhopen van Amsterdam daagt het nieuwe. De uitdaging der verwoesting. Als ze niet worden weggestemd moeten ze worden verjaagd.
  Nee, dit lijkt verdacht veel op “Job’rotation.

 91. W.A. van Amsberg zegt:

  We hebben een man nodig die niet bang is om groepen (“quasi”)-Nederlanders voor het hoofd te stoten, en ze te wijzen op hun crimineel en onwettig gedrag.
  Dat is Cohen die PWers er op wijst dat ze de grondwet overtreden met hun racisme en discriminatie dus.

  Als PVV-ers de grondwet niet kunnen respecteren, moeten ze maar oprotten uit Nederland!

 92. Marc Wennink zegt:

  Lang leve de democratie!

  Ik begrijp dat het voor velen, de PvdA incluis, een uitgemaakte zaak is dat de PvdA de grootste wordt en dus de premier mag leveren. Zullen we dan de verkiezingen overslaan en campagnemiljoenen van de verkiezingen in de tekortenpot stoppen? Of gaat de PvdA een pak slaag krijgen? En wat doet Cohen dan? De verkiezingsbelofte breken en weer terug naar A’dam?
  Balkenende was arrogant door te zeggen dat hij alleen als Premier na de verkeizingen terug wilde komen. De veronderstelling dat Cohen de nieuwe premier wordt ligt hier dicht tegen aan. Ik denk dat dit koren op de PVV-molen is. Het spel is niet zuiver. De redenering is wel te volgen. Cohen kent het integratiedebat uit de praktijk, heeft autoriteit binnen en buiten de partij. Gezien de korte termijn tot de verkiezingen is hij een goede opvolger.

  In deze moderne mediacratie wil het volk graag een premier kiezen. Dit was echter dé kans voor PvdA geweest om het spel staatrechtelijk juist en helder te spelen. Is er een samenhang tussen deze stap en het overlijden van Hans van Mierlo? Die zou dit zeker ook afgekeurd hebben.

 93. E. de Haan. zegt:

  Met het CDA zou ik CDA kiezen, met COHEN zou het PVV worden! Overigens moet je politici dan wel partijen nog serieus nemen?

 94. F. Heikamp zegt:

  Het begint in de landelijke politiek ondertussen op een ware exodus te lijken, opgestapt zijn Kant, Eurlings en nu Bos. De vraag is in hoeverre het begrip toeval hier nog van toepassing is, we zullen het waarschijnlijk nooit te weten komen.

  Een kabinet Cohen – Leers zou op dit moment erg goed zijn voor dit land. Twee grootheden die van aanpakken weten, dat kunnen we heel goed gebruiken. Ja, bijzonder graag.

 95. Dick van Toulon zegt:

  Blijkbaar behoren de reaganten in grote meerderheid tot de categorie vaderlanders die hun spaarcentjes bij Icesave hadden geparkeerd, voor 0.035 % meer interest dan ze elders konden krijgen. Wouter Bos 1ste wapenfeit bestond uit de verklaring dat een paar hedgefunds zijn zegen hadden om Neerlands’ grootste bank uit elkaar te rukken. Niets te maken met het feit, dat hij “net” minister van financien was geworden. Tenzij die functie kan worden uitgeoefend, de eerste paar maanden met “1/2″ verantwoordelijkheid (of “1/4″ ?). Bos negeerde Nout Wellink’s advies om dwars te gaan liggen, en beging zijn 2de blunder, toen hij met veel fanfare (toen het inmiddels veel te laat was) de NL’se boedel uit de Belgische modder trok. Voor 16 miljard Euro. Waar voorlopig per kwartaal een paar miljard Euro bij moet worden gestort. Door de NL’se belasting betaler. Die met het een (Icesave), noch het ander (ABN-Amro) ook maar iets te maken hadden. Niettemin schijnt Wouter Bos Neerlands’ bewierookte politicus te zijn. Elk volk verdient zijn eigen “leiders”. Slaap lekker door, daar achter de vaderlandse dijken . . .

 96. Rene Aarsman zegt:

  Een citaat van Martin Luther King:

  ‘Darkness cannot drive out darkness, only light can do that.
  Hate cannot drive out hate, only love can do that’

  Go, Job Cohen!

 97. Joep Nijenhuis zegt:

  Geniaal,

  Cohen is DE gedoodverfde premier die Nederland nu nodig heeft.
  Een echte contra-Wilders en intelligente man.

  Ik ga zowaar weer PvdA stemmen!

 98. Sjoerd Slegtenhorst zegt:

  Ik denk dat Job Cohen een prima opvolger zal zijn van Wouter Bos. Geen discussie over.

  Waar misschien wel discussie over gevoerd zou moeten worden is waarom de politici er nu de brui aan geven.

  Agnes Kant weg (burn-out), Wouter Bos weg (gezin?), Camiel Eurlings weg (gezin?) en zo zullen er ongetwijfeld nog een heel aantal minder bekende politici vertrekken om persoonlijke redenen. Ik kan mij toch niet aan de indruk onttrekken dat een aantal van hen redelijk opgebrand is en het niet meer kunnen opbrengen om voortdurend maar afgefakkeld te worden.

  De toonhoogte van het debat tussen links en rechts (als je een “schreeuwpartij tussen doven” een debat mag noemen) draagt daar denk ik wel aan bij. Voor nuances is bijna geen plaats meer. Ik kan me voorstellen dat dat dermate vermoeiend is dat menig politicus daar geen zin meer in heeft en zich terugtrekt in de geborgenheid van het gezin.

 99. Cor Connery zegt:

  Zo maar drie ‘veranderingen: van Mierlo overleden (die man was zijn tijd vooruit, je ziet nu de extremere anti-bewegingen terrein winnen); de ‘CDA-kroonprins’ wil plotseling zijn privé-leven laten prevaleren en nu komt Bos met een vergelijkbaar verhaal…Eurlings en Bos: beiden zijn ze opzij gezet, weliswaar ‘netjes’ maar toch…het overtuigt natuurlijk niet als je eerst jaren ‘voor de publieke zaak’ kiest en niet voor ‘je familie’ en nu potseling het welletjes vindt…Van Mierlo’s reclamespot uit 1966 (het gekrakeel van de politek) is nog steeds actueel: de politeiek entertainment wordt echter steeds slechter en heeft steeds minder inhoud; conservatief Cohen kan nog als oude degelijke bestuurder doorgaan, maar geeft niet de indruk in de huidige ‘mediacratie’ vliegen als Wilders, SP, Gl etc. van zich af te kunnen slaan, zonder als ‘oude regent’ te worden neergezet…het wordt bijna burlesk…en ondertussen worden de Europese beslissingen over de hoofden van de nederlandse politici genomen…Koninkrijk der Nederlanden loopt ten einde.

 100. Heikki Doeleman zegt:

  Politieke correctheid is goed! Veel beter dan onbeschoftheid.

 101. Reinier Bakels zegt:

  @ Wiebe de Jong:

  Inmiddels heeft iemand anders mijn argument al overtuigend verbeterd met een lijst van vermaarde staatslieden die allemaal (veel) ouder waren dan Cohen toen ze begonnen aan de klus waar ze beroemd mee zijn geworden.

  Misschien waren Van Gaal en Hiddink al eerder goed, maar ze doen het nog steeds goed. Cohen was ook al eerder goed, o.a. als Rector Magificus in Maastricht, en als Staatssecretaris.

  Al die mensen die pleiten voor een KEI harde aanpak, en Cohen een slappe zak noemen, praten vanuit frustratie, en vragen zich niet af wat het meest doeltreffend is. Als je kind stout is trem je hem of haar toch ook niet helemaal KEI-hard in elkaar?

 102. A.J.Muil zegt:

  Over Wouter of Job heb ik niet zo’n mening. Ik vind het allemaal wel erg snel gaan en hou er een raar gevoel aan over. Het benadrukt nog maar eens dat het laten vallen van het kabinet niet in het belang van de burgers is maar een volstrekt partijpolitiek belang en nu dus ook een persoonlijk belang voor Bos.

 103. Miriam Brummelkamp zegt:

  Job Cohen is de gedroomde opvolger!
  Wel jammer voor Amsterdam

 104. René van Kalken zegt:

  Absoluut! Ik dacht eerst aan Ronald Plasterk, maar toen ik hoorde dat Job Cohen zich kandidaat zou stellen, was ik gelijk helemaal om. Ik zal ook zeker op hem stemmen !

 105. Lisa de Wit zegt:

  Mijn hoop was dat JPB zo wijs zou zijn en zou opstappen en dat WB zo wijs zou zijn.

  Nu had ik wel een voorkeur voor eerst JPB. Hij heeft er immers als premier echt niets van gebakken. WB is een goede bestuurder. Als premier was hij geen succes geweest.

  Nu heeft de PvdA met WB als eerste de stap gemaakt. Van harte hoop ik dat het CDA EINDELIJK JPB eens op een zijspoor zet.

  Job Cohen? Prima!

 106. A. Dam zegt:

  Ik moet eerlijk zeggen dat ik persoonlijk niet zo kapot ben van meneer Cohen, laat staan in de landelijke politiek en al helemaal niet als premier. Zoals al eerder is aangehaald: vast een aardig man, maar op dit moment is er charisma en daadkracht nodig in de politiek en Cohen is hier naar mijn mening niet de goede persoon voor met zijn kopje-thee-drinken-mentaliteit.

 107. lothar mulder zegt:

  de reacties op het vertrek van bos door populisten als Wilders en Verdonk laten genadeloos zien waarom zij niet geschikt zijn voor de politiek en niet bij machte zijn om verantwoordelijkheid te dragen voor het bestuur van dit land. Wederom wordt er niet inhoudelijk op de boodschap in gegaan. Je kunt het oneens dan wel eens zijn met Bos zijn opvattingen maar is weldegelijk een politiek met een verhaal naar de kiezer waar hij dit land naar toe wilt brengen. Cohen is een goede keuze om dit stokje over te nemen. Ik verheug mij nu al op de debatten tussen de praktijkgerichte en pragmatische cohen en one liner en inhoudsloze wilders. Het worden prachtige tijden en wacht op een verenigd liberaal kabinet: vvd, d’66, pvda en groenlinks.

 108. Ed Rook zegt:

  Jammer dat Wouter Bos opstapt. Vind dat hij het erg goed heeft gedaan al had hij wat moeite met het afhandelen van Irak en Uruzgan door slim manipuleren van het CDA (dat is ook een kwaliteit).

  Hiervoor in de plaats komt nu iemand die na het fiasco van de Noord-Zuidlijn (toen hij er niet meer uit kwam) van zichzelf zei:
  Ik ben maar een amateur.

  Een amateur als premier van NL? Wie wil dat nou.

 109. J. Ouendag zegt:

  Is de heer Cohen niet de burgemeester in de stad waar de Noord-Zuid lijn debakels is? Ik ben nog niet zo zeker of dit een goede stap is. Ik ken de man niet en geen persoonlijk verwijt, maar ik vind het vertrek van WB zeer jammer, die kan helder communiceren.

 110. Joop Remmé zegt:

  @ 100 Heikki Doeleman: Wie ben jij, of wie is Job Cohen, om mij die politieke correctheid op te leggen?
  Ik beschouw politieke correctheid als een treurige beperking van de vrijheden van denken en spreken, en met het beperken van die vrijheden moeten we heel voorzichtig omgaan.

 111. marsha tatipikalawan zegt:

  Ik ben er als Amsterdammer trots op dat wij de eerstvolgende minister-president mogen leveren.

 112. M. van Wijk zegt:

  Of Cohen de juiste man op die plaats is zal nog moeten blijken. Volgens Frans Timmers is Cohen iemand die bruggen bouwt en muren afbreekt, fijn, kan hij beginnen in Palestina de muur af te breken die de kolonisten hebben gebouwd.
  Straks nog G.W aan de macht en Nederland wordt een tweede Palestina met dezelfde smerige ongelijke strijd.De joden mogen schieten op alles wat Marokkaan is en de Marokkanen mogen slikken of stikken.
  Hoera, de derde wereldoorlog nadert met rasse schreden.

 113. ger belmer zegt:

  Topjob voor topJob!

 114. Paul van den Bergh zegt:

  Cohen is nu vooral een crisismanager binnen de PvdA. En waarschijnlijk momenteel voor deze partij de right man on the right place.
  Zijn inbreng in de landelijke bestuurlijke politiek zal beperkt blijven. Mijn inschatting is namelijk dat de ex-burgermeester van Amsterdam na de parlementsverkiezingen zal terugtreden. Dan hebben de kiezers niets meer te kiezen. Dit is geen kritiek op de PvdA ,want het is een verschijnsel dat zich in alle partijen voordoet (denk aan het lijstduwerschap). Het weerspiegelt de politieke crisis in Nederland. Wat dat betreft heeft de openingsscene van het D66-spotje uit 1966 met Hans van Mierlo,moge hij rusten in vrede, helaas niets aan actualiteitswaarde ingeboet.

 115. nico ridder zegt:

  de een na de andere belangrijke politicicus bezwijkt thans. Door te veel en te vaak regeren? Nee, ik denk door het steeds maar op de Tv moeten zijn, bij Nova, P&w, DWDD en noem maar op. Dat moeten ze niet meer doen:overdaad schaadt, vroeg naar bed en fris weer uit de veren, Cohen begint al fout:vanavond bij P & W. Doe als Drees: kom niet of nauwelijks op de buis en je wordt heel oud en je blijft populair.

 116. Alphonse Scaf zegt:

  Jaaaa… De beschaving en redelijkheid kan zegevieren, nu de kiezer nog.

  Zal in Nederland de Europese victorie beginnen over extreemrechts met haar discriminerend polariseren en haat zaaien?
  Terug uit de door extreemrechts zo geliefkoosde maar doodlopende weg naar nog meer geweld en onderdrukking onder het mom van vrijheid? Zal het lukken?

  En Bos? Burgemeester van Maastricht? Stad en land geholpen…

 117. Steven Surdèl zegt:

  Geen goede kandidaat dunkt mij: te zuur, geen flair en geen charme zoals bijvoorbeeld van Mierlo dat had. Net als Balkenende een echte ouderwetse partijregent en dat type heeft zijn tijd duidelijk gehad.

 118. Zietse Wolters zegt:

  Goed gedaan. Ik zal niet op de PvdA stemmen. Echter, Cohen is wel een prima kerel. Heeft ook statuur. En Wouter? Directeur van de DNB..?

 119. Maria Van der Voort zegt:

  Cohen is een bemiddelaar en in die zin een goed potentieel premier.
  MAAR hij is geen lijsttrekker, geen politicus maar bestuurder
  Dus: gaat hij ook in de tweede kamer zitten als de PvdA het niet redt of gokt men erop dat hij een premierbonus binnenhaalt?
  Dan wordt het steeds meer kiezen voor een premier ipv voor partij!
  Bos kiest inderdaad op een typisch moment voor zijn gezin! Anders dan Eurlings die nog moet starten en later kan terugkomen.
  nee…..

 120. T vd Werf zegt:

  Job?
  De ideale man.
  Om de PVDA geheel te minimaliseren.

  Want er zit een ietsepietsie verschil tussen Amsterdam , en de rest van Nederland.

 121. H. Schöyer zegt:

  De positieve reacties op Cohen verbazen me. Ik kan me weinig positiefs van deze man, die steeds aan rugklachten leed, herinneren. (Schrikbarende criminaliteit in A’dam, fraude, corrupte en nepotisme toegenomen onder Cohen, drama N-Z-lijn, Cohen heette in eens HAAS.)
  Wat me ook verbaast is hoeveel naïeve reageerders schijnen te geloven dat het bij Bos om zijn gezin zou gaan. Hij ziet de bui al hangen! Nu kan hij een mooi baantje ‘ritselen’.
  Dat Bos weg gaat lijkt me een positief aspect; dat Cohen als opvolger wordt aangewezen is heel misschien goed voor de Partij van de Allochtonen, maar zal vergeleken met Bos voor Nederland evenmin veel goeds betekenen. Ik zie Cohen zijn rug niet recht houden t.a.v. G€ 35 bezuinigingen, t.a.v. beter gereguleerde immigratie, t.a.v. van orde en wetshandhaving. En gelooft U dat, als Cohen niet in de regering komt hij gezellig fractievoorzitter wordt in de 2de kamer? Dan moet hij weer voor zijn vrouw gaan zorgen. Mensen laat je toch niet bezotten, jullie zijn toch geen zotten?

 122. Tom Blom zegt:

  Prima keuze om de heer Cohen lijsttrekker te laten worden – zijn capaciteiten zijn bekend – ik juich het dus toe dat hij de kar gaat trekken. Dat Bos aangestoken is door Eurlings is vreemd – als je de politiek ingaat dan weet je dat het gezinsleven op de achtergrond komt – eerst de boel (terecht) laten ontploffen – dan weer zijn uitspraak dat hij lijsttrekker wordt – dan weer huisman – het draaien zit in zijn bloed – misschien kan hij gaan helpen in de kindercreche want nu is er tijd over en zijn w.w. uitkering zit goed (vier jaar) dat heeft Zalm zelfs niet. Tot slot stuur Guusje a.u.b. naar huis – ook geen ANWB zeggenschap – ze is te zwak en dat heb ik jaren geleden al kunnen vaststellen in Amsterdam tijdens de grote personeelsbijeenkomsten inzake PTT en Openbaarvervoer ontslagen – goh wat was zij zwak
  ook een baan als burgemeester van Nijmegen kan dat niet verhullen – haar Minister periode gaf ook geen blijk van een topfunctionaris – het riekt bij haar altijd naar baantjejagen. Ik kijk uit naar Cohen en zal in Amsterdam Noord opletten of Bos met de kinderwagen loopt en op zijn fiets een voor- en achterzitje heeft laten monteren. Bos met recht het bos in….

 123. Demosthenes zegt:

  Hebben de z.g. rode elites gewacht op het overlijden van van Mierlo? Het getuigt van weinig gevoel voor stijl, zeker nu blijkt, dat het weer een achterkanertjes streek is in de beste Joods/Christelijke traditie die hervormingen van ons bestel in de weg staan.
  Ook uit deze courant blijkt dat het merendeel van de lezers reageren in de stijl van ‘het Vrije Volk’. Het stemvee in Nederland is weer eens belazerd. Hoe lang wordt dit nog gedoogd door het merendeel van de kiezers?

 124. Ruben Smit zegt:

  Heerlijk nieuws!
  Ben het gemodder en gestuntel van de “te kort geknipte” Balkenende (observatie van Peter Middelkoop, De Pers) meer dan zat!

  Was destijds al teleurgesteld in nipte overwinning van CDA waardoor premierschap aan Cohen voorbijging. Dit land kan de vaderlijke rust van de oud-Burgemeester meer dan goed gebruiken. Zeker in relatie tot rioolroerder Wilders.

  Job go for it!

 125. Rian van Damme zegt:

  Voor mij een prima kandidaat. Hoe het verder uitpakt voor de PVDA op 9 juni; geen idee. Spannend!

 126. Wim Janssen zegt:

  Allemaal vieze spelletjes, Bos stopt (Yeahhhh) en Cohen wordt naar voren geschoven, en aanvaard dat direkt, dat riekt naar vooropgezet spel, immers kon Bos niet meer met Balkie door de bocht, en Job en Balkie zijn dikke vrienden, samen regeren ? Job als nieuwe MP ? (NEEEEEE)
  laten we doen wat het volk graag wil, er is niet mis met een sociaal Nederland, maar laten we toch eens wat meer naar rechts kijken.

 127. Frank van der Veen zegt:

  Heel goed nieuws, de aangeweze man om het stokje van Wouter Bos en JPB als premier over te nemen.

 128. Tom Blom zegt:

  Prima keuze om de heer Cohen lijsttrekker te laten worden – zijn capaciteiten zijn bekend – ik juich het dus toe dat hij de kar gaat trekken. Dat Bos aangestoken is door Eurlings is vreemd – als je de politiek in gaat dan weet je dat het gezinsleven op de achtergrond komt – eerst de boel (terecht) laten ontploffen – dan weer zijn uitspraak dat hij lijsttrekker wordt – dan weer huisman – het draaien zit in zijn bloed – misschien kan hij gaan helpen in de kindercreche want nu is er tijd over en zijn w.w. uitkering zit goed (vier jaar) dat heeft Zalm zelfs niet. Tot slot stuur Guusje a.u.b. naar huis – ook geen ANWB zeggenschap – ze is te zwak en dat heb ik jaren geleden al kunnen vaststellen in Amsterdam tijdens de grote personeelsbijeenkomsten inzake PTT en Openbaarvervoer ontslagen – goh wat was zij zwak
  ook een baan als burgemeester van Nijmegen kan dat niet verhullen – haar Minister periode gaf ook geen blijk van een topfunctionaris – het riekt bij haar altijd naar baantjejagen. Ik kijk uit naar Cohen en zal in Amsterdam Noord opletten of Bos met de kinderwagen loopt en op zijn fiets een voor- en achterzitje heeft laten monteren. Bos met recht het bos in….

 129. Jan de Boer zegt:

  Off-topic. Waar zendtijd voor politieke partijen normaal gesproken netjes wordt verdeeld, vind ik het niet juist dat Cohen de persconferentie over zijn aftreden als burgemeester van Amsterdam gebruikt voor een partijpolitieke speech (ook al staan er PvdA borden achter hem opgesteld). Een soort imitatie ‘Gerda’stunt wat mij betreft.
  On-Topic. Wat me opvalt is dat daar waar Cohen tijdens de verhoren over de Noord-Zuidlijn zijn afstand tot de dagelijkse gang van zaken benadrukt, hij nu ineens allerlei persoonlijke credits claimt voor zijn rol als burgemeester.
  Hoewel zijn overstap naar de PvdA die partij ongetwijfeld winst gaat opleveren, heb ik geen vertrouwen in Cohen als mogelijk premier.

 130. Hans Oligschläger zegt:

  Ik hoop van harte dat Jan Peter Balkenende nu ook wat meer tijd aan zijn gezin gaat besteden.

 131. joop pellinkhof zegt:

  Voor de PvdA valt te vrezen dat ze zich met de figuur van Cohen ernstig vergissen.Het sterk discriminerend electoraat van de Islamitische aanhang van deze partij zal nooit op een Jood stemmen.En zo zal naar verwachting deze move in plaats van winst in beginsel verlies opleveren.Alle goede multiculturele bedoelingen ten spijt.

 132. J. Vermeulen zegt:

  Nederland gaat straks met Cohen aan het roer het Europese filiaal van Marokko worden! Vlucht nu het land uit voordat je daadwerkelijk een dhimmi bent geworden.

 133. Gloria van der Spek zegt:

  Kiezers plegen hun eigen kiezersbedrog, gezien de euforie rond Cohen. Ronduit een verlakkerspartij met mediageile Plasterk en rigide ter Horst altijd vooraan met het correcte vingertje. Cohen’s water in de linkse wijn zal dit land geen goed doen. Links blok is de beste optie, maar we weten het van de PvdA: liever rechtsaf dan linksaf. Mooie woorden over minderbedeelden, maar té vaak gehoord en maar niet waar willen maken! Zo kan je van alles brullen, maar als puntje bij paaltje komt legt meneer de ex-burgemeester weer een brugje naar JP. Om nu al misselijk van te worden. Overigens slecht voorbeeld voor alle mannen met zieke vrouwen: verzorging aan huis en GO. Man, ga toch koken!

 134. Jeffrey Housman zegt:

  Voor alle mensen die denken dat er echt iets gaat veranderen; heel veel zal ook Cohen niet uitmaken
  :
  In juni zijn de verkiezingen. Deze worden gewonnen door partijen die beloven het allemaal beter te doen als nu. De reden hiervoor is, dat de meerderheid van de domme stemmers daadwerkelijk gelooft dat als je de grote schreeuwers de macht geeft dat er daadwerkelijk ook iets van terecht komt.

  Dankzij de huidige inrichting van een zittingsperiode van 4 jaar zal er (de geschiedenis heeft dit meermalen aangetoond) weinig terecht komen van lange termijnplannen die men voorafgaand aan de verkiezingen lanceert. Met veel bombarie bedenkt een ambitieus politicus een populaire actie die zijn opvolgers uiteindelijk moeten uitvoeren. Die zijn het her uiteraard niet mee eens, laten nog eens een onderzoekje uitvoeren en dan zijn we alweer bij een nieuwe verkiezingsronde aangekomen. Uiteindelijk is er niemand meer die verantwoordelijk gehouden kan worden voor het oorspronkelijke plan (die persoon is namelijk vanuit de politiek in diverse commissariaatjes terecht gekomen) en sterft het oorspronkelijke plan een langzame dood.

  Jaar 1 na de verkiezingen probeert de nieuwe regering alles terug te draaien waar eerder toe besloten is maar waar zij het mee oneens waren (kijk naar de pardonregeling) Op korte termijn winnen ze aan populariteit en krijgen ze de domme kiezers die ze op hun plek hebben gekozen op hun hand. Hierna kan men moeiteloos twee jaar lang allerlei stomme plannen lanceren voor een volgende zittingsperiode en besluiten ze in het vierde (verkiezings)jaar niets meer wat geen stemmen oplevert.

  Productief is men dus maar twee jaar van de zittingsperiode echt constructief bezig zonder dat men ook waar kan of wil maken wat er wordt ingezet. Dat is namelijk voor de volgende regering. Alleen korte termijn politiek kan bedreven worden. Niemand die mij kan uitleggen dat juist dat goed is voor Nederland.

  Hoewel ook dit vast wel nadelen met zich meebrengt stel ik het volgende voor om te wijzigen:

  De zittingsperiode verlengen naar 8 jaar. Hierdoor is men aan de hand van het voorgaande voorbeeld wel 6 jaar productief en kan men laten zien wat men echt waard is. Verder zorgt dit ervoor dat de kiezer echt een keer moet nadenken over zijn stem want hij zit er 8 jaar aan vast. Nu kan men nog de afweging maken dat we over 4 jaar wel weer verder zien. De politicus die zich verkiesbaar stelt zal met een ijzersterk programma moeten komen waar men hem beter aan kan houden omdat hij het lastig 6 jaar kan uitsmeren. Hierdoor zal hij beter moeten nadenken en echt concreet met plannen moeten komen die de kiezer echt wil.

  Nadeel blijft natuurlijk dat het grootste deel (ook bewezen) bestaat uit mensen die zich op eenvoudige wijze laten bedotten door alles wat maar door de media en reactionaire politici in de oppositie wordt uitgekraamd. De media krijgen (zie Amerika) dus een enorme beinvloedbare rol toebedeeld.

  Als we er alleen al in zouden slagen om juist de massa te overtuigen zelf kritisch na te denken en een welafgewogen stem uit te brengen. Dus niet een stem uit protest op een onbetekenende partij zonder echte visie, een partij met een schreeuwlelijk die zegt dat alles anders kan maar op de achtergrond een uitstekende mediatraining heeft gehad om mensen te beinvloeden, op een partij stemmen uit respect voor het feit dat haar leider net is vermoord, of een partijleider die achteraf altijd heel goed weet aan te geven wat niet goed was gedaan, dan komen we vast wel ergens.

  Ik ben alleen bang dat juist dat het grootste probleem is dat wij nooit zullen overwinnen. De grootste massa blijft bestaan uit meelopers die uitsluitend in staat zijn om via stemwijzers op een partij te kunnen stemmen.

  Het is dat ik zo’n goed salaris (niet bij de overheid) heb dat ik mij kan veroorloven in Nederland te blijven maar anders was ik mooi weggeweest.

  Ik kreeg net een leuk stukje leesvoer doorgespeeld wat wel de vinger op de zere plek legt. Een tikkie reactionair en sommige stukjes niet helemaal op zijn plaats maar toch wil ik het niemand onthouden:

  http://www.vrijspreker.nl/wp/2008/06/flatgebouw-nederland/

  Ik wens iedereen veel wijsheid tijdens de nieuwe verkiezingen.

 135. mark vt hof zegt:

  Vernieuwde aansluiting van politiek op samenleving als m.i. grootste opgave nu vraagt om een nieuwe, frisse, eigentijdse inbreng: prima dat Bos plaats maakt voor een nieuwe leider van PvdA en leider van wellicht een nieuw kabinet.
  Cohen kan binden bij crisis, maar nu onbevangen contact maken met in de politiek teleurgestelde kiezers en na 9 juni met uitersten van het politieke veld in de Tweede Kamer?
  M.i. echter eerder iemand als Lodewijk Asscher dan Job Cohen als vervanger van Bos. Eerder een ‘bevlogen aanvoerder’ dan een ‘ernstige vader’.

 136. Marco Kunst zegt:

  Griezelig om de haat te lezen die in de meeste verWilderde reacties naar voren komt – het gegrauw en geblaf. Ik vraag me af of ook maar een van die mensen er werkelijk van overtuigd is dat dit bijten en schelden tot een beter land leidt.
  Ik mis ieder vonkje dat tot constructieve oplossingen kan leiden.
  En daarnaast wil ik de PvdA feliciteren met Job Cohen én met Wouter Bos in hun gelederen. Cohen als uitstekende nieuwe kandidaat, Bos als dapper mens die durft te kiezen voor wat er voor hem op dit moment werkelijk toe doet.

 137. Zamira Endt zegt:

  Fantastisch en een verlies voor Amsterdam; ‘mijn geweldige burgemeester’. Hopelijk en waarschijnlijk onze nieuwe premier (om trots op te zijn) die in deze transformerende tijden echt met visie, passie, compassie en wijsheid leiding kan geven aan een complex nieuw kabinet. Een van de weinige mensen in Nederland, naar mijn mening, die de ‘vloer kan aanvegen met Wilders’. Dat gaat hij hoogst waarschijnlijk niet doen want daar is hij gewoon te intelligent voor :-)

 138. Joel Schoneveld zegt:

  Cohen for Premier!! Geweldige zet, goede keus. Fatson, leiderschap, overwicht. Een persoon met visie en hij kan binden. Dit is nodig in de politiek. Job Cohen is de juiste persoon

 139. J.Meester zegt:

  De meeste PvdAers willen er niet aan, maar ik zie dit wederom als een handige move van Wouter Bos. Als een echte politicus bespeelt hij zijn publiek. En dat doet hij goed, getuige het grote aantal mensen dat gelooft in zijn oprechtheid.

  Ik geloof hem niet. Daarvoor is hij te wispelturig en weet hij teveel gebruik te maken van gelegenheidssituaties. Hij is een opportunist, maar dat zie je wel bij meer PvdAers. (Guusje Ter Horst, brrr…) Zo ook nu, gelooft de meute Wouter weer met zijn keuze voor zijn gezin. Het komt wel errug handig uit.

  Job Cohen is wel een sympathieke en integere man, maar helaas niet daadkrachtig. Getuige de chaos in Amsterdam die hij achter laat.
  Eigenlijk vind ik Ronald Plasterk de enige echte sympathieke PvdAer. Deze man is authentiek. Hadden we er daar maar meer van.

