Goudse problemen met Marokkaanse jongeren

Ministers Ter Horst (l) en Hirsch Ballin. (Foto WFA)Kamerbreed viel gisteren ferme taal te horen in het spoeddebat over Marokkaanse probleemjongeren dat naar aanleiding van incidenten in een Goudse wijk gehouden werd. „De mensen zijn het zat”, zei PvdA-Kamerlid Attje Kuiken. „We moeten niet pamperen, maar met de vuist op tafel slaan”. SP-leider Agnes Kant pleitte voor een verbod op asociaal gedrag.

VVD’er Laetitia Griffith had genoeg van het gedoogbeleid en „het sinterklaasgedrag”, waarmee zij doelde op geld voor speciale projecten in achterstandswijken. Griffith: „Het land staat in brand en u doet niets”.

Minister Ter Horst wees erop dat ondanks de kwestie met Connexxion, de overlast en het aantal serieuze incidenten in Gouda-Oost sinds 2005 met meer dan een derde zijn afgenomen. Voorstellen voor harder ingrijpen, o.a. door zogenaamde ‘rijdende rechters’ in de wijken direct recht te laten spreken, werden dan ook door haar en door minister van Justitie Hirsch Ballin (CDA) terzijde geschoven.

Burgemeester Cornelis (PvdA) van Gouda sprak eerder al van een „pavlovreactie”. „De combinatie van Marokkanen, geweld en Gouda leverde een storm van camera’s in dat kleine buurtje op. Meer dan tien straten is het niet.”

Wat vindt u? Worden de problemen in de Goudse wijk Oosterwei onterecht uitvergroot? Of zijn strengere maatregelen tegen Marokkaanse probleemjongeren zo hard nodig dat de intensieve aandacht voor deze wijk juist gewenst is?


Dit bericht heeft 141 reacties op “Goudse problemen met Marokkaanse jongeren”

 1. Paco zegt:

  Pappen en nat houden is jarenlang door de Nederlandse overheid een verkeerde houding geweest. Landen om de Mid. Zee zijn beter op de hoogte van de berbercultuur. Geef je ze een hand dan nemen ze je hele arm. Wat ze in Marokko wel uit hun hoofd laten, oefenen ze uitdagend elders uit. Dus … REM erop. De Guardia Civil laat niet met zich sollen.

 2. boris zegt:

  Het is allemaal nog erger dan Gouda. De overlast is overal. Zelfs hier in Haarlem is de binnenstad onveilig ‘avonds. Moet je overdag al oppassen in Schalkwijk. En de politici hier (óók een PvdA burgemeester net als in Gouda) en media, Haarlems Dagblad, houden het allemaal onder de pet. Terwijl iedere Haarlemmer al beter weet. Het wordt allemaal op zijn beloop gelaten door onze bestuurders. Of ze organiseren reisjes naar Marokko voor die rotjongens op kosten van de belastingbetaler, zoals die Groen Linkse wethouder. Soms lijkt het erop dat bestuurlijk Nederland knettergek is geworden.

 3. J v Bijsterveld zegt:

  Volgens de statistieken lijken rechters nu al effectiever bij Marokkaantjes.

 4. Jaap zegt:

  De 2e kamer overschreewt zichzelf weer eens op jacht naar wat pers exposure danwel effecten in de polls. ‘Het land staat in brand’ is natuurlijk flauwekul. Hier in dit stadium het leger op af willen sturen is volstrekt idioot. Het wordt steeds lastiger het parlement serieus te nemen. Elke keer als er een ruit ingegooid wordt gaan ze tekeer alsof het einde der tijden is aangebroken. Of de 2e kamer is inmiddels infantiel of de spindocters denken dat het electoraat infantiel is.

  Iets anders is dat het doorbreken van het taboe om man en paard te noemen (Marrokanen en Antillianen zijn een groot probleem) wel wat sneller had gekund. Maar nu dit taboe eindelijk geslecht is kan er eindelijk eens serieus werk gemaakt worden van deze problematiek.

  Het probleem is m.i. primair cultureel. Waarom zijn er met Marrokanen relatief veel meer problemen dan bv. met Turken (voor zover ik weet is die groep in deze vergelijkbaar met autochtonen). Dat soort vragen serieus beantwoorden leidt allicht tot zinvolle maatregelen.

  En het is m.i. ook zeker zo dat bepaalde effectieve maatregelen (ga eens in Marroko zelf kijken) niet in onze eigen cultuur passen. Ofwel het bekende probleem dat de War On Terror onze westerse waarden en cultuur sneller en effectiever uitholt dan de terreur zelf.

  Kortom, ik zeg niet dat het makkelijk is. En het probleem moet toch echt opgelost worden. Maar het helpt m.i. niet als onze volksvertegenwoordiging de zaken telkens weer buiten elke proportie opblaast. Hoewel, misschien was dat wel nodig om dat bovengenoemde taboe te doorbreken. Raar vak politiek. Ik vind toegegeven groeperingen als de PVV een stelletje malloten. Maar ze hebben wel degelijk een functie.

 5. Pieter zegt:

  Verdienste van de PVV… .. 141 Kamerleden eindelijk wakker geschrokken!

 6. Chris L zegt:

  Aangezien de ongeschreven fatsoensnormen vervagen, moeten er regels van gemaakt worden. Als we dan toch bezig zijn, lijkt het mij wel iets om er dan meteen een streng en strikt beleid van te maken.

  Of dat vervagen alleen bij de Marokkanen speelt? Vast niet, maar ik begin me stiekem toch wel af te vragen of het er niet mee te maken heeft. Het zijn altijd de zelfde `soort` groepen.

  (straf-)Werkkampen voor de werkeloze relschoppertjes en internaten voor de jongere probleem kindjes. Op buurtrechters en andere softe bureau HALT oplossingen zit niemand te wachten.

 7. Hanneke Havinga zegt:

  Het grote probleem is dat de Nederlandse burgerij decennia lang monddood is gemaakt. Wanneer je durfde te protesteren tegen de mistanden in de wijken werd je weggezet als racist of nazi zoals bijvoorbeeld bij de SP gebeurde en later bij Bolkenstein. Uiteindelijk culmineerde dit in de opkomst en moord op Fortuyn.
  Ook toen nog maakte kranten, politici, ‘deskundigen’ en columnisten vergelijkingen met etnische zuiveringen, Auschwitz, de oorlog, Adolf Hitler etc…

  Het gevolg was dat de zich machteloos en wanhopige voelende bevolking mee radicaliseerde.
  Was het probleem aangepakt ten tijde van de SP ipv. ontkent of in de ‘foute’ hoek geplaatst dan waren de problemen veel minder erg geweest, zowel voor de geterroriseerde mensen in de buurten als de wel goedwillende Marokkanen.
  Maar de politiek en hun paledijnen bij de media bleven oost-indisch doof, wat zeg ik de migrantenstromen uit Noord-Afrika werden nog eens geinventariseerd terwijl mensen als Marcel van Dam de mensen in de oude wijken bleven beschimpen.

  Toen de mensen verontwaardigd op de vermoorde Fortuyn stemde bleken plotsklaps ook veel nieuwe Nederlanders op hem te stemmen. Met name mensen uit Azie maar ook uit Suriname bleken ook schoon genoeg te hebben van de berovingen, de treiterijen en de dagelijkse vernederingen.

  Na Fortuyn ging men door op de oude voet.

  Dus wat moet de bevolking dan in deze schijndemocratie ?
  Een groot deel denkt wie niet luisteren wil moet maar voelen, ik ben de rotzooi spuugzat. Veel van deze mensen stemmen nu op Wilders aangezien hij de enige lijkt die echt schijnt te luisteren naar die mensen.
  De politiek anno 2008 is nog even onmachtig, besluiteloos en laf als die van voor Fortuyn.

  En denkt de elite nu daadwerkelijk dat het probleem Wilders is ?
  Of Fortuyn ? Of Bolkenstein Of de Sp ?
  Ik ben benieuwd wat de bevolking zal doen wanneer plotsklaps de nieuwe ‘satan’ Wilders zou verdwijnen.
  Ik vermoed dat de bevolking verder zal radicaliseren. Een kat in het nauw maakt desperate sprongen.

  De enige manier om het tij te keren is niet Doekle of al die subsidieorganisaties maar de problemen van de mensen serieus te nemen en daadwerkelijk op te lossen.

  Volgens de ganse politiek en media draagt Wilders geen oplossingen aan.
  Wat hebben zij eigenlijk voor oplossingen aangedragen de laatste 30 jaar ???????

 8. d j weisbeek zegt:

  Eerst die pvda burgemeester weg die snapt het ook niet

 9. Rein zegt:

  Het doet er niet toe of een probleem in een grote of in een kleine wijk speelt. Het gaat er om dat alle bewoners en de hen bezoekende diensten in een veilige omgeving kunnen functioneren. Als bijvoorbeeld buschauffeurs hun werk niet veilig meer kunnen doen is de grens van de tolerantie of toelaatbaarheid gepasseerd. Maatregelen zijn dan onontkoombaar en bestaan altijd uit (1) terstond intomen en straffen van onmaatschappelijk gedrag en (2) actief werken aan het oplossen van de oorzaken. De tekortkoming ligt gewoonlijk bij het aanpakken van slechts een enkel aspect of zelfs dat niet.

 10. A.G. de Jong zegt:

  We moeten het nog maar zien, maar het lijkt erop dat nu kamerbreed het inzicht is ontstaan dat we toch echt een probleem hebben met een groep immigranten (en eigenlijk voornamelijk met hun nakomelingen) die complete buurten weet te terroriseren.

  Vaak wordt de harde kern door een relatief kleine groep gevormd, maar het is te simpel om te zeggen dat het “slechts enkelen” zijn die het voor de rest verstieren (zonder natuurlijk te miskennen dat we ook veel Marrokanen hebben die het hier prima in dit land doen en die een verrijking voor ons zijn). Dit blijkt uit voorbeelden als er een arrestatie of een handgemeen met een Marrokaan plaatsvindt. Binnen de kortste keren is een hele groep aan het rellen. Een complete gemeenschap is door en door ziek en functioneert totaal niet in deze samenleving. Dat is de voedingsbodem voor alle ellende. Pak de harde kern op, en hun plaats wordt al weer snel ingenomen.

  Heel lang heeft men het probleem laten doorzieken, doordat veel politici liever de oogkleppen-oplossing hanteerden. Nu ineens lijkt het of de oogkleppen af zijn gegaan en erkend men dat er een probleem is. Het lijkt erop dat dit tenminste een verdienste is van Geert Wilders, die op provocerende en confronterende wijze iedereen met de neus op de feiten heeft gedrukt. Het probleem met Marrokanen bestaat tenslotte al jaren.

  Waar ligt de oorzaak en de oplossing? Feit is dat veel Marrokanen nooit zijn geintegreerd in deze samenleving en daardoor zijn veroordeeld tot de onderklasse. Een starre, Islamitische houding maakt dat de Westerse normen en waarden niet als de eigen worden beschouwd. Het uitschelden voor “hoer” van Nederlandse vrouwen is niet iets van de laatste paar jaar. En radicalisering is niet alleen beperkt tot jongeren en al helemaal niet iets van de laatste paar jaar (denk aan de doodsbedreigingen tegen Salman Rushdi, alweer zoveel jaren geleden). Mensenrechten-activisten, zoals Ayaan Hirsi Ali, worden op de meest verschrikkelijke manier bedreigd als ze proberen de dogma’s van de onderdrukkende Islam te doorbreken.

  Feit is dat veel Marrokanen een converatieve, Islamtische houding hebben die vijandig en haatdragend tegenover onze samenleving staat. Hoe kun je dan verwachten dat deze jongeren ooit normaal in onze samenleving kunnen functioneren? Hier ligt de daadwerkelijke oorzaak van alle ellende en als men dit probleem daadwerkelijk wil oplossen, dan zul je het bij deze wortels moeten aanpakken.

 11. piet zegt:

  Onze hypocriete pers doet net of dit een nieuw probleem is!Ik heb een nieuwtje voor jullie: dit is al jaren en jaren aan de gang.Nu is het in een keer mogelijk om dingen bij de naam te noemen, waarom niet een paar jaar geleden?Als je dat toen zei was je een rascist-fascist, en nu loopt elke geitenwollen sok te roepen dat het niet verder gaat.Waar denken jullie dat die Nederlanders zijn die vroeger die flats bewoonden?,juist ja weggetreiterd.Waarschijnlijk komt het onze bestuurders allemaal een beetje te dicht bij,vandaar in een keer dit verbale geweld. Net zo min als dat jullie de opkomst van Pimmetje in de gaten hadden, weten jullie nu niet wat er allemaal speelt in de hoofden van de normale hardwerkende Nederlanders!

 12. Teake zegt:

  Ik denk dat je het woord Marrokaan los moet laten.
  Maar meer naar een andere titel toe gan.

  Het is jeugd , die niet in met onze cultuur opgevoed is, waarvan de ouders te weinig kennis en opleiding genoten hebben om hun kroost te begeleiden bij het leven in Nederland.

  de ouders zijn vertrokken uit armere streken en hoopten het hier op een eenvoudige manier beter te krijgen.

  Ze zouden net zo goed uit de bergdorpen van Turkije weg kunnen komen, of uit een vluchtelingenkanp in ethiopie.

  Of uit een bijstandsgezin in Nederland, wat naar Amerika verhuisd is, en daar problemen met aanpassen heeft.

  Ik wil het eigenlijk simpel stellen, het heeft weinig met ras, kleur of geloof te maken, maar meer met het niet kunnen aarden en inpassen in onze groep. En vaak speelt de lagere opleiding van de ouders hier ook een rol in.

  En toevallig zijn dit nu jongeren van Marrokaanse afkoms, morgen in een andere stad zijn het arubanen, en overmorgen in parijs een groepje ethiopiers.

  Om dit aan te pakken moet je kontakt zoeken met de ouders, de moskeeleiding, en ander mensen die gezag hebben over deze jeugd.
  En vervolgens die mensen steunen om de jongeren in het gareel te houden.

  Dat doe je gewoon in nederland, met een paar mensen die dat probleem bij de kop durven pakken.

 13. David zegt:

  Ik vraag me altijd af waarom er bij dit soort gebeurtenissen de afkomst van de daders vermeld moet worden. Het is immers niet minder erg als ze voorouders hadden die Duitsers, Fransen of Spanjaarden waren. Daarnaast heb ik nog niet eerder van dit soorten incidenten gehoord uit Gouda en vraag me daarom af, ook gezien de reactie van de burgemeester, of er niet al te snel Brand geroepen wordt

 14. jochem zegt:

  Afgezien van repressie, die soms echt wel nodig zal zijn, lijkt het mij het beste om te proberen 90% van die jongens werk te geven (de andere 10% zijn dan waarschijnlijk de “echte” k*tmarokkanen) en ze aan het werk te houden. Ik weet nog wel wat straten die elke dag geveegd kunnen worden. Als ze dat werk niet via de markt kunnen krijgen, dan maar van staatswege (nee niet de gemeenten, dan krijg je weer 300 verschillende oplossingen en 299 mislukkingen).
  Maar ja, dat zullen de PvdA en CDA wel weer 3 stations te ver vinden.

 15. Patrick Faas zegt:

  Iedere partij kwam met eigen oplossingen en het CDA riep om ‘internaten’. Heel goed, die oplossing, onmiddellijk bouwen die internaten. Het CDA zit in de regering, dus er is geen uitstel nodig. In die internaten kunnen we van probleemjongeren, droomjongeren maken.

  EEN MAN EEN MAN, EEN WOORD EEN WOORD
  Dit lijkt me een goed devies, om ergens in de architectuur van ieder internaat te verwerken. Laat de jongens leren dat ze het aan zichzelf verplicht zijn zich aan hun woord te houden. De NMO citeerde ooit een citaat uit de Koran dat luidde; ‘Gij zult geen bedrog plegen, behalve in de handel.’ Ik kan het citaat niet zo snel terugvinden in mijn Koran, maar ik heb dit echt van de NMO. Door dit citaat ben ik gaan begrijpen waarom zoveel moslims hun beloftes gemakkelijk breken en hun afspraken niet nakomen. In praktijk merk ik dat het ook gebeurt buiten ‘de handel.’ Ook privé worden afspraken gemakkelijk gebroken met de woorden ‘de wil van Allah,’ of met de seculaire versie daarvan; ‘overmacht.’

  Het breken van je woord moet in de internaten onmiddellijk tot statusverlies leiden en degene die zijn woord nooit breekt mag boven anderen gesteld worden, als leider. De internaatjongens moeten het idee krijgen dat alleen een betrouwbaar persoon leider kan worden.

  INTEGRITEIT
  Ik maak me grote zorgen om de teloorgang van integriteit, de laatste decennia. Als we zo doorgaan wordt Nederland zo corrupt als Indonesië. Bij autochtone Nederlanders zie ik een achteruitgang en nieuwkomers leren dus niet het enorme belang van integriteit. Het aanleren van integriteit moeten we structureel in het onderwijs verweven. Niet af en toe eens een projectje, om integriteit onder de aandacht te brengen, maar het hele curriculum op subtiel psychologische wijze doorspekken van deze les.

  VRIJHEID
  Het is een voordeel dat kinderen onvrij geboren worden. De leerplicht wordt dan ook algemeen geaccepteerd door de jeugd. We moeten vrijheden echter niet te snel weggeven, ze moeten verdiend worden. Zelf bepalen hoe je een zondagmiddag besteedt hoort een privilege te zijn, dat je slechts krijgt, na het behalen van een uitzonderlijk hoge integriteit- en betrouwbaarheidsscore en dat je ook zo weer verliest als je onbetrouwbaar bent geweest.

  WIE SCHRIJFT DIE BLIJFT
  Hoewel het Arabische schrift prachtig is om te zien en niet moeilijk is om te leren (in vergelijk met Chinees bijvoorbeeld), is analfabetisme het hoogst in moslimlanden. Als alle internaatbewoners Arabisch en Grieks* moeten leren, zullen ze daar een flinke kluif aan hebben en zal het Nederlands plotseling een stuk gemakkelijker (en dus leuker) lijken. We moeten taalkundig de lat veel hoger leggen dan nu het geval is.

  *Ieder met een Turkse achtergrond zou Arabisch en Grieks moeten kunnen lezen, al was het maar om de eigen achtergrond te kunnen begrijpen.

  CORPERE SANO
  Vechtsporten zijn uit den boze, allemaal verbieden, ook buiten de internaten. In plaats daarvan zouden we de puberlichaampjes kunnen vermoeien met andere opdrachten die de teamgeest verhogen. Ik denk aan het uitvoeren van opdrachten, zoals de padvinders dat doen; gezamenlijk een brug bouwen bijvoorbeeld. Dans is ook een goede vorm van lichaamsbeweging, die tot voordeel kan zijn bij de hofmakerij (zie hieronder).

  SEKS EN HOFFELIJKHEID.
  De seksuele revolutie is niet goed doorgedrongen tot landen als Marokko en Turkije, maar niet alleen dat veroorzaakt het grote verschil in omgang met vrouwen. In Europa kennen we al sinds de Middeleeuwen de hoofse cultuur, terwijl moslims en hindoes hun vrouwen eeuwenlang als vee bleven behandelen. Bij ons vochten mannen publiekelijk om de hand van een vrouw en werden openbaar liefdesgedichten opgedragen aan getrouwde (en dus onbereikbare) jonkvrouwen. Bij moslims worden vrouwen buiten zicht gehouden en als persoonlijk bezit in de kluis verstopt. Dat is een gigantisch verschil.

  Ik heb geleerd op mijn tong te bijten als er moslimvrouwen in het gezelschap zijn, want bijna alles wat ik van moslimmannen gehoord heb, is voor vrouwen geheim, zelfs de meest triviale details. Mannen zitten groepsgewijs in een samenzwering tegen de vrouwen. Overspel is zeer gemakkelijk in een moslimmaatschappij, omdat al je geslachtsgenoten zullen meewerken aan de geheimhouding ervan. Liegen tegen het andere geslacht is de norm, ook als er geen noodzaak voor is.

  Op de internaten moeten we dus beginnen met het onderwijzen van hoofse cultuur. Iedere Middeleeuwse ridder kende ingewikkelde danspasjes. Een moslimstrijder vindt dat niet stoer en zit liever onderuitgezakt op kussens, terwijl een buikdansende slavin onder zijn dikke buik zijn piemeltje probeert te stimuleren, maar dat keuren wij dus af, als niet-hoffelijk. Laat onze jongeren leren zich uit te sloven in romantiek en hoffelijkheid. Laat hen vrouwen op een voetstuk plaatsen, om hen vanuit nederigheid te benaderen en te bekoren.

  Gelukkig doen Turkse en Marokkaanse meisjes het erg goed in ons onderwijs, en op onze arbeidsmarkt, dus zolang die tendens zich voortzet, moet het steeds gemakkelijker worden te duiden dat vrouwen boven de mannen staan en dat mannen moeten opereren ten dienste van de vrouwen, als waren zij hoofse ridders.

 16. Klaas. zegt:

  Als ik door iemand van Marokkaanse afkomst op de rotonde doodgereden wordt is het een Marokkanenprobleem, als het iemand van een andere origine is dan is het een verkeersongeval.

 17. henk korbee zegt:

  Merkwaardig die reacties. Jarenlang mochten onze hollandse pubers het openbaarvervoer terroriseren: kapot snijden, verfspuiten gebruiken en ga maar door; witrijden was normaal; niet betalen was normaal; alcohol drinken is normaal in de trein; softdrugs gebruiken in het openbaar is normaal; klere herrie maken moet kunnen; straten verzieken door verfspuiten te hanteren en dan maar zeggen dat dat kunst is. Nu is schelden op ‘marokkanen’ bon ton gewoon omdat zij een beetje te herkennen zijn maar de rozige anonieme nederlander mag zuipen, blowen en doen alsof zij de baas zijn waar dan ook. Zij, marokkaanse jongeren, doen wat toegestaan is aan ‘de allochtoon’ alleen doen zij het op hun manier en dat mag kennelijk niet. Van wie niet? De scheldwoorden die zij hanteren zijn de scheldwoorden van ‘de nederlander’. O ja, niet alle nederlanders zijn zoals ik beschreef, ik ken zelfs ‘een zwarte’, ook al is men lichtbruin, men wordt zwart genoemd, kennelijk wil men etnisch differentiëren.

 18. Laura zegt:

  @16 Klaas, dat vind ik wel terechte opmerking.

  Zoals ik het zie loopt het aan allerlei kanten de spuigaten uit. Als burger word ik belazerd aan alle kanten. Uren, uren en uren worden er besteed aan bijvoorbeeld die ov-chipkaart. Kijk eens hoeveel geld dat kost. Pure oplichterij.

  Er is volop aandacht voor Marokkanen die zicch misdragen, maar witteboordencriminelen zitten op rozen.

  Waar is overigens de wijkagent gebleven? Een constante surveillance door teams in een dergelijke wijk. Agenten die hun pappenheimers kennen.

  Daar is allemaal op bezuinigd, want de baas moest een mooi bureau en een nieuw gebouw.

 19. Thoth zegt:

  Marokkanen en Antillianen vormen de grootste criminele groepen in Nederland. Kijk de gevangenis-statistieken maar na. Daarin zijn zij oververtegenwoordigd. En dit terwijl zij slechts een relatief kleine minderheid in Nederland vormen. Het is dus terecht dat daar nu eindelijk eens iets aan gedaan wordt. Althans, dat hoop ik. Eerst zien en dan pas geloven…

 20. Henk Mommaas zegt:

  Het probleem is niet de straatjeugd die er altijd is geweest van welke komaf dan ook, maar de politieke manipulatie s daarmee en de stroperige bureucratische behandeling.

 21. Max Molenaar zegt:

  Intensieve werkvoorziening plus elektronisch huisarrest is rendabel en effectief
  Opvoedingsinternaten zijn extreem kostbaar en vormen een infectiehaard voor criminele kennis, ideeën en contacten.

  Veel effectiever is de volgende aanpak: Zet de criminelen een jaar lang, 60 uur per week aan het werk in groenvoorziening, stratenaanleg of schoonmaak, met behoud van bijstandsuitkering. Geef ze daarnaast elektronische detentie buiten werktijd.

  Verdubbel deze straf verder bij elke volgende veroordeling met een maximum van 16 jaar. De opbrengst van deze langdurige taakstraffen kan worden besteed aan politie en smartegeld. Bij de vijfde veroordeling duurt deze straf dus 16 jaar. Ik combineer deze visie met een zeer linkse politieke mening.

  Meer nieuwe voorstellen tegen criminaliteit
  Zie ook mijn andere voorstellen over criminaliteit. Je herkent mijn berichten aan de ‘vette’ kopteksten:

  http://www.google.nl/search?q=%22max+molenaar%22+criminaliteit&hl=nl&filter=0

 22. Ellen zegt:

  Als de wet wordt overtreden, mensen niet meer op straat durven en wijken worden geterroriseerd, dan moet daar keihard tegen worden opgetreden.
  Ongeacht kleur of religie.

 23. Zwarte Schaap zegt:

  Ik durf stellig te beweren dat qua criminaliteitsstatistieken Marokkanen in zowel absolute cijfers alswel in relatieve cijfers nooit het crimineels zijn geweest.

  In absolute getallen staan ze op de vierde plaats en wat betreft relatieve cijfers staan ze ergens op de negende plaats. Rara hoe kan het zo zijn dat zij wel telkenmale in de media opgevoerd worden als de slechterikken terwijl er andere bevolkingsgroepen zijn die veel vaker voorkomen in de criminaliteitsstatistieken?

  Marokkanen worden door allerlei belangengroepen, media, politiek etc.. gebruikt om hun belang op de politieke agenda te krijgen. Marokkanen kunnen zich het minst goed verdedigen omdat onder andere hun ouders het minst geletterd zijn zodat men deze bevolkingsgroep vrijelijk kan lasteren en misbruiken voor de eigen politieke gewin.

  Vroeger kon ik niet begrijpen hoe de Duitsers massaal achter Hitler gingen staan. Nu ervaar ikzelf hoe simpel en gemakkelijk het ‘gepeupel’ als kritiekloze makke schapen achter allerlei poltieke tendensen aanlopen.

  Ik ben Marokkaan en gelukkig heb ik andere tijden in Nederland meegemaakt. Ik heb meegemaakt hoe de Molukkers de zondebok van de samenleving waren, daarna de Surinamers, daarna waren de Turken de viespeuken. Maar geen bevolkingsgroep is zo langdurig en systematisch als de Marokkanen gestigmatiseerd en gecriminalseerd.

  Elke Marokkaanse jongere onder de 30 jaar heeft niets anders meegemnaakt dat zijn identiteit en cultuur als slecht worden beschreven. Ben benieuwd wat er met de autochtone jongeren zou gebeuren als de kern van hun identiteit en cultuur al minstens 20 jaar louter en alleen als misdadig wordt beschouwd.bstaan

  Zeer interessant is de visie van de de socioloog Willem Schinkel ‘Denken in een tijd van sociale hypochondrie’. Zoek deze auteur op en steek de hand in eigen boezem Nederland.

 24. keesmees zegt:

  ik ben het nog nooit met de heer molenaar eens geweest, maar deze keer wel een heel klein beetje: een leuk oranje kostuumpje aan en dan blikjes-flesjes-papiertjes opruimen. weg met dat zwerfvuil. een tweesnijdend zwaard, want schoon is schoon en rommel lokt alleen rommel en andere narigheid uit. maar dan wel lik op stuk, blank of bruin, niemand uitgezonderd.

 25. Thoth zegt:

  @ zwarte schaap.

  Dan ben je niet goed geinformeerd, ondanks je stelligheid. Wat cijfertjes van 8(!) jaar terug :

  —————————————————

  Criminaliteit Bron Heemland
  In 2000 werden er in Nederland 200.495 vonnissen uitgesproken. Van de veroordeelden waren 138.146 autochtoon en de rest, 62.349 allochtoon. Verdeeld over de groepen: Marokkanen 12.243, Turken8.052, Antillianen 7.981, Surinamers 14.824 en de overige groepen allochtonen samen 19.339. Volgens deze cijfers zou ruim 31% van de veroordeelden een allochtone achtergrond hebben. En dat komt overeen met een rapport van het ministerie van Binnenlandse Zaken uit 1998. Men was toentertijd huiverig dit rapport te publiceren omdat men de percentages wel erg hoog vond. Gaat men deze cijfers doorrekenen naar de groepsgrootte dan blijkt dat Marokkanen 4,9 en Turken2,7 en Antillianen 9,4 en Surinamers 5,6 en de overige allochtonen 1.9 maal zo vaak veroordeeld worden als autochtone Nederlanders.

  Maar deze cijfers zijn een absolute ondergrens. Uit dit rapport blijkt namelijk dat een groot percentage van de daders ten onrechte als autochtoon wordt beschouwd. Het politieherkenningssysteem registreert slechts het geboorteland en de nationaliteit van de verdachte. Dus een genaturaliseerde allochtoon van de tweede generatie geldt als autochtoon!

  Hier is dus een enorme vertekening, die per groep sterk zal verschillen (Surinamers en Antillianen hebben bijvoorbeeld vrijwel allemaal de Nederlandse nationaliteit, daar zal de vertekening het grootst zijn), maar over alle groepen heen laat zich een vertekening van gemiddeld 40% zien. Slechts 60% van de allochtone daders wordt als zodanig, als allochtoon, geregistreerd.

  Als we de cijfers voor deze omissie – overigens naar etnische groep niet verder gedifferentieerd, dus veralgemeend – corrigeren, krijgen we het volgende beeld:

  Van de veroordeelden worden dan Marokkanen 20.405 maal veroordeeld, Turken13.420, Antillianen 13.152, Surinamers 24.707 en de overige allochtonen 32.232 keer. Autochtonen plegen dan in totaal 96.580 misdrijven en alle allochtonen 103.915. Dus de allochtonen plegen, afgaande op de veroordelingen, in absolute zin meer delicten dan de autochtonen, hoewel ze maar 12% van de bevolking uitmaken! Op zich al een behoorlijk onthutsend cijfer, wat aansluit op een bericht in de Elsevier dat allochtonen in de gevangenissen al een meerderheid vormen. Als we deze cijfers weer relateren aan de bevolkingsaantallen van de verschillende etnische groepen krijgen we de volgende cijfers:

  Marokkanen worden dan (veralgemeend) 12, Turken 7, Antillianen 23, Surinamers 14 en de overige allochtonen 5 maal zo vaak veroordeeld als autochtone Nederlanders.

  ——————————————————–

  Let wel, dit zijn de cijfertjes van 8 jaar terug. Inmiddels is er veel veranderd ten nadele van uw bevolkingsgroep in de nieuwere statistieken.

  Proost…

 26. sefke's eilandblog zegt:

  De nieuwe stadswacht…

  Foto: erikschmidt
  Rambo en Bromsnor gaan Holland weer veilig maken. Op ambtelijk niveau wordt nog over de precieze uitrusting het Hollandse A-team nagedacht. Zelf gok ik op het lichtgewicht M60.
  In sommige gemeenten schijnen deze vliegende brigades z…

 27. Jos Duker zegt:

  Gisteren las ik op deze site dat er in Amsterdam 1700 veroordeelden los rond lopen. Nu schijnen er in Gouda -’of all places’- probleempjes te zijn. Misschien moet de Amsterdamse politie eens naar Gouda om te kijken of daar nog wat van hun schorriemorrie rondwaart.

  Maar even serieus. De vraag ‘Worden de problemen in de Goudse wijk Oosterwei onterecht uitvergroot?’ lijkt mij er een die een buitenstaander en dat is zo’n beetje heel Nederland nauwelijks fatsoenlijk kan beoordelen. Normaliter passeer ik Gouda met 120 km/u en dat is te snel om hier echt een zinvolle bijdrage aan te leveren.
  De enige bijdrage die ik kan leveren is dat ik het uitermate vreemd vind dat de afkomst van de probleemjongeren zo schaamteloos benoemd wordt zonder dat het enige toegevoegde waarde heeft. Ik vind het helemaal vreemd dat politiek Den Haag zijn mond vol heeft over integratie, maar ondertussen wordt weinig gedaan aan het feit dat de termen probleemjongeren en Marokkanen dezelfde lading lijken te hebben. Als de maatschappij Marokkanen continu op hun achtergrond wijst en deze schaamteloos criminaliseert dan is het toch ook totaal niet vreemd dat er problemen zijn met de integratie? Hoe kun je nu proberen Nederlander te worden en/of je hier thuis te voelen als je steeds gewezen wordt op je Marokkaanse afkomst? Het zal toch echt van twee kanten moeten komen. Ik denk dat het heel zinvol is als autochtonen zich eens wat meer verplaatsen in de positie van Marokkanen.

 28. Henk Mommaas zegt:

  Soms moet je gewoon dicht bij huis blijven en vind je de oplossing om de hoek.
  Mijn kapper is een marokkaanse moslim, door het opdrijven van de huurprijzen voor bedrijfsruimten kreeg hij n probleem.
  Binnen de korste tijd had hij een andere ruimte nog geen honderd meter verder en mooier.
  Ook alle joodse buurtbewoners laten zich graag door hem knippen en scheren.
  Ook over deze problemen spreken we, want een kapper blijft een kapper en daar hoort praten bij.
  Andere kappers hebben de pest aan hem, hij doet het gewoon beter en is vriendelijker.

 29. Zwarte Schaap zegt:

  @ Toth

  Al zijn er heel veel op en aanmerkingen met het gegoochel van de cijfers van Heemland, wat in weze maar een amateuristische rekensom is en Heemland niet veel snapt van statistische gegevens maar toch ondersteunen die gegevens van Heemland mijn stelling. Nergens blijkt dat Marokkanen het crimineels zijn.

  De vraag blijft nog steeds staan waarom Marokkanen het vaakst negatief in het nieuws komen ondanks het feit dat zei niet het crimineels zijn.

 30. Erik zegt:

  Het is belangrijk dat er eindelijk over gediscussieerd wordt, maar nog belangrijker dat er maatregelen genomen worden. Het geval Gouda is slechts een voorbeeld, maar waarschijnklijk toepasbaar op alle grote steden en veel middelgrote steden.

  Ik heb wél grote moeite met het demagogisch geschreeuw, in het land, in de pers en ook door eeen flink deel van de Tweede Kamer. Het stigmatiseren van bepaalde groepen heeft nog nooit iets opgelost. Iedereen dezelfde rechten en plichten, daar moet het mee beginnen. Het vervullen van plichten hard handhaven vind ik uitstekend, maar dan ook wel echt iedereen dezelfde rechten, en dat is niet alleen een zaak van de regering, de tweede kamer of de overheid in het algemeen. Verbeter de wereld, begin bij jezelf.

  Om een enkeling voor te zijn, nee, ik draag geen geitewollen (of is het tegenwoordig geitenwollen, woon al een tijd buiten Nederland) sokken.

 31. robert zegt:

  Burgermeester Job Cohen is na jaren tot het heilzame inzicht gekomen dat autoriteit niet alleen kan bestaan uit het “bij elkaar houden van de boel”. Maar zijn advies aan de Amsterdamse niet of niet goed opgevoedde Marokkaantjes om met hun “poten” van ambulancepersoneel af te blijven, lost de problemen zeker niet op. Daar is Job’s geduld voor nodig en de ruimschoots door Cohen en ander softies gemaakte fouten uit het verleden zijn niet zomaar goedgemaakt in de verre toekomst. Wellicht kan onze overheid haar licht eens opsteken voor advies bij de autoriteiten in Marokko?
  Primair zijn de ouders van deze lastige volwassen kinderen verantwoordelijk voor de resultaten van evident mislukte opvoeding, maar ook de Nederlandse samenleving kan met haar anti-autoritaire gedrag gedurende decennia niet weglopen voor haar verantwoordelijkheid in deze.
  Dit te redresseren is niet eenvoudig en een één op één toewijzen van geitenharensokken psychologische veldwerkers is nutteloos tijdverdrijf.
  Werken, werken en nog eens werken en anders geen uitkering anders dan loon naar werken lijkt mij ook een optie. (De Singapore-methode!)

 32. Patrick Faas zegt:

  @17 Henk Corbee (e.a).
  Ik ben het met u eens dat straatjongens van alle tijden zijn en dat het verschijnsel niets met Marokko te maken heeft. Maar ook in het verleden hebben wij ons beziggehouden met straatjongeren en geprobeerd hen te verheffen, zodat zij hun draai zouden vinden in de maatschappij. Internaten zijn natuurlijk een uiterst kostbaar middel om dat te bereiken. Internaten zijn er vooral voor rijke elitekindjes, maar effectief zijn internaten wel. Dus als het CDA geld wil vinden om straatjongeren naar dure internaten te sturen moeten we daarvoor met alle handjes applaudisseren.

  Alle gastarbeiders uit de jaren ‘70 die ik ken, kwamen naar Nederland voor de gezondheid, de opleiding en de toekomst van hun kinderen. Zij kwamen niet voor zichzelf. Zijzelf moesten afzien, ze deden het puur en alleen voor de kleintjes. Nu zijn alle gastarbeiders uit de jaren ’70 die ik ken toevallig ouder van zeer succesvolle kinderen, waarop je trost kunt zijn, dus zij zijn beloond voor hun offers, maar het is toch verschrikkelijk als je kinderen ontsporen en crimineel worden, als je zoveel moeite genomen hebt om je kinderen een beter leven te geven.

  Ik ben het niet eens met al die mensen die zeggen dat de ouders van straat- en probleemjongeren meer verantwoording moeten nemen. Ze nemen alle verantwoording die ze kunnen. Zij zijn zelf echter niet in Nederland opgevoed en weten dus niet hoe ze hun kinderen een Nederlandse opvoeding moeten geven. Ze zijn naar Nederland gekomen in de hoop scholen te vinden die hun kinderen die kennis kunnen geven, die zijzelf ontberen. Het is dus aan de scholen om de kinderen op te voeden.

  Staatsinternaten, en dagscholen die zich veel intensiever met de opvoeding van kinderen bezighouden, zijn dus een cadeautje aan veel immigrante ouders. Zo’n ‘hands on’ benadering is niet betuttelend, het betekent dat je precies die hulp biedt, waar om gevraagd wordt, een vraag van laagopgeleide, maar oprechte en goedbedoelende ouders.

 33. J. zegt:

  Kan de minister van IRT-zaken Hirsch Ballin niet eens zijn biezen gaan pakken? Waarom is hij eigenlijk teruggekomen? Ik geloof niet dat ik als burger hierover geinformeerd ben? Hij was er ineens. Samen met Donner vind ik hem een van de meest incapabele ministers van justitie die ik in mijn leven voorbij heb zien komen. Donner vond het invoeren van de “sharia op democratische basis” (???) wel OK. Hirsch Ballin is een oude garde figuur die totaal out of touch is met de hedendaagse werkelijkheid (iets wat sowieso al een diepgeworteld fenomeen is in Justitiële kringen). Hij schuift zeer interessante initiatieven maar opzij. En stevig onderbouwen doet hij nauwelijks. Ik vind hem maar een vaag figuur en niet minister waardig anno 2008!

 34. Jan Jonsen zegt:

  @ Zwarte Schaap
  In Amsterdam hadden eerder junks de naam en tegenwoordig de Marokkanen als het gaat om de kleine criminaliteit en ander klein leed.

  Toen het aantal junks op straat afnam nam ook de slechte naam van junks af. Komt dat door de media en de autochtonen? Ik denk het niet.

  Marokkanen krijgen een betere naam als de etters stoppen en juist ook hun intimiderende aanwezigheid op straat stopt. Ik heb geen cijfers, maar wel de ervaring van autochtonen en .. Marokkanen..

  En de goede naam van Marokkanen is nog eerder gevestigd als de welwillende Marokkanen niet wijzen naar autochtonen, maar het zich aantrekken dat een deel van de eigen jeugd zich misdraagt. Realiseer je dat autochtonen daar last van hebben, op straat in hun eigen buurt. En veroordeel de autochtonen daar niet alleen maar om.