  Het politieke toneel is zo wispelturig momenteel, dat het voor de meeste stemmers, inclusief mijzelf steeds lastiger wordt om een keuze te bepalen. Welke partij straalt nog vertrouwen en beschaving uit? Het is allemaal 1 pot nat. Uithalen naar elkaar, niemand doet voor elkaar onder. Figuurlijk een mep uitdelen en schreeuwen als je een klap terug krijgt. Alleen de zgn. beschaafde partijen weten het net zo te brengen dat de publieke opinie het hen vergeeft. De eerste beschaafde partij moet nog opgericht worden.

 140. Theo Korthals Altes zegt:

  Ik had bijna nee willen zeggen. Cohen is veel meer dan een enkele opvolger van Wouter Bos.

  De statement die Cohen en dus ook de PvdA nu maken gaat veruit boven het kaliber dat Bos ooit heeft kunnen opbrengen. Nu al, alleen al met zijn knallende kandidaatstellingsspeech. Daar kan zelfs Balkenende niet aan tippen.

 141. Elmer Hartkamp zegt:

  Het wordt nu wel duidelijker kiezen: voor of tegen de multiculti.

  Ik heb niets met Cohen, vind het wel een man van de oude stempel en wellicht is dat goed. Maar Cohen is ook stoffiger en bestuurlijker dan Bos, en mijn wantrouwen in de PvdA stijgt exponentieel! Onder Bos had mij een Paars III nog wel aardig geleken, maar met Cohen heb ik daar helemaal geen zin in.

  Ik vond die linkse praatjes in zijn speech, die er toch op neerkwamen dat we vooral moeten blijven knuffelen terwijl hoogopgeleid en studieschuld-afbetalend Nederland de rekening betaalt, angstaanjagend.

  Ik hoop dat dit tot effect heeft dat D66 verdubbelt en de VVD het CDA opslokt! Dan kunnen we met een liberaal-progressief kabinet regeren!

 142. Jusfiq Hadjar zegt:

  Moooi..

  Ongeduldig wachte ik op een goed antwoord tegen de racialisme van Wilders.

  Nu is de goede antwoord gegeven door de PvDA: Job Cohen…

  Een Nederlander van joodse afkomst die beschouwe de muslims als nieuwe Nederlanders en niet als gast arbeiders.

  Moooi.

  Erg moi.

 143. Ron Batten zegt:

  Een wijs besluit van Bos.
  In zijn prive situatie kan ik niet kijken, maar ik denk wel dat, als hij was blijven zitten als lijsttrekker, hij stevige kritiek had gekregen van al die werkloze raadsleden in de gemeenten waar de PvdA fors verloor.
  Goed dat Bos niet pluchevast is gebleken.
  Briljante strategische zet om dit zolang en goed voor te bereiden.
  En precies de juiste opvolger, die het waarschijnlijk zonder veel gedoe zal halen. Dat geeft de PvdA kans veel van de teleurstellende pelingen goed te maken.
  Harold Wilson zei in 1974 niet voor niets “A week is a long time in politics”. En de afgelopen week heeft veel veranderd, met het vertrek van Agnes Kant, Wouter Bos en Camiel Eurlings. En vooral ook door hun opvolgers.
  Het maakt de campagne voor de PVV, D66 en het CDA denk ik lastiger.

 144. Maarten Tiggeler zegt:

  Bos heeft zijn best gedaan maar nu overweeg ìk
  zelfs om Pvda te gaan stemmen (tot nu toe SP stemmer)
  omdat een sterke persoonlijkheid met hart en
  relativeringsvermogen, hard nodig is in deze tijd van verdeeldheid. Laat eerst maar eens zien Job voordat de negativiteit weer de overhand krijgt in
  dit email debat.
  Het niveau (glossy blaadjes) en taalgebruik in de tweede kamer is werkelijk tot onder het nulpunt gedaald (zie o.a. de
  recente uitlatingen van ‘dhr’ De Mos (PVV)

  Helaas moeten we mensen als Hans van Mierlo al heel lang missen. Tijd voor de redelijkheid. Daar zijn we aan toe als nooit te voren.
  Ga eindelijk eens regeren en hou nou eens op met gekissebis qua rassen en hoofddoekjes en al die flauwekul:
  verstand en liefde levert de meeste zetelwinst!

 145. Sjefke Zondervrees zegt:

  Beangstigend die overwegend linkse massa-hysterie hier weer: de loftuitingen voor een aantoonbare softie en non-presteerder zijn weer niet van de lucht. Maar dan, links leeft altijd van de ene naar de andere hype – van de laatste ‘god’ horen we ook steeds minder. Wie ook weer? Oh ja, Obama – die de gouden medaille van Lindsey Vonn wilde afnemen omdat niemand sneller down-hill gaat dan hij…

 146. bart gleichman zegt:

  Zojuist hoor ik Wouter Bos op de tv verklaren dat hij bij de verkiezingen van 3 jaar geleden er al rekening mee hield dat het de laatste keer zou kunnen zijn.
  Dat verklaart denk ik dat hij bij de formatie toch maar in het kabinet ging als vice premier en minister van financien. Dit was dan immer zijn laatste kans om dit zonder afhankelijk te zijn van anderen voor elkaar te krijgen. Ook het totaal onverwacht accepteren van het verbod om in de tweede kamer een onderzoek naar Irak te doen, kan ik nu vanuit de persoonlijke invalshoek van Bos beter plaatsen.
  Ook krijg ik nu de bevestiging dat Bos en Cohen al lang spraken over het moment om het stokje over te geven. De val van het kabinet in deze moeilijke tijden met onze betrokkenheid in Afghanistan als excuus krijgt nu wel de reuk van persoonlijke ambities en keuzes.
  “De belofte aan de kiezers” noch de offers die meer dan 20 nederlandse mannen en hun gezinnen hebben gebracht hebben geen enkele rol gespeeld.

 147. B. Visser zegt:

  Cohen als premier zou een opluchting zijn. Eindelijk weer eens een wijze staatsman aan het roer. Hopelijk aan het hoofd van een paars kabinet, waaraan ook D66, VVD en Groen Links een positieve, toekomstgerichte bijdrage leveren.

 148. Martien Meiland zegt:

  Ik heb voor beiden groot respect, hoewel de PvdA mijn politieke kleur niet is. Ik kan mij levendig voorstellen dat Wouter Bos voor meer tijd voor het gezin kiest en als consequentie daarvan tot zijn besluit is gekomen. Politiek bedrijven is geen 40-urige werkweek. Met de komst van Job Cohen als lijsttrekker kan de PvdA een goed tegenwicht bieden aan de PVV. Je moet er toch niet aan denken dat die partij de grootste zou worden. Alle gevestigde DEMOCRATISCHE partijen moeten hun beste beentje voorzetten om dat te voorkomen. Job: “Succes en doe je best!”

 149. diederik van den honsbergen zegt:

  Het is nu wel duidelijk dat de val van het kabinet een opzetje was van de PvdA en Wouter Bos, die -zoals tot nu toe gebleken is- een zeer goed oog heeft voor zijn eigen carriere. Het scenario voltrekt zich geheel volgens “Plan Bos”. Na de nederlaag van 2006 maakte Bos de sprong naar voren als Min. van Fin.
  Door de stekker tijdig uit het kabinet te trekken en zich nu (zogenaamd?) aan zijn gezin te wijden, maakt hij de weg vrij voor Cohen, die als Premier hem tot opvolger van Wellink (Pres. De Nederlandsche Bank)zal benoemen. Wacht maar af! Zo gaan die dingen…..
  Overigens laat Bos wel een staatsschuld achter van ca 100 miljard Euro!

 150. J. Verheij zegt:

  #132 “Nederland gaat straks met Cohen aan het roer het Europese filiaal van Marokko worden! Vlucht nu het land uit voordat je daadwerkelijk een dhimmi bent geworden”

  Dat zijn de trucjes waarmee de PVV de mensen gek maakt. Overdrijven en generaliseren. Hoe langer hoe meer je onzin herhaalt, hoe bekender en logischer het lijkt. Gelooft u zelf al wat u zegt ?
  Is het bijvoorbeeld wel eens bij u opgekomen dat het grootste gedeelte van de Marokkanen nooit in een moskee komt ?

 151. Henkie Korsow Veen zegt:

  When the going gets tough, the tough get going!
  Thanks Wouter,
  Go for it Job!!.

 152. Koos van der Wilt zegt:

  Wereldschokkend nieuws! Bos verlaat de PvdA! Wat moeten de sociaal zwakkeren in vredesnaam nu? Het levensgeluk van miljoenen staat op de tocht. Ruw zijn de armen, de minder bedeelden, en zij die aan de lopende band zwoegen, opzij gezet voor….drie kinderen!

  En dat idee van laat de rijken de crisis betalen door – je raadt het nooit – belastingverhoging. Wouter de nobele Robin Hood jatte dit idee van de SP om nog even links de kiezersmarkt op te kunnen gaan.

  Al die betrokkenheid! Al dat engagement! Al die tranen om zij die op harteloze wijze buitenspel staan in een keiharde kapitalistiese wereld! Dat alles bijt het stof voor zoiets kenuterigs als – hou de pet vast – het gezin! Nog sterker: als links iets veracht is het het gezin, de hoeksteen van de kaptalistiese-kleinburgerlijke samenleving.

  Goed, ik moet minder sarcastisch zijn. Maar je ziet maar weer: niets liegt zo hard als een politicus. Politici en leugenaar – het is vrijwel synoniem. Of het nu Bos, Cohen, of Wilders is.

 153. Hans van der Meulen zegt:

  Ik zie mijn post niet dus misschien dubbel waarvoor dan mijn excuses
  Effe een analyse;
  1) Balkenende en Bos kunnen niet meer door 1 deur wordt beweerd.

  2) Is er een meerderheid in de kamer na de verkiezingen zonder PVV en CDA+PvdA mogelijk?
  2.1) Bv Paars (PvdA D66 VVD plus?)
  2.2) Bv Rechts Plus (VVD D66 CDA plus?)
  2.3) BV Links Plus (PvdA D66 Groen links Plus)
  3) Of MOETEN de mogelijkheid van een kabinet met als basis PvdA en CDA open gehouden worden, vindt de PvdA. Dan is het misschien wel handig als Balkenende en Bos niet tegenover elkaar staan in de verkiezingsstrijd.
  3) Balkenende wordt weer lijsttrekker CDA.
  4) Bos Offert zich op, gaat weg, en de nieuwe PvdA lijsttrekker kan weer nar het CDA lonken indien gewenst zonder ongeloofwaardig over te komen.
  4.1 Bos Balkenende = Wie he laatst lacht, lacht het best!
  5) Hoe zal Geert W., met zijn liefde voor Israel, omgaan met een man die Cohen heet?

 154. R. Evers zegt:

  Goede zet om Cohen als opvolger van Bos te nemen. Ik ben benieuwd hoe Geert Wilders zijn Joods-Christelijke bladibla staande gaat houden, nu zijn belangrijkste opponent in ieder geval qua naam Joods is. Hopelijk vervalt hij in zelfde pejoratieven als hij tegen de moslims bezigt, worden de ware kleuren ook een keer zichtbaar.

 155. Guusta van Gent zegt:

  Geweldig, al die vaders die opeens voor hun gezin kiezen. Ik kan het me in het geval van Bos heel goed voorstellen, na zoveel tropen jaren. En als je weet dat Cohen je plek wil innemen is het niet zo moeilijk.

  Cohens is een echte vaders des vaderlands, zijn lijsttrekkerschap is het beste wat de PvdA maar ook NL kan overkomen. Er gloort hoop! Ik ga weer, en nu echt met VOLLE overtuiging, PvdA stemmen: voor een fatsoenlijk Nederland.

 156. Hans van der Meulen zegt:

  Ik zie mijn post niet dus misschien dubbel waarvoor dan mijn excuses

  Effe een analyse;
  1) Balkenende en Bos kunnen niet meer door 1 deur wordt beweerd.
  2) Is er een meerderheid in de kamer na de verkiezingen zonder PVV en CDA+PvdA mogelijk?
  2.1) Bv Paars (PvdA D66 VVD plus?)
  2.2) Bv Rechts Plus (VVD D66 CDA plus?)
  2.3) BV Links Plus (PvdA D66 Groen links Plus)
  3) Of MOETEN de mogelijkheid van een kabinet met als basis PvdA en CDA open gehouden worden, vindt de PvdA. Dan is het misschien wel handig als Balkenende en Bos niet tegenover elkaar staan in de verkiezingsstrijd.
  3) Balkenende wordt weer lijsttrekker CDA.
  4) Bos Offert zich op, gaat weg, en de nieuwe PvdA lijsttrekker kan weer nar het CDA lonken indien gewenst zonder ongeloofwaardig over te komen. (Trouw zegt bv; “De kansen op een nieuwe coalitie van CDA en PvdA lijken sinds het opstappen van Bos wel gestegen.”)
  4.1 Bos Balkenende = Wie he laatst lacht, lacht het best!
  5) Hoe zal Geert W., met zijn liefde voor Israel, omgaan met een man die Cohen heet? :)

 157. Marius van Huygen zegt:

  Velen denken hier dat het met Cohen als lijsttrekker van de PvdA toch weer goed komt met de multicult. Business as usual! Vergeet het maar. Cohen is voor de PVV de best denkbare mogelijke politieke tegenstander! De verkiezings race tussen Cohen en Wilders op 9 juni zal Nederland blootleggen als een etnisch verdeeld land en zal de opmaat zijn voor nog veel meer politieke strijd en polarisatie!

 158. Annemarie Havinga zegt:

  Cohen en zijn “Notitie kerk en staat”

  Cohen wil een beleid gebaseerd op “compenserende neutraliteit” als het gaat om godsdiensten. Religies en uitingen van religies zoals moskeekoepels en migrantenkerken kunnen middels “compenserende neutraliteit” tegemoet gekomen worden.

  Maw. met Cohen aan de macht gaan we massaal religies steunen.
  Feitelijk is de PvdA een theocratische partij geworden.
  Geen wonder dat de laatste vrijzinnigen het religieuze schip verlaten.

 159. Annemarie Havinga zegt:

  Het gevolg zal zijn dat links wordt weggevaagd en we noodgedwongen een Pvda-CDA-VVD kabinet zullen krijgen.
  Weliswaar met Cohen als MP maar met een CDA-VVD agenda.

  Ik begrijp werkelijk die euforie dan ook totaal niet.

 160. Erwin Kreek zegt:

  Cohen is een prima opvolger. Bos heeft dit land op het randje van de financiele en maatschappelijke afgrond gebracht(twee dagen weg en De Jager vindt een tekortje van 2 miljard), Cohen is daarin volledig geslaagd en laat een compleet failliete stad achter.

  Daarom een prima opvolger en iedereen kan weer op de PvdA stemmen. Geeft over vier jaar weer voldoende uitdaging voor de VVD en anderen het puin te ruimen, werkloosheid terug te dringen etcetera. PvdA heeft een bewezen trackrecord op het gebied van werkloosheidcijfers, meer dan een miljoen mensen in de WAO, afstoten van alles en iedereen die anders denken, enzovoorts. Zeer sociaal allemaal hoor….. De toekomst van Nederland ziet er nu weer rooskleurig uit.

 161. K. Punt zegt:

  @152 – die Koos van der Wilt werkt op mij als een rode lap op een stier. Waar haalt deze drs. het vandaan? Ik quote : “…laat de rijken de crisis betalen…” . Is dat wat Bos heeft gezegd? Er is geen enkel bewijs voor. De programmacommissie van de CU heeft (met mijn grote instemming) voorgesteld om ook de welgestelden een deel van de lasten van de crisis te laten dragen maar dat Bos iets van de SP gejat heeft lijkt mij onjuist. En dan nog, vroeger was het niet erg om socialist te zijn in de oude PvdA (vóór Kok).
  En dan de bewering dat Bos of Cohen liegen. Geen enkel bewijs in zijn stukje (waar bent u, beoordelaar?). Dat politici vaak niet ja of nee tegen een simpele vraag kunnen zeggen ligt besloten in de lange tenen van medepolitici. Ik zelf hoop van harte dat Cohen het goed zal doen en een waardig tegenwicht zal vormen tegen de rechtse furie die onze samenleving bedreigt. Gelukkig behoort de drs. daar niet toe.

 162. Maria Pekelharing zegt:

  De PvdA heeft met Cohen haar sterkste troef ingezet, en naief Nederland is een aaibare buikspreekpop rijker. Bos was al een tijd over zijn houdbaarheidsdatum, dus de puzzelstukjes vallen aldus mooi in elkaar. Vermoedelijk ook letterlijk, want een Cohen voorkomt een verdere leegloop bepaald niet. Nu moet immers die grote moslimaanhang van de PvdA op een jood gaan stemmen, en dat lijkt me vloeken in de moskee. Daarnaast lijkt het me erg verstandig om eerst eens de A’damse balans op te maken, bijvoorbeeld op gebied van veiligheid en overheidsuitgaven. Ongetwijfeld hebben de regenten het vooraf allemaal prima geregisseerd, dus zal Ter Horst wel doorgeschoven worden naar A’dam, waar die stad al evenmin een meter mee opschiet. En Bos? Die treffen we binnenkort niet alleen bij zijn gezin aan, maar ook bij een multinational, of een bank, net als grote roerganger Kok. Er verandert dus helemaal niets, het wordt op zijn minst nog erger dan het al is.

 163. geert tom heikens zegt:

  Weer een geloofwaardige toekomst voor Nederland,; als burgemeester hield Job Cohen de boel bijelkaar, als Staatsman kan hij ons weer bijelkaar brengen en Nederland weer geloofwaardig maken in de wereld.

 164. Hans van der Meulen zegt:

  @162 Maria Pekelharing
  Ja, jouw stukje is een mooi voorbeeld van uitspraken met een grote emotionele lading. Iets wat de laatste tijd in de mode is. Semanisch gezien heeft hetgeen je zegt echter geen betekenis. Ook logich gezien klopt er niets van en het aantal drogredeneringen/alinia is verbazingwekkend hoog. Ook dit i de laatste tijd in de mode gezien de vele reaguursels hier die aan hetzelfde euvel leiden (en lijden)
  Verder zeg je;”Nu moet immers die grote moslimaanhang van de PvdA op een jood gaan stemmen, en dat lijkt me vloeken in de moskee”.
  Gezien de zeer grote joodse enclaves, die in ieder geval tot WWII in de huidige z.g. Islamitische landen wel voeren, druipt deze zin van onterechte vooroordelen.

 165. Joop Remmé zegt:

  @ 136 Marco Kunst: Met haat komen we inderdaad niet verder. Maar wel met betrouwbaarheid.
  Job Cohen vertegenwoordigt de hypocrisie van de PvdA, ook al ziet hij dat zelf misschien helemaal niet zo. Hij staat voor een partij die de verkiezingen in gaat met “iedereen telt mee”, maar tegelijkertijd bij de politie, om maar een voorbeeld te noemen, een positieve discriminatie beleid heeft doorgevoerd waardoor capabele blanke mannen minder kansen maken, hoe goed ze ook presteren. Dan moet je niet zeggen iedereen telt mee. Wees dan eerlijk.

 166. Dexter Deloyd zegt:

  Jammer. Ik had Bos nog wel iets langer aan het stuur willen zien van NL BV. We hebben gezien hoe dhr. Bos een helden status verkreeg nadat onder diens leiding miljarden in het nederlandse banksysteem werden gepompt. Miljarden waar niemand meer over praat.

  Even een rekensommetje:

  ING: 10 Miljard
  Fortis/ANB AMRO: 30 Miljard

  Praten we al over 40 Miljard. ING heeft welliswaar 5 Miljard terugbetaald, maar daarnaast ook nog eens 20 Miljard aan overheidsgarantie uitstaan voor hun giftige beleggingen.

  Stel dat de fundering onder deze banken na verloop van tijd toch begint te ‘verzakken’ dan wil ik toch de ‘hoofdaannemer’ daarop kunnen aanspreken. Maar ja als die dan inmiddels alleen nog maar de kinderen van school haalt en de hond uitlaat, dan weten we zeker dat we kunnen fluiten naar onze belastingcenten.

 167. Peter den Ouden zegt:

  Waarom, o waarom, mogen kiezers niet zelf rechtstreeks de minister-president kiezen?

 168. Brian Pinas zegt:

  De ongelovelijke leugenachtige aard van de hoofddoekjesfascisten van Wilders wordt maar nog eens gedemonstreerd door de volgende uitspraken:

  “Nederland gaat straks met Cohen aan het roer het Europese filiaal van Marokko worden! Vlucht nu het land uit voordat je daadwerkelijk een dhimmi bent geworden”

  “Nu moet immers die grote moslimaanhang van de PvdA op een jood gaan stemmen, en dat lijkt me vloeken in de moskee.”

  De fascisto-racisten van wilders houden beide uitspraken voor waar. Laat ik het voor die imbecielen en idioten maar toelichten: Deze twee uitspraken zijn met elkaar in tegenspraak!!

  Het is wel leuk als je die racisten uiteen gescheurd ziet worden door hun anti-semitisme en hun xenofobische racisme. En nu maar hopen dat ze ook daadwerkelijk kapot aan gaan.

 169. witte van hulzen zegt:

  geweldig nieuws ! ik wens iedereen veel wijsheid toe tijdens de verkiezingen.

 170. T. Hendriks zegt:

  Vleesch noch visch, kool en de geit, pappen en nathouden, kortom een slapjanus. Waarom iedereen zo juicht, ontgaat me.

 171. Daphne Meijer zegt:

  Twee observaties.

  Het heeft ongeveer vier uur geduurd voordat op deze site de eerste opmerkingen verschenen over de Joodse achtergrond van Cohen. Waarbij verbanden werden gelegd tussen Cohen, Lodewijk Asscher, het burgemeesterschap en het onvermogen, of de onwil, van moslims om op een Joodse kandidaat te stemmen.
  Mensen, laat dit gaan. Het Jood-zijn van Job Cohen doet er helemaal niet toe in Amsterdam. Het kan niemand iets schelen.

  Nu wat betreft de Noord-Zuidlijn. Die is inderdaad een sof aan het worden. Maar dat is niet primair Cohen aan te rekenen. Het project zat al in de boedel van zijn voorganger; de beslissing om die metro aan te leggen stamt uit de jaren negentig, toen Cohen in Maastricht werkte aan de universiteit.
  Cohen zat als burgemeester met zijn handen gebonden. Als burgemeester kon hij zich niet inhoudelijk bemoeien met de portefeuilles van zijn wethouders. Een burgemeester gaat over openbare orde en veiligheid, niet over de uitvoering van bouwprojecten. Voor zover er met een beschuldigende vinger kan worden gewezen naar de verantwoordelijken voor de Noord-Zuidlijn, geldt de politieke verantwoordelijkheid de hele Gemeenteraad van Amsterdam, en een keur aan voormalige wethouders, (de meeste van VVD-huize, overigens.)

  Of Cohen een goede bestuurder is, kun je niet afmeten aan zijn jaren in Amsterdam, aangezien het burgemeesterschap zo’n rare, half entertainmentachtige functie is, waarin je uiteindelijk erg weinig feitelijke macht hebt. Zeker in Amsterdam is representatie zo’n belangrijke taak dat eerder je talenten als acteur dan als bestuurskundige worden aangesproken.

 172. Jeemes van Mes zegt:

  Als je in de toekomst een coalitie van PvdA en CDA in zicht wil hebben dan blijft er weinig anders over dan dat Bos verdwijnt en Cohen hem gaat vervangen. Het is alleen te hopen dat we weer niet opgescheept blijven zitten met Balkenende. Die man is niet weg te krijgen.

 173. R. Peters zegt:

  En toch blijf ik het vreemd vinden dat twee jonge kerels die met hand en tand het idee de pensioenleeftijd naar 67 op te willen trekken verdedigend er als 40-ers de brui aangeven.

  Het zullen best nobele motieven zijn, maar toch klopt het niet.
  Temeer niet omdat er wel meer zijn die deze stap zouden willen nemen, maar dat niet kunnen doen omdat bij vrijwillig ontslag het recht op enigerlei ondersteuning vervalt en het in deze tijd nauwelijks meer mogelijk is een gezin te stichten of uit te bouwen van één salaris.

  Dat ‘heldhaftige’ besluit verliest aardig aan glans vanwege de mooie wachtgeldregeling voor politici – wat mij betreft geen applaus waard.

 174. Jan de vries zegt:

  Nee nee nee, straks bij iedere school in NL een coffeeshop met gratis drugs voor kids van 15 jaar? Als Cohen premier wordt dan zullen de moslims het over 4 jaar vor het zeggen hebben. Daar is oes Job doodsbenauwd voor! WEG MET DIE MAN !!!

 175. Maria Pekelharing zegt:

  164-Hans van der Meulen—Ik zie u slechts interpreteren en etiketteren, niet beargumenteren. U verwijt mij dus, waar u zich zelf aan schuldig maakt. PvdA’er misschien? Laten we de verkiezingen maar afwachten, hopelijk goed voor politieke aardverschuivingen, richting republiek.

 176. Peter van Velzen zegt:

  “De boel bij elkaar houden” klinkt trouwens wel leuk, maar het komt in feite neer op het angstvallig vermijden van noodzakelijke keuzes.

  Willen we Nederland verder laten afglijden naar een multicultureel ghetto door de grenzen open te houden, of zeggen we genoeg is genoeg? Gaat de landelijke Marokkaanse straatterreur eindelijk krachtig worden aangepakt of worden ze weer 4 jaar geknuffeld met clubhuizen, gratis cursussen, snoepreisjes enz? Blijven we huizen, subsidies en baantjes uitdelen aan allochtonen of wordt “positieve” discriminatie eindelijk eens afgeschaft?

  Jan-Peuter heeft al deze keuzes ontweken en Cohen zal precies hetzelfde doen. Dus mensen, kijk niet naar de sympathieke persoonlijkheid van Job Cohen, kijk uitsluitend naar de multiculturele ellende die we voor een belangrijk deel aan de Pvda te danken hebben, met hulp van CDA, VVD en D66.

 177. A.J.Muil zegt:

  @Dexter (166). Het is inderdaad opvallend hoe makkelijk politieke bestuurders wegkomen van persoonlijke aansprakelijkheid. Deze week nog in het nieuws dat Jan des Bouvrie wordt opgepakt over een vermeende onregelmatigheid met een factuur. Wouter Bos zal nooit persoonlijk worden aangesproken op de bank-miljarend.

  Het hele circus lijkt goed voorbereid en brengt de val van het kabinet in een ander daglicht. Het spel (politieke arena) lijkt belangrijker dan de knikkers (goed regeren van dit land). Ik vind het daarom erg opvallend dat er zoveel positieve reacties zijn.

 178. Joop Remmé zegt:

  @ 167 Peter den Ouden: De PvdA heeft de gekozen burgemeester om zeep geholpen. Denk je dat de gekozen premier dan nog een kans maakt?

 179. Johan Wiersma zegt:

  Johan aan veld, Nieuws
  details weergeven 17:56 (4 uren geleden)
  De laffe Bos vertrekt
  Wat zou er toch met Barbara, sorry Mw. Bos aan de hand zijn? Er zijn 100-duizend capabele vrouwen die de opvoeding en het huishouden doen. Int. vrachtautochauffeurs, marinemensen en zeevarenden en niet vergeten de vrouwen van militairen die maanden op Missie worden gestuurd door de freewheelende politici. Is Barbara niet capabel? Of heeft een bank, die zo royaal is gered, Wouter een commisariaat van tonnen belooft voor een paar dagen werk in de week?
  Wellicht dat Wim Kok afgelost gaat worden? Wat zijn het toch nette mensen die PvdA’rs.
  Amateur Cohen.
  Politici zijn (grof betaalde) amateurs zei Burgemeester Cohen en die kun je de besluitvorming rondom de N-Z Lijn niet aanrekenen, ze nemen besluiten op adviezen van deskundigen. Hun politiek handelen is gebaseerd op de deskundigen die ze zelf selecteren en gewoonlijk grof betalen voor adviezen die de door hun noodzakelijk geachte besluiten ondersteunen. Verkeer en waterstaat heeft over een periode van een paar jaar 1 miljard euro uitgegeven aan adviserende bureaus en commissies. Het is een gigantische dienstenindustrie geworden waar miljarden in om gaan die allemaal het voorgenomen besluit voorkoken.
  ls de politieke wens omgezet in beleid en het later faliekant misloopt, zoals met de meeste grote projecten dan wassen de politici de handen in onschuld en wijzen ze naar de ´´deskundigen´´ die zelf hebben ingehuurd!
  Amateur Cohen die gaat een gooi doen naar het leiderschap van Nederland rekent u alvast op scherpe verhoging van de lasten, want het subsidie beleid aan de vreemdelingen industrie, de 3e wereld, en het megalomane klimaatbeleid zijn typisch linkse items die miljarden extra vragen boven op de bezuinigingen van 35miljard die men voornemens is te bezuinigen. Als we links blijven stemmen worden we ongetwijfeld zelf een 3e wereld land zoals bij de verkiezingen al is gebleken in de PvdA wijken in Rotterdam en elders.

 180. Sjefke Zondervrees zegt:

  @ 167 – Peter den Ouden: om dezelfde reden dat Nederland geen demokratie is: geen gekozen staatshoofd, geen gekozen CdK, geen gekozen burgemeesters… Het is makkelijker en meer politiek korrekt om te roepen wat er niet deugt in bijv. Afghanistan, dan om de eigen stal uit te mesten.

 181. R.Lips zegt:

  Als Balkenende nu ook een goed besluit neemt en het CDA als lijsttrekker de oud burgemeester Leers van Maastricht als lijsttrekker naar voren schuif, krijg ik weer zin in de politiek in Nederland.!!

 182. Marius van Huygen zegt:

  “Waarom, o waarom, mogen kiezers niet zelf rechtstreeks de minister-president kiezen?”

  Omdat het CDA, VVD en PvdA regentenpartijen zijn en het volk bij hen nooit echt iets te vertellen mag krijgen. Uit democratisch oogpunt zijn Cohen en Balkenende natuurlijk lood om oud ijzer!

 183. Truusje van Tol zegt:

  @ Theo Korthals Altes

  Ha Theo! (Als je tenminste DIE Theo KA bent die ik eens op een ander discussiepodium ontmoette…)

  Ik werd helemaal gelukkig van de speech van Cohen. Zat me juist, na de dood van Van Mierlo, af te vragen waar de politici van kaliber toch zijn gebleven. En ziedaar.
  Job Cohen, een beschaafd, erudiet, integer mens – wat een heerlijke afwisseling na het, zoals iemand hierboven stelt, gegrauw en geblaf uit bepaalde gelederen. Wat een tegenwicht tegen de hufterigheid die via de PVV-bankjes van de Tweede Kamer het parlement is doorgedrongen.

  Job Cohen als premier, en je gaat je weer een beetje trots voelen op je land. Iemand die verbindt en verzoent, niet iemand die haat predikt en bevolkingsgroepen uit elkaar speelt. Wat een verschil met de zich ‘mogelijke premier van Nederland’ noemende Wilders, die tot grote schrik van de Britten in Londen de onverdraagzaamheid kwam prediken.

  Misschien komt het toch nog een beetje goed, uiteindelijk.