  Kijk eerlijk om je heen en kom niet alleen met cijfers.

  Ik ken bijvoorbeeld Marokkaanse vrouwen zonder hoofddoek die daar op straat onvriendelijk worden aangesproken (om het zacht uit te drukken) door Marokkaanse jongetjes. Je ziet het niet terug in de cijfers, maar wel in de beleving.

  Waarom Molukkers en Surinamers het later makkelijker kregen? Verdiep je werkelijk in de Nederlandse volksaard en je weet waarom.

 35. Zwarte Schaap zegt:

  Je gaat niet in op mijn stelling Jon Jansen.

  Ik kan ook zat voorbeelden opnoemen van autochtonen die overlast veroorzaken in mijn buurt of in de rest van Nederland maar dat is geen antwoord op mijn vraag.

  Er zijn ongeveer 40 keer meer Nederlanders dan Marokkanen in Nederland. Ik durf de stelling aan dat ik elke dag minstens 40 nieuwsberichten kan posten waarbij autochtonen zich als hufter en/of crimineel gedragen.

  Nooit zal deze huftering en crimineel gedrag het Nederlandse volk c.q. identiteit en cultuur aangerekend worden.

  Dat is waar mijn punt zich op richt.

  Ik raad je aan om de schitterende analyse te lezen van de jonge briljante socioloog Willem Schinkel ‘ Denken in een tijd van sociale hypochondrie’

 36. Adriaan zegt:

  De kamer spreekt harde woorden, zelfs de regering spreekt harde woorden. In de praktijk zal er weer niets veranderen. In de praktijk is het zo dat een politieagent(e)die optreedt tegen relschoppers eerder voor de rechter staat dan de relschoppers! En ook ambulance personeel die terugscheldt. En winkelperoneel die winkeldieven aanhouden. Dat is de praktijk.

 37. wammes W zegt:

  De kamer spreekt harde taal, de regering ook. Maar de praktijk wijst uit dat er niets veranderd. De politieman (vrouw) die wordt ingezet bij relbestrijding komt eerder voor de rechter dan de rel-jeugd.

 38. Jacqueline zegt:

  @zwart schaap,
  Ik ken genoeg statitieken die met andere feiten komen
  dan waar jij mee komt.

  Het gaat niet om de statistieken, maar om de gewone
  dagelijkse ervaring die mensen met allochtonen hebben
  Ik heb verschillende Marokkaanse vrienden en heb dus geen slechte ervaringen, maar mijn oma wel!

  Zij durfde de straat niet meer op omdat er veel Marokkaanse jongens op de hoek van de straat stonden.

  Het waren echt Marokkanen en ze is beroofd door 1 van die jongens.
  Daar wil ik mee aangeven dat het voor veel mensen eng is om langs zo’n groepje jongens te lopen.

  Een paar jaar geleden waren het de Molukkers of Ambonezen die samen groepten en waar veel ouderen bang voor waren.
  Toen werd er trouwens ook gezegd waar deze jongens vandaan kwamen.

  Tegenwoordig komen alle incidenten op tv en in de kranten, daarom hoor je het nu ook meer.

  Ik geloof niet dat er een oplossing is voor de ontsporing van jongeren en dus ook niet voor Marokaanse jongeren, maar zolang deze dingen blijven gebeuren zullen de Marokanen een slechte naam houden.

  Persoonlijk vind ik de internaten waar het CDA nu over spreekt niet zo’n slecht idee.
  Ik begrijp alleen niet waarom de ‘Glen Millsscholen’
  moesten verdwijnen, want die waren uitermate geschikt voor deze internaten.
  groetjes Jacqueline

 39. A.S. zegt:

  @ Zwarte Schaap, vrij 26 september 2008, 18:58 uur:

  Ach, Zwarte Schaap, wat is dit nou allemaal zielig. En het is niet eens waar? De media hebben het weer gedaan? Wij Nederlanders hebben het natuurlijk gedaan? De Marokkaanse kindjes kunnen er helemaal niets aan doen? Gut o gut, wat een ellende is er over de Marokkaanse gemeenschap neergedaald, zomaar uit de lucht komen vallen. Niemand van u heeft er schuld aan, maar u krijgt die wel. Zo oneerlijk. Ik heb het met u te doen. Echt waar. Weet u wat, ga gewoon naar Marokko. Daar voelt u zich misschien wel gewaardeerd. Bedenk echter wel dat men in Marokko met tuig effectiever korte metten maakt dan wij. Daar kunnen wij nog wel iets van leren.

 40. Geschokte geitenneuker Ayberk zegt:

  Dat er problemen zijn met een groep jongeren is een feit en mag gezegd worden. Maar dat dit wordt gekoppeld aan etniciteit is werkelijk huiveringwekkend.

  De problemen zijn duidelijk van sociaaleconomische aard. Hadden we vroeger in arbeiderswijken geen problemen met asociale autochtone arbeiderskinderen? Waren scholen in arbeiderswijken niet ’slechter’ dan elders? Zaten de blijf-van-mijn-lijf huizen 30 jaar geleden niet vol met autochtone vrouwen? Maar nu krijgen de problemen opeens een kleur. De media en dan met name de Telegraaf plus lezers spreken van een ‘Marokkaans’ probleem. Sommigen durven het zelfs te koppelen aan de Islam terwijl die kwajongens nooit in de moskee komen! Wat is er aan de hand met ons land? Niet de gevestigde politiek, maar de Telegraaf lezers moeten wakker geschud worden!

  Uit cijfers blijkt dat veruit de meeste pedofiliedelinquenten van autochtone afkomst zijn (misschien dat ‘Thoth @25′ ook de cijfers hiervan wil opzoeken). We kunnen en mogen toch niet stellen dat dit gegeven wordt veroorzaakt door Nederlands bloed?

  In 2001 heeft de commissie Blok onderzoek gedaan naar integratie. Conclusie: Integratie van veruit de meeste allochtonen is (ondanks het beleid van de overheid) goed gelukt en gaat nog altijd de goede kant op. ‘Mensenrechten activist’ Ayaan en ‘profeet’ Wilders, schoven het rapport zonder te lezen opzij, immers hoe moesten ze anders ‘Submissions’ maken en ‘Korans’ willen verbieden? Het respect die deze karikaturen genieten bezorgt mij werkelijk kromme tenen. Niet populistische carrièremakers, maar nieuwe Nederlanders die ongeschoolde ouders hebben en toch hun eindscripties verdedigen op de universiteit, verdienen respect!

  De overheid moet fors investeren in ONDERWIJS, ONDERWIJS en nog eens ONDERWIJS, zodat onze huidige nieuwe Nederlandse arbeiderskinderen meer toekomstperspectief krijgen. Verder moeten we het simpelweg over laten aan tijd en vooral niet hollen achter extreem rechts door middel van ‘ADHD-beleid’. Dan zullen wij (de nieuwe Nederlanders) u niet teleurstellen. Laten we met zijn allen weer Trots zijn Op Nederland en niet stemmen op Ritaatje!

 41. Prototype zegt:

  Ik herinner mij nog heel goed dat destijds premier Lubbers (CDA) al met het plan voor “heropvoedingskampen” kwam. Ik ben de juiste term die hij toen gebruikte helaas vergeten. Ik meen ook te weten dat er al experimenten zijn geweest met dergelijke gedragscorrectieve instellingen. Het resultaat was, zo herinner ik mij, niet echt bemoedigend. Terugkeer naar de eigen omgeving is een zeer storende factor. De terugval in het oude gedrag is hoog. En hoewel ik inderdaad in een politieke “pawlow”-reactie geloof, zou het idee om ALLE jongeren 1 of 2 jaar verplicht maatschappelijke dienstverlening te laten verrichten de moeite van het overdenken waard zijn. De zog. 20% Marokkanen komen dan als zeer kleine minderheid tussen allerlei soorten andere Nederlanders te verkeren (en niet weer tussen soortgenoten zoals in de heropvoedingskampen). Dat lijkt een stuk beschaafder, socialer en mogelijk zelfs doeltreffender.

 42. Rein zegt:

  De waarom-vraag van Zwarte Schaap is hiervoor al grotendeels door Jonsen beantwoord. Als toevoeging kan dienen dat de Nederlandse samenleving zich gewoonlijk kwetsbaar opstelt in vergelijking met het buitenland. Zijn we dus watjes? Dat kan zo lijken, maar ik denk dat het meer is en dieper zit. Ons uitgangspunt was en is dat we vooral na WOII in onze samenleving eenieder nogal wat ruimte hebben willen gunnen om zichzelf te kunnen zijn. We willen dat Nederland ‘vrij’ aanvoelt. Men kan binnen ruime grenzen doen en laten wat men wil zonder gevaar voor repercussies. Naarmate er meer vrijheid heerst is echter ook de kans op misbruik groter. Vooral door degenen die uit een meer gecontroleerde cultuur hierheen zijn gekomen. Die groep verkiest dan van de weeromstuit zoveel vrijheid dat een andere groep zich niet meer veilig kan voelen. Degenen die mij de laatste tien jaar onveilige gevoelens bezorgden waren Marokkaans. Dat kan toeval zijn, want ik kom niet overal. Maar zou dit toeval zich nu niet erg veel voordoen?

 43. J.J. van der Gulik zegt:

  Van de politiek had visie verwacht mogen worden ten aanzien van het verschijnsel migratie. Juist daar hadden democratische politici de hun toegedachte meerwaarde kunnen en moeten bewijzen. In werkelijkheid is een van de weinigen die daaraan voldeden, Janmaat, dood en begraven en dat na jarenlang het slachtoffer te zijn geweest van hetzes die tegen hem werden gevoerd en dat tot in de Tweede Kamer toe. Door Marokkanen aan te spreken op hun verantwoordelijkheid wordt zo eigenlijk vooral de verkeerde groep aangesproken. Primair zouden de politici die verantwoordelijk waren voor de migratiepolitiek op de resultaten daarvan moeten worden aangesproken.

  Bij een verstandig migratiebeleid zou rekening gehouden zijn met mogelijk gedrag, zoals zich dat bij de Marokkaanse populatie heeft gemanifesteerd. De politici hadden daar echter geen besef van. Een bedrijf gaat failliet als die heeft gefaald. In de politiek werkt het anders in Nederland en kunnen partijen die gefaald hebben gewoon de macht blijven uitoefenen, omdat ze gesteund worden door de aan hen gelieerde media en ze sterk vertegenwoordigd zijn in het maatschappelijke middenveld.

 44. Laura zegt:

  @ 25 Thoth, cijfers zeggen niets in dit verband. Zeker die cijfers van Heemland niet. En Elsevier is in dit verband ook bepaald geen betrouwbare bron.

  Politie en justitie zijn niet per definitie ofjectief. Het hemd is altijd nader dan de broek.

  Eigen kinderen of vriendjes worden niet aangehouden voor het blowen, verfspuiten, afval op straat mikken of uitschelden. Onbekende kinderen die er bovendien opvallend uitzien, worden wel aangehouden.

  Daarbij wordt de eigen soort minder snel veroordeeld dan een andere soort. Kijk naar de witteboordencriminaliteit. Die daders zijn vriendjes van vroeger of nu of kinderen van vriendjes en die vriendjes zouden je eens terug kunnen pakken.

 45. Markovic zegt:

  Er zijn al Marokkaanse vrijwilligers die zich de buurtvaders noemen, maar zou het niet verstandig zijn om dit project uit te breiden naar een vorm waarbij voormalige Marokaanse ex-hangjongeren worden ingezet als stadswachten, plus een pro-actieve wervingsbeleid onder competente Marokkaanse jongeren (zonder strafblad e.d. en met een startkwalificatie) bij de politie?

  Misschien bestaat dit allemaal al, maar ik betwijfel of er een sociale, strategische en daadkrachtige gecoördineerde aanpak bestaat tussen de verschillende overheden en instellingen.

 46. Turkse Nederlander zegt:

  Dat er in grote steden problemen zijn met een groep nieuwe Nederlandse jongens is een feit en mag gezegd worden. Maar dat dit wordt gekoppeld aan etniciteit is werkelijk huiveringwekkend.

  De problemen zijn duidelijk van sociaaleconomische aard. Hadden we vroeger in arbeiderswijken geen problemen met asociale autochtone arbeidersjochies? Waren scholen in arbeiderswijken niet ’slechter’ dan elders? Zaten de Blijf-Van-Mijn-Lijf huizen 30 jaar geleden niet vol met autochtone vrouwen? Maar nu diezelfde problemen zich voordoen onder een klein deel van de Nieuwe Nederlanders, hebben deze problemen opeens een donkere kleur en ‘staat het land in brand’. Men spreekt en dan met name de Telegraaf plus lezers, van een ‘Marokkaans’ probleem. Sommigen durven het zelfs te koppelen aan de Islam terwijl die jongens nooit in de moskee komen! Wat is er aan de hand met ons land? Niet de gevestigde politiek, maar de naïeve Telegraaf lezers moeten wakker geschud worden!

  Uit cijfers blijkt dat veruit de meeste pedofiliedelinquenten van autochtone afkomst zijn. We kunnen en mogen toch niet stellen dat dit gegeven wordt veroorzaakt door puur Nederlands bloed? Regelrechte ‘quatsch’ natuurlijk.

  In 2001 heeft de commissie Blok onderzoek gedaan naar integratie. Conclusie: Integratie van veruit de meeste allochtonen is (ondanks het beleid van de overheid) goed gelukt en gaat nog altijd de goede kant op. ‘Mensenrechten activist’ Ayaan en ‘profeet’ Wilders, schoven het rapport zonder te lezen opzij, immers hoe moesten ze anders ‘Submissions’ maken en ‘Korans’ willen verbieden? Het respect dat deze karikaturen genieten bezorgt mij werkelijk kromme tenen. Niet populistische carrièremakers, maar nieuwe Nederlanders die ongeschoolde ouders hebben en toch hun eindscripties verdedigen op de universiteit, verdienen respect!

  De overheid moet fors investeren in ONDERWIJS, ONDERWIJS en nog eens ONDERWIJS, zodat onze huidige nieuwe Nederlandse arbeiderskinderen meer toekomstperspectief krijgen. Verder moeten we het simpelweg over laten aan tijd en vooral niet hollen achter extreem rechts door middel van ‘ADHD-beleid’ en stigmatisering. Dan zullen wij (de nieuwe Nederlanders) u niet teleurstellen. Laten we met zijn allen weer trots zijn op Nederland en niet stemmen op Ritaatje!

  Ayberk Köprülü

 47. Heloise zegt:

  Het Marokkanenprobleem is natuurlijk niet alleen het straattuig. Hoge werkeloosheid, slachtoffergedrag, vrouwenonderdrukking, intolerantie, extremisme, profiteursgedrag, enzovoorts.

  En het wordt ook niet beter, ondanks de tientallen miljarden kostende steun & hulpprojecten en oeverloos geduld. Wat gaat wringen, is dat wij deze lui niets verschuldigd zijn maar toch ongekend genereus en tolerant bejegenen. Aboutaleb voorspelde nog minstens 5 generaties toestanden, maar vermeed daarbij de logische issue: “Waarom zouden wij Nederlanders ons al die ellende moeten laten welgevallen?”

  De sprookjes over ‘jullie hebben ons hier naartoe gehaald’ zijn natuurlijk allang onderuit geschoffeld, maar het is een vluchtroute waar de Marokkaan graag zijn geweten mee schoonpoetst. Dat komt door een totaal verschillend wereldbeeld en een botsend waardenstelsel. Thuis, in de theehuizen en moskeeën wordt de fabel van de foute westerling maar al te graag in stand gehouden – de islamitische woestijnvolkeren staan nu eenmaal niet bekend om hun introspectie. Ze hebben alleen helaas de denkbrug nog niet overgestoken dat door dat gebrek aan introspectie de hele islam-wereld al 1000 jaar op zijn gat ligt.

  Deze mensen houden niet van verandering. Daarom willen ze het hier net zo als thuis en vermengen ze zich niet met andere culturen. Verandering betekent voor hen geen verbetering maar toegeven dat je verkeerd bezig was. En dat is vanuit hun trotse cultuurbeleving natuurlijk tegen het zere been. Alsof ze het al niet vernederend genoeg vinden dat ze massaal bij die foute westerling moeten aankloppen voor een boterham. Het anti-gevoel dat een groot deel van deze gemeenschap uitstraalt en alle ellende die eruit voortkomt, is allemaal compensatiegedrag voor het gebutste ego.

  En daar hebben de Hollanders geen zin meer in. Volkomen terecht is onze toenemende reactie op al die anti-gevoelens: “Dan smeren jullie ‘m toch?”

 48. Danielle Knippenborg zegt:

  Wat mij opvalt in meerdere berichten hier (en ook vaak in de media in het algemeen) is dat veel mensen de goede Marokkanen oproepen om hun eigen groep aso’s aan te pakken. Persoonlijk vind ik dat een beetje vreemd. Als ik door Thailand reis, en daar in de media hoor dat er een Nederlander is opgepakt wegens het misbruiken van een minderjarige, ga ik me ook niet verontschuldigen. Natuurlijk vind ik het walgelijk en vind ik dat die persoon veroordeeld moet worden. Dat is vanzelfsprekend. Maar aangezien ik zoiets nooit zou doen, zie ik geen enkele reden om me voor iets wat een landgenoot daar heeft gedaan, te verontschuldigen. De ‘normale’ Marokkaan in NL denkt er wellicht precies zo over: waarom zou hij zich moeten weren voor wat asocialen met dezelfde achtergrond als hij/zij hebben gedaan?
  Natuurlijk moeten de Marokkaanse straatschoffies aangepakt worden en het mag best genoemd worden dat het jongens van Marokkaanse afkomst zijn, maar de huidige hetze tegen Marokkanen in het algemeen, vind ik afschuwelijk en bovendien werkt het averechts om een hele groep in een hoek te drukken. Ik heb het gevoel dat deze hetze vooral een blijk is van onvermogen om het probleem aan te pakken: politieagenten die bepaalde wijken in indurven: gekker moet het niet worden! De politie is er toch om criminaliteit aan te pakken. Laten ze dat dan ook doen, met alle middelen die ze hebben. Dat is voor iedereen beter, ook voor de Marokkanen in Nederland.

 49. Jean L zegt:

  @ 7 Hanneke Havinga,
  Al wat je poste, heb het niet beter kunnen verwoorden.
  Enige toevoeging zou zijn: ‘hebben WE
  ZE eigenlijk nodig ?’ er zijn genoeg beter bij ONS passende landgenoten, ‘Oost-Europeanen/ Polen enz’(zuipen een beetje veel, doen WIJ op vac. ook.
  .
  Na het lezen van de postings ‘n opmerking bij
  de posting van @46.
  Autochtonen moeten zich niet laten chanteren, met ONZE moraal met een verwijzing naar het 2de W-oorlog verleden, of anderzins.
  Hitler was/is geen AUTOCHTONE-Duitser(en al helemaal geen AUTOCHTONE-Nederlander),
  maar een A L L O C H T O N E-duitser.
  Duitsers hebben ervaren wat er kan gebeuren als je naar een ‘landgenoot’, met dubbel paspoort luistert. Ze hebben altijd hun thuisland nog mocht het gastland in de vernieling raken door hun toedoen.
  .
  Meer recent in NL;
  als er geluisterd wordt naar politici die je uitmaken met :
  ‘Onderbuik gevoeles’ of ‘Racist’ Kok/Melkert-PvdA, of liefkozend over ‘jochies’ Cohen PvdA,
  ipv te luisteren naar Janmaat die deze ellende allemaal voorspeld heeft, helaas is er niet naar hem geluister,
  TV uitzending: ‘profiel Janmaat’ zie http://www.uitzendinggemist.nl/
  .
  Naar allochtonen luisteren betekent dat ze ondertussen in NL hun gang kunnen gaan.(bv niet terugkeer naar het thuisland met de hele bubs, zoals in hun arbeidskontract stond, of activiteiten voor de ‘Grijze Wolfen’(turks) in het geniep plegen).
  ‘landgenoten’ met een dubbel paspoort hebben een dubbele moraal en loyaliteit.
  Als het er op aankomt zijn ze niet blindelings te vertrouwen.
  Om het maar zacht uit te drukken :-)
  (zie de uitlatingen vd Duitse veiligheids-coordinator op TV mbt de aanhoudingen in KLM vliegtuig deze week en bevestigd door NL-veiligheids onderzoeker)
  .
  @46 zou zich maar eerst in zijn eigen geschiedenis moeten verdiepen mbt. de A R M E N I ë R S aangedaan….,
  alvorens te menen ONS de les te kunnen lezen,
  tot dan is er een ambivalente gedachte over ‘landgenoten’.
  Om het maar zacht uit te drukken :-)
  Tot dan is de oplossing retour(in EU-land Duitsland zijn ze nu dan gelukkig zover dat men ZE retour stuurt),
  en geen lidmaatschap vd EU.
  Om het maar zacht uit te drukken :-)

 50. Laura zegt:

  @ 48 Danielle Knippenborg,

  Als een autochtone Nederlander in Nederland iets uithaalt. Bijvoorbeeld als een man een vrouw verkracht, als een bankdirecteur de kas leeggraait, als een bedrijf asbest verwijdert zonder de vereiste voorzorgen. Om maar enkele misdaden te noemen.