 184. Hans van der Meulen zegt:

  Ik zie mijn post niet dus misschien post ik dubbel waarvoor dan mijn excuses

  @160 J. Verheij
  Je observatie is m.i. correct. Ik zou willen toevoegen;
  Verder is het vreemd dat, als de Koran/Islam de oorzaak is van misdragingen (en dit is zo volgens Geert W. en andere islamofoben) dat ,de misdragers bijna allemaal jongens zijn en geen meisjes (of is dit omdat meisjes geen mis mogen voordragen?!). Zijn die minder gelovig of zo misschien?! Maar waar komen die hoofddoekjes dan weer vandaan? Oftewel dat er een oorzakelijk verband bestaat tussen Islam/Koran en misdragingen is volledige onzin.

  Volgens een onlangs gehouden onderzoekje is het gem. IQ van degenen die conservatief of extreem rechts (PVV b.v) stemmen 95 en het IQ van linkse stemmers (groen links, geen PvdA) 110. Bstaat er nu een oorzaklijk verband tussen dom gedrag en de partij waarop je stemt. Uiteraard, dit blijkt uit dit onderzoek immers. PVV stemmers gedragen zich veel dommer dan andere mensen.

  Verder is het niet zo dat ik iets tegen blondharigen heb. Ik heb alleen een hekel aan dat vreselijke (ge)blonde(erde) haar. (ge)Blonde(erde) haren beschadigen ht netvlies van mensen. Ook wordt het traditionele Nederlandse kleurgevoel door (ge)blonde(erde) haren aangetast, zeker als het in een soort 50er jaren vetkuif zonder vet gedragen wordt. Dit soort sexistische anachronismes kunnen echt niet in Nederland. Het (ge)blonde(erde) haar moet bestreden worden. Uiteraard heb ik niets tegen blondharigen. Ik heb alleen een hekel aan het (ge)blonde(erde) haar.

 185. Alphonse Scaf zegt:

  Of er spelletjes gespeeld zijn om de weg vrij te maken voor Cohen? Och, de politieke geschiedenis staat er bol van, ook in Nederland. Zo viel eens een kabinet Cals in een beruchte nacht. Is het nog van belang?

  Het gaat niet alleen economisch mis, dat was al voor de crisis zo met al die perverse vormen van zelfverrijking, erger maatschappelijk dreigt vergaande fragmentatie. Oorzaak en gevolg?
  In dergelijke omstandigheden betreden rattenvangers het toneel. Ze helpen om de sociale cohesie verder te vernietigen en om van de democratie een farce te maken. En ze kwamen en komen zonder uitzondering van rechts. De kiezer was en is er alleen ter legitimatie van hun macht. Van Hitler tot Berlusconi. En de rechtstaat blijft uiteindelijk ‘auf der Strecke’. Willen we een dergelijke ontwikkeling? Een goeie stap in die richting zal een stem op Wilders zijn. Bezie in welke kringen hij zich begeeft, ook in Israël, en het is volkomen duidelijk waar hij voor staat.

  Heeft Cohen het gewenste postuur om sociale samenhang en samenwerking te herstellen, een halt toe te roepen aan de ruk naar rechts, naar een almachtige staat, waarvoor het plaveisel al klaar ligt? Zal hij het symbool kunnen worden voor een sociale èn liberale staat? Sociaal en liberaal beide in de ware betekenis van het woord?

  Laten we zelf alvast beginnen het soort lieden de mond te snoeren die schaamteloos durven te praten over dè jood Cohen en dè joden en dè moslims. Het meest infame misbruik van vrijheid tot meningsuiting. Stiekem en anoniem. En laten we bij de verkiezingen van de gelegenheid gebruik maken om als kiezer tabula rasa te maken met dit recente verleden van het voortdurend haat zaaien, het verdacht maken en het verdeel en heers.
  In Amsterdam heeft Cohen aangetoond boven dit soort machinaties te staan. Hoopvol voor ons land, Cohen als premier.

  Wouter Bos dan. Zou hij in zijn voor het burgemeesterschap van Maastricht?

 186. Patrick Torfs zegt:

  Geloof geen woord van die argumentatie van de zorg voor de kinderen. Hoeveel gezinnen leven in min of meer vergelijkbare omstandigheden, zonder in dezelfde of vergelijkbare mate in geld en macht, status te worden beloond. PvdA doet wel magistrale zet: wint aan populariteit en maakt een zichzelf niet onmogelijk als coalitiepartner van CDA, want met Bos dreef men CDA in de armen van VVD/D66 of zelfs PVV. Men voorkomt wellicht de complete impasse waardoor er geen 4 partijen nodig zijn om een levensloze coalitie te vormen. Wacht nog even om te zien hoe en wanneer Bos gerecycleerd wordt: job in Europa, bij de ECB (volgend jaar opvolger van Trichet?), of bij de Nieuwe Nederlandse Bank (if ever). Er zit veel meer ‘spin’ in de dingen, dan men nu wil geloven, zeker bij het progressieve deel van het spectrum.

 187. Bob zegt:

  Ideaal beeld….Cohen en Pechtold…eindelijk gezond denkende mensen aan de macht.

 188. Ruben Weishut zegt:

  Tranen in mijn ogen van geluk. Niet dat Bos weg is, dat was de juiste man op de juiste plaats die zeker niet is afgeschreven. Nu is Job Cohen de man die Nederland weer een land kan maken waar we trots op zijn en de (helaas populaire) intolerante elementen in de politiek de tweede viool kan laten spelen. Groeten uit Rio de Janeiro.

 189. Jan Kiewiet de Jonge zegt:

  @166 Dexter Deloyd: helemaal mee eens. Bos wil waarschijnlijk de politieke geschiedenis ingaan als financieel-economisch redder ten tijde van de recente crisis, maar als het aankomt op de harde bezuinigingen die nodig zullen zijn om de rekening van zijn reddingsplannen te betalen, bezuinigingen waar geen enkele politicus zich populair mee zal maken, dan is hij niet meer politiek aanspreekbaar. Past in het opportunistische plaatje dat ik van Wouter heb. Neemt niet weg dat hij ongetwijfeld erg hard zal hebben gewerkt en dat de keuze voor meer gezinsleven op zich nobel is, maar ook die nobele en overigens keurig neutrale, a-politieke keuze leent zich voor een opportunistische draai. We zullen het zien.

 190. Willemijn de Roode zegt:

  Een hele goede zet om Job Cohen naar voren te schuiven. De man heeft een fraaie staat van dienst, is ‘mens’, geduldig, kalm, welbespraakt en weet wat er in de samenleving omgaat. Cohen heeft het in zich om boven partijen te gaan staan. Geef hem de ruimte om de knulletjes-in-korte-broek, de armzielige schreeuwerds, op hun nummer te zetten. Zoals hij, GW, het op de verrekijk weer eens (zucht) heeft over Cohen’s ‘thee drinken’. Een neuspeuterende vinger ontbrak. Heer Cohen, dien dit nare mannetje, met zijn losgeslagen gevolg, die rare losbol maar es goed van repliek! Opdat hij van diepe schaamte, met de staart tussen de benen, de grens over gaat. Op weg naar zijn tentje bij de klaagmuur. Ja, maak ook slim gebruik van uw keppeltje…!

 191. Joep Nijenhuis zegt:

  @ joop pellinkhof

  Wat een vooroordelen zeg….”Het sterk discriminerende islamitische electoraat” Weet u zeker dat u bij de goede krant bent? En niet per ongeluk dacht dat u op de telegra.. site was?

  Ik weet niet in welk hol u heeft geslapen maar Cohen is razend populair bij moslims.
  En nog een nieuwtje voor u….Moslims zijn ook mensen met een net zo groot percentage discriminerende mensen als die 20% (stemmend op Wilders)die wij onder ons hebben.

  Probeert u uw generalisaties te beperken tot uw eigen beperkte geest aub ipv deze website ermee te bevuilen.

  Niet alle christenen zijn pedofielen toch? Of kunt u dan het onderscheid wel maken?

 192. Arno van der kuij zegt:

  Het mag duidelijk zijn dat de val van t kabinet deze wisseling van de wacht versneld heeft.
  De koppigheid van Bos en zijn strategen krijgt nu plots een heel erg slim lekker bijsmaakje.
  Dat Jack de Vries dit niet heeft zien aankomen valt me tegen haha, Jan-Peter had alleen met de Pvda mee hoeven gaan en was dit pas over een jaar gebeurt.
  Nu mogen kandidaatpremiers JP en GW t opnemen tegen JC, 0-2, nu al.
  Velen uit linkse en centrum rechtse hoek zullen de Pvda weer omarmen, zo slecht hebben ze t niet gedaan met WB en met JC aan t roer kan t alleen nog beter.

 193. Hans Zandvliet zegt:

  Toen ik Job Cohens kandidaatstoespraak hoorde, flitste het meteen door mij heen: “Hier spreekt de komende premier”. Hier stond een mens met een duidelijke lijn voor ogen, een weg om in te slaan.

  Balkenende heeft die uitstraling totaal niet (dan is Halsema nog beter) en gaat hier nog een harde dobber aan krijgen. Ik zie het er zelfs nog van komen dat het CDA de komende dagen ook overstag moet (om niet de loef afgestoken te worden) door een opvolger aan te wijzen.

  Job Cohen is een kandidaat die in staat is het te winnen van Balkenende en gelijkertijd Wilders terug in zijn hok te jagen.

  Helaas voor de PvdA is Groen Links de partij van mijn hart, maar ik wens Job veel succes: moge de beste winnen.

 194. R. Hedde van der Heide zegt:

  Bos eruit, Cohen erin. Geniaal, een meesterzet, zo’n beschavingsoffensief. De PvdA wordt in juni zeker de grootste, kan een coalitie aangaan met het CDA (want Balkenende exit) en D66. PVV, VVD, GroenLinks en SP staan aan de kant, net als klein-christelijk.
  ‘Midden-links’ kabinet voert alle ‘noodzakelijke’ rechtse heroverwegingen en bezuinigingen door.
  Moraal: wie de schade voor de zwakkeren in de samenleving wil beperken stemme linkser dan de PvdA; wie daarentegen bankiers een goed hart toedraagt, stemme VVD; wie ongericht boos is, de Leider liefheeft en zich nationaal-liberalist voelt, er niets van begrijpt en er ook nooit iets van begrepen heeft, stemt PVV; wie geen fantasie heeft stemt CDA omdat hij dat altijd al gedaan heeft.

 195. Rutger Wijnands zegt:

  It is the economy stupid!
  Cohen die verantwoordelijk was voor de miljardenverspilling (noord/zuid) lijn, gaat ons helpen uit het financiele moeras?? Ach we zijn maar amateurs was het excuus van Cohen voor de miljardenverspilling. Juist ja en zo iemand wil Nederland als premier in tijden van economische crises. Het interne navelstaren op Wilders is kennelijk belangrijker dan de economie.
  Rare jongens die Nederlanders.

 196. Jeroen Buis zegt:

  Job Cohen is misschien niet de visionair die we voor Nederland zouden wensen, maar na de ego-clash tussen Bos en Balkenende die er alleen maar toe leidde dat het landsbelang totaal uit het oog verloren werd ten gunste van het partijbelang lijkt het mij een prima uitkomst als de PvdA het CDA en PVV verslaat in de verkiezingen en Job Cohen de premier wordt die boven de partijen kan staan.

  Een goede bestuurder in plaats van een polariserende politicus is precies wat Nederland nu nodig heeft. Anderen uitsluiten (Balkenende wil niet met Bos en niet met Wilders) en bestrijden i.p.v. samenwerken is niet wat we in Nederland nodig hebben. De Wilders-cultuur van one-liners en elkaar voor rotte vis uitmaken heeft al teveel een stempel gedrukt op onze samenleving en het leidt nergens toe omdat het ten koste gaat van goede debatten en de diepte ingaan.

  Cohen lijkt me de man die deze cultuur kan veranderen zodat er weer geregeerd kan worden in plaats van alleen maar gebekvecht voor het eigen partijbelang.
  Goed nieuws dus.

 197. Mevr. Bloem zegt:

  Ik ben dolblij met Job Cohen, ik vreesde met grote vreze de verkiezingen en wat er daarna zou gebeuren: een soort onregeerbaar land dreigden we te worden. Ik vind Wilders een heel groot gevaar, er zijn al buitenlandse bedrijven die vanwege Wilders niet meer in Nederland willen investeren. Wilders is een pupulist, die geen echt uitvoerbare visie heeft en voor zeer grote onrust zal zorgen. De andere partijen zullen wel naar de onvrede die er is bij Wilders-stemmers moeten luisteren, ze moeten daar wel wat mee. Maar Wilders in de regering zou een zeer groot probleem voor Nederland worden. Dat zal nu Job Cohen naar voren wordt geschoven niet gebeuren. Wilders moet na de verkiezingen de epolitiek maar verlaten, voor kindertjes gaan zorgen n filmpjes gaan maken of zo. Lijkt me beter.

 198. Jan Muters zegt:

  Heel de nationale politiek is besmet met managers. Een manager is in deze moderne tijden een soort sergeant majoor, die de illusie heeft dat hij het denkniveau van een kolonel heeft.
  Cohen is de beste kueze omdat hij uit de politiek komt en niet uit het managersnestwerk zoals bijvoorbeeld Bos. Een goede keuze dus.
  Hoewel ik bang ben dat bij regeringsverantwoordelijkheid de kans kleiner wordt dat Nederland eindelijk eens een fatsoenlijk standpunt in gaat nemen wat betreft die schurkenstaat Israel.

 199. Michiel Scheen zegt:

  Ik vind Job Cohen iemand met veel innerlijke beschaving. Een groot goed, dat tegenwoordig zelfs met felle cameralampen ver te zoeken is.
  Wat betreft zijn visie op integratie en immigratie: vergeet niet dat het beleid dat Rita (“regels zijn regels”) Verdonk uitvoerde, direct voortkwam uit de aangescherpte vreemdelingenwet van destijds staatssecretaris Cohen in 2000. Bovendien: PvdA-er Aad Kosto had al enig voorbereidend werk verricht. Dus met die “linkse hobby’s” valt het wel mee. Die wet geldt nog steeds. En denk eens aan waar de rechtse hobby’s, zoals het casinokapitalisme en de privacy wegvagende war-on-terror ons gebracht hebben!
  Hoewel in al jaren GroenLinks stem, ga ik nu twijfelen aan een strategische of principiele stem op 9 juni. Met Job Cohen wordt het debat en de verkiezingscampagne wellicht fatsoenlijker, beschaafder, bescheidener en minder oververhit. Daar zullen Geert Wilders en zijn secondanten het nog moeilijk mee krijgen!
  Wouter Bos: het allerbeste, zorg goed voor je naasten!
  Straks ga ik de programmapunten van GroenLinks en PvdA eens goed naast elkaar leggen …

 200. auagusta hermans zegt:

  Nee, geen J.Cohen.Hij heeft de eerste blunder al gemaakt, om zijn aanzoek als lijsttrekker te willen aantreden, een campagne verhaal staat te houden. De man is geen politicus, zal ongetwijfeld een aantal pvda zetels binnen slepen, maar premier worden, nee dank y.

 201. Wieke Hoeben zegt:

  J.C.

  Joods Christelijk erfgoed

  Jezus Christus

  Het is gewoon zoooo goed.

 202. O. Wesselink zegt:

  @ Dexter Deloyd #166

  U vergeet nog de €50 mld aan giftige leningen waarvoor dhr. Bos een staatslening heeft uitgeschreven.

  Dan praten we al over 90 miljard euro.

  En waarvoor?

  Dhr. Bos is ontegenzeggelijk erg goed in marketing en PR. Over de rest van zijn 3 jarig ministerschap zullen de historici heel wat minder positief zijn.

  Waarschijnlijk is dit 1 van de meerdere redenen geweest waarom dhr. Bos de CDA-hoeksteen heeft opgezocht.

 203. Mart Dijk zegt:

  Cohen is een Ellemijer. Komt over als een kamergeleerde en heel braaf. En kan niet tegen kritiek, heeft lange tenen, zoals gister bij P&W te zien was. Bovendien is er bij de PvdA helemaal niemand, behalve dan wat lelijke wijven (Jeltje, Hamer etcetc), die Bos zouden kunnen opvolgen. Het gaat natuurlijk ook en vooral om de ideeën die iemand heeft en Cohen blijft toch een linkse PvdA-er. Een wolf in schaapskleren. Wat zijn veel mensen toch onnozel om daar niet doorheen te prikken.

 204. G Reitsma zegt:

  Nee, Job Cohen is niet de man die we in deze tijd nodig hebben. Zou de economie goed draaien, en we hadden geen Wilders, was Job Cohen een goeie candidaad geweest, maar nu niet. Hij is net als Kok iemand die alles sterk probeerd te relativeren, wat op zich positief is, alleen dat jaagt de ontevredene in dit land nog meer in de armen van Wilders.
  De komende jaren moet er veel hervormd worden, we hebben hoge schulden, olie gaat wederom duur worden, en als land moeten we competatiever worden (innovatiever en flexibeler). Dit alles vraagt om een jongere energiekere president, en wat mij betreft wordt het tijd voor een vrouw. Angela Merkel doet het erg goed, en voor ons zou een paars III onder leiding van Femke Halsema nog niet zo gek zijn.

 205. Ton Hollander zegt:

  Er is geen stad of dorp waar per hoofd van de bevolking zoveel geld aan subsidies worden uitgegeven als in Amsterdam. Dat geld (vele miljarden per jaar) moet worden opgebracht door de rest van Nederland. Desondanks zijn er vele duizenden burgers Amsterdam uitgevlucht. In bepaalde wijken durft de politie nauwelijks op te treden tegen criminele Marokkanen. Het komt steeds vaker voor dat slachtoffers van Marokkaanse criminelen geadviseerd wordt om geen aangifte te doen omdat de politie niet kan instaan voor hun veiligheid. Dat zelfs politiebureaus belaagd worden spreekt boekdelen. Hoe moeten gewone burgers zich verdedigen als zelfs de politie niet in staat is om zichzelf te verdedigen? In Amsterdam vindt men het al heel gewoon dat ambulances worden klemgereden en beroofd. Zelfs hulpverleners worden bedreigd bij het uitvoeren van hun levensreddende taken.
  En dan beschouwt Cohen het als zijn belangrijkste taak om “de boel bij elkaar te houden”. Dat kwetsbare weerloze ouderen nauwelijks meer naar buiten durven omdat ook ouderen door gewetenloze criminelen beroofd worden vergeet Cohen maar al te graag.
  De “harde” aanpak van Cohen bestaat uit het organiseren van geldverslindende vlinderreisjes voor criminele Marokkanen of het verstrekken van nog meer subsidies voor buurt en clubhuizen t.b.v criminelen. In sommige bejaarden tehuizen heeft men pyjamadagen ingevoerd omdat er geen geld is om voldoende geschikt personeel aan te trekken terwijl er kennelijk wel geld is om het in Amsterdam te verspillen.
  De komende jaren zullen er waarschijnlijk meer dan 30 miljard bezuinigd moeten worden. Als Cohen het voor het zeggen krijgt dan zullen vooral de middengroepen het zwaar te voorduren krijgen terwijl kansarme immigranten,die al meer dan 20 jaar van een uitkering leven, niets hoeven in te leveren zodat ons land nog aantrekkelijk wordt voor immigranten die we hier niet nodig hebben. Er staat ons echter een nog grotere ramp te wachten. Zoals iedereen weet zijn landen zoals China en India sterk in opkomst. Dit zal in de nabije toekomst tot gevolg hebben dat wij door de grotere concurrentie minder zullen gaan verdienen aan onze export en dienstverlening aan het buitenland terwijl we, door de steeds grotere vraag uit China en India, meer zullen moeten gaan betalen voor onze import (granen,ijzererts, aardolie enz.) . Dit zal onze welvaart aantasten. Andere landen proberen dat te voorkomen door de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren en meer geld uit te geven aan onderzoek en ontwikkeling. In ons land staat de kwaliteit en het niveau van ons onderwijs al jaren onder druk. Vooral in de grote steden worden de scholen overspoeld met leerlingen met een grote taalachterstand omdat veel ouders de Nederlandse taal niet beheersen en vaak zelfs analfabeet zijn.
  Voor het basisonderwijs aan kinderen van Marokkaanse afkomst wordt al jaren bijna 2 keer zoveel geld uitgegeven als aan het basisonderwijs aan gewone Nederlandse kinderen. Het is goedkoper om een intelligent Nederlands kind een VWO-opleiding te laten voltooien dan een kind van Marokkaanse afkomst het basisonderwijs. Desondanks verlaten veel Marokkaanse kinderen het basisonderwijs met een leerachterstand van 1,5 tot 2 jaar. Dit heeft funeste gevolgen voor het onderwijs en de concurrentiepositie van Nederland.
  Gezien het beleid van pappen en nathouden dat Cohen in Amsterdam gevoerd heeft verwacht ik dat het voor ons land een grote ramp zal zijn als hij premier van Nederland zal worden. Cohen is erg goed in het afschuiven van zijn verantwoordelijkheden. De bouw van de “Noordzuid” lijn in Amsterdam is een financiële ramp. Cohen stond er bij en keek er naar maar deed niets om te voorkomen dat dit uitdraaide op een fiasco. Als premier zal hij dezelfde rampzalige politiek volgen als hij in Amsterdam gedaan heeft.

 206. Patrick Faas zegt:

  Hoera voor Cohen, onze redder die de draak zal verslaan. Alleen Cohen is sterk genoeg om Wilders aan te kunnen.

  Mijn angsten voor het Wilderstuig verdwijnen als ze Cohen tegenover zich krijgen, want tegen Cohen kunnen ze niet op. Ik kan me nog herinneren wat Cohen zei nadat een moslim Verdonk de hand had geweigerd, omdat ze een vrouw was; “Sommige rabbijnen schudden ook liever geen handen van vrouwen.“ Met die simpele relativering snoerde hij alle haatzaaiende xenofoben de mond.

  Cohen zei zelf; “Het gaat niet om wat Wilders vindt, het gaat om wat IK vind van de richting die we opmoeten met ons land.” Heel goed dat Cohen ons erop wijst dat hij meer in zijn mars heeft dan het aankunnen van het platte tuig, maar daar had ik niet aan getwijfeld. Ik vertrouw zijn wijsheid volkomen.

  Onder Cohen komt het goed met Nederland!
  Cohen biedt eindelijk weer hoop.
  Cohen kan ons verenigen.

 207. Jasmine Ysbrecht zegt:

  Heeft dan niemand het door???Hoe is het mogelijk dat het hele land zich in maling laat nemen.
  Dit is 1 heel groot plan!
  Nederland zat met een probleem, de PVV komt eraan, en dat kan niet in het landsbelang. Hoe lossen we dat deze keer op? De Nederlandse vorm van het Cordon Sanitaire treed in werking.
  Eurlings en Bos gaan met familieverlof totdat de rotzooi is opgeruimd door de “oude garde” t.w.Balkenende en Cohen ,zij kunnen Wilders dan “aanpakken”. Eurlings en Bos hebben even lekker rust om straks als het gevaar geweken is terug te komen,onbezoedeld en fris.
  Everybody happy.PvdA maakt nu grote winst(Bos/Balkenende probleem ook meteen oplost),CDA blijft voorlopig zoals haar kiezers het willen,de jonge mannen kunnen het even rustiger aandoen, (en ook nog de show stelen als baanbrekende super geemancipeerde mannen.)En Balkenende en Cohen zullen uiteindelijk de geschiedenis ingaan als diegene die ons land redde van “iemand als Wilders”. D66, SP en Groen Links zijn ook bereid zich op te offeren voor dit doel.Zelfs Frits Wester twijfelt absoluut niet over het motief van Bos,hij weet zeker dat dat echt de enige reden is…ja hoor. )Hoe kan iedereen zo blind zijn, hele discussies over Bos, de Geweldige Familieman, terwijl het gewoon een heel uitgekookte smoes is om dit plan uit te voeren. Het is geniaal, alleen maar winnaars( in de politiek dan), en het volk slikt het allemaal.En zo veranderd er uiteindelijk helemaal niets.

 208. Mart Dijk zegt:

  Cohen is gewoon een Ellemijer. Een ietwat suffe kamergeleerde, die niet tegen krtiek kan en lange tenen heeft (zie P&W gisteravond). Hij is ook linkse PvdA-er, de partij van de graaiers zoals Jo Ritzen met zijn pensioenbreuk, Evelien Herfkens en haar huurtoeslag in New York, vele PvdA voorzitters van woningcorporaties met tonnen aan salaris, het kwartje van Kok (ING Commissaris!) enzenz. Is dat de fatsoenlijke samenleving die hij bedoelt?!
  Wie hebben ze bij de PvdA verder nog? Lelijke wijven zoals Jeltje en Hamer?
  Wat zijn er toch veel onnozolen in dit land, die daar niet doorheen prikken. Het poppetje is anders, maar de ideeën niet. Een wolf in schaapskleren.

 209. Maria Pekelharing zegt:

  Euforie, de vader des vaderlands is opgestaan, en gelet op zijn initialen De Verlosser eveneens! Maar voor wie eigenlijk? De PvdA trok in A’dam 29,3% van de stemmen, dus 71,7% van de kiezers dacht er kennelijk anders over, dat relativeert al aardig. In dezelfde gemeenteraadsverkiezingen scoort de PvdA landelijk op 15,7%, dus 84,3% moet niets van die partij hebben, wat het belang ervan benadrukt. JC de Verlosser mag dan wel door de linkse media met veel tamtam op de troon worden gehesen, hij bedient vooral een minderheidsgroepering, en het heeft er alle schijn van dat zijn discipelen daar genoegen mee moeten blijven nemen. JC verlost al met al de PvdA van nog grotere verliezen, vermoedelijk, en daar blijft het bij.

 210. ben risus zegt:

  Het laat zich aanzien dat Job Cohen de nieuwe premier gaat worden. De PvdA heeft met deze man een stemmentrekker van jewelste binnengehaald. Ik denk zelfs dat dit het begin van het einde van de grote invloed van de PVV kan betekenen. Cohen is niet zacht en niet overdreven hard. Hij is bindend. Hij zal niet bang zijn om als premier duidelijke grenzen te stellen aan criminele allochtonen. Meer dan in Amsterdam. Zijn zwakke punt is het gebrek aan inzicht in economische problemen. In deze tijd is dat inzicht wel erg nodig. Daar ligt het gevaar dat hij alsnog wordt ingehaald door JPB. Maar die is zo’n beetje over zijn houdbaarheidsdatum heen. Het worden interessante verkiezingen.

 211. Hans van der Meulen zegt:

  @179 Jasmine Ysbrecht
  Je zegt;”Heeft dan niemand het door???Hoe is het mogelijk dat het hele land zich in maling laat nemen.”

  Ik zeg iets wat vergelijkbaar is met hetgeen jij verderop in jouw post stelt. In post 153 namelijk, en haal daar ook de trouw aan die ook op een soortgelijke mogelijkheid wijst. Houd moed dus want je staat niet alleen.

  Qua doel van deze actie van Bos e.a. denk ik niet zozeer aan angst voor Geert W. maar vooral aan de maakbaarheid van een kabinet (zonder PVV) na de verkiezingen.

  Je bent er erg boos over lijkt het. Je zegt b.v. ‘gewoon een heel uitgekookte smoes’ ‘en het volk slikt het allemaal’ ‘zo veranderd er uiteindelijk helemaal niets.’
  Wat zou je dan veranderd willen zien? Als een aantal politici hun best doen om te voorkomen dat Nederland onbestuurbaar wordt(Bos + Balkenende gaat niet & PVV in kabinet = ramp voor Nederland). Dan is dat toch lovenswaardig?

 212. bob van der wal zegt:

  Er speelt bij het vertrek van de heer Bos(en de heer eurlings) volgens mij nog een ander”taboe”een rol namelijk de omgangsvormen en feedback op elkaar in dit land. Wie kan het aan om elke keer zo hard op de man aangepakt te worden wordt, en geschoffeerd te worden.Het effekt op elkaar als voorbeeldgedrag. Het lijkt langzamerhand een cultuur geworden dat dit normaal is en dat je”daar tegen moet kunnen”…Laten we weer terug gaan naar partijprgramma’s en daar ons stemgedrag op bepalen… bedankt mijnheer Bos en Eurlings voor uw inzet van de publieke zaak..!Mijnheer Cohen laat U zich niet verleiden in het debat…!

 213. Hans van der Meulen zegt:

  @Ton Hollander (203 hoop ik)
  Je zegt dat Amsterdam veel susidie uitgeeft hetwelk door de rest van Nederland bijelkaar gebracht is. Ik (geboren in Amsterdam) vind dit een zeer goede zaak die mij volkomen natuurlijk overkomt. Stel je voor (ik doe het niet want dan slaap ik vannacht niet goed meer) dat geld naar Rotterdam gaat. Dat is toch ongelofelijk zonde, parels voor de zwijnen. Wij (Mokumers) kunnen het veel beter besteden. Vecht hier niet tegen, dit is de natuurlijke orde der dingen. Er is Amsterdam en ehhhhhh de rest van Nederland (c.q. de wereld). Geld moet je niet weggooien maar aan nuttige zaken besteden dus !!! aan Amsterdam geven. Er is geoon geen andere zinnige optie.

 214. Rik Oerlemans zegt:

  Leuk, al die complot- en andere theorieën. Ik vind het zelf wel een positief gegeven dat Cohen de partij gaat leiden. Dat Balkenende nu ook van het schaakbord moet, lijkt onvermijdelijk. Alleen zou ik zijn opvolging niet zien in zijn huidige vazallen, maar in de pragmaticus-met-klei-aan-zijn-schoenen Herman Wijffels. Kijk, dan hebben we een span waar het volk vertrouwen in krijgt.

  Herman?

 215. Paul Lookman zegt:

  Truusje van Tol (#183) spreekt over “de hufterigheid die via de PVV-bankjes van de Tweede Kamer het parlement is doorgedrongen”. Akkoord dat toonzetting en inhoud van de debatten de laatste jaren te wensen overlaat. Maar niet alleen de PVV maakt zich daaraan schuldig. Hoog tijd dus dat de Kamervoorzitter de zaak beter in de hand houdt. Indien het reglement van orde van de Kamer hiertoe te weinig ruimte biedt moet dat maar worden aangescherpt.

  Ook Willemijn de Roode (#190) ergert zich aan “de knulletjes-in-korte-broek, de armzielige schreeuwerds” en adviseert “Heer Cohen, dien dit nare mannetje, met zijn losgeslagen gevolg, die rare losbol maar es goed van repliek!” Ik ben niet akkoord met dat advies. Mij dunkt dat Wilders al veel teveel (media-)aandacht krijgt. Als ik het goed begrijp is Cohen voornemens vooral proactief op te treden, zijn eigen visie naar voren te brengen en niet te reageren op “losse flodders”. Dat lijkt mij een prima aanpak. Waarmee ik niet wil zeggen dat de regering geen vragen van een volksvertegenwoordiger moet beantwoorden. Wel dat “all in good time” een wijze houding lijkt.

 216. Paul Lookman zegt:

  Alleszins de moeite waard om kennis te nemen van de reacties van prominenten op de kandidatuur van Cohen op http://www.nrc.nl/binnenland/article2503343.ece/Reacties_op_kandidatuur_Cohen ? Der meest aansprekende reacties komen wat mij betreft van:

  Rick van der Ploeg (“Hij is een van de weinige politici in deze tijd die een consistent en beschaafd weerwoord heeft op degenen die polariseren en tweespalt zaaien in de samenleving. Hij trad als burgervader hard op als het gaat om buurtterreur, maar hij gaat ook naar de buurt toe. Want Nederland is niet het land van de repressie maar een land van vrijzinnige tolerantie.” ),

  Klaas de Vries (“Het is een door en door beschaafde man die niks heeft met gescheld en geroep. Dat is wat we zo langzamerhand nodig hebben in Nederland. Dat de mensen een gezonde afkeer ontwikkelen tegen scheldende politici.”) en

  Hans Kamps (“Cohen is niet van het type reageren op Wilders en Rutte. Hij heeft zijn eigen verhaal over de kracht van diversiteit. Dan kan Wilders roepen wat-ie wil, Cohen houdt zijn eigen verhaal. Het is toch de ‘elder statesman’ die afstand neemt van de jonkies die maar ruzie maken. Hij wil orde op zaken stellen.”)

 217. Peter Jongen zegt:

  Uiteraard hebben alle politieke kippenbotjes-kijkers
  zoals gebruikelijk hun meningen alweer gevormd .
  De grote vraag blijft voorlopig echter,welke mix van
  ideologische bevlogenheid en pragmatisch-bestuurlijke
  aanpak er straks te voorschijn komt als de stemmen zijn geteld .De heer JPB heeft zich,breed gedragen(?)
  door zijn trouwe volgelingen ,doen kennen als iemand die gaandeweg dusdanig onwrikbaar in het eigen zalige gelijk van de geroepene is gaan geloven ,dat hij de (zelf)kritische democratie en de geloofwaardigheid van de politiek een dienst zou bewijzen door zich zelf heen te zenden .
  Chapeau en respect voor Agnes en Wouter .

 218. p.j.jongen zegt:

  We zullen het wel beleven

 219. Annemarie Havinga zegt:

  Rechts zal tevreden zijn.
  De PvdA zal de SP en Groen Links leegeten en D’66 terugbrengen naar 10 zeteljes.

  Vergeet niet dat bijna de voltallige media (met name op de ‘neutruale’tv en radio1) vanaf nu tot aan de verkiezingen één grote Job Cohen propaganda show gaat opvoeren.
  Alle andere partijen, op Wilders na, zullen ondergesneeuwd worden door dit geweld.

  Hierna kunnen de PvdA, CDA en VVD gaan regeren, eventueel aangevuld met CU.
  Een kabinet dat nog rechtser is dan de vorige.

  Job is net als Balkenende een theocraat pur sang die het begrip ‘compenserende neutraliteit’ invoerde.
  Cohen gelooft in integratie via religie.

  Laten we hopen dat de VVD zijn rug recht weet te houden en niet gemangeld wordt door die twee grote religieuze partijen.

 220. D.Urqueta zegt:

  CABARET

  De lange nevelige “persverklaring” van deze nooit demokratisch gekozen burgemeester is een grijze imitatie en toepassing van de Amerikaanse politieke campagnestijl en in het bijzonder een vreemde-schaamte opwekkende copie van de techniek van Obama:aan de ene kant kies je zinnen die geen groep kunnen kwetsen of wantrouwend maken,je zoekt de gemeenschappelijke noemer;zinnen die niemand onbehagen,moeten zinnen zijn die geen inhoud hebben,dus gedachteloze zinnen.Obama verplaatse deze Amerikaanse techniek naar het niveau van emoties die on-gesitueerde zijn:”hopen”en “kunnen”.Cohen komt met het idee van “balans”.Balans tussen rijken en armen,tussen Nederlanders(hij verzuimt dit woord)en moslims(hij verzuimt dit woord–ze spreekt van “mensen met andere opinies”.Zijn tekst staat vol van deze vaagheid:”mensen”.Hij vermijdt natuurlijk iets zeggen over de zeer concrete 36 miljard die de reele Nederlanders in de toekomst moeten her-produceren.Door lagere lonen? hogere belastingen? ziekenhuizen plukken? 10 bejaarden per kamer in de verpleeghuizen? Hoeveel zullen de bedrijven eraan bijdragen? Al brengt Cohen een rotte vis op zijn rug mee:de AOW op 67. Enfin, een manier om hem politiek te annuleren is hem publiekelijk en herhalend te vragen hoe ga je Cohen de belastingenlading onder de verschillende groepen uit te delen? Vaageheid en de wil tot vaagheid is een van Cohens zwakheden.

  Een man dat niets heeft gedaan tegen de internationale gangsterwereld in Amsterdam–drugs,mensennhandel en mordenaars te huur–,niets tegen de straatterroristen,en dat moslims en illegale immigranten beschermt en bevoorrecht,die een moskee financiert met gemeentegeld,die de ramp van de Noord-Zuid metro laat gebeuren,etc,etc,moet geen publieke functie hebben.Hier is het geen Somalie of Haiti.

  Bovendien, hoe kan hij moslims knuffelen,gegeven dat het algemeen bekend is dat moslims de nazi antisemitisme goedkeuren?

  In de laatste dagen kwuam het verlaten van de politiek door Eurlings en Bos.En een intense tweets-traffic regende.Een extasis van tweets en chats en belletjes tussen partijkaders en aanhangers,zelfs tussen CDAers,PvdAers,GLers en VVDers met elkaar–broederschap?–ze delen de pijn mee,aardige gedachten,tropisch loven voor de vertrekkers–de vrouw van Bos tweete naar Eurlings over het “prive leven”-dimensie.Erbij kwam dat de oprichter van D66 overleed en zo tweeten en dozijnen krantartikelen en tv-talkshows,over zijn genie,zijn morele hoogte,zijn intelligentie als een bistouri–het feit ten spijt dat D66 heeft niets ooit bereikt.Je krijgt de impressie dat al die politici,fans en journalisten zich gedragen als teenagers,die in een permanente banale emotionele orgie verkeren in de uren voor de school en na de school.Maar mogelijk is het een collectieve ritueel van een elite die niet meer kan bedenken noch serieus zijn.Politici ontdekken en zoeken plots het prive leven?Nee,onder hen is het de perceptie al van de komende verkiezingsnederlagen en de vrees dat er later als politici moet je 36 milliard uit de Nederlanders persen.

  Moest ik verdragen de spektakel van frivole rituelen van decadente elites kos ik voor Bourbon Versailles.In tegenstelling tot de provinciele Nederlandse politieke en intellectuele elite waren ze daar niet vulgaire en laat-pueraal.

 221. Maria Pekelharing zegt:

  134-Jeffrey Housman—Ik heb met instemming en genoegen het flatgebouw van Pamela Hemelrijk bezichtigd, en dat zou eigenlijk verplichte kost moeten zijn voor het geconditioneerde kiesvee.

  205-Ton Hollander—U slaat de spijker op zijn kop, waar Cohen’s kwaliteiten vooral op inpakken zijn gericht, maar eenmaal uitgepakt kan de inhoud gelijk in de kliko. Cohen is een aardige man, zonder meer, maar dat soort ‘aardig’ heeft ons land te veel geld en slachtoffers gekost, dus we zouden eindelijk eens beter moeten weten.

 222. w.j. v/d straat zegt:

  Als ‘gezicht’ vind ik Cohen bijzonder geschikt als leider van de PvdA. Eigenlijk had ik best de tandem Cohen-Bos aan het werk willen zien.

  De PvdA staat voor flinke opgaven, omdat die in aanleg de breedste belangengroep in dit land vertegenwoordigt.
  Inhoudelijk en strategisch zal men daar hard voor moeten werken, teneinde het scenario van ‘leegeten’ van andere linkse en of progressieve partijen te voorkomen. Beleidsvoornemens zijn daarbij nog belangrijker dan de ‘poppetjes’. Op korte temijn (ivm de aanstaande verkiezingen) zijn twee zaken van belang:

  1) Het vergroten van het speelveld op links, door middel van constructieve dialoog met SP, GL, D66, PvdD en evt CU. Hopelijk wordt de uitnodiging van Roemer aanvaard.
  2) Is eenvoudig: Het BESLIST NIET voordragen van Guusje ter Horst voor burgemester van Amsterdam. De electorale schade daarvan zal enorm zijn.
  Verder zal men een aantal functionarissen, waar de partij een slechte naam heeft te danken (hoe pijnlijk dan ook) aan de zijlijn moeten plaatsen. Anders slaat dit als een boemerang terug op Cohen.
  (Te denken valt oa. aan Herfkens, Alders, Pans, Wolfsen en dus Ter Horst).

  Het doemscenario van een CDA/VVD regering met danwel PVV, danwel D66, of beiden, zal voor alle kwetsbaren in onze samenleving, (ca een derde van de bevolking) de HEL op aarde betekenen en vele levens verwoesten ! Dat geldt ook als de PvdA zich er bij aansluit, wegens de te verwachten concessies.

 223. Maaike de Jong zegt:

  Ik vind Bos en Cohen twee heel verschillende mannen. Allebei met hun eigen kwaliteiten. Maar wat een verademing gisteren om Cohens speech te horen. Na al die jaren van van polarisatie, scheldpartijen en persoonlijke aanvallen van sommigen die ons zouden moeten vertegenwoordigen eindelijk een man die (hopelijk) minister president van ons allen zal zijn. Ik ga 9 juni voor het eerst in mijn leven stemmen op de PVDA. Op Job Cohen.

 224. corrie akkermans zegt:

  eerste reaktie, een zucht van verlichting.

 225. Elmer Hartkamp zegt:

  Iedereen die hier in een juichstemming is over een mogelijke PvdA-D66 coalitie heeft niet goed opgelet: D66 haalt voornamelijk kiezers weg bij de PvdA. De som van PvdA en D66 blijft dus gelijk, maar slaat verder uit in het voordeel van de PvdA.

  Enne, het lijkt me sterk dat D66 gaat regeren in een kabinet met het CDA, dat is ze al twee keer fataal geworden, onder Terlouw en onder Pechtold. Progressieven en confessionalisten gaan niet samen.

 226. Ton Hollander zegt:

  Het Korps Landelijke Politiediensten heeft een lijst opgesteld met gemeenten waar criminele Marokkanen het grootste probleem vormen. Amsterdam staat boven aan de lijst omdat ze de meeste problemen hebben. Hieruit blijkt dat het geldverslindende beleid van pappen en nathouden dat Cohen in Amsterdam 8 jaar lang heeft gevoerd wel veel geld heeft gekost maar niet zo succesvol is als Cohen en de nep-linkse media ons proberen wijs te maken.

  Dit maakt duidelijk waarom zoveel Amsterdammers hun stad uit zijn gevlucht. Dit bevestigt mijn mening dat het rampzalige gevolgen voor ons land zal hebben als Cohen premier van ons land zou worden.

 227. mr drs R. Winter zegt:

  De beslissing van Bos om niet te buigen voor Maxime Verhagen, heeft er voor gezorgd dat de PvdA weer een stijgende lijn vertoont. De voorzet is van Bos en Cohen moet nu scoren. Ik zie Cohen wel als toekomstige minister van Justitie of van Binnenlandse Zaken, maar niet als premier.

  Ik vind dat Bos terecht z’n kans greep om terug te treden uit de politiek, mede gelet op de peilingen rond de PVV. Het CDA kon niet verder met Bos, maar wel met Cohen.

 228. M.Leeger zegt:

  Alle reacties ten spijt,
  begrijpt nu niemand van u allen,dat dit één grote zamenzwering is.
  Moet u allen toch eens “De heerser” lezen van
  Machiavelli.

 229. Jan Fasen zegt:

  Een man als Cohen in de plaats van Bos. Bij uitstek een heer die de waarden van een beschaafde samenleving, zowel binnen als buiten de huisdeur volop over het voetlicht kan brengen. Authentiek en met gezag. Een mooie kans voor kiezend Nederland om te voorkomen dat oppervlakkigheid en onfatsoen tot belangrijkste waarden worden verheven de komende jaren door de beleidsmakers van de PVV.
  Op basis van misleidende polls leven zij in een roes dat heel Nederland toe is aan een samenleving waarin iedereen de ander mag uitmaken voor van alles en nog wat zonder zich daarvoor moreel te hoeven verantwoorden.
  De polls staan nu op 22 % voor de PVV. Dat betekent dat 78% voor iets anders kiest. Jammer dat die 78% zal verkruimelen over al die overige partijen, waardoor de PVV kans ziet te winnen en dat vertaalt in de betekenis van ‘heel Nederland wil de PVV’. Democratische principes kennen zo hun nadelen. Tot gisteren zou ik niet op de PvdA gaan stemmen, totdat ik Job Cohen zag en hoorde. Laat die 78% voor één keer duidelijk horen dat ze als overgrote meerderheid belang hecht aan een fatsoenlijke Nederlandse samenleving door voor één keer strategisch massaal op Cohen te stemmen. En laten de politieke partijen hun krachten bundelen en één front vormen tegen de PVV, niet door deze partij op PVV-wijze te verketteren, maar door verbindende waarden in dialoog te brengen waar de overgrote meerderheid van Nederland naar verlangt, herkent en waardeert.

 230. Patrick Faas zegt:

  @14 & 201 Wieke Hoeben.
  Die glimlach heb ik op het gezicht van vele Amsterdammers gezien.

  JC=Jezus Christus=Job Cohen gaat misschien wat ver, maar dat u in JC de verlosser ziet, kan ik wel begrijpen. Cohen geeft plotseling hoop dat het allemaal toch goed komt, ook aan hen die de moed bijna hadden opgegeven. Zoals veel Amerikanen zich schaamden Amerikaans te zijn toen Bush aan de macht was, hebben velen van ons ook een hekel gekregen aan het Nederland van Bush-lover Balkenende. Maar als Cohen aan de macht komt, gaan we weer de goede kant op. Dan kunnen we weer trots worden op ons land en hoeven ons niet te schamen voor onze premier. Cohen kan de Obama van Nederland worden.

 231. B. Buiten zegt:

  Het inbrengen van een geloofwaardige politicus zoals Job Cohen, zal de Nederlandse politiek goed doen. Bos heeft de weg geëffend om politici die zich niets aantrekken van beloftes, gedaan aan het parlement, aan de kaak te kunnen stellen. Het CDA en de Christen Unie hebben hun belofte gedaan in 2007 aan de Tweede kamer aan hun laars gelapt. Namelijk de belofte dat Nederland de vechtmissie in 2010 zou beëindigen. Het verhaaltje dat alles nu anders is, klopt op een wrange manier. Obama heeft zijn troepen van de ene oorlog inderdaad deels teruggetrokken, maar helaas naar een andere oorlog verplaatst. En zijn troepen zullen vechten om de oorlog op het slagveld te winnen. Als hij de Nederlandse benadering, namelijk de oorlog winnen via de harten van, zouden overnemen, was er een kans dat de oorlog stopt. De VS heeft 9 jaar de tijd gehad om dat te doen. Er zijn weinig tekenen dat zij dat zullen doen en daarom is er weinig veranderd.
  Als de VS onze benadering niet als tot speerpunt maakt, is de situatie niet echt veranderd. Daarom kan het CDA en de Christen Unie zich niet beroepen op verandering. Volgens mij is het schenden van een belofte aan het parlement een politieke doodzonde. Zo als het er nu naar uitziet, zal het CDA en hopelijk de Christen Unie gestraft worden voor die doodzonde.
  Of deze doodzonde ook echte gevolgen heeft voor de zondaars, moet nog blijken op 3 juni. De kans lijkt groot dat zij bestraft worden. Door het inbrengen van een geloofwaardige politicus zoals Job Cohen, is die kans gelukkig aanmerkelijk toegenomen. Overigens kan de roep dat Balkenende moet vertrekken, beter veranderd worden, in de roep dat de sluwe Verhagen moet vertrekken. Want hij is de architect van de kabinetscrisis door zijn NAVO gekonkel.

 232. Robert Bleeker zegt:

  Met twee even basale, als fatale fouten had Bos zichzelf en de PvdA vanaf 2003 structureel buiten het machtspolitieke spel gezet.

  Fout Nr. I was natuurlijk de nominatie van Cohen voor MP, toen de PvdA de grootste zou zijn geworden, INDIEN Bos (onervaren of niet) gewoon zelf for MP zou zijn gegaan.

  Fout nr. II was, als bekend, toen hij (2006) op het zorgvuldig (op het maximaal dodelijke effect) door Jack de Vries & Co voorbereide “u draait en u bent niet eerlijk” van Balkenende, niet onbarmhartig AD HOMINEM terugsloeg, maar huilerig (bijna nichterig) repliceerde, dat ‘het debat-niveau te laag’ was of woorden van gelijke strekking.

  Quess what : COHEN deed exact hetzelfde tijdens een tafeldebatje met Hero (hik-klap-stomp) Brinkman. De PvdA heeft sindsdien dus kennelijk weinig of NIETS bijgeleerd!

  Volgend uit de voorafgaande analyse a posteriori : De te volgen PvdA TK-verkiezings-strategie anno 2010 zal sowieso moeten inhouden, dat Cohen (en zijn campagne-spindoctors) zich koste wat het kost zal moeten bevrijden van het zouteloze, alles-bindende Vader-des-Vaderlands-imago, dat nu eenmaal onlosmakelijk was verbonden aan het relatief gezapige, fatsoensrakkerige publieke functieprofiel van Burgervader van Amsterdam.

  Hij zal zich, al met al, vanaf het eerste campagne-moment veel geprononceerder als PvdA-er en veel assertiever als debater moeten opstellen, om zich de meedogenloze Barmy Army van de PVV van het lijf te houden.

  Zowel de toonzetting, als de inhoud van de 2010 PvdA-campagne dienen derhalve veel gearticuleerder, veel agressiever te zijn, zonder evenwel te vervallen in overkill…

  N.B. U raadde het al : “Spinnen”, zoals in Spindoctor, betekent letterlijk “draaien”, als in “ergens een draai aan geven”, (maar kan ook betekenen “op een eerder ingenomen standpunt terugkomen”), dus was de campagne-trouvaille van CDA-spindoctor Jack ‘The Knife” de Vries, om Bos in 2006 uitgerekend te verwijten, dat hij te veel en te snel zou draaien, in eerste instantie tamelijk brilliant te noemen.

  Brilliant, niet in de laatste plaats, omdat in coalitie-land bij uitstek, Nederland, een compromisloze partij bijna per definitie van deelname aan het openbaar bestuur zal worden uitgesloten, dus het lanceren van een dergelijk dis-qualificatie aan de geachte politieke opponent, altijd prijs geeft.

  Dat dergelijke pogingen tot politieke character assassination echter, niet alleen een beperkte houdbaarheidsdatum kennen, maar zich op enig (meestal zeer ongelegen) moment ook ruecksichtslos tegen de bedenker zelf kunnen keren, heeft zich evident gemanifesteerd, (met name) middels de manier waarop Balkenende IV ten val kwam.

  Dat gebeurde namelijk, zoals wij intussen allemaal weten, in belangrijke mate, doordat Bos – die uit zijn ooghoeken had waargenomen, dat het CDA druk doende leek, om Nederland voor een derde keer Uruzgan in te machineren (in te rommelen) – zich op dat cruciale moment, geen compromis (draai) meer leek te kunnen veroorloven, op straffe van eeuwige politieke hel en verdoemenis, vanwege de verwoestende publieke perceptie, die genoemde messcherpe killer-slogan inmiddels aan zich had getrokken.

  Het CDA heeft al met al, op het moment suprême, noch een overtuigend breuk-verhaal, noch een overtuigende kandidaat naar haar, steeds minder volgzame electoraat toe, terwijl de PvdA vanaf het breukmoment de wind redelijk in de zeilen lijkt te hebben….

  Het kan verkeren in het wisselende politieke landschap van Nederland, zou vadertje Cohen, ehhh… Drees, eeeh… Cats zomaar gezegd kunnen hebben.

 233. Bart Jan Velzen zegt:

  Job Cohen is een uitermate slimme man, een taaie bestuurder. Tevens een laffe vent. Of het nu gaat om de taxi ellende of de diamantbuurt: van doortastend optreden zul je deze slimmerd nooit kunnen betichten. Nooit uit zijn mond opgetekend dat de rechters belachlijk laag straffen. Nooit een oproep van hem gehoord dat mensen ook eigen verantwoordelijkheden hebben. Zoals die blonde volkomen tercht zegt een laffe allochtonen knuffelaar die iederen die geen geweld gebruikt gewoon in de kou laat staan. Fijn Job neem plaats, misschien kan je nu je droom waarmaken: premier worden.

 234. S. Eriks zegt:

  Ook al is het mijn partij niet, ben ik erg blij dat er weer eruditie en beschaving komt in de politiek.

 235. B van Rijn zegt:

  Dat wordt vechten tussen Wilders en Cohen. Met misschien Balkenende als lachende derde. En als Cohen de lachende derde is: Amsterdam aan de macht. Want Wilders doet uiteindelijk niks aan de immigratie (afgezien van schreeuwen), maar bij Cohen wordt het helemaal hopeloos. Nota bene net een artikel gelezen over de steden met de meeste Marokkaanse overlast. En toch alleen je beperken tot de boel bij elkaar houden. De Titanic bleef daarmee ook niet drijven.

 236. Erik Thomassen zegt:

  Cohen : Wilders = Melkert : Fortuyn.

  Niet verstandig dus, met het oog op de komende verkiezingsdebatten. Het land heeft wel heer erg behoefte aan een verantwoordelijke lange-termijn-visie, maar die vind je niet bij Cohen.

 237. D.Urqueta zegt:

  Gisteren in het Belgische Canvas’ programma “Terzake” was er veel aandacht op de Nederlandse politieke situatie.Daar o.a. lieten Maurice de Hond en Derk-Jan Eppink(europarlementslid lijst Dedecker)feitenrijke en redelijke analyses horen.De Hond zei o.a. dat Cohen brengt 10% meer stemmen naar de PvdA en dit is gewoon een redistibutie van stemmen binnen links,welk op zich niets wint–GL,SP,D66 voeden Cohen om hun kost.Eppink zei o.a. dat Eurlings’ en Bos’vertrek niets met prive leven te maken heeft maar komt uit een generatie politici die laf is–ze raakten in paniek t.o.de 36 miljard dat men moet vinden en de toekomstige reactie erop van het volk.

  Om dat programma weer te kijken ga naar

  terzake.canvas.be,Archief,12/03,”Bos zegt politieke vaarwel…”(i.h.b “De Hond ‘Cohen is…’ ” en “Eppink ‘Een slappe…’”.

 238. jan schipper zegt:

  Goed dat nederland weg gaat uit Afgahnistan , anders
  laat Job straks alle gympen afpakken van de moslim terroristen daar.

 239. e van ditmarsch zegt:

  Het is me niet helemaal duidelijk deze razendsnelle efficiente behandeling van staatszaken. Tegenwoordig houdt een ( aftredende) minister persconferentie(s), hoe staat het met de democratische verantwoording aan en in Tweede kamer en eigen partijcongres?
  Is de oude democratische verantwoording en controle langzamerhand te traag in dit digitale tijdperk?
  Het zijn efficiente managers die geen vertegenwoordigers meer zijn van de kiezers, maar leiders van een staatsrechtelijk orgaan nl. de bv. Nederland, zonder verdere rompslomp van verantwoording en controle.
  Zakelijk misschien en daarom zorgelijk.

 240. Maria Pekelharing zegt:

  Mede dankzij Cohen blijkt A’dam in het gelukkige bezit van 2500 (!) Marokkaanse criminelen. Sorry, ‘boefjes’, om in het progressieve (feitelijk aartsconservatieve) jargon te blijven. Hoeveel slachtoffers (fysiek en mentaal) zou dat jaarlijks opleveren? Met zo’n resultaat dient de verantwoordelijke burgemeester onmiddellijk uit zijn functie te worden gezet, want incapabel. Bij de PvdA echter promoveren ze dat soort figuren tot partijleider, wat veel over die partij, haar leiders en haar kiezers zegt. Hoe dom of onwillig moet je eigenlijk zijn om niet te begrijpen dat een nog steeds toenemend deel van de bevolking deze moraliteit / mentaliteit meer dan beu is, en zich dus wel moet wenden tot partijen met meer realiteitsbesef. Hopelijk gaat de PvdA aan Cohen definitief ten onder, en anders staan ons nog veel meer slachtoffers te wachten.

 241. rene gerritsma zegt:

  De Nederlandse politiek en kiezer hebben een belangrijk ontwikkeling te gaan in het licht van de aanstaande kamerverkiezingen. Daarbij kunnen er, vanuit de media, twee zaken worden begrepen, respectievelijk;
  Nederland heeft een stevig economisch beleid te voeren op kosten van die kiezer en er bestaat een vraagstuk met betrekking tot dat politiek ontwikkelde, maar sociaal ingrijpend gedachtegoed, uitgedragen door de PVV en de populist Wilders.

  De Nederlandse burger mag zich gelukkig tonen dat de politieke voormannen en voorvrouwen de hete kolen mogen hanteren. En het is te hopen dat die politici in staat zijn door ingrijpen van de een of door het falen van de ander komen tot een verwijdering van het gedachtegoed dat Geert Wilders en zijn kornuiten met zoveel bravoure op grond van vrije meningsuiting over de politiek kwetsbare Nederlander uitspugen.

  Het soort argumenten en het gebrek aan nuance, door de beweging PVV in de Nederlandse landelijke politiek binnengebracht, vraagt om andere leiders. Die zich thuis voelen op een dergelijk ongebruikelijk en ongeorganiseerd begrippenslagveld. Daar weten de technisch begaafde lieden als Eurlings en Bos zich in den vreemde. Agnes Kant verliet het slagveld al omdat ze een emotionele betrokkenheid niet kon verhullen.

  Dhr heer Cohen is mogelijk beter thuis om zich te distantiëren van de bederfelijke waar van GW. En kan hij zich beter profileren als de man die ook de taal van de straat spreekt. Daarbij vanuit eigen persoonlijkheid duidelijk makend dat de vervuiling op rechts onnodig is. Als Mark Rutte goed oplet kan hij zijn VVD, samenwerkend met D66, de PVDA en Groen Links naar een grote coalitie brengen en daarbij belangrijke invloed- en kiezersvruchten plukken. Job Cohen is daarbij de betere man voor die aanstaande politieke periode. Het wachten is nu op het afscheid van Balkenende, dat zal komen na de verkiezingen.

 242. M. Wolters zegt:

  Is de NRC het partijblad van de PvdA geworden?
  Dat zou je haast denken als je de kop in de krant ziet: Cohen, verzoener in extreme tijden.
  Cohen wil een fatsoenlijke politiek. Maar (bestuurlijk) fatsoen is (ondanks ? de grote meerderheid van de PvdA in Amsterdam) in bestuur en ambtelijk apparaat soms ver te zoeken. Metro. Onderwijs. Musea. Sociale dienst. Etc. etc.
  Extreem zijn de tijden vooral geworden door het jarenlang ontkennen van de immigratieproblemen in de wijken en op scholen. Kijk naar de achteruitgang van het onderwijs op VMBO en MBO scholen, vooral gevolg van het door PvdA bestuurders, met minachting en verdachtmaking voor argumenten van anderen, bedachte beleid, met een toename aan sociale uitsluiting als gevolg. De tweedeling in de maatschappij komt niet door degenen die de problemen benoemen, maar door het beleid dat de afgelopen jaren is gevolgd. Gesubsidieerde reisjes van Marokkaanse oude mannen naar de Gazastrook om hun roots te vinden (???) is misbruik van welzijnsubsidiegeld voor politieke doeleinden.
  Daar begrijpen andere burgers niets van, dat zet kwaad bloed en veroorzaakt wantrouwen. Niet de boodschapper hoort de schuld te krijgen, maar het stadsbestuur dat deze praktijken toelaat.
  Dat Wilders al meer dan een half decennium beveiligd moet worden, dat dat erg is, en vooral: waarom dat zo is, dat lees en hoor je nauwelijks. Dat vind ik getuigen van een gebrek aan fatsoen.
  Maar ja, als het politiek niet uitkomt . . . .
  Fatsoensrakkerij is een neurotisch verschijnsel.
  Het zijn altijd de anderen die het aan fatsoen ontbreekt. De ooit kritische sociaal-democratische partij is nu dus officieel de partij van het (klein) burgermans fatsoen geworden.

  Tenslotte: zo populair was Cohen niet in Amsterdam, al roept de berichtgeving een ander beeld op. Maar ja, journalisten kunnen zich vaak ook niet onttrekken aan de heersende politieke mythes en taboes en hebben ook zo hun politieke voorkeuren en angstbeelden. Bijvoorbeeld voor de zwaarbeveiligde Wilders.

 243. Johan Nijhof zegt:

  Velen zien in Cohen bestuurderskwaliteiten (niet-Amsterdammers blijkbaar!), maar als hij geen premier wordt, en hoezoe houdt men dat voor gegarandeerd? zitten de PvdA met een boegbeeld dat alleen een paar jaar ervaring in de 1e Kamer heeft, geen enkele in de 2e Kamer. Wouter Bos moge jonge kinderen hebben, Job Cohen heeft een door MS ernstig gehandicapte echtgenote. Heeft hij geen tijd nodig voor haar? Ik zie hem na verlies van Balkenende en Wilders, wie van beiden ook premier moge worden, evenzo snel weer verdwijnen.
  Met het naar voren geduwd worden is van alles mis. Een regent uit de pruikentijd weggelopen, voor wie het delen in de macht een vanzelfsprekendheid is, overrompelt de eigen PvdA-leden. Alles ten koste van Amsterdam, zelfs financieel. Wel eens van democratie gehoord? Hoevelen gaan er stemmen op denkbeelden als „vrouwenonderdrukking, die moeten we de moslims gunnen“? Krijgen we een landelijke „Notitie kerk en staat“ om een eind te maken aan de heilzame scheiding tussen kerk en staat?

 244. Patrick Faas zegt:

  Leuk dat Cohen door aanhangers van Wilders en andere xenofoben een ‘moslimknuffelaar’ genoemd wordt. Die reputatie vind ik mooi in combinatie met de joodse achternaam ‘Cohen.’ Het doet me net zozeer vreugd als wanneer ik Amsterdamse Marokkanen ‘mazzel’ hoor zeggen.

  Voor de mentaliteit van mensen die niets willen hebben van alles wat hen vreemd lijkt, hebben Amsterdammers ook een woord; ‘boers.’ Wat de boer niet kent dat vreet hij niet. Fijn dat we nu, dank zij Cohens kandidatuur, eindelijk mogen hopen dat er een einde gaat komen aan ‘boers’ bestuur vanuit Den Haag. Lang leve de civiele (=stedelijke) beschaving.

 245. gustave claessens zegt:

  De juiste opvolger van Wouter Bos + JPB !
  CDA heeft nu wel laten blijken dat ze er niets van bakken, met hun achterkamertjes politiek en dubbele agenda. Het is tijd dat regenten als Verhagen stoppen met hun gekonkel en valse eerlijkheid.
  Cohen in debat met G.W…. die ballon is dan ook snel doorgeprikt.