  Dan ga ik me toch niet niet verontschuldigen voor die mensen. Waarom zou ik? Ik leef zelf als een keurige burger en wens overigens ook zo behandeld te worden. Zoals ik nu behandeld word door de overheid bevalt me niet. Ik word gezien als schuldig totdat het tegendeel bewezen is.

  Dat gebeurt ook bij mensen van wat voor afkomst dan ook die gewoon leven in Nederland.

 51. Markovic zegt:

  # 49 Jean L

  Ach, blijft u maar lekker klieren tegen buitenlanders, het past u helemaal.

  Luister naar wat ze in Rome zeggen: Een gelukkig mens vindt overal zijn vaderland.

 52. Audrey zegt:

  @Zwart Schaap
  net gezocht op Willem Schinkel en
  inderdaad schitterende analyse. Bedankt voor de tip
  grt
  Audrey

 53. aub zegt:

  @51, woorden uit het hart gegrepen.
  @46 het spijt me dat u opeens opgezadeld wordt met de Armeniërs. Wij hebben ook nog ergens stapels boter op het hoofd: Indonesië,( het nog niet geopende boek, je kan je hart vasthouden.) de deportatie van de Joden tijdens de 2de W.O. Het is lang geleden, maar de lucratieve de slavenhandel was nou ook niet de weg die de Staten Bijbel aanbeval.
  Nieuwe Nederlanders ? is een goed bedoeld eufemisme, vermoed ik , maar Nederlander zijn, het Nederlanderschap hebben , is voldoende.

  Ik begrijp niet hoe je jezelf als Autochtone Nederlander kan aanduiden @50 Laura.of was het @ 48 ? Bevalt het om een Autochtoon te zijn ?
  Je bent Nederlander = een nationaliteit , of je bent het niet = een andere nationaliteit.
  Een Allochtone Nederlander ? Hoe steekt dat in elkaar? Staat dat in het paspoort of zo ? Geeft dat meer rechten…? Of is het een label van echtheid. Een echte Nederlander. Gekeurd en goed bevonden. Gekeurd op wat ? Geloof, ras, etnische trekken, taal, keurigheid, meedoen met carnaval…?
  Het lijken me zeer gevaarlijke keurmerken.

  De Nederlandse Staat, staat een dubbele nationaliteit toe, je hoeft hem niet te verliezen als je er een ander bij krijgt. Zijn al die staten die dat doen, niet te vertrouwen ?

  Zoveel nijd, onvrede, onverdraagzaamheid, tussen de 26ste en 27ste september is een verbazingwekkend gegeven .

  aub

 54. Jean L zegt:

  @ 51 Markovic: ‘…Luister naar wat ze in Rome zeggen: Een gelukkig mens vindt overal zijn vaderland.’.
  .
  Het Rome van Berlusconi zegt dat niet,
  GEKOZEN !! door ZIJN PARTIJ de grootste in italië.
  Hij weet wat voor vlees in de kuip zit. Hij zet het leger in, tegen raddraaiers, en illegalen, dank zei oa. Lega North.
  Italië ook een EU-land dat het goede voorbeeld geeft samen met Duitsland(retour geregeld tot aan het Hoog gerechtshof).
  Daar zou het Binnenhof een voorbeeld aan kunnen nemen.
  O wat zou het rustig worden in NL :-)
  Het Switzerland aan de Noordzee, heerlijk.
  .
  Om het maar zacht uit te drukken :-) ….
  Het Vaticaan, ook in Rome,
  EEN BELASTING-VRIJSTAAT !! bevolkt door zedepredikkers, zonder draagvlak en verder afkalvend in vele Europese landen.
  Lege kerken, wie zij nog denken te vertegenwoordigen is een raadsel.
  Nog nooit verkiezingen of referendum gehouden onder inwoners, daar houden zij blijkbaar niet van als “democraten”.
  Hoeveel van die lastposten neemt het op ??. NUL KOMMA NUL.
  Nogal makkelijk de zedepredikker uit te hangen, terwijl er zelf geen één in het Vaticaan te vinden is.
  Afgezien van de gewenste! zedepredikkers uitgekozen door de voorman,
  jezelf illegaal aanmelden:
  ‘hier ben ik mag ik ook eens zo’n mijter op mijn kop?’, is er niet bij.
  Dat zal niet beloond worden met witte rook.
  Om het maar zacht uit te drukken :-)

 55. Agonie Muis zegt:

  Agonie Muis mist de Mokro’s erg hier in de getto, want de Mokro’s zitten tegenwoordig allemaal in de polder. Geen wonder dat ze gek worden tussen die Goudse kaaskoppen. Laat ze terugkeren naar de getto waar ze vandaan komen. In de getto is het fijn toeven tussen de Polen en de Turken.

  (Agonie Muis woont in het Laakkwartier in Den Haag, nooit last hier met minderheden mensen!)

 56. maria zegt:

  Wij huurden een praktijkwoning in een nieuwbouwijk (sociale woningbouw)in Rotterdam (Prinsenland)met praktijk op begane grond aan een pleintje, geen enkele Marokkaan in de buurt, allemaal ex-crooswijkers (ouders waren van het soort Johnie / Anita types) wiens kinderen bij ons met z’n dertienen in het portiek gingen staan als het regende omdat wij een hoekwoning met overhangend balkon hadden waaronder ze droog konden staan ,overlast veroorzaakten en ons uitscholden als we onze eigen voordeur uitkwamen!
  Kleine kinderen (vooral onze eigen kinderen dus) werden door hen weggepest van het pleintje .
  Ook veel andere bewoners hadden enorme overlast van deze jongeren.Buurtagent deed geen moer, pas toen het gerucht de ronde deed dat de jongeren een zeecontainer zouden krijgen om “in te hangen” hing hij opeens aan de telefoon bij ons of wij dat gerucht wellicht verspreid zouden hebben,hij werd daar namelijk op aan gesproken. Dit alles speelde zo’n 8 jaar geleden.
  Probleemjongeren die overlast veroorzaken, kunnen alle kleuren van de regenboog hebben!

 57. s.michael zegt:

  Snelrecht voor iedere relschopper die vernielingen aanricht, maar dan via het civiele recht,soms gebeurt dit al via een kort geding en hierna een bodemprocedure. Nu al moeten vernielers de kosten vergoeden aan gemeenten of vervoerders en het lijkt mij een goed idee om dit bij die Marokkaantjes ook te doen. Gelijke monnikken gelijke kappen. Wanneer mensen uit een wijk worden weggepest, moeten de pesters een schadevergoeding gaan betalen voor de verhuizing en inrichting van het nieuwe huis van het slachtoffer. Wegpesten is wat moeilijker hard te maken. Schelden en spuigen ook aangeven als belediging, maar dan civielrechterlijk. Heel effecttief. Dit is bij een supportersbende ook gedaan.Braken een groot deel van het Ajaxstadion af. Die dachten er alleen met een taakstraf vanaf te komen, totdat Ajax een schadevergoeding eisde van 1 miljoen gulden en deze eis is ook gehonoreerd. De daders zitten tot de rest van hun leven aan de schuld vast. Deze maatregelen gelden dan voor iedereen, dit is een heel eerlijk systeem. Bespaart ook het telkens maar weer het vergoeilijke van wangedrag van een aantal lieden in onze samenleving.
  S.Michael

 58. Ambtenaar zegt:

  Ambtenaar zegt: Je koopt een PC en twee minuten later wordt je door een groep van 5 nieuwe Nederlanders ervan verlost. dat noemt men gelijke kansen voor iedereen. D

 59. De Markies zegt:

  Vroeger toen er nog geen allochtonen waren was de toestand in dit land een stuk overzichtelijker. En laat de politicie ophouden met roepen dat ongeschooldheid en analfabetisme een verrijking is voor dit land.

 60. Jack zegt:

  Er zit een enorm gat, tussen beslissen en doen. Politieagenten zijn ook maar mensen. En het TUIG deinst er niet voor terug ook de polotieagent in de privé omgeving te bedreigen.

 61. Laura zegt:

  @ 53 aub,

  Ach, ik reageer op mensen die vinden dat Nederlanders van een niet-Nederlandse afkomst zich zouden moeten verontschuldigen voor andere Nederlanders van die specifieke niet-Nederlandse afkomst.

  @ 56 Maria, wij hadden als buren een Johnnie en Anita. Na een paar jaar overlast van hen, kwam het verlossende bericht eindelijk: ze hadden een ‘woonverleden’ en moesten weg. Ze waren uitermate agressief en bedreigden mensen in onze flat. Op een moment hadden verschillende gezinnen verhuisplannen, want die bedreigingen waren niet leuk meer.

 62. Sam zegt:

  Schijt aan de maatschappij is wat iedere kanslose dude heeft. Problematiek komt voort uit verveling en de drang naar erkenning (of het nu merkkleding is of simpelweg stoerdoen). De oplossing is voor ieder individu verschillend. Mij lijkt een internaat niet goed om irritant gedrag te voorkomen maar wel goed als straf na gepleegde feiten. Sport is de beste manier om ze bezig te houden. Dus niet tot 2 uur naar school en vervolgens ergens een balletje trappen zodat tijd overblijft om anderen lastig te vallen. Maar school tot 14.00 en vervolgens naar een sportinternaat tot 22.00 waarna ze thuis worden afgezet en de ouders ze niet naar buiten mogen laten gaan met eventuele zware sancties mocht dat wel gebeuren. Met nationale competities kunnen ze dan ook het gevoel krijgen iets te kunnen bereiken. Dit plan kost echter wel veel geld, maar ja dat kost niets doen ook. Som de diefstallen,advocaten,politie kosten op en je zult schrikken. Ik zou ze laten kiezen voor voetbal of boksen. 6 dagen in de week en laat ze zondag naar de moskee gaan en bij hun familie zijn. Van 15 jaar tot 21 jaar en je zult zien dat de criminaliteit aanzienlijk daalt. De overheid moet zorgen dat niet zo min mogelijk gasten deelnemen maar zoveel mogelijk. 1 keer halten is de laatste waarschuwing bij weer een fout is het linearect sportkamp. Alcohol, blowen en roken niet toestaan dat mogen ze thuis namelijk ook niet. Tot 21 jaar betekent dat iedereen minimaal zijn vmbo moet halen + mbo niveau 3.

 63. Sam zegt:

  Eraan toe te voegen heb ik het volgende. Tot 30 jarige leeftijd moet de Nederlandse overheid aan NIEMAND een uitkering geven. Op gehandicapten na.
  Dat houd in dat iedereen zich moet aanpassen. Als je 40 uur werkt omdat je anders geen eten hebt dan krijg je een ritme en leer je werken voor je geld waarderen, wat gasten die de hele dag op straat hangen natuurlijk niet doen.

 64. Robbert zegt:

  Dat Guusje het niet begrijpt is haar niet aan te rekenen,dit is met het hele kabinet een probleem.Als je met stomme verhalen komt dat het aantal vernielingen en problemen sinds 2005 in deze wijk minder zijn geworden had ze ook kunnen zeggen toen er geen Marokkanen in Nederland woonde er helemaal geen problemen waren.Maar als je nu nog niet weet dat er met Marokkanen niet is te praten hoor je niet in dit kabinet thuis.Het zou inderdaad een oplossing zijn om hun ouders in hun portemonnee te pakken misschien gaan ze het dan begrijpen.Maar we doen het weer op de linkse manier lullen tot je een ons weegt en veel thee drinken met dit tuig.Begrijpt dit kabinet niet dat ze uitgelachen worden en de Nederlanders met de ellende zit.Misschien bij de volgende verkiezingen zullen ze met beide benen op de grond komen te staan,wie het laatst lacht lacht het best J.P

 65. Henk zegt:

  “Ook zij zijn het slachtoffer” Zo heet het in het NRC -commentaar van 27 september. Van wie of wat, vraag je je dan af, maar de commentator gaat hier verder niet op door. Van Wilders? Van de kapitalistische maatschapijstructuur? De jaren 70 lijken te herleven binnen de NRC-redactie, niet alleen op dit punt.
  Er is overigens alle reden om kritische, cynische kanttkeningen te plaatsen bij het kamerdebat.Hoe vaak hebben we in de afgelopen 10 jaar geen ferme taal gehoord van politici en burgemeesters waar het gaat om het bestrijden van de overlast van criminele Antilliaanse en Marokkaanse jongeren?! Altijd bleef het bij woorden en de overlast is er nog steeds en lijkt almaar erger te worden. Ook nu zullen de woorden weer niet gevolgd worden door daden.
  De NRC redactie kan gerust zijn…..

 66. Markovic zegt:

  # 54 Jean L

  Bij Wodan, als een ware Batavier, zo uit de Hollandse klei getrokken, kiest u partij voor de corrupte maffiapresident Berlusconi die het leger razzia’s in volkswijken laat houden om niet-Italianen op te sporen. Het gaat u zeker niet om de mensenrechten, is het niet? Heeft u überhaupt wel duidelijk wat u wilt? of wilt u slechts mensen die anders zijn dan u en uw vermeende cultuur wegdenken door uw ogen te sluiten voor de realiteit van alledag?

  Uw soort van nationalisme is romantisch en vals. U leeft nog in de 19de eeuw. Welkom in de 21ste.

 67. Ayberk zegt:

  @ Jean L

  Armenië??? Ik schrijf een stuk van 400 woorden waarin ik keihare feiten opsom en jij hebt het over Armenië??? Waarom doe je dat? Waarom richt je je op mijn Turkse achtergrond terwijl je mij niet eens kent?? Walgelijk, verachterlijk..Met mensen zoals jij valt niet te praten. De Tweede kamerleden zeggen het zelf ook: We proberen het, maar er valt niet te praten met Wilders, want die man is inhoudloos, kan zijn racistische ideeën niet verdedigen omdat deze nergens op gebaseerd zijn. Dus maar ontwijken en 20 zinnen die hij uit zijn hoofd kent zo veel mogelijk herhalen.

  Na zijn plakboek Fitna zou hij het land in gaan om met de burger te debatteren. Ik was verbaasd en maar ook blij omdat ik erg benieuwd was naar zijn manier van denken. Helaas, achteraf bleek dat ook hij een inhoudloze, goedkope figuur is die alleen maar de samenleving schaadt en mensen zoals Jean L aan zijn trekken laat komen.

  Tegelijkertijd heb ik medelijden met Jean L en mensen van zijn niveau. Ze lopen achter een type aan die ze keihard voor de gek houdt. Hij is niet serieus! Hij luistert niet, wil verdomme niet luisteren omdat geen democratische motieven heeft! Een ‘Partij’ voor de VRIJHEID, schei uit zeg, die onze universele rechten in gevaar zal brengen als hij aan de macht komt. Denk aan verbod van een heilig boek, een guantanamo NL, afschaffing van artikel 23 etc. etc. Al deze maatregelen als gevolg van een zeer kleine groep jongetjes die ons bang maken? Hoe kan ik jouw soort wil ik bijna zeggen, serieus nemen???

  Nee, dit debat kan alleen gevoerd worden met serieuze politici, serieuze journalisten en vooral serieuze burgers. Jean L, misschien moet je surfen naar telegraaf.nl. Pak een topic waar er ‘allochtoon’ of ‘hoofddoek’ in staat. Je zult klaar komen!

 68. Gloria zegt:

  Laat ik beginnen mijn excuus aan te bieden aan de Marokkaanse medemens in het algemeen voor nogal wat reacties op deze site.
  Blijkbaar heeft de Nederlandse superburger verdrongen hoe onze jeugdige allochtonen aan de scheldwoorden komen waar we ons zo druk om maken: n.l. op de schuttingen en op straat! Geleerd van Nederlandse vriendjes en vriendinnetjes!
  In mijn Haagse tijd moest ik met lijn 6 (tram) via de schilderswijk om in het stadscentrum te komen. Dat was een arme louche buurt met heel veel misdaad en grove schuttingstaal. Niemand buiten de schilderswijk vond het prettig in die buurt te komen. Eerlijk gezegd: je wilde daar niet gezien worden!
  Die wijk werd volgestopt met allochtonen, dus die hebben het WEL van een vreemde! Het is Nederland zelf die een slechte gastheer is geweest voor de allochtoonse bevolking. Ze werden in (achter)buurten geplaatst waar de meerderheid niet wil wonen. En zo konden ze gemakkelijk de ‘rot streken’ oppikken van onze Nederlandse jeugd, wiens ouders doorgaans bepaald niet bezig waren met opvoeden maar gemakzuchtig en onbeheerst de losse handjes (en voetjes!)prefereerden.

  In de stad waar ik nu woon is het niet anders. Weer wordt er samengeschoold in (afbraak)flatgebouwen waar allerlei Nederlands gespuis woont en met wie de allochtoonse kinderen gedwongen worden om mee samen te ‘spelen’. Van een Marokkaanse moeder met 3 kinderen hoorde ik dat zij haar kinderen thuishoudt. Ze vindt de buurt ongeschikt voor haar welopgevoede kinderen, waar zij fulltime voor staat. Wie kan dit nog zeggen? Misschien goed om een voorbeeld te nemen aan de allochtoonse moeders die deze verantwoordelijkheid niet weg hebben laten feminiseren!
  Onbegrijpelijk dat men zo over de allochtoonse bevolking denkt… geschikt voor de Nederlandse achterbuurten.
  Achterlijke regeringen!

  Ik mis ze in mijn buurt, de zogenaamde ‘nette buurt’… waar geen allochtoonse familie te bekennen is. Overigens ook geen autochtoonse kinderen… want die zijn allemaal uitbesteed aan de Overheidse Opvoedingsfabriek.
  En bijna geen moeder die in opstand komt dat de overheid haar plaats met hand en tand heeft verdrongen onder tirannie van de rode wijvenclub. Loeders zijn het door wie onze kinderen zijn afgevoerd en opgeborgen en de overheid klaarstaat om ronsellessen op scholen te geven voor de wrede missies. Vanaf 17 jaar mogen kinderen welkom geheten worden bij christen Middelkoops’defensie om opgeleid te worden voor moordenaar.
  Dat is geen Gouds probleem, maar Haagse Schande! Want daar zit het propaganda-broednest om onze jeugd ‘op te voeden’ voor waar wij ze NIET voor geboren lieten worden!
  Misleiding… daar trapt de Nederlandse burger keer op keer in. We worden belogen en bedrogen over Irak, Afghanistan, het EU-Verdrag en de vrijemarkteconomie die haar beschaafde grenzen niet kent. Op grote schaal wordt door het calvinistische regiem volksverlakkerij gepleegd.
  Om dit te verdoezelen wordt ons een nieuwe vijand ingeprogrammeerd.

  K Had het ooit opgeplakt en krijg het er niet meer af. Die sticker… “Rascisme? Voordat je het weet ben jij aan de beurt!”.
  Tis maar dat je het weet Marokkaan!