 246. E v.Leeuwen zegt:

  De wisseling vd wacht is slechts cosmetisch.
  De PvdAllochtoon gaat verder met pamperen.
  Ze doen het al bijna 50-jaar.
  Het ook door PvdA toedoen, veroorzaakte mult-cult probleem, kunnen, zullen en willen ze ook niet oplossen al bijna 50-jaar niet.
  PvdA zat in de 3-regeringen die de generaal-pardons(1966,1975,2007) goedkeurde.
  Het is hun bestaans reden, immigranten toelaten, het zijn toekomstige PvdAllochtoon stemmers.

  Ook als burgemeester heeft Cohen niets bereikt.
  In het nu bekende KLPD rapport van 13-Jan-2009 staat Amsterdam nog steeds als no-1 op de lijst met criminele marokkanen.

  A M S T E R D A M op KLPD ranglijst No-1.
  Bevolking ouder dan 12jaar =545709
  ..Totaal aantal verdachten = 14844
  ….Crim Autochtone NLders = 4568
  ………..Crim marokkanen = 2497

  Indicatoren: relatieve druk = 0,39
  ………..: Absolute druk = 1

  Volgorde Indicator: Absolute druk = 1
  ………………:relatieve druk = 3

  Conclusies: Som volgordes = 4
  ……: Probleem volgorde = 1

  Gouda staat op plaats 2 in KLPD rapport.

  Zie voor het volledige rapport:
  http://www.nos.nl het stond zondag 14-Mrt-2009 nog uitgebreid op de site, anders biedt Google uitkomst.
  Google Zoekargument : analyse marokkaanse dader populaties door W.A.C. van Tilburg 13 januari 2009.

 247. Tino Zundorf zegt:

  Job Cohen heeft de gotspe om uit te roepen “Hoe progressiever hoe liever”. Alhoewel ik geen Wouter Bos fan ben, vind ik hem honderd keer progressiever dan Jos Cohen. Jos Cohen, die als burgemeester weinig veranderd heeft en van fouten niet leert maar deze goed praat!
  Als het financieel-economisch op een ramp uit draait zal hij wel weer zeggen “wij zijn eigenlijk amateurs” zoals hij dit ook zei over zijn rol bij de noord-zuid lijn.

 248. Paul Lookman zegt:

  D.Urqueta (#237) wijst op de uitzending gisteravond van Terzake op de Vlaamse kwaliteitszender Canvas. Ook ik heb gekeken. Maar meen dat Urqueta de boodschap ongenuanceerd weergeeft.

  Het is juist dat Maurice De Hond denkt dat de PVDA met Job Cohen stemmen zal winnen van andere linkse partijen. Maar De Hond citeerde een peiling van afgelopen week en zei niets over het “aanzuigeffect” van Cohen de volgende maanden tot de verkiezingen. Gegeven zijn imago is het toch evident dat Cohen tijdens de campagne stemmen zal winnen bij links-liberalen, centrumstemmers of zelfs “PVV-proteststemmers”. Want volgens De Hond ziet nu al meer dan 50% van de Nederlanders Cohen wel zitten als de volgende Nederlandse premier.

  En Urqueta is absoluut abuis dat Eppink gezegd heeft dat Bos uit “lafheid” vertrekt. Dat kan hij ook niet zeggen nu een peiling van De Hond uitwijst dat 70-80% van de Nederlanders de reden van hun vertrek uit de politiek gelooft en respecteert. Eppink slaat de plank mis met zijn stelling dat Bos “op de loop [zou] gaan voor Wilders”. Al wat Eppink deed was Bos plaatsen in de generatie van de jaren ‘60 en die kenmerken als “slap”. Een opmerking van een conservatief-liberale commentator die in België koos voor “Lijst Dedecker” (LDD), rechts van “Open VLD” (de Belgische VVD) en aanschurkend bij het Vlaams Blok.

  Als geen ander weet Eppink dat LDD zijn beste tijd heeft gehad en bij de volgende verkiezingen waarschijnlijk niet eens meer de kiesdrempel haalt. Ook de aanhang van het Vlaams Blok “verdampt”: deze ultra-rechtse partij blijkt volgens de peilingen nog maar juist de helft aan te spreken van haar electoraat uit haar hoogtijdagen. Het beeld dat Eppink schetst als zou “het probleem Wilders” het Nederlandse politieke landschap radeloos maken lijkt dan ook te stoelen op wishful thinking. Wie Geert Wilders heeft zien reageren op het nieuws van Cohen als beoogd PvdA lijsttrekker kan zich alleen maar afvragen of hij het niet is die gaat lopen voor Cohen. En ook het CDA staat voor een dilemma: volgens De Hond staat nog geen 25% van de Nederlanders achter een nieuw premierschap van Balkenende. Een verscheurende keuze voor de christendemocraten: doorgaan, of een nieuwe lijsttrekker?

 249. Hanneke van der Meer zegt:

  #201-230 Verlosser van de PVV, niet van onze staatsschuld, vrees ik. We staan jammer genoeg voor de PvdA niet met 35 miljard in de plus. De oplossing daarvoor ligt m.i. toch echt bij het CDA en de VVD. Een filosoof een aantal maanden geleden op tv: “Het antwoord op de crisis moet komen van links, maar dat antwoord hebben ze niet”. Hopelijk wordt ‘verstandig’ rechts alleen daarom al niet buiten spel gezet.

 250. Joop van Harn zegt:

  Jop Cohen is een zeer goed bestuurder en hij heeft een speciaal oor voor roepende.
  En hij heeft er over kunnen nadenken om een persoonlijk hed op te volgen Ja ik heb best wel vertrouwen in deze nieuwe Minister President.
  Als balkenende nu ook opstapte dan waren de personen die iets tegen elkaar hebben weg,Trouwens Balkenende wilt niet onder een President van PVDA huizen werken
  Job wel en dat siert hem.Job heel veel geluk en succes

 251. Joop van Harn zegt:

  Jop Cohen is een zeer goed bestuurder en hij heeft een speciaal oor voor roepende.
  En hij heeft er over kunnen nadenken om een persoonlijk hed op te volgen Ja ik heb best wel vertrouwen in deze nieuwe Minister President.
  Als balkenende nu ook opstapte dan waren de personen die iets tegen elkaar hebben weg,Trouwens Balkenende wilt niet onder een President van PVDA huizen werken
  Job wel en dat siert hem.Job heel veel geluk en succes

 252. Ton Hollander zegt:

  @rene gerritsma zondag 14 maart 2010, 12:24 uur

  Nee, het zijn niet de politici die de het kolen uit het vuur halen. Het zijn de gewone Nederlanders die straks de lasten zullen dragen van de bezuinigingen doordat er gesnoeid zal worden in diverse voorzieningen en omdat er hogere belastingtarieven zullen worden ingevoerd.
  Als de afgelopen 50 jaren niet vele miljarden waren uitgeven aan het waanzinnige immigratiebeleid waardoor Nederland is overladen met kansarme immigranten uit voornamelijk Turkije en Marokko dan waren de huidige bezuinigen niet nodig geweest. Heeft U daar wel eens aan gedacht?

  Uit de studie “Immigration and the Dutch Economy” blijkt dat een niet-westers immigrantengezin (dit zijn gezinnen waarvan de leden voornamelijk afkomstig zijn uit Turkije en Marokko) gemiddeld 230.000 euro meer aan subsidies en uitkeringen ontvangen dan dat zij er zelf aan bijdragen. Dit geld moet worden opgebracht door de rest van Nederland. Ik begrijp daarom niet waarom U vindt dat deze immigranten kwetsbaar zijn. Tussen 1997 en 2007 zijn er meer dan 110.000 Turken en Marokkanen naar Nederland verhuist. Waarom blijven zij naar Nederland komen als zij het hier zo moeilijk hebben?

  Cohen heeft zich als burgemeester vooral laten kennen als iemand die zich bezig houdt met het pappen en nathouden. Zachte heelmeesters maken echter stinkende wonden. De nep-linkse massa media proberen wel te verhullen dat het beleid van Cohen mislukt is maar als we zien hoeveel Amsterdammers hun stad uit zijn gevlucht dan kan dit de waarheid toch niet verhullen. Uit de integratienota 2007-2011 “Zorgt dat je erbij hoort!” blijkt dat ondanks de vele miljarden aan subsidies en uitkeringen Marokkanen hardnekkig al jaren de verkeerde lijstjes aanvoeren.
  Het Korps Landelijke Politiediensten heeft een lijst opgesteld met gemeenten waar criminele Marokkanen het grootste probleem vormen. Amsterdam staat boven aan de lijst omdat ze de meeste problemen hebben. Hieruit blijkt dat het geldverslindende beleid van pappen en nathouden dat Cohen in Amsterdam 9 jaar lang heeft gevoerd wel veel geld heeft gekost maar niet zo succesvol is als Cohen en de nep-linkse media ons proberen wijs te maken.

  Onlangs stond in het NRC een artikel van de journalist Paul Anderson Toussaint. De strekking was tamelijk onthutsend: onderzoeksdata wijzen uit dat er maar weinig Europese landen zijn waar burgers zo’n grote kans lopen op geweld en bedreiging als hier. Alsof dat niet al schokkend genoeg is, schat Toussaint dat van alle delicten maar 1,25 procent in behandeling wordt genomen.

  Echt desastreus voor het vertrouwen in de rechtsstaat is echter de reactie als je desondanks de moeite neemt aangifte te doen. ’Meneer, zou u dat nou wel doen?’, was het advies toen Toussaint een doodsbedreiging kwam melden. ’Wij gaan er toch niets mee doen en het OM ook niet.’

  En zeg nu niet dat het hier een ongelukkige uitzondering betreft. Daarvoor hoor je de verhalen net iets te vaak: mensen die naar het bureau komen om de diefstal van hun fiets aan te geven worden nog net niet in hun gezicht uitgelachen. Hoe naïef!

  Door toedoen van politici zoals Cohen is Nederland veranderd in een land waar criminelen vertroeteld worden (vlinderreisjes naar Marokko) terwijl kwetsbare weerloze burgers aan hun lot overgelaten worden.

 253. Leo Lewin zegt:

  Wat zou Job Cohen precies bedoelen, als hij zegt te streven naar een ‘zo progressief mogelijk’ kabinet? De SP kan men toch in alle redelijkheid niet progressief, vooruitstrevend, noemen, dat is een van de meest conservatieve partijen die we hebben. D66 is duidelijk wel progressief.
  De meerderheid schijnt het erover eens te zijn: Job Cohen is nu de beste keus voor het minister-presidentschap. Wat voor kabinet zou hij moeten leiden? Balkenende heeft gelijk: nu meteen weer zo’n stroperig kabinet van CDA+PvdA + nog een of twee partijen is niet geloofwaardig. Waar we op moeten hopen is ‘paars plus’, dus PvdA+VVD+D66+GL. Het zal niet meevallen het daarover eens te worden, maar het kan, met een beetje redelijkheid over en weer, wel – als de verkiezingsuitslag het mogelijk maakt natuurlijk – en het is voor de komende periode verreweg de meest verkieslijke oplossing.

 254. Paul Kirchhoff zegt:

  Opvallend dat er een steeds duidelijker beweging is bij de kiezers om de keuze voor een politieke partij van personen af te laten hangen.
  Op dat punt krijgen D66 en Hans van Mierlo na zijn dood duidelijk gelijk.
  Veel kiezers zullen Pvda stemmen om Job Cohen de kans te geven het volgende kabinet te leiden.

  De hoogste tijdom na veertig jaar meer werk te maken van de verandering van ons staatsbestel en daarmee het direct kiezen van een MP mogelijk te maken.

 255. Paul Kirchhoff zegt:

  Adriaan Peters 11:50

  ” Hopelijk valt het CDA nu in haar eigen door Jack de Vries geslepen zwaard (”draaikont”) en zien we nu het domino-effect dat de PvdA met geen mogelijkheid meer terugkon op het punt van Uruzgan, zeker niet na het inleveren in het dossier Irak. Balkenende moest daardoor de val van zijn kabinet accepteren en nu dan nieuwe verkiezingen. ”

  Wouter Bos heeft bewezen duidelijk een beter strateeg te zijn dan Jan Peter Balkenende.
  Het CDA heeft voortdurend vanuit een machtspositie geopereerd zonder daarbij de opties te overzien die andere partijen met name de Pvda hebben.

  Een briljante zet op dit moment Job Cohen naar voren te schuiven.
  Daarmee lijkt de Pvda af te stevenen op een flinke verkiezingsoverwinning waarbij de Pvda haast zeker de grootste partij zal worden.

  Wouter Bos heeft op geen enkel punt zijn geloofwaardigheid verloren. Het argument dat hij nu ook in de gelegenheid wil zijn tijd aan zijn gezin te besteden is volkomen oprecht.

  De spelersbezetting op het politieke toneel is nu grondig gewijzigd.
  Het wachten is op het vertrek van JPB uit de politiek.

 256. Jens Bos zegt:

  Ik denk dat Job Cohen een goede keuze is, hij komt zakelijk, maar menselijk over, heeft dus volgens mij veel meer statuur dan bij voorbeeld Balkenende, die zag ik altijd meer als de klerk, netr achter zijn lessenaar weggehaald.

  Cohen is een bestuurder. Net, wat we hartstikke nodig hebben, hij zal daarbij vooral naar de menselijke kant kijken.

  Hopelijk laat hij zich daarbij niet ondersneeuwen door boekhouders’ belangen ter rechterzijde, natuurlijk, we moeten bij de les blijven, maar de werkgelegenheidspolitiek moet omgebogen worden, niet meer de “Vrije” markt in alles volgen, maar proberen via de juiste grootscheepse investeringen in de TOEKOMST echte werkgelegenheid te creëren….10% inflatie binnen Europa met dit hoge doel voor ogen lijkt mij niet kwaad te kunnen, wordt onze munt ook weer wat goedkoper, is beter voor de export. Degenen die gezien hun economische groei ruimte zouden moeten gaan bieden laten het immers nog steeds afweten

  Dit moet je samen met de andere Europeanen (en de Amerikanen) oppakken en ook daar lijkt me de heer Cohen een uitstekende ambassadeur.

  Overigens had ik het liefst de heer Cohen als eerste minister en Wouter Bos als de man op financien gezien…een stevig duo.

 257. Maria Pekelharing zegt:

  255-Jens Bos—Ik weet niet waar u die wijsheden vandaan haalt, maar in ieder geval niet uit de Amsterdamse praktijk. Cohen is het prototype van een geblindeerde talking head, met een zakelijk inzicht dat vooral op uitgeven en verspillen alsmede pappen en nathouden is gericht, PvdA eigen. Goed voor koppenkiezers, en vooral de leeghoofden daaronder, dat soort voelt elkaar feilloos aan. Cohen is de joker die door de PvdA is ingezet om nog te redden wat er te redden valt. Niet in lands-, maar in partijbelang, en daarmee worden de kiezers voor joker gezet.

 258. Ton Hollander zegt:

  @Jens Bos zondag 14 maart 2010, 17:09 uur

  Volgens de wet zijn burgemeesters van de grote steden verantwoordelijk voor de openbare orde en de veiligheid. De burgermeesters in de grote steden zijn de baas over de politie. Juist op dit terrein heeft Cohen zoals ik in mijn eerder reacties al heb aangegeven ernstig gefaald. Amsterdam zit in ernstige financiële problemen o.a. door het wanbeleid van het Amsterdamse gemeente bestuur. Zoals het miljarden verslindende debacle van de noord zuid lijn waarover Cohen zelf toegaf dat het Gemeente Bestuur uit amateurs bestaat. Cohen geeft hierbij dus zelf toe dat hij niet zo’n goeie bestuurder is.

  In Uw reactie geeft U aan dat we moeten streven naar een inflatie van 10% om ons land er weer bovenop te helpen. U bent kennelijk vergeten dat ons land een enorme staatsschuld heeft. Als de inflatie zo hoog is dan zal het rentepercentage op den duur ook flink omhoog gaan waardoor de financiële problemen van Nederland nog groter worden. Bovendien zullen bedrijven dan minder gaan investeren zodat dit ten koste gaat van de werkgelegenheid. Daarnaast zullen veel gepensioneerden hun besteedbare inkomen zien dalen vanwege de inflatie. Erg sociaal is Uw oplossing dus ook niet.

 259. Kim de Wit zegt:

  Slim van Wouter : de PvdA dreigt nu weer de grootste partij te worden.

  Ik stem rechts en hoop dat we in vredesnaam geen links kabinet zullen krijgen : laat maar komen iedereen , we verhogen de belastingen wel weer…

  Want iedereen ( zegt Cohen ) heeft recht op van alles : huis, uitkering . Tja….

 260. Olav Meijer zegt:

  Tja, zou Balkenende zo langzamerhand ook niet eens voor zijn gezin moeten kiezen?

  De opvolging van Wouter Bos door Job Cohen zie ik ook als een gunstige ontwikkeling. Dit zou de PvdA wel eens de grootste Tweede Kamerfractie kunnen gaan opleveren -niet Balkenende, maar Cohen krijgt de “premierbonus”-! Mogelijk wordt het zelfs weer een CDA-rampjaar als 1994, wie weet.

  De huidige opgang van de PvdA zal zeker voor een deel ten koste kunnen gaan van de kleinere linkse partijen, wat ik weer een negatieve ontwikkeling vind.

  En Wilders? In zijn reacties op Cohens komende lijsttrekkerschap liet hij zich weer kennen als de repeterende breuk met een zeer beperkte woordenschat, die hij is. Zelfs de voorzitter van VNO-NCW, Bernard Wientjes, ziet Wilders als een gevaar voor Nederland, maar acht de kiezers en politici verstandig genoeg om te voorkomen dat hij ooit premier zou worden. (Interview in de Volkskrant van 13 maart jl.).

 261. Koos vd Wilt zegt:

  Hier zijn een paar feiten over de Nederlandse economie, gevolgd door een link die als verwijzing dient.

  A. De bruto uitgaven van de overheid sinds de jaren 70, aangepast voor inflatie, zijn met 60% gegroeid. Gemeten aan gelden is de overheid dus helemaal en totaal niet teruggestreden. Blijkbaar is dit een kreet die goed in het gehoor ligt, en gebruikt wordt om een echte liberalisering van de economie tegen te gaan.

  B. Er is helemaal nooit bezuinigd, ondanks de rhetoriek, varierend van “terugtredende overheid” tot en met “keer het tij”. De betekenis van “bezuinigen” zoals de overheid de term bezigt, is dat de overheid minder geld uitgeeft dan ze gepland had. De betekenis van het woord “bezuinigen” is dus niet dat er daadwerkelijk minder geld wordt uitgegeven.

  Deze gegevens, ingebed in een erg interessant artikel, kunt U vinden op het blog van Dhr Meijer, economieleraar. Dit is de link:

  http://economiemeijer1973.blogspot.com/2010/01/terugtocht-van-de-overheid.html

  Er kan maar een conclusie zijn: dat, zoals Dhr Bos zegt, het “in alles achter de vrije markt aanlopen” helemaal nooit is gebeurd. Ten tijde van het schrijven van zijn blog artikel merkt Dhr Meijer op dat overheidsuitgaven weer sneller groeien dan het aandeel van de economie in de markt.

  Het tegenhouden van een zg. doorgeslagen liberalisering is een volkomen hersenspinsel – die liberalisering is er helemaal niet. Ik verwijs, ongetwijfeld onder boegeroep, naar het artikel van Dhr Meijer, compleet met een link naar het Centraal bureau van Statistiek.

  Een terugtredende overheid lijkt er te zijn, door privatisering van de spoorwegen, enz. Maar dat is een fata morgana.

  Hoe progressiever hoe liever lijkt een geweldige kreet, waaraan zij die de markt vijandig gezind zijn hun hart kunnen ophalen. Ongetwijfeld geloven zij ook dat de terugtredende overheid als verschijnsel een halt moet worden toegeroepen.

  Je houdt echter je economische hart vast als je je afvraagt of de SP nu een socialistische of een sociaal-democratische partij is. Sociaal-democraten zijn gevoelig voor het feit dat geld voor sociale zaken verdiend moet worden op de markt.

  Socialisten zijn dat niet – ze haten alles dat met de markt te maken heeft (waarom is me als politiek bewust geworden zijnde in de 70-er jaren, toen intellectuelen het Oostblok een beter model vond dan de VS, nooit duidelijk geworden, maar dat is een ander verhaal). Een coalitie met de SP en een links poserende PvdA zou de Nederlandse economie wel eens te sterk kunnen verstoppen.

 262. Bul de Kraker zegt:

  Cohen mist de kwalificaties voor het ambt van MP. Hij is slechts jurist en heeft geen economische kennis, terwijl het bezit hiervan – gelet op de crisis – onontbeerlijk is. Bovendien heeft hij Amsterdam slecht bestuurd. De veiligheidsproblemen m.b.t. minderheden heeft hij niet opgelost en overigens heeft hij de pot verteerd door het geven van subsidies en het ten uitvoer doen brengen van onbezonnen projecten. Ergo: de man is ongeschikt.

 263. Jerry Mager zegt:

  U stelt vier vragen:
  “Wat vindt u? 1) Respecteert u de keuze van Bos of laat hij volgens u de sociaal-democraten juist in de steek zo vlak voor de verkiezingen? 2) Hoe kijkt u terug op Bos’ inzet voor de publieke zaak en de PvdA in het bijzonder? 3) Denkt u dat Cohen in staat is het premierschap binnen te halen? 4) Wat betekent de komst van Cohen voor de strijd met het CDA en met CDA-lijsstrekker Balkenende?”

  ….. die ik per vraag beantwoord:

  Ad 1) Wouter Bos heeft de PvdA – en zichzelf – een grote dienst bewezen door terug te treden.
  Bos kan het PvdA-gedachtengoed namelijk niet meer geloofwaardig verpersoonlijken. Cohen kan dat wel. Bos heeft zich te lang door Balkenende laten piepelen. Bos’ bekering moest logisch gevolgd worden door een opvolger die het ‘oude’ PvdA-gedachtengoed geloofwaardig kan belichamen – dus van de PvdA vóórdat Wim Kok de partij ideologisch plukte en inhoudelijk uitschudde..
  Balkenende belichaamt intussen het marktdenken. De meeste Nederlanders willen helemaal geen totale marktsamenleving! Nu nog minder dan voor de financiële crisis. Daarom dat zelfs ‘trouwe’ CDA-stemmers niet zullen gaan stemmen of anders zullen stemmen. Deze trend die bij de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen voor mij overduidelijk aan het licht trad, zal zich bij de komende Kamerverkiezingen verhevigd manifesteren: het CDA zal met Balkenende als lijsttrekker en leider dus zwaar verliezen.

  Ad 2) De beste dienst die Wouter Bos de publieke zaak misschien heeft bewezen, is zijn terugtreden, na de poot stijf te hebben gehouden inzake Uruzgan. Een kamikaze-aktie van Bos en een pyrrusoverwinning voor Balkendende

  Ad 3) Of Job Cohen het premierschap binnenhaalt, hangt af van de grootte (of de kleinheid) van het CDA na de verkiezingen in juni en/of de winst bij de andere ‘linkse’ partijen, buiten de PvdA. Een stem op het CDA is nu een stem op Balkenende c.s. en dus een keuze voor verderdenderen op deze weg. Nogmaals: dat zien de meeste Nederlanders niet zitten.
  De populariteit van Job Cohen ook bij niet-PvdA’ers verklaar ik uit de al lang bekend zijnde onvrede in Nederland ten aanzien van het vermarkten van onze hele samenleving. Kiezers die op Job Cohen stemmen (en dat doen ook vele niet-PvdA’ers), kiezen naar mijn overtuiging primair en vooral voor een sámen-leving waarin de overheid zijn plek weer duidelijk inneemt. Dus een geleidelijk terugdraaien van de privatiseringen van overheidstaken maakt daar onvermijdelijk onderdeel van uit.
  Premier Balkenende belichaamt en verpersoonlijkt het marktdenken intussen, maar Nederlanders willen geen complete marktsamenleving; de CDA-achterban ook niet.
  [Het opstel van Frank Ankersmit: ‘Hoezo is politiek saai?’ in de NRC van gisteren, 14 maart, tendeert in wezen in dezelfde richting als die ik hier schets: Cohen zal dat ‘verticale gezag’ van Ankersmit eerder kunnen uitoefenen dan Balkenende, omdat Cohen ons immers een ‘fatsoenlijke samenleving belooft; dus niet langer íkke íkke, ieder voor zich, en pakken wat je kunt]
  Het CDA zal HEEL erg groot moeten worden om Balkenende nog een kans op het premierschap te laten maken.

  Ad 4) De laatste vraag werd vanmiddag in Buitenhof door columnist Syp Wynia in een interessant perspectief gezet. Volgens Wynia – en ondergetekende, zij het om andere redenen – zal Wilders niet gaan regeren na de komende verkiezingen in juni. Ook al zou de PVV een grote en misschien zelfs de grootste partij worden: Wilders wíl volgens mij namelijk helemaal niet regeren.
  Het CDA en de PvdA zouden weleens op elkaar aangewezen, tot elkaar veroordeeld kunnen worden. De PvdA heeft met Job Cohen een (nieuwe) leider die een andere ordening van onze samenleving voorstaat dan de CDA’er JP Balkenende. Indien er een ‘strijd’ tussen PvdA en CDA zou ontbranden (en wanneer Balkenende CDA-leider blijft, lijkt me dat onvermijdelijk) dan wordt dat een strijd tussen de visie van Cohen (laat ik zeggen: de ‘echte’ PvdA-visie) en Balkenende die op de ingeslagen weg van het neoliberalisme wil voortgaan (een weg die bewezen heilloos is).

  Ik geloof dat Wilders nooit heeft willen regeren en nooit zal willen regeren. Hij wil wel zo veel mogelijk zetels bezetten. Zijn laatste optreden in Londen, waarbij hij premier Erdogan voor ‘freak’ uitmaakte, is onderdeel van Wilders’ strategie om zich door de andere Nederlandse partijen buiten welke regering dan ook te láten houden. Door de toenadering van het CDA kreeg de PVV-voorman het steeds benauwder. Stel je voor dat de PVV echt mee kan regeren! Daarom die recente rel in Londen.
  Wilders symbolische raadlidmaatschap in Den Haag zal nadrukkelijk een symbolisch karakter houden en waar mogelijk zal Wilders ook dat forum benutten om rellen te schoppen. Zodoende blijft Wilders de onvrede vertolken zonder ‘de kans te krijgen’ daar iets aan te doen: de ánderen willen immers niet met de PVV regeren.

  De beste en enige kans om Wilders de wind uit de zeilen te nemen, is de PVV-stemmers serieus nemen in hun noden en verlangens. Die noden en verlangens reiken veel verder dan alleen het immigratiebeleid en de openbare veiligheid die Wynia vanmiddag noemde.
  Vanuit dit perspectief lijkt Job Cohen het beste alternatief te bieden dat op dit moment haalbaar is.

 264. Alphonse Scaf zegt:

  De onrust stijgt zo te lezen aan de extreem-rechtse flank. Van alles en nog wat wordt erbij gesleept. Amsterdammers, lees ik, die uit hun stad verdreven zijn. Verdreven, door wie? En dan die onzinnige getallen, die niets, maar dan ook helemaal niets aantonen. Het verbale geweld barst los met steeds die loze en tot in den treuren weerlegde ‘feiten’ en ‘argumenten’. Zullen we ze eens allemaal op een rijtje zetten? Bespaard enorm veel energie om er steeds weer op in te moeten gaan.
  Opvallend wel, nog niemand uit die hoek heb ik gehoord over de ‘joods-christelijke waarden’, de vlag op hun modderschuit om juist de fragiele stabiliteit van beschaving en humane waarden, als wederzijds respect, onderuit te halen. Ook over ‘achterlijke’ culturen nog niets vernomen.
  Is men nog banger geworden op het platte land, de typische bolwerken van rechts, van CDA tot PVV? Nu eens niet voor al dat geweld waarop men zo gefixeerd is, maar zelf geen weet van heeft, maar bang voor het mislukken van de missie van de blonde profeet? Het demoniseren van Cohen zal niet lukken, dat wordt maar al te goed beseft. De verwarring in die kringen is groot en dat is goed nieuws. De eerste klap blijkt weer een daalder waard!

  Een ding blijft te hopen. Balkenende moet aanblijven als lijsttrekker. Zijn opkomst heeft hij te danken aan de opkomst van rechts, extreemrechts (mag nog altijd niet zo genoemd worden door de brave goegemeente en een groot deel van het journaille): Balkenende I. Jack de Vries weet er alles van. (Met dank aan Paul Kirchhoff (254) schoot het me weer te binnen.) De spindoctor van het CDA welwillend door Balkenende uitgeleend aan het LPF.
  Met Balkenende zal het CDA ongetwijfeld ten onder gaan en dan zijn Fortuyn en Wilders toch nog ergens goed voor geweest. We kunnen herademen en een turbulente periode afsluiten, waarin politiek rechts het land een decennium lang gegijzeld hield.

  Een solied kabinet onder leiding van een integer en bekwaam bestuurder, daar ziet de meerderheid van Nederland naar uit. En dat zal gebeuren ook! Het enige dat rechtse lieden dan te doen staat is massaal verhuizen naar China. Immers, Europa is toch maar een schiereiland van Azië en werden Hollanders niet altijd al de Chinezen van Europa genoemd?
  Met dank aan Ton Hollander onder 205!

 265. P. de Haan zegt:

  Overal willen steeds meer mensen werken in deeltijdbanen.
  Dus wordt het te verrichten werk steeds meer uitgevoerd door een groep mensen.
  Je wint niet de verkiezingen door een “”sterke”" leider te kiezen, om vervolgens geen aandacht te besteden aan de medewerkers rondom die leider.
  Uw aandacht voor de functie “”partijleider”" is dus eigenlijk heel ouderwets. Belangrijk is de vraag of de leidinggevende groep mensen correct met macht om kan gaan. En zo niet: dan weg er mee.

 266. w.j. v/d straat zegt:

  Er wordt terecht ‘getwijfeld’ aan de progressiviteit vaqn de SP. Helaas is die partij nog steeds progressief, omdat de minima en inhoudelijk handwerkers nog steeds onderaan bungelen (zie de schoonmakers !) Zij zijn er nog nooit (relatief en absoluut) op vooruit gegaan, dus – helaas inderdaad – is de SP nog steeds progressief…..

 267. Jaap Punter zegt:

  Bosmannetjes zijn niet te vertrouwen en ik geloof dan ook geen moer van dat kinderoppasverhaal.’
  Nu moet die smerige Bakellende nog van het politieke toneel verdwijnen. Jammer dat dat een paar maanden geleden niet gevonden is als president van Zeuropa, kennelijk was er een nog dommer iemand. Misschien kan hij zich tot het RK-geloof bekeren en zich samen met Antoine Bodar in een klooster aftrekken (sorry terugtrekken).

 268. J. Lon zegt:

  Cohen is een gevaar voor Nederland. Wat is dat voor een belachelijke stelling ‘het kan niet progressief genoeg zijn’? Ik hoop van ganse harte dat het PVDA genadeloos op zijn gat gaat. Tot voor heel kort vond ik Cohen sympathiek. Met het per direkt neerleggen van zijn ambt en het aanvaarde van zijn nieuwe functie legt hij een flinke dosis zelfverheerlijkin aan de dag. Een slecht begin.