 69. Grietje zegt:

  Volgens mij, mocht dat niet al aan de hand zijn, kunnen er o.a. het beste Ethologen/Biologen/Antropologen/.. bij betrokkken worden om tot een meest menselijk handelen te komen …

 70. Gloria zegt:

  @63 Sam
  Je bent slecht op de hoogte! Voor een uitkering moet gewerkt worden. NIEMAND meer die een uitkering krijgt en op straat of op de bank kan hangen. Op gehandicapten na.
  Er is namelijk de zgn werk/leerplicht.

 71. K.Hakvoort zegt:

  Misdaadmeter:
  Oosterwei omgeving verzetslaan / vrijheidslaan [gouda]
  Zedenmisdrijven: 0 0 0 0 0 0
  Geweld:8(bedreiging) 0(gijzeling) 22(mishandeling) 0(doodslag) 0(overvallen) 2(straatroven) 2 (wapenzit)
  <b<Vervoer1(autodiefstal) 37(autoinbraak) 2(diefstal bromfiets) 0 0 14(vernieling auto) 1 (Vernieling openbaar vervoer)
  Woningen/gebouwen3 6 12 0 5 28(woninginbraken) 1
  drugshandel:3(softdrugs) 1 (harddrugs)
  Fraude:1(chantage) 0(flessentrekkerij) 0(heling) 5(oplichting) 0 0(verduistering)

  Winkeldiefstal:0
  Zakkenrollen:0

  ==========
  Inderdaad, het gaat nergens over. Dom geschreeuw in de Tweedekamer en gefrustreerd gemopper op Marokkanen kunnen oplossingen slechts vertragen. Een kwart eeuw ervaring bij politie, justitie en beleidsmakers met problematische migrangtenjongeren maakt het onwaarschijnlijk dat het ei van Columbus over het hoofd is gezien.

 72. fred zegt:

  Burgemeester Cornelis (PvdA) van Gouda sprak eerder al van een „pavlovreactie”.„De combinatie van Marokkanen, geweld en Gouda leverde een storm van camera’s in dat kleine buurtje op. Meer dan tien straten is het niet.”

  Nog steeds is voor PvdA bestuurders van de oude stempel het woord “Marokkaan” aanleiding irrationeel ontkenningsgedrag te vertonen. Is tien straten met terreur niet tien straten teveel? Had Cornelis toevallig zelf in één van die tien straten in dat “kleine buurtje” gewoond, dan had hij wel anders gereageerd. Fijn voor de echte bewoners van die buurt, zo’n burgervader.

 73. Jean L zegt:

  @ 53 aub: …’het spijt me dat u opeens opgezadeld wordt met de Armeniërs’.’
  ## spijt hebben, dat is goed, maar of dat goed genoeg is voor genocide ?.
  .
  @ 53 aub: …’Wij hebben ook nog ergens stapels boter op het hoofd: Indonesië,( het nog niet geopende boek, je kan je hart vasthouden…’
  .
  ## Ontelbare malen voor zeer lange tijd er geweest, vanwege werk(ingehuurd :-) ).
  Menig Indonesiër heeft te kennen gegeven: “Het is nu(na de sovereiniteits overdracht) alleen slechter geworden, waren jullie(de Nederlanders) maar gebleven. Ook nu anno 2008 zijn de overleveringen aan de huidige generaties nog steeds het zelfde, wensdroom is naar dat ’slechte’ NL graag.
  .
  @ 53 aub: …’de deportatie van de Joden tijdens de 2de W.O.’
  ## Insunuaties, als of een land dat de oorlog aan het verliezen was, er weerwoord voor had.
  .
  @ 53 aub: ‘… Het is lang geleden, maar de lucratieve de slavenhandel was nou ook niet de weg die de Staten Bijbel aanbeval.‘
  ## Nog NOOIT een slaven nakomeling horen klagen: ‘Hadden ze ons maar in ‘Dafur / Zimbabwe / Tjaad / Kenia /Liberia /Somalie /enz enz gelaten.’
  Integendeel ze stappen nu VRIJWILLIG in nog gammeler bootjes en gaan de slaven handelaars tegemoet.
  .
  @53 aub: ‘…Het lijken me zeer gevaarlijke keurmerken.’
  ## o ja en waarom dan ?, het is toch wel te merken wie je voor je hebt ?.
  Of is het weer de bekende moraal chantage.
  Geheugen opfrisser, de min.van binnl.zaken wist in het debat over Gouda precies cijfers te noemen, wie wat waar. Dus er wordt al etniciteit bij gehouden,
  mooi toch als je het met cijfers kan onderbouwen :-)
  .
  Allochtone nederlander staat niet in het paspoort.
  Maar het is de de NL-overheid zelf die er een defintie voor heeft wanneer je allochtoon bent, en wat voor een allochtoon, uit Westers-land, of anderzins.
  Afstamming ouders bv. is een criterium en en scholing!.
  .
  Het heeft ook voordelen allochtoon te zijn.bv:
  - ‘positieve’-discriminatie subsidies :-( .
  - Je hoeft niet 10 jaar en meer te wachten op de toewijzing van een woning.
  - Je bent een ‘jochie’ als je rotzooi trapt.
  - Je behoort maar tot ‘kleine groep’, die in de fout gaat. Waar komt toch die oververtegenwoordiging in gevang vandaan ?
  - Toch volledige AOW compensatie, ondanks niet de vereiste tijd in NL. Compensatie wet in Jan 2008 aangenomen. Maar wel DE VERGRIJZING van autochtonen als oorzaak noemen voor langer werken.
  -enz enz iedere stad/dorp/wijk/individu weet wel een voorbeeld, welke het Binnenhof willens en wetens ‘vergeet’.
  .
  @53 aub: ..’Zoveel nijd, onvrede, onverdraagzaamheid, tussen de 26ste en 27ste september is een verbazingwekkend gegeven. …’
  ## Men moet zich maar bij hun geloofs genoten beklagen die het vuurtje aangestoken hebben.
  Enkele data’s voor het gemak maar vergeten ?, Bali/London/Madrid/ en in NL:A’dam(Theo v.G. 2004 dader marokkaan)/Zaandam(Sandra v Raalten 1984 dader turk)/Hengelo(Wilma Ruesink 2000 dader afghaanse asielzoeker) enz enz. Allen zijn veroordeeld!!.
  Droef zo’n database,
  maar het zijn maar een ‘klein groepje’ volgens het Binnenhof, hopend op de vergeetachtigheid vd Autochtone bevolking.
  .
  @53 aub,
  -Koop eens een encyclopedie/geschiedenis-boek.
  Binnen zonder kloppen bv. van Pieter Lakeman, over de NL-immigratie politiek en economische gevolgen.
  Daarin; het loont niet om immigranten toe te laten, ze kosten meer dan dat ze opbrengen. ISBN 90-290-6522-2.
  -Bezoek oa. http://www.cbs.nl voor statistieken/gevang/ww/werkeloosheid ook uitgesplitst naar etniciteit enz enz, of houd het zelf bij op je pc.

 74. Heloise zegt:

  @ maria # 57

  Maar die Hollande probleemgezinnen met hangjongeren exporteren wij niet per 100.000 naar andere overbevolkte landen. Laat staan dat in die andere landen tientallen miljarden aan ons uitschot wordt uitgeven en ze nog cultuurverrijkers genoemd worden ook.

  Elders zouden ze er als de kippen bij zijn om die Hollandse hangjongeren en hun indolente ouders een stel pestlijers te noemen die zo snel mogelijk moeten opbokken. Hm?

 75. Van Gijtenbeek zegt:

  @ 68 Gloria:

  ‘…Ik mis ze in mijn buurt, de zogenaamde ‘nette buurt’… waar geen allochtoonse familie te bekennen is…’

  Als u ze zo mist, waarom verhuist u dan niet naar een andere buurt, een waar u ze niet hoeft te missen? Er is vast wel een woningruil mogelijk met mensen die alleen maar kunnen dromen van een nette buurt waar ze niet worden geterroriseerd door de verrijkers van de Nederlandse cultuur. Of bent u bang dat uw oogkleppen dan afvallen en uw roze wereldbeeld op zijn kop komt te staan? De werkelijkheid kan namelijk erg tegenvallen.

  @ 74 Heloise:

  Ik sluit me volledig bij je woorden aan.

 76. Markovic zegt:

  # 73 Jean L

  U dwaalt en bent verloren in haat.

 77. Van Gijtenbeek zegt:

  @ 71 Hakvort:

  8 bedreigingen, 22 geweldsmisdrijven, 37 autoinbraken en 15 vernielingen, een onbegrijpelijk aantal woninginbraken in een tiental straatjes en u durft te zeggen ‘het gaat nergens over’?

  Wanneer gaat het in uw beleving wel ergens over?

 78. Hans en Grietje zegt:

  Misschien mooi plan om de Marokkaanse belhamels mee te sturen op konvooi met de VN; dan zien zij meer van de wereld, leren wat het is om straatarm te zijn … en de kennelijk broodnodige discipline … Doen ze meteen ook iets nuttigs

 79. maria zegt:

  @ha Heloise 74
  Je hebt een punt!
  Na weggepest te zijn door Johnnie en Anita’s zie ik het er van komen door de tegenvallende economie en kredietcrisis (veroorzaakt door zelfverrijkende neoliberalekrijtstreeppakken )op een gegeven moment weer te moeten verhuizen naar een wijk met Achmed en Fatima’s, verheug ik me ook niet bepaald op!
  Misschien een leuk idee om die krijtstrepen +Johnnie en Anita, Achmed en Fatima and kids met zijn allen een jaar in een achterstandswijk te stoppen met een hek eromheen en dan de camera erop ,kan leuke Endemol-achtige, “gouden” kooi t.v. opleveren, Rene Froger en z’n vrouw mogen ook meedoen en Tineke Netelenbos kan dan in het buurthuis bijles geven aan VMBO uitvallers.Of nog beter, opnames zouden we ook in Marokko kunnen doen, geeft nog mooiere filmische beelden en goed voor de plaatselijke economie daar!

 80. Mona zegt:

  @ Patrick Faas

  De NMO citeerde ooit een citaat uit de Koran dat luidde; ‘Gij zult geen bedrog plegen, behalve in de handel.’ Ik kan het citaat niet zo snel terugvinden in mijn Koran, maar ik heb dit echt van de NMO. Door dit citaat ben ik gaan begrijpen waarom zoveel moslims hun beloftes gemakkelijk breken en hun afspraken niet nakomen.

  Dit staat echt niet in de Koran! Ik kan het weten want ik heb de Koran gelezen. Bedrog is in iedere situatie verboden..

  Tja wat betreft de Marokkaanse rotjochies; ik ben een Marokkaan en ik ben ze ook spuugzat..

 81. Hanneke Havinga zegt:

  Misschien een vlinderreisje organiseren ?
  Aaahh wat snak ik terug naar de jaren ’80 toen ik nog een pubertje was. We hoefden niet langer onder het juk van de religieuze verdwazing te leven, geen discussies meer over de gelijkheid tussen man/vrouw of hetero/homo.
  Geen miljarden steun aan tuig.
  Maar het blijft verwonderlijk de vierluik, het verbond tussen de socialisten, de christelijken, de islamieten en de media.
  Gelukkig is er internet zodat 75% van de mensen in dit land niet langer hoeven te denken dat ze alleen staan, racist zijn of debiel.

 82. Jan M zegt:

  300000 Marrokanen in Nederland en daaruit komt een klein clubje voort van misschien 2000 personen die de zaak verzieken. En daar dukt de landelijke politiek op alsof ze nils beters te doen hebben dan goedkoop scoren. Dit is iets wat de burgemeesters in overleg en eventueel harde actie zelf moeten aankunnen zonder haags goedkoop scorend gebler.

 83. Ayberk zegt:

  Jij lijkt me niet echt op iemand die cijfers en statistieken bij houdt, want anders zou je heel anders piepen. Als je alle cijfers erbij pakt zie je dat het overgrote meerderheid van de nieuwe Nederlanders geen strafblad heeft, hard werkt, aan sport doet, kranten leest, studeert (bv TU tegenwoordig 30% en ook Hogescholen tegen het 30 procent) en tegelijkertijd in een strijd verwikkeld is met karikaturen als jij. Jij bent meer een type die de cijfers erbij zoekt, die deze overdrijft door zijn onderbuikgevoelens erop los te laten. Alle wetenschappers roepen al jaren lang wat ik schrijf. Deze mensen hebben die cijfers waar jij het over hebt onderzocht. Maar nogmaals, racisten kan je helaas niet overtuigen, zelfs niet met concrete cijfers. Jij bent bezeten door je onderbuikgevoelens, Wilders doet het voor carrière. En wij (nieuwe Nederlanders) moeten alles incasseren.

  Denk je dat ik er blij van wordt als ik een groep jongens zie die mensen terroriseren? Denk je dat ik er niets van zeg? De onderbuikgevoelens komen dan bij mij ook op. Maar ik houd mijn ratio erbij en troost mij met het feit dat ik veel meer Marokkanen ken die zich (helaas) schamen voor die jongens waar jij zo bang van bent. Hoeveel nieuwe Nederlanders ken jij überhaupt??

  Maar ik ben optimistisch. Het gaat goed met de nieuwe Nederlanders. De TU in Delft bestaat inmiddels uit 30% nieuwe Nederlanders, de Hoge scholen in de grote steden gaan zelfs richting 40%. En jij beste man, bent juist hier bang voor. Bang voor ‘vreemden’ die het goed doen in de maatschappij. Bang dat ze jouw baan gaan inpikken. Dit spookt allemaal in jouw hoofd en wordt staande gehouden door de Telegraaf. Jij laat je leiden door angst, door gebrek aan zelfvertrouwen. Uit onderzoek is gebleken dat de IQ van een mens bij boosheid en angst naar beneden keldert. Zie hier jij, HET voorbeeld. Helaas zullen mensen als jij altijd bestaan, mensen die de trein hebben gemist en dus blijven kankeren op het station. Maar gelukkig zijn er veel meer Nederlanders die trein niet hebben gemist. Zoals een beste Nederlandse vriend van mij zegt: “Ayberk, ik ben liever omringd door bebaarde fundamentalistische idioten, dan hersenloze racisten die nooit een allochtoon hebben gekend”

 84. Ayberk zegt:

  @ Jean L

  O ja vergeten. Je schreef in je stuk dat we moesten kijken naar Bali, Londer, VS etc. Natuurlijk staan wij achter al die aanslagen. Natuurlijk zijn wij trots dat onschuldige mensen worden vermoord in de naam van de Islam. Idioot, voor wat voor monster zie je mij en mijn geloof aan??? Denk je dat ik bij zo’n nieuws uit mijn dak ga! Al die aanslagen hebben complexe oorzaken, maar dat zijn zaken die jouw hersencelletjes niet kunnen verdragen. Pak jij maar de Telegraaf erbij gappie :-) Ik ken genoeg ander Nederlanders die echte gesprekken kunnen voeren en ook nog eens slim zijn.

 85. Gloria zegt:

  @75 Gijtenbeek

  Niet moeilijk om in de verschillende schapenjasjes de wolf te herkennen. Met u is de discussie al gevoerd en uw gehuil met de andere wolven in het hetzebos is mij bekend.
  Hopelijk raakt u ooit bevrijd van de Nederlandse kuddegeest. Daar is enige interne aanpak voor nodig.
  Mits we tenminste niet de geschiedenis willen herhalen.

 86. j de graaff zegt:

  We hebben jarenlang kunnen “genieten” van het verschijnsel voetbalhooligan. Nou dat was een feest. Daar zijn die rellende jongeren met Marokkaanse roots van nu nog lievertjes bij. Ook toen waren er mensen die beweerden dat het voetbal an sigh de oorzaak was, maar geen mens haalde het in zijn hoofd om de reguliere supporter in te delen bij die relschoppers, kortom te generaliseren. Ook lees ik nooit in een krant als er weer eens iemand is op een stapavond is doodgestoken in Leeuwarden dat er wat gedaan moet worden aan de friese stappers.

  Wat ik wil zeggen is dat geweld en relschoppen niet alleen uit Marokkaanse hoek komt. Wel heeft het een heel eigen `cultuur`. Relschoppers vanuit een politieke achtergrond (bepaalde krakers bijvoorbeeld) of vanuit een religieuze signatuur (zoals de betreffende nedermarokki´s) vragen om een heel andere aanpak dan het geweld van groepen die aan het uit gaan zijn.

  In tal van steden is na jaren met succes het hooliganisme aangepakt. Politiegeweld bleek niet de oplossing, dat daagde die lieden juist uit, supporterstrajekten wel. Mensen die beweren dat dat een softe aanpak is kletsen uit de nek. Er is niks ergers voor een hooligan dan een stadionverbod en melden bij de politie. Zo zou het ook best wel eens kunnen werken voor die groep jonge Marokkanen: niet meer naar de Moskee, verboden toegang tot de vertegenwoordigers van Allah hen weer rein vinden.
  Niet meer de straat op tot de verdedigers van de rust op straat, de politie, hen weer veilig vinden.

 87. j de graaff zegt:

  We hebben jarenlang kunnen “genieten” van het verschijnsel voetbalhooligan. Nou, dat was een feest. Ook toen waren er mensen die meenden dat het aan het voetbal an sigh lag maar nooit werd de reguliere supporter ingedeeld bij die relschoppers, gegeneraliseerd tot dus.
  Ook lees ik nooit in een krant als er weer eens in Leeuwarden op een stapavond iemand is doodgestoken dat het aan de friese cultuur ligt.

  Het hooliganisme is niet opgelost door politie inzet want dat vonden die relschoppers juist dé uitdaging, maar door supporterstrajekten. Mensen die dat een softe aanpak vinden hebben het niet goed door. Er is geen ergere maatregel voor een hooligan dan een stadionverbod en melden bij de politie. Zo zou het ook wel eens kunnen werken bij deze jongeren met Marokkaanse roots: een moskeeverbod tot de vertegenwoordigers van Allah hen weer rein vinden. Een straatverbod tot de vertegenwoordigers van de rust op straat, de politie, hen weer veilig vinden.

 88. Van Gijtenbeek zegt:

  @ 85 Gloria:

  Zolang u en uw medestanders uw oogkleppen op blijven houden zal de geschiedenis zich inderdaad weer herhalen, maar uit een hoek waar u het niet verwacht. Zolang u en de uwen zich vanuit de ‘nette buurten’ (uw eigen woorden) superieur blijven wanen, zal de rot verder gaan en de frustratie (terecht) toenemen. Problemen benoem je en bestrijdt je met daden, niet met e-mailtjes naar de PR-afdeling van Ahmadinejad.

 89. Max Molenaar zegt:

  Huisarrestcontrole via webcam
  @ 86 J. de Graaff schreef: “Er is niks ergers voor een hooligan dan een stadionverbod en melden bij de politie.”

  Het is veel efficiënter om de daders te verplichten op bepaalde tijden thuis achter hun webcam te zitten met af en toe een korte sanitaire stop. Daarbij kan steekproefsgewijs (dus goedkoop) worden gecontroleerd of het gezicht overeenkomt met de foto in het archief en of het IP-adres hoort bij zijn woonadres.

  Ook kan de veroordeelde daarbij worden verplicht om daar een hele dag voor de webcam te blijven of zelfs alle avonden. Ondertussen kan de politie op afstand controleren wat hij op zijn computer precies doet.

  Let wel, ik heb het hierbij niet over normale burgers die een paar keer een foutje hebben gemaakt, maar over notoire relschoppers. Dus ik wil geen Brave New World, maar een veilige straat waar ook vrouwen en meisjes weer gerust alleen kunnen wandelen, ook ‘s avonds. Want nu hebben veel vrouwen zonder auto in steden huisarrest, omdat ze niet alleen naar buiten durven.