  Laat ik overigens stellen dat SP en D66 beide oerconservatief zijn. Deze beide parijen zijn nl. bliven steken in het jaren 60 gedachtegoed dat een centrale overheid bepaalt wat er gedacht moet worden. Elke mening die afwijkt van de D66/SP-religie wordt bestreden. Wil de PVDA daarmee samenwerken? Groenlinks is al helemaal conservatief – kent nl. louter haar eigen gelijk. Wil de PVDA, als ze uberhaupt al de grootste worden, daarmee reageren?

 269. B. Buiten zegt:

  Ik krijg de indruk dat veel mensen niet weten wat Cohen in het verleden heeft gedaan in de politiek. Zijn politieke ervaring gaat verder dan zijn Eerste Kamer periode. Hij is ook staatssecretaris van Onderwijs en van Justitie geweest. Het zal voor de mensen die hem een Marokkanen knuffelaar noemen, een verrassing zijn, dat hij als staatssecretaris van Justitie een plan lanceerde, `om de opvang van nieuwe asielzoekers voorlopig helemaal te staken´.

  Ook wordt door iemand gezegd dat Amsterdam de hoogste criminaliteit heeft. Als dezelfde persoon op http://static.ikregeer.nl/pdf/BLG21733.pdf had gekeken, was hij misschien van verbazing van zijn stoel gevallen, want het aantal jeugdige veelplegers in Amsterdam is de laagste van de grote steden. Ik viel zelf van verbazing om toen ik zag dat Nijmegen 3 maal zoveel jeugdige veelpleger heeft dan Amsterdam. Het lijkt erop dat het knuffelen van Cohen helpt om de boefjes op het rechte pad te krijgen. Cohen lijkt een vader met gezag te zijn.

 270. Gloria van der Spek zegt:

  Tijdelijk niet in de gelegenheid om regelmatig te reageren en zojuist e.e.a doorgelezen te hebben is het écht schrikken geblazen met ons volk. In één woord: eng! Een volk, althans hier bij de NRC, dat schreeuwt om de grote verlosser, de erudiete en beschaafde pater familias en al die gelukzalige kreten die het bewijs zijn van een zeer afhankelijk volk, dat het liefst rechts van het midden aan het handje van pappie loopt. Ik heb nog nooit op een kop gestemd, dan alleen en uitsluitend op het gedachtegoed van een partij. PvdA met Cohen is terug in de saaistoffige geschiedenis van regenten die meer last hebben van eigenbelang dan van landsbelang. Cohen lijkt er maar niet genoeg van te krijgen en denkt op arrogante eigen persoon de PvdA weer aantrekkelijk te maken voor de teleurgestelde kiezer. Maar met hem gaan we de treurige geschiedenis nog eens overdoen en komen we er snel achter dat de PvdA weer begeerlijk het hemelbed gaat delen met het CDA. En zo wordt op megavertrouwen in Cohen de burger voor de zoveelste keer verlakt. Braaf en erudiet gaat de beschaving van dit land ten onder aan al die ‘ontheemden’ die eindelijk weer ‘thuis’ denken te komen bij de partij die links al járen links laat liggen! Kijk vooral naar de leider die u verdient! Want zie een volk dat brult om de rijken rijker en de armen armer! Dat smeekt om voortzetting van die heilloze marktwerking en hulde geeft aan de partij die en bloc (onderzoek) Irak verloochende voor de macht! Levensgevaarlijke coalitieonderhandelingen pleegt en altijd bereid tot kiezersbedrog. Ja zelfs bereidt ( let maar op!) om de gristenman met het moorddadige bloed aan de handen op het regeerpluche uit te nodigen ipv op het beklaagdenbankje in het Europees Gerechtshof. Een salonsocialist vergeet maar liefst snel!
  Hilarisch! Neorechts aan het handje van papa Wilders en neolinks ( links l*llen en rechts vullen) aan het handje van Cohen… een volk met een groot vadercomplex en maar niet kan evolueren naar eerlijk delen en welzijn voor allen. En dat begint bij een integere overheid die haar taken weer serieus neemt en zichzelf niet langer verkwanseld aan de neoliberale markt. Nou, vergeet dat maar met Cohen en zijn geknuffel met rechts. Niets PvdA’s is hem vreemd!

 271. M Muskens zegt:

  Een regent zoals Kok, Bos en de rest van het stelletje. Sinds het verraden van Troelstra in 1918 vertrouw ik deze renegaten niet meer.

 272. A.G. de Jong zegt:

  Wat je ook van Cohen vindt, hij is geen goede debater kan heel erg slecht omgaan met kritiek. Doet me we heel erg erg denken aan een andere (uitgerangeerde) PvdA politicus, namelijk Ad Melkert.

  Ik ben benieuwd hoe dat zal verlopen als Cohen met Geert Wilders in debat moet. Ik kan me niet voorstellen dat hij daar naar uitkijkt. Sterker nog, toen hem onlangs nog de vraag werd gesteld hoe hij zich zo’n debat voorsteld reageerde hij al zichtbaar geirriteerd. Maar het zal onontkoombaar zijn dat hij met Geert Wilders in debat moet!

  Cohen zegt af te willen van de grofheid in het politieke debat. Wellicht dat veel mensen die nu zeggen blij te zijn met de komst van Cohen naar Den Haag daar ook naar verlangen. Helaas voor hen, het zal ijdele hoop zijn. De politiek is blijvend veranderd, we leven in het Internet tijdperk. Burgers hebben toegang tot alle informatie en de mogelijkheid om volmondig voor hun mening uit te komen en wereldkundig te maken en accepteren geen achterkamertjes meer. Willen politici overleven, dan zullen ze rekening moeten houden met de mondige burger en zelf geen blad voor de mond willen nemen en het beestje bij de naam noemen.

  Tja, af en toe worden wel eens wat groffe (maar vaak ook rake) bewoordingen gebruikt. Maar zeg nou eens eerlijk, willen we nu echt terug naar de hypocritie van de ‘politieke correctheid’?

 273. S.Atwel zegt:

  Sorry redactie, maar de vraag zelf heeft me niet bezig kunnen houden omdat mijn opluchting meteen zo groot was dat ik spontaan begon te zingen:

  daar staat hij …daar staat hij….onze nieuwe Minister President!

  Ik heb dit blije gevoel nog steeds, hoe meer kans op bakzeil Wilders aan de macht hoe beter en dat ook nog met het perspectief op een MP van stature, Job Cohen!
  Verder dan dat kom ik nog even niet, wel zo fijn weer eens een eenvoudig blij gevoel voor ons land te hebben, al is het maar om even bevrijd te zijn van de pijniging over hoe verder.
  En ik hoop dat velen dit blije gevoel en hoop met mij delen, einde tijd van het almaar toenemend ongure klimaat in ons land is aangebroken! .
  Ik weerleg al jaren dat met beleid kabinetten Balkenende Nederland niet de regeringen heeft gekregen die ze verdient, springt Wilders in dit gat, wonder boven wonder zou het dan toch!

  Overigens nooit een liedje voor landsleider JPB gehad, ik probeer hem al jaren uit mijn geestesbeeld te verbannen.
  Ik zal me niet aan een reeks onverkwikkelijkheden voor de lezer en mezelf bezondigen door dit toe te lichten.
  Een groot offer van Job Cohen? Ja, maar ook van zijn zieke vrouw!
  Heel veel dank, sterkte en alle succes!

 274. E.Gerritsen zegt:

  Beste redactie,

  Het hele land is blijkbaar in rep en roer omdat steeds duidelijker word dat Geert Wilders de grote winnaar gaat worden met de verkiezingen.
  Nadat Agnes Kant is opgestapt heeft onze “top bankier” Wouter Bos ook zijn biezen gepakt.(fijn voor zijn vrouw dat hem toch ingevallen is dat ook hij kinderen heeft,en dat hij daar zeer waarschijnlijk de vader van is)Over zijn opvolger Job Cohen wil ik het volgende kwijt 63 jaar oud (en dan praat de PvdA over vernieuwen)maar ja je bent nooit te oud om je eigen zakken te vullen vraag dat maar aan Wim Kok. ps Goed dat JPB is blijven zitten zullen de klappen van CDA nog groter zijn als op 3 maart met de gemeenteraadsverkiezingen.

 275. Joop Remmé zegt:

  We hebben uit het optreden van Cohen bij P&W kunnen opmaken wat Cohen bedoelt met ‘verbinden’, namelijk het achter zich verzamelen van links Nederland. Het gaat bij hem niet om bruggen te slaan naar mensen met een andere benadering dan hij heeft; in elk debat laat hij zie met die mensen slecht te kunnen omgaan. Dat diskwalificeert hem voor de rol van premier.

 276. rene gerritsma zegt:

  ton hollander 252

  U reageert op mijn bijdrage, maar dan zonder lezen. Dat is jammer, want u meent dat ik immigranten kwetsbare kiezers noem. En dat is niet wat ik schrijf. Naar mijn mening bent u, en zijn uw zelfbenoemde lotgenoten, de grote lijders onder de immigratie, die ik tot die kwetsbare kiezer zou willen rangschikken.

  Nederland(ers) zijn de weg kwijt. Niet in de laatste plaats omdat Nederlanders geen doordachte oplossingen zoeken voor problemathiek die niet bepalend is voor Nederland, maar voor de Westerse wereld in het algemeen.

  Uw zondebok theorieen zijn aan mij niet besteedt en vormen ook geen onderwerp van discussie hier. Gebruik dit forum gerust om uw gal te spuwen, maar als u wilt reageren op mijn bijdrage dan wel graag goed lezen en juist interpreteren. Daar schort het aan bij de Wilders en PVV stemmer. U toont zich daarvan hier een voorbeeld.

  Daar kan Cohen hopenlijk een betere bijdrage leveren als het om begrip(pen) gaat dan Bos. Zo is te strekking van mijn verhaal. Daar komt verder geen immigrant, allochtoon, Marokkan of Turk aan te pas. Die sleept u er zonder in te gaan op mijn bijdrage erbij om uw plas te doen. Daar hebt u mijn bijdrage niet voor nodig. Verschoon mij van uw onzin. Waarvoor dank.

 277. Joop Remmé zegt:

  Valt het dan niemand op dat Cohen wel gaat theedrinken met moskee-besturen maar niet met slachtoffers van Marokkaans straatgeweld?

 278. Marius van Huygen zegt:

  “Door toedoen van politici zoals Cohen is Nederland veranderd in een land waar criminelen vertroeteld worden (vlinderreisjes naar Marokko) terwijl kwetsbare weerloze burgers aan hun lot overgelaten worden.”

  Door de terugkeer van Cohen in de Nederlandse politiek zal de PVV alleen nog maar verder groeien!
  De komst van Cohen zal de polarisatie tussen ‘autochtonen’ en ‘allochtonen’ alleen maar doen toenemen.
  De economische crises als verkiezings onderwerp zal bij de volgende verkiezingen nauwelijks een rol spelen. N.B. juist de SP de partij die altijd zeer heeft geopponeerd tegen de neoliberale politiek van de PvdA, CDA en de VVD zal sterk stemmen verliezen. In die zin werkt de discussie over de ‘mulit cult’ als een prima bliksem afleider voor de echte problemen in dit land.
  Hoofdoekjes zijn blijkbaar voor veel mensen een groter probleem dan de kans op werkloosheid of werkloos zijn! Wellicht voer voor psychiaters!

 279. Drs. H. de Rijke zegt:

  @Marius van Huygen 15 maart 2010, 13:16 uur

  De komst van vele honderdduizenden kansarme immigranten uit achtergebleven gebieden van Turkije maar vooral Marokko zorgen niet alleen voor een hoge criminaliteit maar vergroten ook de economische problemen omdat zij aanzienlijk vaker een beroep doen op onze sociale voorzieningen en uitkeringen. Marokkanen leven bijvoorbeeld gemiddeld 4 keer vaker van een uitkering dan de Nederlanders.

 280. Hans Soetekouw zegt:

  Frank Ankersmit schrijft zaterdag dat het onafwendbaar is dat we naar een presidentschap toegaan. Het lijkt er inderdaad erg op dat het die kant op gaat, en eerlijk gezegd kan ik me niemand voorstellen die ik liever op zo’n stoel neerzet dan Cohen. Het zou rampzalig zijn als het tot zo’n stoel komt en Ankersmit gelijk krijgt in zijn wens en voorkeur. Het is een illusie te denken dat een sterke leider met macht de situatie in ons land kan verbeteren. Het is dom je als volk afhankelijk te maken van één man (of vrouw natuurlijk) en Frankrijk, de Verendigde Staten, Italie en in mindere mate Rusland (maar dat zullen we nooit weten) zijn landen waar die keuzes juist alleen maar tot teleurstellingen hebben geleid. Leiderschap: ja, hebben we nodig, breed ontwikkeld en gedeeld graag. Aanhangen van leiders leiden tot onverantwoordelijke en later ontevreden burgers.
  En het is zorgelijk dat steeds meer politieke partijen slechts één sterke leider kennen die zich als zodanig profileert en laat verheerlijken, en de rest in hun schaduw laten staan. De balans is gevaarlijk doorgeslagen naar personen in plaats van de inhoud van de partijprogramma’s. Ik hoop dat Cohen in staat zal blijven het over inhoud te hebben en uit de valkuil van de persoonsverheerlijking te blijven, en de leiding te blijven delen door de boel bij elkaar te houden en samen verantwoordelijk te laten zijn.
  Overigens is het niet juist Cohen te beschuldigen van missers in het Amsterdamse bestuur: daar zijn de gekozen bestuurders verantwoordelijk voor. Laten we dat vooral zo houden.

 281. Pieter Crul zegt:

  Een kabinet,waarin je zelf de vice premier en minister van Financien bent,laten vallen omdat je zo graag achter de kinderwagen wilt lopen is een uniek verschijnsel in de Nederlandse politieke geschiedenis. Dit is geen mijlpaal op het gebied van de mannenemancipatie, maar eerder een uiting van een gebrek aan verantwoordelijksheidsbesef.Het is immers nu wel duidelijk dat het merkwaardige gedrag van Bos in de derde week van februari maar een doel had, namelijk de val van het kabinet.Hij had daarvoor partijpolitieke en privé redenen. Een compromis over het verblijf in Uruzgan was met steun van de Christenunie zeker mogelijk geweest. Het had misschien tot het vertrek van Maxime Verhagen geleid, maar dat is niet zo’n ramp,oud minister Bot had hem best willen opvolgen. Electoraal hoeft dit” ragfijne spel” voor de PvdA niet verkeerd uit te pakken, maar het is gebaseerd, zoals Heldring dat noemde op “eigen partij eerst” opvatting,waarbij het landsbelang verontachtzaamd is. Dat Cohen hieraan mee heeft willen werken pleit niet voor hem. Maar ja, in de politiek is veel mogelijk en het resultaat geldt.

 282. Sarah Emmelink zegt:

  # 263 Jerry Mager, u schrijft wel met heel erg veel vertrouwen over Job Cohen!
  De heer Cohen kan een erg fatsoenlijke man zijn, hij is en blijft lid van de partij die PvdA heet en die partij omvat wel degelijk ook invloedrijke mensen met heel andere opvattingen en belangen dan Job Cohen er misschien op nahoudt. Vermoedelijk veel meer van zulke mensen dan u en mij lief is.

  Dat die PvdA bijvoorbeeld nu al weer schijnt te touwtrekken om de vrijkomende burgemeesterspost van Amsterdam opnieuw door een partijgenoot te laten bezetten (E. van der Laan, G. ter Horst?), bewijst voor mij dat die partij – evenals alle andere establishmentpartijen – gewoon volop onderdeel blijft van de baantjescarrousel.
  Cohen is vooral zo’n stemmentrekker vanwege zijn anti-immigratiewetgeving destijds, waarmee Rita Verdonk naderhand de blits maakte. Vanuit deze optiek bezien zou Cohen inderdaad een solide tegenwicht voor Wilders kunnen bieden. Maar dat vind ik een nogal eenzijdige credit voor een aspirant premier.

  Dat JP Balkenende Nederland helemaal geen goed doet, ben ik hartgrondig met u eens. Gelukkig las ik vanochtend in de Trouw dat hetzelfde inzicht ook volop daagt in het CDA. Indien het CDA in juni verliest, zoals u voorspelt, betekent dat tenminste definitief einde oefening voor Balkenende. Dat vind ik een lichtpuntje van hoop op betere tijden.

 283. M. Vierlingh zegt:

  # 269 B. Buiten > Juist! En precies Cohens (anti)immigratiewet zal hem mede populair maken, maar hopelijk in alles beschaafder dan Wilders’ PVV.

  # 272 A.G. de Jong > welke hypocriete politieke correctheid: gewoon af en toe ‘de waarheid’ zeggen bedoelt u? In plaats van al dat ge-spin en gedraai, zoals onlangs mw. Verburg weer eens demonstreerde met haar idiote glossy? Spaar me zeg! Wat een troosteloze leegheid spreekt daar uit.

  # 263 Jerry Mager Hear hear!
  Het terugdraaien van al die zotte privatiseringen van onze publieke diensten en instellingen is onvermijdelijk indien we weer iets van een staat en overheid willen (terug-)krijgen.
  Binnen de huidige mallotige vage kaders ( dat vermaledijde ‘maatschappelijke middenveld’) blijven bestuurders zinloos in de rondte draaien: zij gáán immers nergens meer over!
  Vandaar die povere procesmanagers, die zich als minister afficheren. Een schande voor de democratie!
  Tot slot: bad managers (lees o.a.: Balkenende, Verhagen en Donner …) drive out good politicians! Nog een schadepost voor onze democratie.

 284. Joop Remmé zegt:

  @ 263 Jhr. Mager: U geeft precies aan waarom het leiderschap van Cohen rampzalig zou zijn voor dit land: hij belichaamt het oude PvdA denken, dat intussen volledig achterhaald is. Willen we weer terug naar de PvdA die financiële instellingen en andere bedrijfstakken wil nationaliseren? Wil de Nederlander echt terug naar die ene PTT als leverancier van telefonie, met dat ene bakelieten toestel in de aanbieding en drie maanden aansluittijd voor een simpele verbinding? Wil de Nederlander echt terug naar een PvdA die in het beginselprogramma heeft staan dat elk bezit misdadig is (met ongebreidelde belastingdruk als gevolg)?

 285. Els Voogelsang zegt:

  # 284 Joop Remmé, maakt een caricatuur van de PvdA, door de VVD (en tegenwoordig ook het CDA) gewoon van een plusje of minnetje – wat u wilt – te voorzien. Zo simpel liggen de zaken natuurlijk niet. In Amerika noemen de verkeerde peoples Obama toch ook een communist, omdat hij er een beschaafd land van wil maken, met zijn Health Care reforms! Ikke, ikke, werkt echt niet voor langere tijd.

  Joop R. zal belangen hebben in het “Maatschappelijke middenveld” vemoed ik zo! Menig politieke nonvaleur wordt in die biotoop aan de staatsruif getild om zich vet te schransen zonder daar al te veel voor hoeven doen. Deftig heet dat : corporatisme. Maar het is per saldo ordinair graaien.

 286. Joop Remmé zegt:

  beste Els Voogelsang, misschien is het productiever om in te gaan op mijn vragen, die ik niet chargerend bedoeld heb.
  ik heb bepaald geen belangen in het maatschappelijk middenveld, maar ik heb wel belang bij een dynamische en gezonde economie, terwijl de traditionele PvdA standpunten, door Cohen weer onder de aandacht gebracht, die economie vermoedelijk schade zullen berokkenen, om maar te zwijgen over uw en mijn vrijheden.

 287. Jens Bos zegt:

  @ Ton Hollander (258)
  Het gaat echt niet zo slecht in Amsterdam (Ėén van de gemeenten, met de grootste bevolkingsmix) , Amsterdam zit net als vele andere gemeenten met financiële problemen, reden….crisis….meer bijstanduitkeringen (door het rijk zijn de gemeenten daarmee en met werkgelegenheid beleid in het algemeen opgezadeld, dan wordt de nationale politiek niet direct als schuldige aan de economische malaise aangewezen….) ze doen daarbij goed hun best mensen aan een baan te helpen, maar waar niets is….

  De Noord Zuid lijn is destijds overigens vooral op input van de rechterhelft (VVD, D’66) van het dagelijks bestuur (de wethouders, de vaklui?) opgestart (werkgelegenheid?).

  Hoogst waarschijnlijk zullen we als die lijn straks eindelijk klaar is, net als met de oostlijn, over 25 jaar daar erg blij mee zijn…en…al die kosten betékenen ook gewoon werk voor mensen, dus consumptie, dus geïncasseerde belastingen en “last but not least” …..kennis.

  Investeren weet u wel….. rentenieren is niet sociaal bezig zijn…., dat zou zijn actief aan de samenleving deelnemen; investeren hiér in plaats van via beleggingsfondsen in de “groei” (= uitbuitings) gebieden.

  Wat betreft die inflatie, ik weet dat, dat controversieel is, maar u geeft het zelf al aan, onze (westerse) economie lijkt tegenwoordig eigenlijk vooral gebaseerd op RENTEnieren, net als in de eerste helft van de 19e. eeuw (teren op het werk van vroeger), toen stond er een koopman koning op met genoeg centjes om een spoorweg te laten bouwen, dit had tot gevolg dat er heel veel industrieën tot bloei kwamen,visie dus, geld uitgeven om te verdienen, ONDERNEMEN!!!!

  Helaas, enkelingen met zoveel middelen, om die anderhalf miljoen:

  ——————————————————
  Uitkeringsgerechtigden (geen AOW) 2009:

  WW 403000
  Bijstand 270000
  Wajong 180000
  WIA 45000
  WAO 540000

  1438000

  Zonder uitkering en willende werken ca. 200000
  —————————————————-

  kansen te scheppen, zijn er niet meer……….

  Daar ontbreekt het onze geldzitters helaas aan, liever makkelijk geld verdienen door goedkoop te laten produceren en hier duur af te zetten (een vehikel om dat mogelijk te maken is bij voorbeeld de durfinvesteerder, lenen en dan het overgenomen bedrijf afknijpen) , dan mensen hier aan het werk te willen houden.

  Bij een hogere debet rente wordt de credit rente ook hoger, het wordt immers moeilijker om geld te krijgen, daar moet de politiek wat mee kunnen doen…..pensioenfondsen aansturen….bij hun afdrachten aan pensionados. En wat die investeringen betreft, die doet men sowieso liever in het goedkope buitenland (zeker wat echt werk betreft)

  En…de AOW zal mee groeien.

  Om een beeld te geven van de situatie waarin wij als economie ons eigenlijk bevinden, niet geheel zo zwart denk ik, want er is ook nog een lokale economie, maar toch….kijk in de winkels waar de handelswaar vandaan komt…..

  http://weblogs.nrc.nl/discussie/2010/02/13/is-nederland-nog-te-redden/comment-page-3/#comment-82756

  Ondanks heel veel investeringen door de Amerikaanse en Britse regeringen (kampioenen van de vrij handel, het Anglo-Amerikaanse systeem…ons voorland) verdwijnt het meeste geld naar het goedkope buitenland (oplopende tekorten op de handelsbalans).

  Dus geleide economische politiek met ruimte voor de vrije markt in de comsumptie sfeer, maar, importen, ook gereguleerd. (net als in China, India) entrepreneurschap levert kennelijk niet genoeg WERK op.

  met vriendelijke groet,

  JB

 288. Jens Bos zegt:

  @ Maria Pekelharing (257)
  Vanuit welke optiek schrijft u dit, constructief of destructief ten opzichte van de samenleving?

  De PvdA heeft getoond nog ruggegraat te hebben, en, zeker als je het van het achterbakse gedoe van het CDA verneemt begrijp je destemeer, waarom het zo moeilijk was een sociaal (voor de samenleving, niet voor de enkeling) beleid neer te zetten.

  Daarom hadden ze zo veel aanhang verloren. (het te liberale economische regerings beleid)

  Cohen is een persoon die ons in het buitenland veel beter dan de heer Wilders of Balkenende zou vertegenwoordigen, we zouden weer serieus genomen worden.

  De hoogste tijd….

  Met vriendelijke groet,

  JB

 289. Alphonse Scaf zegt:

  270 Gloria van der Spek – Juist, niet stemmen op een ‘kop’ maar op het ‘gedachtegoed’. En waar staat die ‘kop’ voor?

  Het ‘gedachtegoed’ bestaat dat slechts uit populistische kreten als “weg met het neoliberalisme”, “jij, ik, wij”, “de koran is de Mein Kampf van de Islam en de moslims”, “eigen volk eerst”? Wordt zulks vertaald in een partijprogramma, dat ontstaat door interne politieke strijd binnen een partij of wordt het opgelegd door een goeroe of leider…?

  Uw stukje lezend dacht ik eerst dat u zich vergiste in de namen. Lees Wilders voor Cohen en PVV voor PvdA en u begrijpt wat ik bedoel. Met Wilders zijn we echt terug bij af, bij de donkerste periode in onze geschiedenis. Maar met Cohen? Kent u hem persoonlijk, heeft u weet van zijn beweegredenen? Wie doet zoiets in zijn omstandigheden en op zijn leeftijd? In ieder geval zouden we zijn moed moeten bewonderen.

  Wat vindt u ervan, i.v.m. dat ‘gedachtegoed’ en partijprogramma, als we de verplichting hadden ons te laten registreren bij een politieke partij om te mogen stemmen? En wat dacht u van lid worden? We kunnen ook zelf een partij oprichten. Zou een en ander de democratie niet meer ten goede komen dan het lokken van stemmen van de eeuwig ontevredenen met kreten zonder werkelijke inhoud, ter linker en rechter zijde? Bijkomend voordeel, de éénmansclub zal zich moeten openen of opheffen.

 290. Alphonse Scaf zegt:

  Toch nog even ter memorie omdat onze rechtse vrienden van geen ophouden weten:

  - Zestiger en zeventiger jaren: “Geen politiek bewuste Marokkanen s.v.p., nee, Berbers, analfabeet liefst”;

  - Tachtiger jaren: “Ze komen ons werk weghalen” ten tijde van Wiegel met het hem in de mond gelegde “Een bal gehakt is genoeg voor jullie”;

  - Nu: “De kansarmen eten uit onze staatsruif, van onze zwaar verdiende centen”…

  De lijst is tot in het oneindige bijna uit te breiden. Met de kostenplaatjes. Immers het gaat niet om mensen, tenminste niet ons soort. Waartoe dat leidt. Dagelijks te constateren.

  Een van de vele faits-divers die nauwelijks de publiciteit halen, maar het sluipend gif laten zien, dat een zich politicus noemend iemand verspreid. Met dank aan de redactie voor plaatsing van dit artikel vorige week verschenen in De Limburger:

  Genegeerde vuistslag
  door Claire van Dyck

  Op straat neergeslagen en uitgescholden.
  Het had weinig gescheeld of Soumia (20) uit Maastricht had daarvan geen aangifte gedaan. De politie weigerde die in eerste instantie op te nemen omdat deze ‘toch onder op de stapel’ zou belanden.
  Ontdaan, met een gezwollen neus en pijnlijk gezicht meldt Soumia (om privacy redenen wil ze niet met volledige naam in de krant) zich begin februari bij de politie. Anderhalf uur eerder is ze „zomaar” tot twee keer toe tegen de grond geslagen en uitgescholden.
  Haar aangifte wegens mishandeling en discriminatie wordt in eerste instantie geweigerd. Hoewel de politie verplicht is iedere aangifte van een strafbaar feit op te nemen, blijkt dat in haar geval niet zo vanzelfsprekend als het zou moeten zijn. De agent in kwestie adviseert een melding, omdat de politie dan ‘sneller iets kan doen’ en aangifte toch ‘onder op de stapel belandt’. „Ik vond het raar en heb mijn zus – die in de hal wachtte – gevraagd wat ik moest doen. Zij zei: vasthouden.
  Zonder haar advies had ik de aangifte waarschijnlijk niet doorgezet.
  Hoe moet ik weten dat de politie verplicht is die op te nemen?”
  Wat ging er aan vooraf – volgens lezing van Soumia?
  Rond 8.00 uur fietst de bruid in spe naar een vriendin in Nazareth die haar kapsel in model zou brengen.
  Ter voorbereiding op de hennamiddag die aan de bruiloft vooraf gaat. Op de Kasteel Cartielsstraat, vlakbij het huis van haar vriendin en tegenover de school, loopt ze met de fiets aan de hand over de stoep.
  Ze ziet een man met hond naderen. Hij loopt opzettelijk tegen haar aan en zegt ‘wat doe jij nou, achterlijke?’ Soumia antwoordt dat híj tegen haar aanloopt.
  Hij keert om, duwt tegen haar, scheldt haar uit voor ‘kut Turk’ en vervolgens ‘kut Marokkaan’ als ze zegt dat ze niet Turks is. Zij duwt hem van zich af en loopt weg, maar de man draait zich naar haar toe. „Ik denk twee, drie keer met een tot vuist gebalde hand sloeg hij op mijn bovenlichaam en met vlakke hand in mijn gezicht.”
  Soumia probeert weer weg te lopen, hoort hem zeggen ‘flikker op naar je eigen land’ en ziet hem op haar afkomen. Ze krijgt een ‘kopstoot’ en valt duizelig op de grond.
  Twee vrouwen aan de overkant van de straat manen de man tot kalmte.
  Soumia loopt weg, maar de man trekt haar aan haar schouder, waarop ze op de straat valt, onder haar fiets. De vrouwen helpen haar overeind.
  Hij reageert: ‘ Staan jullie achter die kut Marokkanen en Turken, vieze hoeren?’
  Bij de vriendin komt Soumia op adem. Moeder en zus halen haar op en vergezellen haar naar het politiebureau nadat de wijkagent niet aanwezig blijkt in de buurtpost.
  De aangifte – eenvoudige mishandeling, er vloeit immers geen bloed – wordt in tweede instantie wel opgenomen als Soumia aandringt.
  „Nonchalant zei de agent: dan moet je het zelf weten.” Haar relaas wordt genoteerd, compleet met namen en nummers van getuigen en naam en adres van verdachte. Discriminatie wordt van tafel geveegd, omdat de agent ‘niet bewezen acht’ dat een blanke niet ook voor ‘kut Turk’ zou worden uitgescholden, zegt Soumia. Ze zegt wel aangifte te hebben gedaan van belediging, maar dat is in de papieren versie niet terug te vinden. Soumia geeft aan prijs te stellen op bericht van afdoening en gaat naar de huisarts.
  Die constateert een gekneusde neus en vermoedt hersenschudding.

  Het verhaal kent nog een dubieus vervolg. De aangifte blijkt korte tijd later bij navraag zoek. Aan welke kant staat de politie, zou je kunnen vragen.

  Voorlopige conclusie. Er is inderdaad het een en ander mis in dit land. Hoe zou dat toch komen? Om het op personen toe te spitsen: Janmaat, Fortuyn, Wilders? Toch niet Cohen, dat is zeker. Vraag maar na in Amsterdam bij mensen die het weten kunnen en oprecht zijn. Niet bij het type Hero Brinkman dus.

 291. Olav Meijer zegt:

  @ Buld de Kraker (262):

  Job Cohen is geen jurist maar een socioloog. Hij is in die discipline hoogleraar geweest aan de universiteit van Maastricht. Juristen krijgen in hun opleiding trouwens wat micro- en macro-economie, en dat geldt ook voor sociologen. Dus Cohen weet er wel iets van, en zal zeker het e.e.a. in de praktijk hebben bijgeleerd.
  Tenslotte: een premier hoeft allerminst en econoom te zijn. Zelfs marinemensen kunnen premier worden en daarin op hun manier slagen, zoals Piet de Jong vroeger.

 292. B. Buiten zegt:

  @ 252 Beste Ton Hollander
  Waar ik mij zorgen over maak, zijn de mensen die Nederland als een misdadig land willen afschilderen en een sfeer van onveiligheid creëren. Als buitenlandse bedrijven afgaan op de kreten van de journalist Paul Anderson Toussaint en Wilders, dan kan de economische groei in Nederland weleens naar de knoppen gaan. Gelukkig kan ik deze mensen met hun duistere dromen helpen en baseer mij daarbij op de cijfers die genoemd worden in de publicatie van het CBS: http://www.cbs.nl/NR/rdonlyres/EC06F697-64DA-49B1-B60B-F3EE4A848FED/0/2009criminaliteitrechtshandhavingpub.pdf. Het is wel een dikke pil van 627 pagina’s, maar het geeft een hoop waardevolle cijfers.
  Bijvoorbeeld: Nederland heeft een lager aantal geregisterde misdrijven dan de ons omringende landen. Ook is het aantal echte moorden per 100.000 inwoners bijna de laagste. De kans dat u vermoord wordt, ligt in de VS en de Baltische Staten 6-8 x hoger dan bij ons. Ook is het aantal mishandelingen bij ons laag. België scoort bijvoorbeeld ongeveer 2 x zoveel mishandelingen. Zo kan ik nog wel meer punten noemen waar de misdaad in Nederland niet hoger of zelfs lager is dan in de rest van Europa.
  Maar de journalist Paul Anderson Toussaint of u heeft er één groep uit gepikt, waarin Nederland niet tot de laagste behoort, namelijk bedreiging en mishandeling. Dit wordt dan onmiddellijk vertaald in geweld. Dat hoge percentage geweld bestaat niet uit lichamelijk geweld (mishandeling) maar uit verbaal geweld (bedreiging). Gelukkig doet schelden geen zeer, tenminste bij mij.
  Nu zult u wel zeggen, ja maar er wordt weinig aangifte gedaan. Maar dat zal in de ons omringende landen niet veel beter zijn. Nederland komt er absoluut niet uit als een misdadig land. Hopelijk zullen bedrijven die zich hier willen vestigen niet afgaan op “van horen zeggen” maar op de CBS en Eurostat gegevens.
  Tot slot wil ik nog een hoopvolle boodschap voor Amsterdam geven. Weliswaar is op dit moment het aantal misdrijven wat hoger dan in de andere grote steden. Maar het aantal rotjochies die opnieuw in de fout gaan, is in Amsterdam veel lager dan in de andere grote steden. Misschien is dat wel te danken aan het kopje thee van Cohen (zie reactie 269).

 293. Maria Pekelharing zegt:

  Nou ja, het komt er straks dus misschien op neer dat dezelfde PvdA-stemmers die hier nu het CDA zwartmaken, na de verkiezingen op datzelfde CDA blijken te hebben gestemd, dankzij een centrum’linkse’ coalitie. Over opportunisme gesproken…of noemen we dat kiezersbedrog. Maakt niet uit, roomsrode coalities sneuvelen doorgaans voortijdig, dus dezelfde opportunisten staan tevens aan de wieg van een onbestuurbaar land, het kan verkeren.

 294. R. van Heusden zegt:

  Toch maar eens wat feiten opgezocht.
  Balkenende, historicus, rechten, gepromoveerd
  Rutte, geschiedenis
  Wilders, havo, opleiding sociale verzekeringen
  Verdonk, sociologie, criminologie
  Halsema, algemene sociale wetenschappen/criminologie
  Rouvoet. Rechts- en staatsfilosofie
  Roemer, pedagogische academie
  Van der Vlies, weg- en waterbouw.
  Cohen, rechten, gepromoveerd
  In ieder geval geen enkele econoom
  Wilders, Halsema, Roemer hebben geen enkele ervaring met het besturen van een grote organisatie. De bestuurlijke ervaring Rutte en Van der Vlies is mager. Hetzelfde geldt voor zijn beoogde opvolger Van der Staaij (jurist)
  Op daden kan je worden afgerekend (zie vele reacties)
  Voor beloften geldt het oude spreekwoord:
  ” Veel beloven en weing geven doet de gek in vreugde leven”
  Op 9 juni zal blijken hoeveel gekken Nederland telt.
  Een zwevende kiezer
  R. van Heusden

 295. Ed Rook zegt:

  Als er bezuinigingen voor de deur stonden is het volgens mij nog nooit voorgekomen dat de PvdA in een kabinet ging zitten. Bezuinigen is voor socialisten als vloeken in de kerk voor gelovigen.
  Indien de PvdA de grootste is na de verkiezingen en er geen linkse meerderheid is te vormen zal Cohen dus nooit premier worden.

 296. E v.Leeuwen zegt:

  @286 Jens Bos zegt: “…Dus geleide economische politiek met ruimte voor de vrije markt in de comsumptie sfeer, maar, importen, ook gereguleerd. (net als in China, India) entrepreneurschap levert kennelijk niet genoeg WERK op. …”.
  ##
  U bedoelt net zoals in het voormalige Oostblok, wat daar van terecht is gekomen is bekend. Het is failliet gegaan.

  Maar ook niet zo lang geleden en niet zover weg, de voormalige Duitse regering in Duitsland van SPD(de socialisten in Dtsl) en Groenen had gelijke ideen als de uwe.

  Wat er toen in Duitsland gebeurde :
  er werd niet meer geinvesteerd in Dtsl.
  Bedrijven gingen fabrieken in oost-Europese landen vestigen en verre oosten. en sloten fabrieken in Dtsl.
  Werknemers met de know how verhuisden mee.
  Gevolg massa werkloosheid.
  Na de volgende verkiezingen zat er geen regering meer van SPD en Groenen.

  Het is heel simpel, het al oude:
  “wie heeft wie nodig ?”.

  Hand-arbeiders zat op deze aartkloot,
  in Europa of elders.
  Maar dat wat industriele productie mogelijk maakt; GELD en werknemers met know-how die zijn schaars en dus vraagt men een groter deel vd koek.
  Voor hand-arbeid is robotisering vd productie veel goedkoper en handzamer,
  geen files, geen stakingen enz.
  Robotisering vindt ook plaats.
  Dus zijn er minder hand-arbeiders nodig.

  Voor liefdadigheid zijn werknemers met know-how in ieder geval niet op deze aartkloot gekomen.

  Zelfs degenen die gelijk als u predikken, doen het niet onbaatzuchtig, zoals hoe langer hoe meer bekend wordt.
  Zelfs hun godfather begint zich te knijpen in Rome.

 297. Drs. H. de Rijke zegt:

  @B. Buiten 15 maart 2010, 20:30 uur

  Uw reactie aan Ton Hollander
  Waar ik mij zorgen over maak, zijn de mensen die Nederland als een misdadig land willen afschilderen en een sfeer van onveiligheid creëren.

  Mijn reactie
  Uit de rapporten “Criminaliteit en Rechtshandhaving” die de laatste jaren zijn verschenen blijkt dat de criminaliteit in ons land de laatste 50 jaar flink is toegenomen. In die zelfde periode zijn onze sociale voorzieningen aanzienlijk verbeterd zodat echte armoede geen belangrijke oorzaak meer kan zijn van criminaliteit.

  Ook blijkt dat bepaalde groepen allochtonen onevenredig verantwoordelijk zijn voor de criminaliteit in ons land. Vooral burgers van Marokkaanse afkomst blijken al jaren hardnekkig de verkeerde lijstjes aan te voeren.

  Ons land heeft sinds de komst van Marokkanen vele miljarden uitgeven t.b.v. van deze bevolkingsgroep. De subsidies en uitkeringen hebben er niet voor gezorgd dat de problemen zijn verdwenen. Integendeel ze hebben tot gevolg gehad dat Nederland erg aantrekkelijk is voor kansarme immigranten waardoor de problemen in ons land alleen maar groter werden.

  Dat in ons land de geregistreerde criminaliteit lager zou zijn dan in de ons omliggende land zou natuurlijk best eens kunnen zijn veroorzaakt doordat in Nederland slachtoffers ontmoedigd worden om aangifte te doen. Veel winkeliers beklagen zich er over dit erg veel tijd kost en de politie er erg weinig mee doet.

  Ook de lage straffen vormen geen stimulans om aangifte te doen. Bovendien komt het voor dat de politie slachtoffers adviseert om geen aangifte te doen omdat men niet kan instaan voor de veiligheid van de slachtoffers. Onlangs was nog in het nieuws dat hulpverleners via hun werkgever (d.w.z. het ziekenhuis) de kans kregen om aangifte konden doen zodat hun huisadres niet in het dossier komt.

  Kennelijk vindt U het belangrijk om er op te wijzen dat de criminaliteit hier lager zou zijn dan in de ons omringende landen. Gezien het bovenstaand is het maar zeer de vraag of dat werkelijk zo is. Bovendien worstelen ook de ons omringende landen met grote groepen Islamitische immigranten die voor dezelfde problemen zorgen als in ons land. Zelfs landen met zeer riante sociale voorzieningen zoals Denemarken en Zweden blijven hiervoor niet gespaard. Dat de criminaliteit in de rest van Europa de laatste decennia ook gestegen is stelt daarom niet gerust maar bevestigt juist dat de massale komst van kansarme immigranten uit islamitische landen rampzalige gevolgen heeft voor Europa.

 298. R. van Heusden zegt:

  En nog t.b.v Olaf Meijer
  Cohen is aan de Universiteit Leiden gepromoveerd op “studierechten in het wetenschappelijk onderwijs”
  En toen ik nog in Groningen studeerde, zelfde periode als Cohen, studeerde hij toch echt rechten en ikzelf sociologie.

 299. Paul van Dijck zegt:

  Ook de heer Job Cohen kan het tij niet keren. Hij kan wel even rust brengen, …. een schijnrust! We zijn getuige van de ontbinding van een politiek en economisch systeem, dat zijn wortels heeft in 18e en 19e eeuwse ideologieën. Met name de economische en financiële politiek moet op de schop. Er moet een einde komen aan de staatsschuld, dus aan deficitbegrotingen. Dan kan ik me ook niet meer ergeren aan links-politiek-correcte zakkenvullers op de tv. Het is toch van de zotte, dat een Paul de Leeuw vindt dat hij 6.00.000 euro waard is, uit de belastingpot betaald, buiten zijn andere inkomsten.
  Schandelijk dat een minister, die een enorme verantwoordelijkheid draagt, maar met 140.000 euro (2009)naar huis gaat.

 300. E v.Leeuwen zegt:

  @299 Paul van Dijck zegt: “Schandelijk dat een minister, die een enorme verantwoordelijkheid draagt, maar met 140.000 euro (2009)naar huis gaat.”.
  ##
  Enorme veranwoordelijkheid ??.
  Heeft u ooit een minister zien boeten voor gemaakte fouten ?.
  Het is: “sorry”, “mea culpa” en daar blijft het bij.
  Het besluit is bij 2de kamer meerderheid genomen is de uitvlucht.

  Neem bv. de ellende vd 3-generaal pardons, en de daaruit voort vloeiende multi-cult ellende, ooit een minister horen roepen:
  -ja daar ben ik verantwoordelijk voor.
  -Ja, al bijna 50-jaar is mijn partij niet in staat om de door mijn partij veroorzaakte zooi op te ruimen.

  ipv. daarvan wijzen ze naar een partij die:
  -allereerst de zooi niet heeft veroorzaakt en
  -wijzen ze de aangedragen oplossing af, dat het geen oplossing is,
  -maar zelf komt men ook niet met een oplossing, al bijna 50!-jaar niet.

  Politici zijn net als gewone werknemers gewoon baantjes jagers, meer niet.
  Zie vandaag de dag: de knaagdiertjes verlaten het zinkende NL-schip, de één om dat ie een gezin wilt stichten, de ander omdat de peilingen slecht blijven en de volgende om…(vult u maar in).

  Gezien het “sorry” en “mea-culpa” dat bij hen voor in de mond ligt is €140.000 veels te dik betaald.

 301. Ed Rook zegt:

  Ben het eens met nr 297 H. de Rijke:

  De politiek heeft de laatste 10 jr niets gedaan aan deze criminaliteit en reageert helemaal niet als de media melden dat de politie slachtoffers zelfs ontmoedigt om aangifte te doen.
  Maar ze staan wel op hun achterste benen voor de eenmalige glossy Gerda.
  Dit geeft een beetje aan hoe de prioriteiten bij politici liggen en dan komen ze nu ons zeggen dat het politieke systeem op de schop moet.
  Schande politieke elite!
  Ga eens gewoon aan de slag.

 302. B. Buiten zegt:

  Beste H. de Rijke @297
  In mijn reactie (292) heb ik niet gezegd de criminaliteit is afgenomen. Helaas is dit juist op sommige terreinen sterk toegenomen. Zo is de geweldscriminaliteit sinds 1995 toegenomen met 45% in Nederland, daarmee liggen wij echter beneden veel van de Europese land. Bijvoorbeeld Frankrijk + 100% en Italië + 150%. Dit is natuurlijk verschrikkelijk en duidt op een mentaliteitsverandering, waarin respect voor de eigendommen van anderen en respect voor die ander ontbreekt. Het ontbreken van elk respect kom ook in de Tweede kamer voor. De manier waarop Rita Verdonk tegen Wouter Bos te keer ging, was beschamend. Een Marokkaanse jongeling zou het niet beter kunnen doen.
  Zoals u hebt kunnen zien, baseer ik mijn uitspraken op het door u aangehaalde “Criminaliteit en Rechtshandhaving” maar wel van 2008, door het CBS gepubliceerd in 2009. Het zijn dus geen getallen van “horen zeggen”.
  Uit de cijfers in dat rapport blijkt dat Nederland op vele terreinen niet misdadiger dan de ons omringde landen. Uit niets blijkt dat in Nederland minder aangifte wordt gedaan dan bijvoorbeeld België. Ik was overigens verbaasd dat in Nederland 75% van de verdachten een straf opgelegd kregen en in Duitsland maar 45%. En in Nederland veel meer veroordeelden een gevangenisstraf kregen. Precies het tegenovergestelde van hetgeen ik verwachte en de algemene opvatting is.
  De gegevens, die ik gebruik heb, slaan op de criminaliteit in geheel Nederland en van zowel autochtonen als allochtonen. Maar u moet niet denken, dat ik niet weet dat de niet Westerse allochtonen zwaar over vertegenwoordig zijn, als men hun aantal in ogenschouw neemt. Het zijn vooral de Marokkaanse en de jongeren uit de Nederlandse Antillen, die veelvuldig in de fout gaan. De misdaad cijfers van deze groepen rijzen de pan. Een zeer zorgelijke situatie. Dit is een constatering,zoals de meeste van de reacties zijn. Zonder met uitvoerbare oplossingen te komen,
  Met mijn reactie (292) wilde ik het misverstand wegnemen dat wij in Europa de koplopers zijn in criminaliteit. En Nederland niet op te zadelen met angst dat bij ons alles slechter is. De harde cijfers spreken dat tegen. Mijn reactie was niet bedoeld om het probleem te bagatelliseren. Want ik weet net zo goed als u dat Nederland en ook de rest van Europa met grote problemen kampt. Maar ik denk dat de Cohen benadering, een fatsoenlijk land waarin iedereen mee kan/moet doen, veel beter werkt dan de Wilders kreten.
  De door mij gebruikte gegevens en getallen, kunt u opzoeken op de site http://www.cbs.nl/NR/rdonlyres/EC06F697-64DA-49B1-B60B-F3EE4A848FED/0/2009criminaliteitrechtshandhavingpub.pdf. Veel leesplezier.
  Misschien een rot opmerking maar u zult verbaasd zijn om te zien dat in absolute getallen de autochtonen ook veel misdaden begaan. Het gaat hierbij om het totaal aantal misdrijven gepleegd door de autochtonen en door de allochtonen.

 303. Jens Bos zegt:

  @ E v.Leeuwen (296)

  Ten eerste heb ik het niet over communisme, ik gaf al aan vrije markt voor consumenten goederen.

  Mijn ideeen zijn gerijpt in inmiddels bijna 50 jaar internationale handel, de verschillen zijn te groot, wat ik wil is excessen, ontstaan door de onnatuurlijk snelle ontwikkeling van vervoer en communicatie de laatste 15 jaar en de volledig losgelaten liberale financieel economische politiek uitbalanceren.

  Daar gaan we weer, weer iemand die kennelijk het verschil niet ziet tussen communisme en sociaal democratie, geschiedenis….een keuzevak.

  De West Duitsers betaalden gewoon beter en er was een geavanceerder productie apparaat, inderdaad, vanwege concurrentie dwang, is prima, maar de voor de bevolking ter beschikking staande kansen worden (door globalisering en financieel economische ingraving van de fabrieken van de wereld) sinds ongeveer de val van de muur (1989) steeds meer afgebroken (volledige liberalisering/globalisering)

  Ons voorland VS/VK, grote investeringen (geld drukken) met gevolg nauwelijks toenemende werkgelegenheid en vergroot handelstekort, het geld verdwijnt gewoon naar de andere kant. Kijk in onze winkels waar de spullen zo vandaan komen….

  Tijd voor een bestedingsbeperking….nee, want dan zijn we echt in de aap gelogeerd, gewoon een oorlogseconomie met gerichte projecten in vredestijd, de schouders eronder ,
  Dat zou moeten werken, maar na de generaties baby boomers hou ik mijn hart vast voor wat betreft de daadkracht, de generatie Y schijnt weer wat pep te hebben, laten we het hopen.

  Wie heeft wie nodig?, wij hebben allemaal elkaar nodig, wie is wat waard?, wij zijn door onze economisch geschiedenis 100 waard, dan is de tegenpartij 10, waar zakt het werk dan heen?

  Wat is uw inkomen?, wat verdient uw tegenhanger?…wat zijn dan straks uw kansen…..
  Ik neem aan dat u werkt……

  Handarbeiders bij het oudvuil dus, mensen die straks geen studie meer zullen kunnen betalen…bij het oud vuil, mensen die een kleinigheidje mis hebben, maar die best wel mee zouden kunnen doen alleen vanwege de topsport die bedrijfsleven heet zijn uitgerangeerd, bij het oud – vuil.

  Een nieuwe optie in ons verziekte politieke klimaat…..: boeken verbranding, kopvoddentaks, stadcommando’s….werkkampen……concentratiekampen?

  Hopelijk lukt het Cohen de neuzen weer wat 1 kant op te krijgen, vooruitgang, progressie…..
  Oh, en wat heeft de paus hiermee van doen?

  Met vriendelijke groet

  JB

 304. Marius van Huygen zegt:

  AMSTERDAM – Job Cohen is de enige kandidaat voor het lijsttrekkerschap van de PvdA.

  Een ledenraadpleging hoeft dan ook niet plaats te vinden, heeft partijvoorzitter Lilianne Ploumen woensdag bekendgemaakt.

  De PvdA blijft natuurlijk een DDR partij; ‘democratie’ moet daar nog uitgevonden worden!

 305. Hanneke van der Meer zegt:

  # 288 Jens Bos- Dat u het CDA achterbaks noemt is uw mening. Volgens mij was Bos degene die bloosde. In geval van Balkenende zou niet àlle aandacht naar Rita Verdonk zijn blijven gaan.
  Verlies van kiezers door achterbaksheid van CDA, dat mag u hopen. Ik ben benieuwd wie er achterbaks is in Rotterdam wat de verkiezingen betreft. Ook daar zit waarschijnlijk weer een luchtje aan.

 306. Drs. H. de Rijke zegt:

  @B. Buiten dinsdag 16 maart 2010, 18:51 uur

  De onschuldige slachtoffers van criminaliteit hebben er niets aan dat in de omringende landen de criminaliteit hoger is. Dit los van de vraag of dit echt waar is. Met Uw opmerking dat in Nederland veel criminelen een gevangenisstraf krijgen opgelegd miskent U het feit dat in Nederland veel aangiftes door de politie niet worden onderzocht en veel zaken worden geseponeerd waardoor in ons land juist veel misdrijven niet bestraft worden.

  Het regime in de gevangenis is in ons land zo humaan dat veel gevangenen hun verblijf in de gevangenis niet ervaren als een zware straf. Uit het boek “Het Marokkanendrama” blijkt dat veel jongeren van Marokkaanse afkomst lachen om onze “straffen”. Jongeren die in Nederland er geen moeite mee hebben om zelfs weerloze kwetsbare ouderen te beroven halen het niet in hun hoofd om dit in Marokko te doen. Kennelijk hebben Marokkaanse gevangenissen een veel grotere afschrikwekkende werking dan de Nederlandse. Daarom ben ik van mening dat burgers die over een vreemde nationaliteit kunnen beschikken en hun verblijf in Nederland gebruiken om hier voor ernstige overlast te zorgen of hier misdrijven te plegen ons land uitgezet moeten worden.

  In het recente verleden heeft Nederland veel te soepel de Nederlandse nationaliteit aan vreemdelingen vertrekt. De keerzijde moet nu zijn dat de Nederlandse nationaliteit bij deze mensen ook gemakkelijk moet kunnen worden ontnomen. De Nederlandse nationaliteit is niet geven als het eeuwwig durende recht om hier misdrijven te plegen.

  U bent van mening dat Verdonk zich een keer niet netjes heeft gedragen in de Tweede Kamer. Politici die kiezerbedrog plegen vind ik veel gevaarlijker. De PvdA heeft zich de laatste decennia laten kennen als een partij die zich alleen druk maakt om de kiezers tijdens de verkiezingen maar daarna een heel andere koers vaart dan dat ze haar kiezers keer op keer beloofd heeft. Zo’n partij ondermijnt het vertrouwen in de democratie en is daarom veel gevaarlijker dan Verdonk. Bovendien heeft Verdonk als Minister er alles aan gedaan om te voorkomen dat ons land overspoeld wordt met asielzoekers.

  Verder meent U op te moeten merken dat het slecht is voor onze economie als we ons land afschilderen als een land met hoge criminaliteit. Mensen die het slachtoffer zijn van criminaliteit verdienen het om met respect te behandelen en horen geen trap na te krijgen door ze te verwijten dat hun angst slecht zou zijn voor onze economie. Bedrijven hebben zelf ook last van de criminaliteit omdat ze vaak zelf het doelwit zijn van criminelen. Bovendien betalen zij mee aan de aan de aanzienlijke kosten (vele miljarden per jaar) van de criminaliteit. Het heeft daarom geen zin om de feiten voor het bedrijfsleven te verdoezelen.

  Criminaliteit is slechts 1 van de criteria die gebruikt worden bij investeringsbeslissingen. De aanwezigheid van gemotiveerd en goed opgeleid personeel, de loonkosten, de hoogte van de belastingen en de betrouwbaarheid van de overheid zijn minstens zo belangrijk. Juist op deze punten laat Nederland het de laatste decennia het steeds meer afweten. Het niveau en de kwaliteit van ons onderwijs staat al jaren onder druk. Dit komt mede doordat ons onderwijs wordt overspoeld met “overbelaste” leerlingen. Te veel leerlingen hebben buitenlandse ouders die zelf nauwelijks Nederlands spreken en waarvan velen zelfs analfabeet zijn. Onevenredig veel allochtonen leven van een uitkering waardoor de belasting en premiedruk in ons land onnodig hoog is. Dit is heel ongunstig voor onze concurrentiepositie.

  Het is me bekend dat er ook Nederlanders zijn die zich schuldig maken aan misdrijven. Daar hebben we onze handen aan vol daarom moeten we ons niet laten opschepen met buitenlandse criminelen.

  De standpunten van Wilders en zijn PVV zijn daarom zo gek nog niet.

 307. X.A. Croon zegt:

  # 284 Joop Remmé,

  …. bakkelieten telefoontoestellen wekken bij mij – en niet bij mij alleen – nostalgische herinneringen op aan die tijd dat bankdirecteuren en financiele toezichthouders zonder meer als solide en betrouwbaar konden worden aangemerkt.

  Uw tierige economie is best, natuurlijk, maar niet meer tierend en zwierend de pan uit s.v.p.. Gepaste verantwoordelijkheid!
  De neoliberaal Balkenende is zeker niet goed voor onze economie!

 308. Jens Bos zegt:

  @ Marius van Huygen (304)

  Er waren geen andere kandidaten…..ook niet zo gek als je de modieuze trend van het vooral onbeschaafd afbranden van serieuze politici in beschouwing neemt….

  De enige DDR partij in dit land is die ultra rechtse stichting, geen ledenraad, kan er een opvolger voor de huidige voorzitter gekozen worden, nee denk ik….aangewezen….

  Ik vraag me trouwens ook af hoe dat met die juridische mega verzekering van de heer GW te V zit, hij is zelf wel verzekerd, maar als 1 van de mensen uit zijn stichting buiten de boot valt, wat dan?

  De PvdA en – vooral – haar voorgangers staan overigens aan de wortel van de echte democratie.

 309. Jens Bos zegt:

  @ Hanneke van der Meer(205)

  De hele vertoning rond Uruzgan (we regelen wel even dat de PvdA omgaat) is puur achterbaks gedrag, toen kon de PvdA moreel gesproken niet anders dan het kabinet laten ploffen en dan elke keer weer diezelfde proefballonnetjes van Donner om de AOW leeftijd te verhogen en de ontslagbescherming af te schaffen.

  Om dat eerste schijnen we niet meer heen te kunnen, alhoewel er alternatieve methoden te bedenken en bedacht zijn. Maar, die afbraak ontslagbescherming speelt alleen maar in het belang van de weggooi economie, het verbaasde me steeds dat de PvdA steeds zo netjes bleef, maar dat is waarschijnlijk het gevolg van het feit dat men het kabinet toch overeind wilde houden, om nog enig sociaal gericht tegengas tegen de liberale “Tsunami” te geven…overigens niet genoeg, maar dat lijkt nu beter te worden.

  En wat rotterdam betreft bij de hertelling had de PvdA meer stemmen, volgende keer beter op letten in de stemhokjes, 2 in het hokje…ongeldig….en natuurlijk ronselen zou zetels moeten kosten….

 310. Olav Meijer zegt:

  @ R. van Heusden (298) en @ Bul de kraker (262):

  Excuus: jullie hebben gelijk; ik heb me vergist. Job Cohen heeft inderdaad rechten gestudeerd. Het feit dat hij hoogleraar “methoden en technieken” aan de Universiteit van Maastricht is geweest, heeft me op het verkeerde been gezet. Dat associeerde ik -voorbarig- te veel met sociale wetenschappen. Het is in ieder geval wel een vakgebied dat de grenzen van verschillende disciplines overstijgt.

 311. Hanneke van der Meer zegt:

  Voor mij is degene die na 14 tot zestien vergaderingen ineens ‘publiekelijk’ te kennen geeft wat hij in voordien niet uitgesproken heeft de achterbakse. Dit na de peilingen n.a.v. het Davidsrapport. Grotesk wanneer men dan durft.
  Over het beleid tegen de PvdA-mentaliteit in kan ik niet oordelen omdat ik er net als u niet bij was. Op achterbakse wijze of dat degene met de sterkste argumenten heeft kunnen winnen? Maar goed dat Donner af en toe proefballonnetjes oplaat (niet voor niets ‘proef’ballonnetjes) of is dat al achterbaks?
  Dat zachte heelmeesters stinkende wonden maken, kun je al zien aan gevolg van positieve discriminatie van de PvdA. Even erg schrikken: vijf onervaren allochtone Nederlanders passeren de zittende partijleden in de raad van Helmond. Een Rotterdamse burgemeester moet erop gewezen worden door collega’s dat er hertelling moet plaatsvinden. Wat moet hij ook zonder PvdA in de rug?
  Is het bovendien ethisch stemmen te winnen van kiezers die niet weten welk vakje rood te maken? Zouden ze verder wel weten waarom?
  Maar goed dat Donner af en toe een proefballonnetje oplaat. Het zijn niet voor niets proefballonnetjes of zijn die ook achterbaks? Hopelijk lukt het Cohen de PvdA-ruggegraat recht te houden en blijft hij niet te lang ‘netjes’.

 312. E v.Leeuwen zegt:

  @303 Jens Bos,

  Zal proberen kort te zijn.
  Het enige verschil tussen HET Communisme en de door u beschreven “vrije markt”, is de mate waarin de markt “VRIJ” mag zijn.
  In de toenmalige Oostblok landen was vrij ondernemen, ook toegestaan.
  Het privé stukje grond, waar gewassen werden gekweekt voor verkoop op de markt.

  Hoe denkt u mensen die socialisme kunnen missen als kiespijn, te laten meewerken aan sociaal democratie ?.

  Je moet wel gek zijn om dat te willen, als je in je uppie een hogere opbrengst weet te genereren.
  Er komen niet zoveel ZZP-ers omdat ze het slechter doen in hun uppie.

  Bovemdien durft u de competitie global niet aan. Waarom niet ?.
  Het is alleen goed voor de consument(lage prijzen) en dus voor de handel, u niet onbekend lees ik.

  “Wie heeft wie nodig ?”
  -Als een land de concurrentie niet global aan kan, dan mankeert er wat in dat land.
  -Als een individu de concurrentie niet global aan kan, dan mankeert er wat aan het individu.
  Het is dus zaak om te zorgen als INDIVIDU om bij de tijd te blijven, zorgen dat je je concurrenten, in de (arbeids)markt voor blijft. Door scholing/ervaring en niet een 8:-tot 17:00u werknemer te zijn.

  Want anders dan ben je inderdaad binnenkort je EIGEN-oud-vuil. Eigen schuld …

  Je eigen kansen creer jezelf, daar heb je geen ander nodig, want dat zijn je evt. concurrenten.
  Dat het met de juiste houding lukt om altijd werk te hebben, bewijst ook het nageslacht, zelfs in fin.crisis tijd.

  Begrijp dan ook niet waar u het over heeft, het is een socialistische benadering van het EIGEN probleem.
  “laten “WE” het gezamenlijk doen” stom, stom!. Want “WE” zijn ook dan, nog steeds concurrenten van mekaar.
  Voor een gedeelde opdracht kom ik mijn bed niet uit, ik wil de hele opdracht en dat kan ik zelf wel of NIET, maar dat is me nog liever.

  MAARR!!
  bv. immigratie van analfabeten (de genaraal pardons).
  Daar schiet een land geen donder mee op.
  U noemt dat een KLEINIGHEIDJE MIS.