 90. Jean L zegt:

  @76; @83 -@85
  Alle FEITEN geplaatst @49 / @54 /73 kunnen in menig archief gecheckt worden.
  Lees graag wat er niet waar aan is ?.
  Of storen naakte feiten die niet van pas komen ?.
  .
  @83 Men zou je graag willen geloven dat je niet sta te juichen bij ongeregelheden door je geloofsgenoten begaan.
  Maar de FEITEN geven weer:
  -de 9/11 aanslagplegers zouden voorbeeldige schoon-zonen zijn als men ze zag. Ze studeerden.(op Duitse & NGC TV over 9/11).
  -Er werd gejuich in Ede-NL op 9/11.
  -De aanslagplegers van London en Madrid waren ook ‘brave’ leraren, waar niemand het van verwachte.
  -De aanslagplegers Bali waren ook gewone mensen, men kende hen in de opgeblazen disco. (fam. op Bali tijdens de aanslag)
  Het ambivalente gevoel blijft.
  DUS: veiligheid op de eerste plaatst.
  Er is geen vertrouwen, daar wringt de schoen, na alles wat gebeurd is,
  lees bij @73(één na laatste alinea).
  Bad guys zijn niet van de good ones te onderscheiden.
  Het hemd is ten slotte nader dan de rok is menigmaal vastgesteld.
  (zie oa.@49 Duitse veilgheidscoordinator mbt. KLM toestel. Of London waar niet aan de politie werd doorgegeven wie het waren, terwijl de kring om de daders het wel wisten)
  .
  Jammer voor de good ones, maar het is JULLIE probleem.
  Veiligheid op de eerste plaatst.
  Dat is rationeel denkend, logisch.
  Om het maar zacht uit te drukken :-)
  Ook bovenstaande zijn FEITEN die na te gaan zijn.

 91. Zwarte Schaap zegt:

  @ Audrey, you’re welcome.

  @ Markovic

  Het project met de buurtvaders is door de Nederlandse culturele antropoloog Frank van Gemert, die als eerste, in zijn dissertatie ‘Ieder voor zich’ openlijk de Marokkaanse cultuur verantwoordelijk stelde voor het ontsporen van Marokkaanse jongeren, heeft deze buurtvaders in dienst van een onderzoeksbureau voor de gemeente daar negatief over geadvisseerd omdat volgens hem zij de integratie blokkeren. Volgens hem mag de Marokkaanse cultuur geen rol spelen in de oplossing, immers die is slecht voor de integratie.

  Volgens Frank van Gemert rode draad in zijn werk is hoe meer je je Marokkaanse cultuur belangrijk vindt je des te minder geintegreerd bent en je dus het meeste kans maakt op crimineel gedrag. De cultureel antropoloog en criminoloog Frank Bovenkerk weerlegde deze stelling door simpel de vraag te stellen hoe het kan zijn dat de Marokkaanse ouders die het minst geintegreerd zijn en zich het meest vasthouden aan hun cultuur hun inbreng in de criminaliteitsstatistieken van begin af aan vrijwel nihil is geweest.

  Wat mijns inziens veel belangrijker is, is de moderne jongerencultuur. Allochtone jongeren leven meestal in de grote steden waar de modes en rages het eerst Nederland bereiken en het uitbundigst worden gepropageerd en min of meer als eis gelden.

  Deze consumptiedruk moet niet worden onderschat. Zeker als men de beschikbaarheid van financiele middelen erbij betrekt. Mijns inziens is de moderne consumptiecultuur waarop onze maatschappij gebasseerd is hoofdzakelijk de reden waarom veel jongeren uit de groot-stedelijke onderklasse vervallen tot afkeurenswaardig gedrag. In dat kader raad ik de volgende studie aan om te lezen, Jan Dirk de Jong ‘Kapot moeilijk’ een etnografisch onderzoek naar opvallend deliquent groepsgedrag van Marokkaanse jongens.

  Ondanks het feit dat Marokkaanse jongeren binnen de onderklasse behoren tot gezinnen waar het minst te besteden is en het kleinst zijn gehuisvest, hun ouders het minst geletterd zijn, zij al 20 jaar systematisch gestigmatiseerd, geetiketterd en gecriminaliseerd c.q tot het bot toe worden beledigd en gekleineerd, zijn zij nooit het crimineels geweest.

  En dan heb ik het niet eens over een ander element wat van essentieel belang is voor hun ziel en identiteit, het geloof. Dat dagelijks onder vuur staat en waar zij ook nodeloos beledigd en gegriefd worden.

  Ja wat kweek je dan? Dan ben ik nog heel tevreden dat de Marokkanen zich zo rustig houden en het verhoudingsgewijs helemaal niet zo slecht doen. Jammer genoeg moet de media, belangengroepen en politiek het alleen hebben van aaneengeregen uitvergrote incidenten om gewin voor het eigen belang eruit te slepen.

  Ondertussen kan iedereen gerust verder slapen. Allerlei beleid/wetgeving die onze, onze in de zin van Nederlandse burger, vrijheden en rechten inperken en allerlei verworvenheden langzaam aan worden teruggedrongen ten gunste van de 24 uurs economie worden ondertussen in de schaduw van de non-discussie over de cultuur en identiteit van Marokkanen ingevoerd.

  Het zal zeker weinigen opgevallen zijn dat de inperking van veel van die rechten, vrijheden verworvenheden uit de naoorlogse jaren veelal worden ingezet met dat allochtonen er misbruik van maken en dat de roep om het strenger te maken gevolgd wordt door beleid die meteen voor alle burgers geldt.

  Dan wil ik het nog niet eens hebben over de mondiale milieuproblemen en het klakkeloos steunen van criminele oorlogen en buitenlands beleid van niet-europese mogendheden. Nee we hebben een groter probleem, een Marokkanenprobleem! De rest moet op achtergrond blijven..

  By the way, er zijn welgeteld twee incidenten in Gouda geweest, waarbij de laatste plaatsvond in een witte wijk en niet in de Marokkanenwijk, de dader is nog steeds niet gepakt. De bedreiger van de ambulancepersoneel was een individu die in emotie te ver is gegaan. Niets voor niets bood het ambulancepersoneel hem mee te rijden naar het ziekenhuis. Vreemd dat de volgende dag dat incident zo groot wordt uitvergroot.

  Vreemd is ook het feit dat diezelfde dag ambulancepersoneel is mishandelt door een patient. Omdat die man naar alle waarschijnlijkheuid geen Marokkaan is geweest is het niet breed uitgemeten en heeft het de politieke agenda niet gehaald.

  Asluitend wil ik zeggen dat ik de angsten van Nederland wel begrijp, hoe moet het nu verder met onze welkvaart die bedreigd wordt door overzeese concurentie en de schaarste van grondstoffen?

  Hoe behouden we onze identiteit binnen het grote Europa. Is er nog wel wat over van de nederlandse cultuur, of heeft de massaconsumptiecultuur al alles overwoekerd. Is dat de reden dat men zo hysterisch de Nederlandse identiteit ten kost van de negatieve identiteit van de allochtonen probeert te herdefinieren?

  Frappant vind ik hierbij dat de na-oorlogse generatie die de Nederlandse cultuur op de hak namen, bekritiseerden en hervormingen eisten, dezelfde generatie is die krampachtig de nadruk legt op de Nederlandse cultuur en identiteit en terug wil naar conservatieve Nederlandse normen waarden waar ze veelal zelf maling aan hebben gehad.

  Ik begrijp al deze angsten en problemen maar om die allemaal op de Marokkaan te projecteren zal Nederland niet dichter bij de oplossing brengen. Het zijn schijndiscussies met schijnoplossingen.

 92. j de graaff zegt:

  Prima idee Max (#89) om de mogelijkheden van de IT te benutten om een ieder die huisdetentie kreeg opgelegd op gemaakte afspraken te controleren.

  Re-socialisatiecursus via internet er bij. In de vorm van een game bijvoorbeeld waarin punten verdiend worden oude vrouwtjes de drukke straat over te begeleiden, virtuele straten en pleinen aanvegen, bibliotheekboeken terug in de kast zetten, jonge hondjes uit kolkende rivieren vol krokodillen redden, meizen respekteren, gebroken dingen repareren, hun schoolwerk doen, een vak leren…

 93. Heloise zegt:

  Ik zal de tekstlap van Zwarte Schaap, het eeuwige slachtoffer, samenvatten.

  “Nederlanders hebben een probleem en misbruiken de onschuldige Marokkanen als decoy.”

 94. Jean L zegt:

  @Zwarte Schaap,
  Vindt zelf al die alfa studies van ??-logen leuk voor om de stamtafel.
  Maar weet men wellicht ook of er harde meetbare en toewijsbare reultaten geboekt zijn ?.
  Het blijft wollig geleuter is mijn ervaring, als je om konkrete uitkomsten vraagt, is het altijd ja maar ….
  Daar kan ik niks mee, bv voor het aannemen van een sollicitant.
  bv en sollicitant met wel de vereiste diploma’s xx-loog(alfa xx-loog studie), maar een test voor omgang met klanten strand op onvoldoende vaardigheden ervoor,
  Om het maar zacht uit te drukken :-)
  gevraagd of het dan aan te leren is, wordt beantwoord met ja maar …
  Dan kan je alleen nog, geen risico, niet aannemen, reiskosten vergoeden en af via de secretaresse.
  Terwijl een test voor bv. beta vaardigheden bij een beta-sollicitant veel konkretere antwoorden geeft. Het beta-test rapport meldt dan ook: De kandidaat heeft wel vaardigheid voor xx, maar niet voor yy.
  Maar ook voor bv. omgang met klanten is het heel vaak hommeles.
  Garanties geeft men natuurlijk nooit bij een testburo, maar het verschil valt wel op tussen beoordelingen voor alfa en beta vaardigheden.
  Meestal strandt de sollicitant op vaardigheden met klanten,
  eigenlijk om zijn/haar communatieve vaardigheden.

 95. Gloria zegt:

  @88 Van Gijtenbeek

  U begint weer te raaskallen. Als u wat alerter leest dan ziet u dat ik ‘nette buurt’ tussen haakjes heb gezet. Want een buurt is in mijn ogen pas netjes als er plaats wordt gemaakt voor de allochtone bevolking en daar valt weinig van te bespeuren.
  Mijn klacht ging over gettovorming. Juist daar verzet ik mij tegen. En maakt u zich geen zorgen: ik werk in die buurt en kom bij ze over de vloer. Zij bij mij ook. Daarbij gaf ik jarenlang Nederlandse les in een AZC. En heb nogal wat allochtonen moeten redden van unfaire behandeling door de bewaking en diens agressieve benadering. Brallen langs de zijlijn in cognito is voor lafbekken. Informatie van binnenuit levert inzicht op, niet los van het besef dat we allen pelgrimgangers zijn op doortocht. De Aarde is onze tijdelijke woonplaats, dus ‘buitenlanders’ is sowieso een wanbegrip.
  En wat naar Ahmadinejad betreft:
  Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Zo gezegd, zo gedaan!
  Ik reken inmiddels meer op wereldvrede vanuit de wijze moslimwereld, dan vanuit de superieure christenwereld. Of wilt u beweren dat de Europese en Amerikaanse christenleiders VREDE in hun vaandel dragen? Laat mij niet lachen… zij gaan met het kruis voorop over lijken! In naam van… de mammon! En zie hoe die geldgod door de mand is gevallen. Met zo’n god kan je alleen maar failliet gaan.

 96. Van Gijtenbeek zegt:

  @ 95 Gloria:

  Dat u zichzelf als een halve heilige beschouwt is me inmiddels wel duidelijk. Uw myopie voor de werkelijkheid eveneens; dat (in uw woorden) de problemen met bepaalde bevolkingsgroepen te danken zijn door hun blootstelling aan de autochtone Tokkies (zie bericht 68) is natuurlijk te zot voor woorden en getuigt van een totaal gebrek aan werkelijksheidszin. Als de door u zo opgehemelde ‘beschaving’ van deze groepen bij het zien van een paar onbeschofte Nederlandertjes meteen en voorgoed teloor gaat zou zelfs u te denken moeten geven. Er bestaat ook nog zoiets als eigen verantwoordelijkheid. Een nuttig fenomeen dat bij sommige segmenten van de geïmporteerde ‘mede-pelgrims’ helaas beangstigend afwezig is.
  Noemt u het gerust raaskallen, ik noem uw kwezelige gedweep met het uitschot van Nederland en de wereld een bedenkelijke vorm van zelfhaat.

 97. Markovic zegt:

  # 91 Zwarte Schaap

  Ik ben verheugd met uw bijdrage. In grote lijnen volg ik uw verhaal en zie absoluut veel in uw analyse. Toevallig ken ik de studie ‘Ieder voor zich: kansen, cultuur en criminaliteit van Marokkaanse jongens’ door Frank van Gemert’.

  Ik heb het ongeveer twee jaar geleden gelezen en herinner me dat ik destijds nogal was geschrokken van de psychosociale toestand waarin deze jongeren verkeerden – geschrokken in de zin van perplex over de werkelijkheid die Marokkaanse jongeren ervaren. Geboeid was ik door wat de onderzoeker aandroeg: de hoge mate van individualiteit en het ontbreken van een een gemeenschap, namelijk die van de Marokkaanse, die als sociaal vangnet kan dienen, ten tweede de manier de balans tussen cultuur en religie, waarbij de onderzoeker opperde dat afname van cultuur werd gecompenseerd door toename van religie en ten derde dat de Marokkaanse gemeenschap een strafcultuur kent (dus dat grenzen worden bepaald door grensoverschrijdend gedrag die worden gecorrigeerd door autoriteiten, zoals bv. door een agent) en geen onderhandelingscultuur zoals dat gewoon is in Nederland. (Nederlandse agenten zijn gewoon conflicten pratend op te lossen, straffen gaat ze slecht af).

  Wat Van Gemert verder naast deze studie heeft gedaan weet ik niet. Als u zegt dat hij heeft geadviseerd de Marokkaanse cultuur niet aan te wenden bij het oplossen van problemen dan geloof ik u, maar ik weet zelf niet of hij daar juist aan heeft gedaan. Ik ben geneigd te denken van niet. Ik vind ook wat Frank Bovenkerk aandraagt, namelijk dat een lage integratie niveau weinig spanningen veroorzaakt, niet onzinnig.

  Ik onderschrijf ook wat u zegt over consumptiedruk. Ze worden hiermee speelbal van het mondiaal kapitalisme, om het zo maar eens uit te drukken. Hetzelfde geldt ook voor wat de Afro-Amerikanen in Amerika overkomt. Juist door deze valse vorm van vrijheid, namelijk de vrijheid om te consumeren, onttrekken ze zich aan wat ze werkelijk vrij zou maken. Vrijheid begint met commitment aan de samenleving, door bijvoorbeeld het het stichten van een gezin, studeren, werken, een onderneming beginnen. Helaas is het kapitalisme er niet om mensen te verheffen of te emanciperen, ze heeft genoeg aan mensen die zich weerloos overgeven aan het kapitalistische systeem dat machtsverhoudingen in tact wil houden en winst wil maken.

  Het kapitalisme is democratisch, maar ook hierin zijn beperkingen, ook socialiseert het kapitalisme mensen niet tot gelijkwaardige wezens. Machtsverhoudingen, culturele verhoudingen waarbij de culturele dominantie van de een prevaleert boven de ander en economische ongelijkheid, zullen altijd binnen het kapitalistische systeem, dat ook in Nederland navolging vindt, blijven bestaan. De economie die het kapitalisme aanvoert is helaas ook in hoge mate een vorm van oorlogseconomie.

  Nederland bevindt zich momenteel in een transitieperiode waarbij ze zich laat meeslepen door gebeurtenissen die het gevolg zijn van de Amerikaanse buitenlandse politiek. Zo nuchter als in Engeland werd gereageerd, zo dronken heeft men in Nederland gereageerd op buitenlandse ontwikkelingen en dat heeft veel te maken met een gebrek aan ruggegraat. Was men eerst massaal links, nu is men massaal rechts. Wat is er veranderd? Wat zou er veranderd moeten zijn? In Nederland blijken we nergens tegen bestand te zijn. Helaas doen we er alles aan om een goede indruk op de Amerikanen te maken. De Amerikanen moeten vooral niet denken dat we aan de verkeerde kant van de lijn staan, dus gooien we er maar een schepje bovenop en overdrijven we extreem in onze islamkritiek die precies de lijn van Amerikaanse conservatieve ideologen volgt. Hetzelfde gedrag vertoonden we overigens ook toen Engeland een imperium was.

  Het merendeel van de Nederlanders is helaas niet bestand tegen de druk van de cultureel-ideologische ideologie die mensen aanpraat dat er culturele oorlogen worden uitgevoerd. Dat is ook de reden waarom het kleine wordt opgeblazen tot onvoorstelbare proporties. Het dient een doel. Andere mensen zijn het doelwit. Mensen lenen zich hiervoor.

  Men hanteert een soort van shock-doctrine (begrip van Naomi Klein). Onder het mom van een oorlog drukt het kapitalisme en/of de overheid wetten door, vaak in hoog tempo, waar de gevolgen niet van zijn te overzien. De burgerlijke vrijheden (!) zijn zeer zeker in gevaar. Onder het mom van gevaar worden er valse vijandbeelden opgeworpen en verklaringen uitgegeven die de staat (en de bedrijven die met een enorme lobby de koers van de overheid bepalen) mogelijkheden geven die onder normale omstandigheden (of als de werkelijke motieven aan het licht zouden komen) nooit tot stand zouden zijn gekomen. Je komt ook nooit meer van die wetgeving af. De shock-doctrine heeft baat bij ‘voortdurende’ gevaar, men doet ook voortdurend alsof de wereld op ontploffen staat, terwijl er gewoon sprake is van een straatschoffie die de boel verziekt op straat. Let vooral op het eufimisme ‘straatterrorist’ waarbij impliciet het terrorisme op een groot niveau wordt gekoppeld aan wat er op straat gebeurd.

  Soms verdenk ik de politiek ervan expres Wilders niet aan te pakken. Bewijzen daarvoor heb ik niet.

 98. Gloria zegt:

  @96 Van Gijtenbeek
  Wat u heilig noemt is gewoon een gezonde kwestie van medemenselijkheid. Toch wel grappig dat u het met heilig verbindt. Nou geloof me, iedereen kan heilig worden. U ook! Dat betekent dat u uw woede en rancune naar het leven en mogelijk uzelf? niet op een zeer klein groepje medeburgers moet afwentelen, via mij.
  Zelfhaat komt uit uw brein, dus dit zegt alles van u. Reken daarmee af door die gevoelens om te zetten in vreugde en liefde naar iedereen op uw pad. Dus ook de Marokkaan. Zij zijn het waard. U ook! Succes ermee.

 99. Gloria zegt:

  @91 Zwarte Schaap
  @97 Markovic

  Ik ben het met u eens en ik dank u voor uw intelligente, genuanceerde bijdragen.
  Groet!

 100. Henk Mommaas zegt:

  Markovic 97

  Uitstekende posting kan ik mij geheel in vinden, dank U.

 101. j de graaff zegt:

  U bent te somber wat betreft uw opmerking dat de politiek de denkbeelden van dhr. Wilders niet bestrijdt (Markovic #97). Is hij niet uit de VVD gekiepert? Herinnert u zich nog dat hij eerst ergens verblijf kreeg onderin de kelder van het Tweede Kamer gebouw?
  En zie het tegengas van met name Femke Halsema en Alexander Pechthold in de debatten.

  Het gaat niet om de man, maar om zijn ongenuanceerde uitspraken. Hij heeft groot gelijk als hij zou zeggen dat een déél van de Islamieten de macht over willen nemen. En dat een déél van de Marokkaanse jeugd die nu de straat onveilig maken dat doen vanuit hun visie op de Islam. Er zijn er die stelen van “de Christenen” omdat dat volgens hún mag ja zelfs moet van de Koran. Er is een déél dat zich religieus motiveert. Dat deel terroriseert dikwijls ook de mede-gelovigen aangaande de ware leer. Ze schelden zelfs hun eigen zusters voor h**r uit als ze uitgaat. Erger. Maar de man verzuimt te vermelden dat het om een deel gaat en het daarbij niet iets specifieks Marokkaans is.
  Het is nog niet zo lang geleden bijvoorbeeld dat een deel van de autochtone jongeren het legitiem vonden proletarisch te winkelen als verzetsdaad. Hebben we hem toen (nog paars) hierover horen generaliseren? Hij kan het dus laten.
  Mensen als Wilders komen alleen maar van hun onrealisme af wanneer ze de doorsneden en dwarsverbanden zien. En daar wordt echt wel aan gewerkt.