  Dat kleinigheidje mis, kost meer dan ze hun hele leven bijdragen aan de opbouw NL-land. “wie heeft wie nodig ?”.
  zie Jaarrapport integratie 2007 vh CBS.
  U heeft het ook in de media kunnen zien, hoe in R’dam men met ze tweën of meer in het stemhok stonden.
  De R’damse burgemeester riep op tot nadenken over, nu komt het!:
  “minder geletterdheid” van kiezers.
  In gewoon Nederlands van analfabetisme van kiezers. Welke kiezer is wel duidelijk bij het zien vd beelden op TV.

  Een ideale overheid gedraagt zich als een winkel, waar burgers diensten en goederen kunnen kopen.
  Koop je niks, kost het je niets.
  Afgezien van echt noodzakelijke diensten als politie/brandweer, meer kan ik niet bedenken.

  Over de neuzen van Cohen:
  Hij wilt dus blijven pamperen, hij kan het zelfs alleen niet aan, en heeft hulp nodig van uit A’dam. Slapjanus.
  Ook hij begint pas na te denken nu hij de klus eerst heeft.
  Het zijn SP, GL, neuzen die Cohen terug wint.
  Neuzen van PVV blijven stabiel en die hebben die ander neuzen niet nodig in de dagelijkse competitie.
  Tweedeling in NL is een feit, GELUKKIG!!.
  Daar helpen geen tig Cohen’s tegen.
  Kan me niet voorstellen dat er mensen zijn die heimweh hebben naar bijna 50-jaar gepamper, oude wijn in ….
  Het blijft: “wie heeft wie nodig ?”.

  De Paus heeft het zelfde sociaal geleuter, pak hun handboek en lees die onzin eens.
  Maar die onzin naleven, doen ze niet, integendeel.
  vb. de paters en nonnen die hun tengels niet in hun habijt kunnen houden.
  Ook in de politiek zijn voorbeelden, tussen dat wat er gepredikt wordt en hoe gehandeld.
  Tot 9-Juni bij de stembus.

 313. Jens Bos zegt:

  @ Hanneke van der Meer (311)

  Met de commissie Davids hebben we het over Irak, ten tijde van Irak zat de PvdA…zoals veel te vaak…in de oppositie en heeft altijd haar weerstand geuit tegenover deze illegale inval. Alleen zal bij de onderhandelingen over de totstandkoming van Balkenende 4 wel overeengekomen zijn dat de PvdA dat even zou laten rusten, ik meen me ook te herinneren dat, dat, zo gegaan is toen in Friesland.

  Er is voor balkenende 4 en tijdens Balkenende 4 door de linkse oppositie vaak om een rapport gevraagd uiteindelijk heeft Balkenende 4 toegegeven en de commissie Davids ingesteld, met, net als in het VK overigens, een vernietigende uitspraak over de juridische onderbouwing van die aanvalsoorlog.

  Donner is voor mij de verpersoonlijking van de sociale afbraak politiek onder een confessionele paraplu. Terug naar de wetten van de jungle, het recht van de sterkste, God’s water over God’s akker, soberheid is een deugd, maar niet als dat onder dwang van economische roofbouw op de (wereldwijde) arbeider gebeurd. …..de Verelendigung wordt zonder tegengas natuurwet..

  Proefballonnetjes zijn niet achterbaks, mag hij doen, maar als zaken de kamer al gepasseerd zijn, waarom dan nog een keer, en nog een keer, en nog een keer…..er zijn zat alternatieven te bedenken, maar dat vereist visie en dat is waar bij de huidige politiek gigantisch veel gebrek aan is.

  Bij voorbeeld, misschien moet de , net nog vrije, Westerse (inclusief Japan) productiesector ( vooral (super) high tech. en, automobiel industrie) de koppen eens bij elkaar steken en een handelseconomisch beleid forceren dat de verschillen op basis van GDP/unit uitbalanceert. (Door de Amerikanen, destijds uit eigenbelang, in Bretton Woods 1944 afgewezen en nu zitten ze zelf vooral met de brokken)

  Overigens, ik noemde al eerder dat de Amerikanen met in de economie gepompt geld vooral de invoer lijken te stimuleren, geen noemenswaarde verbetering van de werkgelegenheid, maar wel een veel groter tekort op de handelsbalans, hetzelfde werd vorige week gemeld in het VK en vandaag,,,de Eurozone…twee keer zo hoog als gedacht.

  We zijn echt goed bezig maar niet heus, investeren in projecten hier houdt dan tenminste de lonen nog in Europa, als we dan consumeren van uit derde landen geïmporteerde non food producten wat duurder maken (De hoeveelheid onnodige zaken waarmee we ons omringen is in allerlei opzicht veel te groot)

  Dat geld verdwijnt dus voor een zeer groot deel in een grote spaarpot aan de andere kant van de wereld. Daar ligt de oplossing en niet in een procentje hier of daar…men denkt te klein…..

  Dat die onervaren partijleden er komen zal denk ik vooral te danken zijn aan de splijting der zielen in dit land sinds Fortuyn, men wil denk ik wat tegenwicht vormen tegen ultra rechts. Niet onterecht, na decennia discriminatie, nu afwijzing, ik zou me ook wat ongerust gaan maken.

  Die hertelling is er gekomen en de verschillen waren niet om over naar huis te schrijven Leefbaar Rotterdam heeft de uiteindelijke futiliteit ook wel ingezien. Neemt niet weg dat we hiervan moeten leren, 2 of meer mensen in het hokje, stembiljet weg, en natuurlijk ronselen mag absoluut niet. Ook hier is oplettendheid van de begeleiding noodzakelijk, training?

  Met uw slotzin ben ik het overigens volstrekt eens, ik heb vertrouwen in die man….dat neemt niet weg dat ik blijf hopen op die basisafspraken vóór de verkiezingen (bij voorbeeld een duidelijk omkaderd 10 punten plan) van links, men schijnt in dit land niet meer te weten waar sociaal democratie voor staat. We belonen in onze verkiezingsuitslag uiteindelijk vooral de (liberale) veroorzakers van de crisis (de “rücksichtlos” aanbeden vrije markt)

  Weten we in ieder geval waarvoor we kiezen, wat dan wel vermeden moet worden is te “loony left” programmering, dat is ronduit funest voor de geloofwaardigheid, gewoon…sociaal zakelijk, niet financieel economisch zakelijk, een kwestie van balans.

  Met vriendelijke groet,

  JB

 314. B. Buiten zegt:

  @ 306 Beste Drs.
  De opmerkingen die u maakt worden deels door mij onderschreven. Toch lijkt het mij niet zinvol om verder te discussiëren. Want tijdens mijn opleiding is mij geleerd om af te gaan op cijfers, die het resultaat zijn van onderzoek met een wetenschappelijk achtergrond en met uw opleiding zult u daar ook toe in staat zijn. Een paar van deze cijfers wil ik u niet onthouden, omdat u ze zelfs niet hebt opgezocht. Autochtonen plegen 67% van de geregistreerde misdrijven en van het totaal aantal geregistreerde misdrijven nemen de mensen van Marokkaanse afkomst ongeveer 7% voor hun rekening. Dus als Wilders zijn zin krijgt en alle Marokkaanse boefjes het land uitgezet worden, dan blijven wij nog met 93% van de boeven hier zitten. Trouwens ik vraag mij af, of het juridisch mogelijk is om boefjes met een Nederlands paspoort het land uit te zetten. De boodschap aan Wilders en aan u is, komt s.v.p. met echte oplossingen die effectief en juridisch uitvoerbaar zijn. Over Rita Verdonk in de Tweede Kamer hoef ik eigenlijk niets te zeggen. Alleen hoop ik niet dat de Marokkaanse straatschoffies het debat gezien hebben. Want “goed” voorbeeld doet volgen. Zij zullen denken: Als in de Tweede Kamer grove kreten kunnen worden geslaakt, nou dan mogen wij op straat daar nog een schepje bovenop doen. Maar laat ik ophouden met dit zinloze wellis of nietes.

  @ 311 Beste Hanneke van der Meer
  Het lijkt mij goed dat u het kabinetsbesluit van 30 november 2007 en het CDA en PvdA standpunten inzake Uruzgan in december 2007 er bij pakt, om te kunnen oordelen wie lak heeft aan eerder gedane beloften. Maar helaas is het geheugen soms kort, of kan de werkelijkheid verdraaien. Hopelijk kunt u de echte terugvinden. De PvdA heeft zijn toenmalige kabinet- en fractiestandpunt (stoppen met de missie die al verworden was tot “vechtmissie”) gehandhaafd en over die anderen mag uzelf oordelen, nadat u de toenmalige standpunten hebt gelezen.

 315. Hanneke van der Meer zegt:

  # 312 E. van Leeuwen

  Op beelden van tv kun je wel zien wie de minder geletterden zijn. Zo’n tactische omschrijving zou bij u niet opkomen, wel? Pleit voor Aloutaleb. Hij zou u misschien een onbeleefde alfabeet kunnen noemen, met een beperkte of egoïstische kijk op de samenleving.

 316. Drs. H. de Rijke zegt:

  @B. Buiten 19 maart 2010, 01:20 uur

  U beweert dat ze U geleerd hebben om op cijfers af te gaan die gebaseerd zijn op onderzoek met een wetenschappelijke achtergrond. Ik begrijp niet precies wat U daar mee bedoelt. Uit Uw reacties kan ik wel afleiden dat U onzorgvuldig omgaat met cijfers en feiten. Zo beweert U dat van de geregistreerde misdaden 7% voor rekening komt van Marokkanen. Vervolgens trekt U hier uit, ten onrechte, de conclusie dat als alle criminelen van Marokkaanse afkomst ons land zouden verlaten dat dan 93% van de criminelen hier zouden blijven. Deze conclusie kan U alleen getrokken worden als alle misdadigers evenveel misdaden plegen. Dat is niet zo.

  Van de “loverboys” ( dit zijn jongens die met geweld, intimidatie en chantage meisjes, die zich in een kwetsbare leeftijd bevinden, de prostitutie in dwingen) zijn 40% van Marokkaanse afkomst; “Slechts” 15% zijn autochtoon, 85% is allochtoon. Hieruit blijkt dat Marokkanen zeer sterk oververtegenwoordigd zijn bij de “loverboys”. De justitiële jeugdinrichtingen zijn voor meer dan 30% gevuld met jongeren van Marokkaanse afkomst ook hier zijn jongeren van Marokkaanse afkomst ruim oververtegenwoordigd. In Rotterdam blijkt de meerderheid van de jongeren van Marokkaanse afkomst zich schuldig te hebben gemaakt aan één of meer misdrijven.

  In onze gevangenissen is de meerderheid van de gevangen allochtoon.

  Uw vraagt zich af of het mogelijk is om boefjes met een Nederlandse pas het land uit te zetten. We hebben het hier niet over “boefjes” maar over criminelen die weerloze kwetsbare ouderen beroven, die winkeliers overvallen, die gewone burgers bedreigen, die ambulances klemrijden en leegroven, die ambulancepersoneel bedreigen terwijl zij hun levensreddende taken uitvoeren. We hebben het hier over criminelen die de leefbaarheid in hele wijken verzieken. We hebben het over criminelen die het leven van onschuldige burgers al jaren verzieken. We hebben het hier over allochtonen die zonder tegenprestatie onevenredig aanspraak maken op onze (sociale) voorzieningen.

  Er bestaan geen internationale verdragen die het ons verbieden om aan burgers die naast de Nederlandse nationaliteit ook over een andere nationaliteit beschikken de Nederlandse nationaliteit te ontnemen. Alleen de wet moet worden aangepast om dat mogelijk te maken. Vreemdelingen kunnen nu ook al het land uit worden gezet. De criteria moeten hiervoor verder worden verruimd zodat meer criminelen ons land uitgezet kunnen worden.

  De criminaliteit is in ons land de laatste 50 jaar dramatisch gestegen. Hieruit blijk dat de geldverslindende “oplossingen” die o.a door de PvdA zijn bedacht wel veel geld kosten maar de criminaliteit in ons land niet heeft laten dalen. En dan heeft U het lef om te beweren dat de oplossingen van Wilders en zijn PVV niet realistisch zijn.

  De criminaliteit kost onze samenleving de laatste jaren meer dan 20 miljard (= 20.000.000.000) Euro per jaar. Achter dit onvoorstelbare bedrag gaat een hoop ellende schuil die jaarlijks over onze maatschappij wordt uitgestort. Dit zou voldoende aanleiding moeten zijn om aanzienlijker kritischer te zijn tegenover de PvdA en haar leiders waaronder Cohen. Het zou ook voldoende moeten zijn om de talloze voorstellen van Wilders en de PVV aanzienlijk welwillender tegemoet te treden.

  Misschien wilt U het boek “Leven aan de onderkant Het systeem dat de onderklasse instandhoudt” van Theodore Dalrymple eens lezen. Misschien ontdekt U dan zelf waarom de “oplossingen” van de PvdA niet werken en bovendien een bedreiging zijn voor onze samenleving.

 317. Alphonse Scaf zegt:

  Onze mening over Cohen werd gevraagd en we hebben het over criminaliteit. Getallen worden erbij gesleept, selectief rapporten aangehaald. Wat schieten we ermee op? Is het hier oorlog? Als we de volksmenner bij uitstek moeten geloven aan de hand van zijn veelvuldig in het buitenland gehouden praatjes staat hier de boel in brand. Alleen, de burger merkt er nauwelijks iets van. In mindere geprivilegieerde buurten is er overlast. So what! Niet dat dergelijke akkefietjes niet kwalijk zijn, maar ze zijn van alle tijden, zeker sinds de opkomst van de kapitalistische urbane wereld. Kansrijken en kansarmen zogezegd. Met bijbehorende lijstjes en al.
  Niet onbelangrijk, iedereen is Nederlander met een Nederlands paspoort. Dat geouwehoer over autochtoon en allochtoon moet maar eens ophouden.
  Autochtoon. Zullen we het dan maar eens hebben over kapitaalvlucht en belastingontduiking, fiscale paradijsjes? Geen vormen van crimineel gedrag? Ze laten geen fysieke sporen na, uiteraard. Zullen we lieden die zich hier aan schuldig maken, ook namens bedrijven, maar alvast het staatsburgerschap ontnemen? Ze berokkenen op velerlei gebied de samenleving grote schade. Dat is zeker. Over hoeveel miljarden zou het hier gaan?
  Ook autochtoon. Een gezin, dat jarenlang terreur kan uitoefenen in een straat, zonder dat er wat aan te doen is, vraag het Leers maar, een bekend gegeven. En zie mijn stukje onder 290. Nog meer voorbeelden? Maar we leven toch in een rechtstaat? Juist, laten we die versterken en niet onderuit (laten) halen door een klimaat om angst te scheppen. Daar worden slechts enkelingen beter van, zeer zeker niet de werkelijke slachtoffers. En laten we het begrip criminaliteit eens zelf nader definiëren en dat niet overlaten aan mensen die juist de rechtstaat om zeep willen helpen.

  Cohen lijkt me de man om de ratio weer te doen zegevieren. Hopelijk laten de kiezers zich ook door rationele argumenten leiden en niet door iemand die een eigentijdse kloon lijkt van een berucht propagandaminister. In dat geval kunnen we Italiaanse toestanden tegemoet zien met een volledige uitholling van de rechtstaat.

 318. Drs. H. de Rijke zegt:

  @Alphonse Scaf vrijdag 19 maart 2010, 15:37 uur

  Niemand dwingt U om de reacties te lezen of om te reageren. Cohen was als burgermeester van een grote stad verantwoordelijk voor de veiligheid en de openbare orde in zijn stad. Het is daarom niet zo verbazingwekkend dat de criminaliteit hier aan de orde wordt gesteld. U vindt het kennelijk geen probleem dat veel Nederlanders een rot leven hebben dankzij criminelen die het leven in hun woonwijk verzieken. Gelukkig zijn er voldoende sociaal voelende Nederlanders die daar anders over denken en vinden dat ook burgers in de achterstandwijken recht hebben om een normaal leven zonder onnodige angst en overlast.

  Uitbuiting en misbruik is ook van alle tijden. Als we afgaan op uw redenatie dan moeten dat ook maar accepteren. Gelukkig zijn er nog steeds veel Nederlanders die daar anders over denken.

  Leven we in een rechtsstaat als de politie slachtoffers van misdrijven adviseert om geen aangifte te doen omdat men niet kan instaan voor de veiligheid van slachtoffers?

 319. Hanneke van der Meer zegt:

  @ Jens Bos en B.buiten

  U mag de CDA politici allerlei negatieve daden toedichten, maar volgens mij zijn ze niet achterbaks.

  N.a.v. verkiezingen Rotterdam zit ik met de vraag: “Hoe heeft men in een democratie de mogelijkheid aan te geven wie men pertinent niet in de coalitie wil zien, zonder dat het ten koste gaat van de favoriete partij”. Bijv. een stem rood (voor) en een stem zwart (tegen) en daar dan het gemiddelde van? Ik weet namelijk beter wie ik niet wil, dan wie ik wel wil zien regeren, maar om nu uit noodzaak de PvdA te stemmen, gaat mij te ver en klopt ook niet.
  Gek dat je in een democratisch land een autoritaire partij niet zou kunnen tegenhouden.

 320. Jens Bos zegt:

  @ E. van Leeuwen (312)

  Niets mis met de mens achter de ZZP’er, …maar…maatschappelijk gesproken een voortzetting van het economisch liberale proces dat ooit koppelbazen legaliseerde…het fenomeen uitzendbureau. Nu zijn ZZP’ers overigens dragers van de meeste lasten, die samenhangen met de toenemende werkloosheid….vindt men dat fijn?

  De enige in mijn buurt die het hoofd boven water houden, werken of 14 uur per dag of bewegen zich op HBO niveau, alhoewel de concurrentie vanuit het Verre Oosten daar (bij de HBO’ers, hoezo kennis economie?) ook al begint huis te houden (prijsdruk) en …..wie zouden daar nou het meeste aan overhouden, ….niet u en ik…….de geldgevers achter uw partij?

  Je onderwerpen aan de grillen van de markt, sinds de jaren ’80 vooral…de vrije markt psychose. Werken tot je erbij neervalt, want er zijn altijd mensen die geen werk hebben….de vervalste dobbelstenen van Marx, de communicerende vaten met dunne en dikke bodem.

  Oeps Marx, mag ik zeker niet zeggen, nee Adam Smith, da’ s je ware….zie hier splijting der geesten, tweedeling, vooral een gevolg van macro economische problematiek. Ga hier niet verder meer op in, mijn stellingname mag bekend zijn.

  Tweedeling levert niets op, is het gevolg van dat ene wapen van het kapitalisme, verdeel en heers.

  Overigens ook geïmporteerde diensten zoals die van call – centers, IT programmeurs, facturatie en marketing bedrijven moeten aan een import tarief gehouden worden.

  Dat werken tot je erbij neervalt hoeft niet, je kunt ook leven, maar dan moet je zaken inrichten, intelligent benaderen, een productief leven en fatsoenlijk gehonoreerd, dat is wat de meesten onder ons willen, dan moet je daarvoor zorgen.

  Dit vereist echter een brede blik in de politiek en afgooien van de liberale oogkleppen, helaas dat is het grote problemen, we krijgen steeds meer oogkleppen op.

  Over oogkleppen gesproken, uw “Voorzitter” maakt het ons bedrijfsleven steeds moeilijker in die export markten die we nog hebben, het kost heel veel moeite te blijven overtuigen dat Nederlanders op zich, zich, civiel gedragende lieden zijn…nu weer dat bezoek aan Londen….de knuppel in het hoenderhok, de olifant in de porcelein kast.

  Die brede blik wordt inderdaad steeds schaarser, persoonlijke aanvallen in one-liners in plaats van constructieve argumentatie over inhoud. Geestelijke verarming, dit doet mij het ergste vrezen voor de toekomst van dit eens zo ontwikkelde landje. De Jacobsen en van Essen (heten chique “entrepreneurs”) bepalen de toekomst van onze samenleving. Eigen baat ten koste van de rest…De A – socialisering schrijdt voort.

  In die goedkope consumptie producten ligt inderdaad de oplossing, niemand schijnt er aan te denken dat veel van die zaken gewoon niet nodig zijn en dat, dat absoluut niet nodig is om te overleven. Beter daar (bij de consument van luxe goederen) je geld proberen te halen dan mensen die ze meestal sowieso niet kunnen betalen en die het toch al minder hebben te laten bloeden (de liberale weg).

  Veel succes op 9 juni…..

  Met vriendelijke groet,

  JB

 321. B. Buiten zegt:

  @316 Beste Drs.
  Mijn gegevens komen uit de WETENSCHAPPELIJKE publicatie van het:
  WETENSCHAPPELIJKE ONDERZOEK- EN DOCUMENTATIECENTRUM van het Ministerie van Justitie en het:
  CENTRAAL BUREAU voor de STATISTIEK (CBS)

  Onderzoek en Beleid: “Criminaliteit en Rechtshandhaving 2008”

  In deze publicatie staat dat het totale aantal geregistreerde misdrijven 213.00 (2006) is en de Marokkaanse criminelen van de geregistreerde misdrijven 14.030 (2006) voor hun rekening nemen, dus de Marokkaanse criminelen plegen 6,6% van het totale aantal geregistreerde misdrijven en de rest 93,4% wordt door anderen gepleegd. Door het uitzetten van de Marokkaanse boefjes daalt het aantal misdrijven niet substantieel. Een druppel op een gloeiende plaat. Ik stop ermee!

 322. Joop Remmé zegt:

  @307 X.A. Croon: Iedere voorstander van een liberale samenleving en een liberale economie, zoals ik, zal er voor pleiten dat men zich binnen een dergelijk stelsel (de beste garantie voor het eerbiedigen van individuele vrijheden) aan verantwoordelijkheden houdt.Of dat ook echt gebeurt is wel eens een probleem, geef ik toe. Maar is het alternatief van Cohen dan beter? Als alles door de overheid wordt gedaan, krijgen we dan niet meer situaties zoals nu, met een quartaire sector vol met PvdA’ers die boven de Balkenende-norm verdienen voor op zich vrij simpel werk en intussen prat gaan op het dienen van “het algemeen belang”? Is dat niet net zo’n zorgelijke veronachtzaming van verantwoordelijkheden?

  Overigens hoorde ik vandaag op BNR een al net zo zorgelijk verhaal over Cohen. Een in Amsterdam wonende journaliste had op een druk bezochte discussieavond aan Cohen gevraagd wat hij doet aan de onveiligheid in bepaalde wijken in Amsterdam. Naar verluid antwoordde hij: “als het u niet bevalt, gaat u toch ergens anders wonen?”. Je zou van een burgemeester verwachten dat hij de zorgen van een inwoner van zijn stad serieus neemt, maar in plaats daarvan drijft hij die inwoner de stad uit (en laat hij na zijn kritiek te richten op de veroorzakers van onveiligheid). Gaat hij dat straks met mij doen, als hij hier premier is?

 323. Alphonse Scaf zegt:

  318 H. de Rijke – De oorzaken daar gaat het om, nietwaar? Daar kom je als waarachtig sociaal voelend persoon niet om heen. Uitsluitend iets aan de gevolgen doen is dweilen met de kraan open. Of het nu over het ontbreken aan riolering gaat of brandgevaar, de slachtoffers van een epidemie of brand helpen is mooi en nobel, maar verder weer overgaan tot de orde van de dag, uitbuiting en misbruik is immers van alle tijden, zegt u, is niets anders dan het accepteren van wantoestanden. Dus eerst de blik op het proces dat voert tot ghetto’s en achterstandsbuurten. U weet wel, de buurten waar vroeger die zogenoemde asocialen bij elkaar hokten. Het gepeupel dus. Als kansarm worden ze nu betiteld. Arm zijn ze, kansen worden hen ontnomen, toch?

  Die zorgen over een rechtstaat deel ik. De essentie van een rechtstaat is immers dat alle burgers voor de wet gelijk zijn en ook zo behandeld worden. U begrijpt waar ik op doel, dat benoemen van etniciteit.
  En over welke criminaliteit zou het moeten gaan? In mijn ogen horen de promotors van het autosysteem tot de ware criminelen. Misschien ook iets om over na te denken?

  Sociaal voelend? Het vals klinkende motto van volksmenners. O wat zijn ze begaan met het lot van de verschoppelingen. U kent ze ongetwijfeld, ter rechter en linker zijde. Gaat u daarom liever eens in op wat ik te melden heb. Dat doet u spijtig genoeg niet. Zelfs over de door mij hierboven aangehaalde voorbeelden heeft u niets te melden.
  En vergeet tussendoor niet dat praatjes geen gaatjes vullen. Een notoire bezigheid, dat verkondigen van praatjes, van lediggangers.

  Het moet gezegd, uw zin “Niemand dwingt U om de reacties te lezen of om te reageren.” is een hele fraaie. Moet ik daar nog iets over zeggen? Ja? Liever maar niet.

 324. Drs. H. de Rijke zegt:

  @Alphonse Scaf 21 maart 2010, 01:06 uur

  U beweert dat de essentie van de rechtstaat is dat alle burgers voor de wet gelijk zijn. Onze grondwet schrijft echter voor dat gelijke gevallen gelijk behandel moeten worden. Hieruit volgt niet dat alle burgers voor de wet gelijk zijn.

  U probeert weer de suggestie te wekken dat criminaliteit veroorzaakt wordt door armoede. Er is al zo vaak op gewezen dat als dat zo is dat dan de criminaliteit de afgelopen 50 jaar drastisch omlaag zou zijn gegaan. De criminaliteit is ondanks door onze sociale voorzieningen flink gestegen. Critici beweren dat de criminaliteit juist gestegen is door onze sociale voorzieningen en uitkeringen.

  Ik ben het wel met U eens dat bij het bestrijden van problemen men ook moet proberen de oorzaak van deze problemen weg te nemen. In ons land worden veel problemen veroorzaakt door het krankzinnige immigratiebeleid die er voor heeft gezorgd dat ons land erg aantrekkelijk is voor kansarme immigranten die bovendien onevenredig een beroep doen op onze sociale voorzieningen en uitkeringen. Het grootste probleem wordt echter veroorzaakt door de ideologie van de islam die zeer vijandig staat tegenover onze vrije westerse samenleving. Ook in andere landen van Europa zijn daarom ernstige problemen tussen grote groepen moslims en de rest van de samenleving.

  Er bestaat in ons land ook witte boorden criminaliteit, die krachtig bestreden moet worden, maar daarom hebben anderen niet het recht om zich aan ons land op te dringen en hele wijken te verzieken. Het is waar dat de PvdA zich, vlak voor de verkiezingen, heel sociaal voordoet maar zich al veel te vaak heeft laten kennen als een partij van baantjesjagers. Het is te hopen dat de kiezers zich niet opnieuw door de PvdA laten misleiden.

 325. Maria Pekelharing zegt:

  Gelezen in vakblad:’Het aantal overvallen in Nederland loopt de spuigaten uit. Het worden er niet alleen steeds meer, ze worden ook nog eens geweldadiger en de steeds jongere daders hebben het vooral op ondernemers gericht. Amsterdam presenteerde vandaag een plan van aanpak.
  Korpschef Bernard Welten kent de cijfers. Steeds vaker zijn burgers in hun eigen woningen en vooral kleine ondernemers de dupe van roofovervallen. In Amsterdam steeg het aantal ‘incidenten’ van 492 naar 547, volgens de rekenmeester zo’n 11 procent. Maar het landelijk gemiddelde steeg met maar liefst 22 procent.’
  H. de Rijke heeft gewoon gelijk, maar dat is voor sommigen niet te verteren, die kijken liever weg, volgens beproefd concept.

 326. Ger Mennens zegt:

  De vraag of Job Cohen de geschikte kandidaad is voor het premierschap wordt de laatste dagen gerelateerd aan zijn optreden in Nova eind april. Op basis van die uitzending stellen critici dat hij geen kennis zou hebben van economische zaken en zijn lichaamstaal zou duiden op gespannenheid. Hij zou daarom niet geschikt zijn voor Den Haag. Het een en ander wordt weer enorm opgeblazen. Waar gaat dit nog over?
  Job Cohen gaat voor de functie van minister-president. Een premier heeft de kwaliteiten nodig die vereist zijn voor zijn taak. Dat is als eerste het voorzitten van de ministerraad. Hij wordt geacht leiding te kunnen geven aan het kabinet, eenheid te behouden van kabinetsbeleid en hij licht dit beleid toe naar buiten tijdens het wekelijkse gesprek met de media. Voor het uit kunnen oefenen van deze taak is het nodig om te kunnen onderhandelen en boven de partijen te kunnen uitstijgen om zo partijen tot elkaar te brengen. We hebben gezien dat Balkenende hiertoe niet in staat was. Zijn dossierkennis en economisch inzicht hebben er niet toe geleid dat hij zijn eigenlijke taak – het voorzitterschap van de ministerraad – behoorlijk heeft uitgeoefend. Niet kennis van de economie maar diplomatieke vaardigheden binnen de raad zijn voorwaarde voor het goed functioneren van een premier. Als burgemeester van A’dam heeft Cohen bewezen deze vaardigheden in huis te hebben. Wanneer we het hebben over de inhoud dan geldt dat de premier verantwoordelijk is voor Algemene Zaken. Daar wordt hij op beoordeeld. Algemeen regeringsbeleid voorzover niet reeds behartigd door een van de ministeries. Dat houdt dus in dat voor economische zaken de desbetreffende minister verantwoordelijk is en het woord voert. De premier is hierover via de ministerraad uiteraard geïnformeerd, maar bestiert zelf niet het betreffende ministerie. De gedachte dat een premier een econoom moet zijn is daarom vreemd. Tja, en dan die ‘ lichaamstaal’ die ongeschikt is voor Den Haag. Ik denk nog eens terug aan mooie mediamomenten van Balkenende. Zoals bijvoorbeeld zijn befaamde bezoek aan Bush in 2004. Toch is Balkenende herkozen. Ik kan me niet herinneren dat Cohen als staatsecretaris zich ooit op zulk een wijze heeft gemanifesteerd. Dus zie ik niet waarom hij niet meer geschikt zou zijn voor Den Haag.

 327. Ger Mennens zegt:

  De verliezer van het debat was naar mijn mening Wilders. Weer dat grapje over theedrinken en weer die Henk en Ingrid. Je zal toch maar net zo heten tegenwoordig. En dan uiteraard wederom het opblazen van de Islam Tsunamie, mikkend op de Marokaan. Deze retoriek is lachwekkend. Want waar heeft deze politicus het in hemelsnaam over? Het gaat hier om minder dan 5 procent van de totale bevolking. Wilders’ ‘Islamisering’ is een joke. Verzin je eigen gat in de markt en spring er vervolgens in. Je moet toch wat, als je op belangrijke zaken — zoals de economie — geen stevig programma hebt. Cohen deed het in mijn ogen het beste: zijn beheerste en fatsoendelijke optreden belichaamde de boodschap die hij naar buiten bracht – streven naar een fatsoendelijke samenleving – waardoor hij en passant een rust uitstraalde waarmee hij zich boven het gekrakeel van de andere debaters stelde. Hij bood van de vier debaters het meest aantrekkelijke perspectief: een samenleving die inclusief is maar waarin spelbedervers ongeacht achtergrond stevig worden aangepakt.

Reageren op dit bericht is niet meer mogelijk.