  Men geleidt een ezel in zijn algemeen beter door de wortel dan de steen. `Maar van de steen kan ik wat leren`. Zie, zo, het komt niet verder en kan niet keren.

  dhr. Wilders klaagt ook immer dat de overheid niks doet en velen dragen hem op handen dat hij wel actie onderneemt. Dat ook is onrealistisch. Wilders en de zijnen moeten nu eindelijk eens ophouden met opscheppen over zichzelf en anderen laf noemen, te diskrimineren en generaliseren, ook wetende dat zij de facto daarmee juist die rare denkbeelden van die betreffende Islamieten voeden.
  dhr. Wilders en de zijnen dragen ook steeds weer oplossingen aan die onuitvoerbaar zijn. Daar schieten we ook niets mee op. Zo wil hij steevast criminele “buitenlanders” terug naar het land van hun voorouders sturen. Stel dat het al mogelijk zou zijn dit in een internationaal verdrag te regelen, wat moet een conglomeraat als de VS dan met al hun (verwijtbare) wetsovertreders? Terug??? Zullen de “thuislanden” blij mee zijn. Onrealistisch dus.

  Europa en de Islam liggen al sinds de Middeleeuwen met elkaar in de clich. We hebben nu een gouden kans daar een einde aan te maken. Het begin is niet alles op één hoop te gooien. En dat gaat ook zeker op voor een deel van de Islamieten.

 102. Jean L zegt:

  @ 83 Ayberk: ‘….jij beste man, bent juist hier bang voor. Bang voor ‘vreemden’ die het goed doen in de maatschappij. Bang dat ze jouw baan gaan inpikken. ‘.
  ## Bang hoef ik niet te zijn, ook niet als mede werker met al dienstjaren met 2 cijfers.
  Kan je nog sterker vertellen, heb reeds één maal mijn ontslag ingediend vanwege een aangenomen sollicitant die ik niet geschikt vond om mee samen te werken.
  De personeelschef zo’n links figuur,
  tegen advies in van de vakmensen, dreef zijn zin door.
  Je mag raden wie er nu nog zijn baan heeft en wie niet is aangenomen.
  Ook personeelschef was niet lang meer :-)
  Die kreeg op zijn lazer, om niet naar vak-afdeling te luisteren die ook zijn salaris verdienen.
  Werk nog steeds in dezelfde job als zzp-er. :-)
  Men kon toch de ervaring en kunde niet missen blijkbaar.
  scholing is goed ervaring is MACHTIGER :-)
  .
  Misschien zit ik wel aan de andere kant vd tafel als je komt solliciteren.
  Vraag altijd naar rapporten vd basis school, neem die maar mee, zijn we snel klaar.
  Staat zo leuk als op het rapport staat:
  ‘Christelijke school vd H. Jozef en Maria’ :-) ,
  weet je direkt wat voor vlees je in de kuip hebt.

 103. Markovic zegt:

  # 101 J de Graaff

  Ik zie dat toch anders. Ik vind dat politici worden gebruikt. Neem Hirshi Ali. Zij kreeg binnen haar partij en binnen het politieke klimaat van na 11 september alle ruimte om dingen te zeggen, die niemand durfde te zeggen – omdat de dingen die ze zij ook grensoverschrijdend, provocatief en onredelijk waren, waarbij ze vooral aanschurkte tegen de nieuwe intellectuelen in Nederland die met hun anti-islamisme de oude lichting van linkse intellectuelen van hun pluche stootten.

  Binnen de kortste keren maakte ze een carriere die ze niet dankte aan een originele intellectuele exercitie of wetenschappelijke onderzoek, maar die ze dankte aan haar provocatieve karakter. Haar provocatieve karakter sloot aan bij de oorlogszuchtige ideologie van de neoconservatieven in Amerika die de wereld hun wil wilden opleggen. Bush dicteerde duidelijk wat de wereld te wachten stond. ‘Je bent voor of tegen ons’ zei Bush letterlijk, waarbij hij overigens schaamteloos een bijbelpassage citeerde die toe wordt geschreven aan Jezus Christus.

  De politici hier in Nederland hebben verder alle condities geschapen voor Hirshi Ali zodat zij optimaal kon werken, oftewel haatzaaien, want Hirshi Ali was nodig in de mondiale culturele oorlog van de Amerikanen. Nederland moedigde haar daarom juist aan onder het mom van verlichting, emancipatie en vrouwenrechten. Haar provocatieve karakter werd alleen maar meer gestimuleerd. Zij mocht bepaalde dingen zeggen omdat ze hiertoe werd aangezet. Hoe provocatiever zij werd hoe meer ze werd geprezen. Met Hirshi Ali stond Nederland vooraan in de rij van landen die Amerika steunde bij de oorlog tegen de fundamentalisten. Een positie die Nederland graag aannam om verschillende redenen die ik hier achterwege laat.

  Toen de krachten die Hirshi Ali losmaakte onbeheersbaar werden en een gevaar voor Nederland, toen was het moment geschikt om haar te laten vallen. Verdonk mocht haar lozen. Iets dat haar op het lijf was geschreven. Sindsdien horen we niks meer van Hirshi Ali omdat ze letterlijk niet meer bruikbaar is. Hetzelfde geldt ook voor Wilders. Het anti-islamisme van Wilders was geen probleem zolang hij optrad binnen de grenzen van zijn partij. Wilders werd een probleem toen hij zich niet meer hield aan de grenzen die zijn partij hem oplegde en hij juist buiten de grenzen van zijn partij trad. Wilders verdween toen uit de fractie na een conflict over de toetreding van Turkije tot de EU.

  Wat hebben al deze politici gemeen? Dat is dat ze gebruikt worden, zoals de bevolking ook wordt gebruikt. Via de media wordt gedicteerd wat mensen moeten vinden. Politici en intellectuelen worden hiervoor aangewend, de geesten worden rijp gemaakt – eenmaal zo ver zijn bepaalde radicale politici al lang niet meer nodig. Dan pas keert men zich tegen een bepaalde politicus.

 104. j de graaff zegt:

  Marcovic#103 ik vergat nog te vermelden dat zijn film ook bepaald geen prijzen heeft gekregen en dat na de recentste rel in Gouda andere partijen op subtiele wijze trachtten Geert Wilders in de lij te zeilen. Uw denkwijze verschilt niet van die van Wilders. Is het bij hem de Islam, bij u heet het kwaad Amerika. Zo ken ik er nog wel een paar.

  Natuurlijk gaat er invloed uit van de media, maar dat zij ons dikteren? Het is eerder zo dat ú ons dikteert de media als onderdeel te zien van de een of andere kwaadwillende samenzwering.

  En laten we dan inderdaad alsjeblieft de voor vrouwenrechten binnen de Islam opkomende Ajaan niet nemen want die is volgens u al zo vaak genomen. Ook door u hé?
  Ik hoop dat het haar goed gaat in het geblesseerd Amerika. Zal ze onze spruitjeslucht missen?

 105. Markovic zegt:

  # 104 j de Graaff

  Ik vind u onfatsoenlijk. Ik eindig deze discussie hier.

 106. j de graaff zegt:

  Oh u vindt mij onfatsoenlijk (Markovic $$150)? U vindt het wel van fatsoen getuigen dan iemand als Ajaan, die volgens u zelf gebruikt wordt in een volgens u realistische samenzwering van uit de USA, naar beneden te trappen met de termen die u gebruikt?
  Heeft zij nog niet genoeg geleden….
  Ik vond het ook wel een beetje dom want zo riskant om iemand die zo getraumatiseerd is, en uitgesproken, op het podium te hijsen, maar van kwade opzet daarbij is volgens mij geen sprake. Dát zou erg onfatsoenlijk wezen.

  En waarom noemt u het schandalig dat George Bush ooit eens gezegd heeft `wie niet voor ons is is tegen ons`. Omdat Christus zoiets ooit eens gezegd heeft zegt u. Ik heb Christus, net als u ongetwijfeld, zeer lief maar het patent op woorden heeft Hij natuurlijk niet.

  Het ga u goed. Houdt goede moed.

 107. Jean L zegt:

  @ 104 J. de Graaff,
  De houdbaarheids datum van het recept waar sommigen zich nog aan vastklampen is allang verstreken, mailde ik al eerder.
  bv.
  -een regerings coalitie in NL met alleen traditionele partijen is niet meer mogelijk in de peilingen, hopelijk bewaarheid bij de volgende verkiezingen.
  -In Belgie waar Vlaams Blok alleen maar groter wordt, en de traditionele partijen Belgie slechts in staat van ontbinding brengen.
  -In Italie doet Berlusconi dat wat kiezers willen, democratie heet dat.
  -In Frankrijk weet Sarkozy ook wel raad met de ban-lieu onruststokers.
  -In Spanje krijg je een bonus als je oprot als immigrant, zullen de belasting betalers blij mee zijn. Met dank aan de socialistische regering.
  -In VK zijn de immigratie toelating regels aangescherpt.
  -In Duitsland zijn er de bevrijde zones, vooral in Oost-Duitsland.
  -In Ierland hebben ze geen/weinig last en dat willen ze graag zo houden, dus stemden de kiezers tegen de EU.
  .
  Of te wel houdbaarheids datum vh. recept is verlopen.
  Zo’n produkt verkopen is bij wet verboden :-)
  .
  De toekomst is aan:
  -zeggen wat je vindt,
  -zeggen wat je denkt
  -zeggen wat je doet, en gedaan moet worden.
  -Je niet de mond laten snoeren omwille van een recept van en ander.
  Dat speelt ze in de kaart en waar ze al die decennia’s mee weggekomen zijn.
  Leve de 21ste eeuw, met internet, sms en mobieltjes, hoeven we niet alleen op Zondag een uur ‘éénzijdige-waarheid met verlopen houdbaarheids datum’ aan te horen.

 108. Audrey zegt:

  @ Zwart Schaap
  Heb met veel plezier je laatste stuk gelezen;
  ‘n genuanceerd en intelligent betoog aan de hand van steekhoudende argumenten. Bedankt voor je bijdrage!
  Groet Audrey

 109. Audrey zegt:

  @ Zwart schaap
  Heb met veel plezier je laatste stuk gelezen;
  ‘n genuanceerd en intelligent betoog aan de hand van steekhoudende argumenten. Bedankt voor je bijdrage.
  Groet
  Audrey

 110. j de graaff zegt:

  Jean L (#107)

  Een populist zegt wat het volk wil horen.
  Een demokraat hoort wat het volk wil zeggen.

  We verschillen weliswaar van mening maar u hebt gelijk dat u zich niet de mond moet laten snoeren. Dat van die bevrijde zones in Oost Duitsland is nieuws. Kunt u daar wat meer over vertellen?

 111. j de graaff zegt:

  Jean L. #107

  Een populist zegt wat het volk wil horen.
  Een demokraat hoort wat het volk wil zeggen.

  We verschillen weliswaar van mening, maar u hebt gelijk dat u zich de mond niet moet laten snoeren.
  Dat van die bevrijde zones in Oost Duitsland is nieuws. Kunt u daar wat meer over vertellen?

 112. j de graaff zegt:

  Jean L. #107
  Politiek met een kaartspel vergelijken vind ik een mooie. Maar het lijkt dan geen klaverjassen, toepen, canasta of bridge e.d. Het lijkt dan eerder op kwartetten. Zo heb je drie kaarten op een rijtje en zo raak je alles weer kwijt aan een ander die er maar één van heeft. Gemeen hé?

  Een tegelwijsheid voor u want u bent kennelijk een fan van Silvio B:
  Een populist zegt wat het volk wil horen.
  Een demokraat hoort wat het volk wil zeggen.

  We verschillen weliswaar van mening maar u hebt gelijk dat u zich de mond niet moet laten snoeren.
  Wat u zegt over bevrijde zones in Duitsland is interessant. Kunt u daar wat meer over vertellen?

 113. Henk Mommaas zegt:

  Als andere korpschef s het lef zouden hebben van Jan Stikvoort uit Gouda, is dit politieke bedrog snel de kop in gedrukt.
  Respect Jan Stikvoort dit is karakter en gefeliciteerd Gouda met zo n korpschef.

 114. Jean L zegt:

  @ 111 & 112 j de graaff,
  Het verlies bij een spelletje kaart,is tot daar aan toe, maar als dat komt, omdat men probeert te dikteren wat HUN spelregels zijn, dan kunnen ze de boom in.
  .
  Over populist/populisme in vDale: ‘populaire, oppervlakkige, enigszins demagogische betoogtrant’.
  Anno 2008 mag je van kiezers verwachten dat die niet te beduvelen zijn.
  Populist is voor mij een geuzen naam geworden.
  bv. het veel gehoorde: ‘PVV komt niet met oplossingen’. De oplossingen die worden voorgesteld(bv.retour thuisland) is voor de gevestigde partijen geen oplossing.
  Men komt dan met: ‘het is tegen de wet’, kletskoek natuurlijk wetten zijn door mensen geschreven en zijn te wijzigen.
  Terwijl het een dood normale zaak is dat je retour gaat, als dat in je kontrakt staat en de klus geklaard.
  Dat doen expats in bv accountancy/olie-industrie/ingenieurs-buro’s/dienstmeisjes(in Saudie-Arabie en golfstaten)/Iters.
  Ben altijd weer blij als ik weer de koffer kan pakken en hotel verlaten.
  Waarom de NIET Europese expats :-) van West-Europa dan niet retour ?.
  De Amerikaanse /West-Europese /Japanse- expats zijn allen blij weer retour te kunnen.
  .
  Men vergeet dat de huidige problemen niet veroorzaakt zijn door de PVV. De partijen die ze wel veroorzaakt hebben, komen zelf niet met DE oplossing, al 3!!! generaties niet.
  Wie bedrijf oa. hier over populisme ?.
  .
  Berlusconi ‘doet’ wat het volk wilt,
  sterker nog hij doet helemaal niks, hij laat het volk zelf opknappen.
  (zie NRC 2OKt2008 pag5) Democratie ten top!! mooier kan het niet.
  .
  Als een democraat alleen aanhoort en niet gaat voor wat hij aangehoord heeft, bij een meerderheid voor wat hij aangehoord heeft, maar draait als een dr~l in een pot, is het een nep-democraat of te wel een dictator.
  .
  De bevrijde zones in vooral Oost-Duitsland zijn wijken waar men voor waarschuwd om er niet te zijn als buitenlander, te vergelijken met A’dam-slotervaart enz, maar dan er niet te zijn als buitenlander.
  Kan je vertellen heb er gewoon rond ‘ge- tourist’, gebeurt helemaal niks, men is vriendelijk, bedienen je met alle egards, zijn vriendelijk. Ook die kaalkoppen met de mooie tattoos: ‘het is gezel-lìg, du must dich wohl tätowieren, nimmt ein Bier meine Rechnung’ en ook grapjes dat ze me wel retourneren als ik geen: ‘Schweinefleisch mag, Holland ist nebenbei kein probleem’.
  Of komt het:
  -dat ik er ook niet zal blijven plakken, hoewel menigmaal gevraagd of ik een: ‘Wohnung suche’.
  -of dat Duitse taal en cultuur geen probleem vormen ?. :-)
  Neem de proef op de som,
  laat je bidmatje en hoofddoekje wel thuis svp :-)
  Je Lederhose kan je meenemen even als de ‘Spitzen Bluse’(blouse met veel kant, gedragen door vrouwen, mooi gedrappeerd om d’r voorgevel) :-)

 115. smartannabeth zegt:

  Het is misschien een oplossing die k-Marokkaantjes goed onderhanden te nemen door hen per de man te ondervragen wat zij eigenlijk willen bereiken met hun gedonder, hoe zij hun eigen toekomst in Nederland zien. Als altijd buitengestelden en gediscrimineerd door de samenleving door hun eigen wangedrag?

  Geef hen de keuze naar Marokko terug te moeten keren – of hier te mogen (!) blijven maar dan wel ‘aanpassen en goed gedrag’ eisen ‘want anders zenden wij je alsnog terug naar jouw thuisland’ – waar jullie koning ‘goed voor jullie zal zorgen’.
  Want hoe kunnen die Marokkanen zich ooit Nederlander voelen terwijl zij levenslang onderdanen van de koning van Marokko zijn?

  Doe dit = zendt een aantal ernstige gevallen naar Marokko terug – voor lange tijd voor heropvoeding – en dan gaan zij wel anders piepen. Want zij MISBRUIKEN het Nederlands paspoort en Nederland – maar niet hun Marokkaans paspoort en Marokko. Laat hen opdonderen als Nederland hen niet aanstaat = opgeruimd staat netjes -toch!

  Fout Immigratiebeleid van de EU is de ENIGE reden!

  Engeland zit ook goed in de poeh:

  Vandaag in Engeland een Pakistaanse man die doodleuk op t.v. (durfde)te verklaren: ‘wij Pakistanen zijn zeer gehecht aan onze cultuur en religie ook in Britain en mogen niet buiten de familie (!) trouwen en zeker niet buiten de Islam; en wij houden sterken banden met ons THUISLAND Pakistan’. Jawel – waar zij hun dochters naartoe zenden om met neven te trouwen. Pakistaanse meisjes die dit niet willen worden gediscrimineerd/verstoten t/m vermoord door hun familie in Britain! Zoals dat ook hier gebeurd = ‘erewraak’.

  Maar waarom woont hij, die de Engelse cultuur veracht, en zegt dat het SCHANDE (!) is voor Pakistanen met de Engelse cultuur/engelsen te integreren in Britain? Om economische redenen en om Britain te kolonialiseren voor de Islam! De ‘sharia’ is daar al officieel (gedeeltelijk) van kracht en dat betekent dat Britain al tot het Islam Kalifaat behoort.

  Vergelijk deze Pakistaan met hoe Nederlanders gedwongen worden met immigranten en hun cultuur te integreren/tenminste te accepteren – terwijl hij zich geen klap aantrekt van het feit dat hij in Engeland woont en hetzelfde zou zeggen in Nederland = ‘barst maar met jullie cultuur’.

  Wat kan er aan gedaan worden als immigranten hun eigen thuisland voort willen zetten in ‘het land van aankomst’? NIETS! Ras kolonisatie door immigranten is: wij willen hier wonen op ONZE termen, met onze cultuur en gebruiken = jullie kunnen stikken met jullie inheemse cultuur …. wat ook die Marokkanen zeggen – en doen in Nederland!

  bovendien is het een en ander Nederlands ‘haram’ – wat dan weer ergenis geeft aan Nederlanders. Reden waarom die kut-Marokkaantjes bestaan = zij leven in de Marokkaanse cultuur en Nederland is het vijandige buitenland dat zij daarom beschimpen en bespugen om hun verachting daarvoor te tonen – alhoewel die ook uit onmacht en frustratie voortkomt: ‘Nederlanders willen ons/Islam niet’.

  In ‘The Guardian’(27.09.08) zegt de ‘Torie shadow minister ‘Multiculturarisme in the UK has left a terrible legacy, creating a vacuum that has been filled by extremists from across the political spectrum…long-term inhabitants have been left fearful, while second and third generation immigrants have felt alienated and unsure what British values stand for …He warns against down-playing Britain’s Christian Heritage….”

  dit wordt ook in Nederland gezegd o.a. door Wilders – maar ook in Dubai door moslims waar de inheemse Dubaíers
  zich heftig bedreigd voelen door de culturen van immigranten ‘gastarbeiders’ w.o. die uit India en Westerse werknemers en toeristen: ‘onze cultuur is aan het verdrinken door de aanwezigheid van bikini’s, alcohol, hindoeisme …’ en een burka op het strand in Australie tussen de bikini’s zet ook kwaad bloed …..

  Babylonische spraakverwarring betekent niet alleen elkaars gesproken taal niet te verstaan.

 116. j de graaff zegt:

  Het is niet gemütlich voor de Duitsers van nu en mogelijk niet bevordelijk voor de Europese integratie maar wel hier bitter vastgesteld, dat de enige bevrijde zones in Duitsland Pommeren, de Elzas, Valle da Osta en nog zo wat van die lokaties zijn.

  En wat Silvio betreft: die kan de bal aardig hooghouden maar hij scheurt wel vaak zijn broek.

  Weet u, beste Jean, de PVV probeert een probleem op te lossen, dat zien we allemaal wel. Maar het is beslist niet waar dat dit probleem gemaakt is door de socialisten, iets wat ik in uw e.a. reakties wel hoor doorklinken. Het was juist wijlen Joop den Uyl die samen met het CDA aan het eind van de jaren 70 de `oprotpremie` introduceerde. Dat heette toen de 1 november wet. Wat er nu precies gebeurt is, ik weet het niet, onze goeiigheid waarschijnlijk, maar begin jaren tachtig lag de zaak heel anders en waren wij Nederlanders van mening dat we een gezinshereniging voor onze Marokkanen mogelijk maakten. U lijkt me beslist geen onredelijke kerel, dus vraag ik u op de man af: moeten heel veel (nu nog) jonge mensen, met roots in Marokko terug omdat een stel off the road pubers nare dingen doen? Het is heus niet zo dat ik wil bagatalliseren want er is een deel dat nog veel erger dan de ergste fundamentalsten van Neerlands bloed hier de boel moedwillig willen verzieken. Maar hoe veel dat er zijn weet zelfs de AIVD niet en daarbij is het zoals bij alle extremisten vaak van voorbijgaande aard. Maar Wilders e.a. zijn zo ongenuanceerd bezig dat zij die al kwaad in de (tijdelijke) zin hebben verharden en de goeien ook de dupe zijn. Kijk nu maar weer na de recente rel in Gouda. De bugemeester alsook de plaatselijke politiechef hebben zelf gezegd (en dat doen zij op basis van feiten) dat het juist de goede kant op aan het gaan was in Gouda.

  Het kan even pijn doen, maar voor hen die per definitie een hekel hebben aan geteinte `buitenlanders`, ga weg of leer er mee leven, want als straks over twintig jaar de vergrijzingsgolf zich naar het kerkhof gespoed heeft liggen de verhoudingen zo´n beetje fiftyfifty.
  Maar dat dat de schuld is van links is echt onzin.
  Als u met leugens in uw pokkel wilt doorleven moet u dat zelf weten.

 117. Max Molenaar zegt:

  Nieuwe maatregelen tegen criminaliteit
  ‘Veiligheid begint bij voorkomen’ is een website van de overheid waarop allerlei nieuwe maatregelen tegen criminaliteit worden besproken.

  http://www.veiligheidbegintbijvoorkomen.nl

 118. Jean L zegt:

  @116 j de graaff
  Moet je helaas tegenspreken, dat wat PvdA (J.den Uil) en het CDA(toen nog KVP-CHU-AR) deden was proberen de door hun gemaakte fouten te verdoezelen.
  De foute daden zijn al veel eerder begaan en met een veel triester oogmerkt, daarover verder zie **.
  Zal proberen het kort te houden.
  Eind 1949 waren er 10milj. inwoners in NL.
  In troonrede 1950: ‘er zijn te veel mensen in NL’, daarom bevordering van EMmigratie naar Canada/Australie enz.
  Juliana in die rede: …dat NL in 1950 met zijn 10,3milj inwoners niet vol maar reeds overvol is.(wat zei Janmaat ook al weer ?, waar hij voor veroordeeld werd, zoiets als vol is vol, als ik me goed herinner)
  Door die bevordering van de EMmigratie heeft NL goed opgeleide landgenoten zien vertrekken. En in 1956 was er een te kort aan die goed opgeleide landgenoten.
  De Nederlanders(de autochtonen van nu) wilden dat werk wel verrichten maar wel voor een hoger loon(marktwerking), het is dus niet zo dat Nederlanders dat werk niet wilden verrichten, wat maar al te vaak vandaag de dag wordt beweerd.
  Velen gingen voor een hoger loon in Duitsland werken, als dat mogelijk was(Limburgers).
  **Om de lonen toch laag te houden, heeft de politiek(PvdA-CDA(toen KVP-CHU-AR) tegen het belang van de eigen bevolking gehandeld.**
  De politiek (PvdA CDA(toen nog KVP-CHU-AR) heeft toen het paard van troje binnengehaald, de gastarbeiders.
  Eerst uit Italie/spanje/Griekenland wat geen moeilijkheden gaf. Toen dat niet genoeg arbeiders opleverde ook aan de andere kant vd middenl.zee met vervelende gevolgen merken we nu, hoewel in hun kontrakt stond terugkeer met hun hele bubs bij beeindiging vh kontrakt net zoals bij expats, geen discriminatie dus.
  .
  Men beoogde om industrie(oa. scheepsbouw/textiel) in stand te houden, met die lage lonen, die anders zouden failliet gaan. Deze industrie is als nog ten onder gaan. Landen als japan/Korea waren veel produktiever wat ongeschoolde arbeid betreft.
  **En waarvoor ? de Nederlanders die het werk konden verrichten, waren er niet, reeds geEMmigreerd.**
  De conclusie kan alleen zijn willens en wetens tegen het belang vd Nederlanders(de autochtonen nu) zeker een soort pastorale-missie roeping ?..
  Parlementaire enquete was het gevolg.
  Bekend onder de RSV-enquete.
  Miljarden over de balk gegooid, voor een industrie die ten dode was opgeschreven. Om maar nog te zwijgen over de kosten van de immigratie. Die vandaag de dag nog aanhouden, denk maar eens aan de ‘positieve’discriminatie subsidies en alle ander ongein die nodig is, bv. omdat er een AH-filiaal leeggeroofd is(Adam vd week door marokkaanse ‘jochies’).
  Het boek van Pieter Lakeman(econoom): Binnen zonder kloppen’ isbn 90-290-6522-2, hopelijk in de bieb. Geeft een overzicht met data’s wie wat hoe wanneer enz.
  Een ieder die het boek van me leende is medestander geworden, leuk toch?, voor de PVV.
  Het is een boek met FEITEN, die een ieder kan checken. Dus niet een boek van een pruttelende -soof of -loog.
  Conclusie: Immigratie loont niet die gasten kosten meer dan dat ze opbrengen.
  .
  Als je dan deze FEITEN(de loop vd geschieenis) en de FEITEN van alle dag op een rijtje zet, kan de conclusie voor een rationeel denkend mens alleen maar zijn, laten WE alle mogelijke gevolgen(vd vergrijzing enz) maar voor lief nemen en ZE met hun hele bubs retourneren. Tenslotte zijn er Oost-Europeanen en Polen, die al aardig meewerken aan het natuurlijke verdringings proces, tot mijn grote vreugde.
  En zijn partijen als PVV geloofwaardiger dan partijen die tegen het belang vd eigen bevolking hebben gehandeld, willens en wetens!.
  En 3generaties na het kwaad nog steeds doen als of zij er geen schuld aan hebben.

 119. Marco M. zegt:

  “Onze goeiigheid” ?! Of was het onze dommigheid, dat vertrouwen in politici die overjarige zieltogende bedrijven toestemming gaven op “tijdelijke” basis mensen in Turkije en in Marokko in te huren ? Den Uyl had geen “Oprotpremie” nodig om deze Im-migratieramp te voorkomen. Gewoon werkgevers dwingen zich aan het contract houden – overbodig bij faillisement – en werknemers óók dwingen zich aan het contract te houden. Dus volgens afspraak retour !

  En daarna had de PVDA, CDA en VVD de Nederlandse wetten moeten handhaven ! De wetten die neef-nichthuwelijken verbieden ter voorkoming van de gevreesde inteeltziekten – zie geïsoleerde gebieden Urk en NW-Overijssel.

  Wetten zijn om te handhaven en het wordt tijd dat onze Linkse rakkers dàt eindelijk accepteren en toepassen. Zodra Cohen “zal handhaven” behoeven zijn kiezers niet meer angst voor immigranten te hebben.

 120. Rene zegt:

  @116

  Geachte J de Graaff,

  De PVV probeert een probleem op te lossen? Is dat niet enigzins naief? De PVV probeert een probleem te creeren, met als doel electoraal gewin. Helaas vindt dit navolging bij andere politieke partijen.

 121. Lieke zegt:

  Fleur Jurgens heeft het in haar boek allemaal al benoemd.
  Een jaar geleden werdt zij weg gezet als het debiele stiefzusje van Wilders.
  Echter hoe vooruitziend waren haar woorden.

  De kern van haar betoog zoals ik het zie ik citeer uit haar boek ‘het Marokkanendrama’:

  Mythe 1
  Er is geen sprake van een Marokkanenprobleem. Alles wat Marokkanen verkeerd doen, wordt uitvergroot in de media. In werkelijkheid gaat het om een klein groepje lastpakken.
  De boodschapper als boosdoener aanwijzen is een beproefde methode als het om Marokkanen gaat: zij worden ‘gestigmatiseerd’. Maar dat is omdraaien van oorzaak en gevolg. In Amsterdam is er wel degelijk een dubieuze Marokkaanse onderklasse aan het ontstaan van verongelijkte jongemannen, die nauwelijks boodschap hebben aan de Nederlandse samenleving.
  Enkele feiten (uit onder meer het rapport Marokkanen in Amsterdam, Dienst O+S, 2006): bijna zeven op de tien Marokkaanse jongens verlaten het onderwijs zonder bruikbaar diploma; 40 procent van de Marokkaanse jongeren is werkloos; en één op de tien staat bij de politie als verdachte geregistreerd van ten minste één strafbaar feit. Bijna één op de drie jongens in justitiële jeugdinrichtingen is van Marokkaanse afkomst. Het percentage verdachten onder de tweede generatie Marokkanen is zelfs het hoogst van alle etnische minderheden en is meer dan twee keer zo hoog als onder de eerste generatie Marokkanen. Ook zijn Marokkaanse jongens oververtegenwoordigd in de harde kern van jeugdige draaideurcriminelen.
  Deze jongens groeien op in bedenkelijke milieus, waarin het hebben van een uitkering heel gewoon is en het hebben van werk heel bijzonder. Van de Marokkaanse mannen heeft 60 procent een uitkering, waarvan de helft een WAO-uitkering. In Amsterdam komt een op de vier Marokkaanse gezinnen rond van een bijstandsuitkering. De helft van de Marokkaanse kinderen in Amsterdam groeit op in armoede. Marokkaanse kinderen wonen te krap, groeien op in Marokkaanse wijken, zijn relatief ongezond en gaan het vaakst naar speciaal onderwijs, vanwege een lichamelijke of geestelijke beperking.
  In de Westelijke Tuinsteden huizen inmiddels al een paar honderd Marokkaanse ‘probleemgezinnen’: grote gezinnen, waarvan kinderen en ouders soms gezamenlijk op rooftocht gaan, waar verslaving speelt, schulden, zwakzinnigheid, huiselijk en seksueel geweld, extreme armoede, vervuiling, psychiatrische of opvoedingsproblemen. Beleidsmakers spreken al over de ‘Marokkaanse Tokkies’.
  Het eigen aandeel in de problemen is onder deze onderklasse van Berberse macho’s een geweldig taboeonderwerp. En haast iedereen – politiemannen, leraren en hulpverleners – gaat daarin mee. Maar juist die ontoerekeningsvatbaarheid maakt deze Marokkaanse jongens bij voorbaat onmachtig om zelf iets aan hun situatie te doen. En onmacht versterkt agressie.
  Het wijzen naar de Nederlandse maatschappij – met de pers als vertegenwoordiger – kweekt een anti-Nederlands sentiment. Bijna alle hulpverleners, leraren, psychiaters, politiemannen, werkmeesters en opvoedkundigen die ik interviewde voor mijn onderzoek, vonden het anti-Nederlandse sentiment specifiek voor de nieuwe Marokkaanse onderklasse (in tegenstelling tot de Antilliaanse of de Surinaamse onderklasse). De Marokkaanse onderklasse is niet alleen kansarm, hij heeft ook een ‘verongelijkt gezicht’. Dat maakt hem licht ontvlambaar en mobiliseerbaar.

  Mythe 2
  Marokkaanse criminele jongens worden in de armen gedreven van de misdaad omdat zij gediscrimineerd worden op de Nederlandse arbeidsmarkt.
  ‘Zij krijgen geen stageplaatsen’, ‘zij worden door Nederlandse werkgevers gediscrimineerd op hun achternaam’. Logisch dat zij zich gaan misdragen! Deze redenering duikt telkens weer op als het over Marokkaanse probleemjongeren gaat.
  Zij berust op het criminologische misverstand dat er een causaal verband bestaat tussen ‘gediscrimineerd worden’ en ‘misdaden plegen’. Een bankoverval moet volgens deze redenering gezien worden als een onbewuste expressie van een dieper ‘onbehagen in de samenleving’.
  Ten eerste durf ik te beweren dat dit motief vrijwel afwezig is in het hoofd van een crimineel op het moment van handelen. Ja natuurlijk, achteraf (op het politiebureau, voor de rechter) zal hij het graag inbrengen als verzachtende omstandigheid van zijn ‘ontsporing’: ‘De politie hield mij aan, omdat ik Marokkaan ben.’
  Maar waarom kan een misdadiger eigenlijk niet gewoon hebberig zijn? Ik heb mij verbaasd over deze blinde vlek. Is het niet veel aannemelijker dat een tasjesrover, een kruimeldief of een drugshandelaar zich primair laat leiden door de vruchten van zijn misdaad: de Prada’s, BMW’s, scooters of laptops? Het beroep crimineel is in sommige wijken van Amsterdam al een van de serieuze toekomstperspectieven. Zo zijn Marokkaanse drop-outs direct inzetbaar in drugshandel, jeugdbendes of kruimelcriminaliteit.
  In de praktijk gaat het – zo bleek uit mijn onderzoek – om jongens die de risico’s van hun ‘beroep’ incalculeren. De kans dat een autokraker wordt gepakt, is ongeveer 1 op 15. En áls hij voor de rechter moet verschijnen, is het ook nog geen ramp: dan krijgt hij in de meeste gevallen een taakstraf of een geldboete. Niet reageren kan tot uitstel van jaren leiden en in sommige gevallen zelfs tot afstel (als hij intussen 18 jaar wordt). Na meerdere veroordelingen moet hij misschien een tijdje ‘zitten’ in een instituut dat vooral gericht is op ‘heropvoeding’, want zo zit het jeugdstrafrecht in elkaar: niet straffen, maar resocialiseren is het hoofddoel. Een tasjesrover is tegen die tijd schatrijk.
  Ten tweede is het criminologisch misverstand – de misdadiger als slachtoffer van een oneerlijke maatschappij – een achterhaalde vorm van determinisme. Een slechte sociaal-economische situatie of culturele afkomst, of een slechte jeugd zou onherroepelijk tot misdaad leiden. Maar het feit dat inmiddels ook bijna een kwart van de Marokkanen (uit vergelijkbare milieus) studeert aan het hoger onderwijs, bewijst het tegendeel. Ook de Marokkaanse cabaretiers, schrijvers, acteurs en politici hebben hun ‘culturele bagage’ kennelijk gunstig kunnen aanwenden.
  Ten derde wordt er vanuit gegaan dat Marokkaanse jongens geen banen of stageplaatsen ‘krijgen’ van discriminerende werkgevers. Maar is het niet logischer dat dit effect veroorzaakt wordt door het feit dat de meesten van hen geen bruikbaar diploma op zak hebben?
  Ook prijzen zij zich uit de markt, zo blijkt, doordat zij basale werknemersvaardigheden ontberen, zoals op tijd komen, Nederlands spreken, van andermans spullen afblijven, autoriteit accepteren, iets gedisciplineerd afmaken en samenwerken. Deze jongens hebben zich vaak op straat ontwikkeld, zonder ouderlijke ondersteuning. Dat maakt hen weinig bemiddelbaar op de arbeidsmarkt, hoe welwillend Nederlandse werkgevers ook tegenover hen staan.

  Mythe 3
  Marokkaanse ouders kunnen geen toezicht uitoefenen op hun zonen op straat. Dat zijn zij vanuit hun cultuur immers niet gewend.
  Iedereen zegt het elkaar keurig na: in Marokko let ‘de hele buurt’ op hun kinderen, maar in Nederland ontbreekt de ‘Marokkaanse gemeenschap’, waardoor het ouderlijk gezag van Marokkaanse ouders niet verder reikt dan ‘tot de voordeur’.
  Maar hoe is dan te verklaren dat Marokkaanse meisjes keer op keer vertellen dat zij de sociale druk van de gemeenschap in de ‘Marokkaanse wijken’ in Amsterdam bijna ondraaglijk vinden? Als zij een sigaret opsteken of met een jongen praten – belastende feiten voor de familie-eer – weten hun ouders dat binnen enkele uren. Blijkbaar werkt de sociale controle in de Amsterdams-Marokkaanse gemeenschap uitstekend, maar selectief.
  Marokkaanse ouders hebben hun ogen alleen in hun zak als het om het wangedrag van zonen gaat. In sommige gevallen komt dat doordat zij dat gedrag helemaal niet afkeuren. Deze ouders staan onverschillig tegenover de Nederlandse samenleving.
  Maar in de meeste gevallen komt het doordat de machtsverhoudingen in het gezin verstoord zijn. Veel Marokkaanse zonen hebben het thuis voor het zeggen. Van kindsaf aan krijgen zij hun zin, omdat het jongens zijn. Hun moeders kunnen hen nauwelijks aan en begrenzen hen weinig. Daardoor ontwikkelen zij grote ego’s met korte lontjes. Deskundigen uit het veld spraken over de ‘Marokkaanse prinsjes’.
  Wat nieuw is in Nederland is dat Marokkaanse moeders vaak ‘informatieafhankelijk’ zijn van hun zonen. Deze Marokkaanse moeders leiden nog steeds een geïsoleerd bestaan en spreken slecht Nederlands. Veel moeders zijn als importbruid naar Nederland gekomen. Ook worden zij niet geacht het ‘mannendomein’ te betreden. Dat maakt het lastig hun zonen op straat tot de orde te roepen.
  Bovendien zijn deze moeders vaak getrouwd uit ‘gemeenschapsbelang’ en niet uit liefde. Er is in hun ‘dorre’ huwelijken weinig communicatie mogelijk over de opvoeding van de kinderen. Moeders zouden meer zeggenschap willen over hun zonen, maar zij worden geacht loyaal te zijn aan hun echtgenoten. Dat brengt hen in een ‘lastige spreidstand’ tussen hun kinderen en hun echtgenoot.
  Soms trekken vaders zich wel iets van hun zonen aan, maar ze doen dat op een autoritaire manier. Ze geven bevelen of zeggen wat hun zonen allemaal niet mogen, maar ze kunnen niet uitleggen waaróm iets niet mag. Dat werkt averechts bij hun vernederlandste zonen, die zich nog meer onttrekken aan het ouderlijk gezag.

  Mythe 4
  De Nederlandse overheid staat bij de Marokkaanse gemeenschap in het krijt. Marokkaanse gastarbeiders zitten nu ‘met een kapotte rug’ op de bank. Hun kinderen ontsporen.
  Ik noem dit het slavernij-argument.
  De officiële werving van Marokkaanse gastarbeiders is echter al beëindigd in 1973. Op dat moment waren er zo’n 22.000 Marokkanen in Nederland. De meesten (tussen de 50 en 70 procent) van die eerste groep gastarbeiders waren op dat moment al teruggegaan of zouden dat nog doen, volgens cijfers van het CBS.
  De grootste groep Marokkaanse immigranten die nu nog in Nederland woont, is van na de officiële werving van gastarbeiders. Eerst kwamen de gezinsherenigers, toen de gelukzoekers en de huwelijksmigranten.
  Inmiddels wonen er 315.000 Marokkanen in Nederland, waarvan bijna de helft in Nederland geboren kinderen. Het totaal aantal importpartners is tussen de drie en de vijf keer zo groot als het aantal gastarbeiders dat ooit in Nederland is blijven wonen.
  Ik wil maar zeggen: de meeste Marokkaanse ouders van nu zijn helemaal geen voormalige gastarbeiders. Zij zijn voor het grootste deel uit eigen vrije beweging naar Nederland gekomen om hier een beter en welvarender bestaan op te bouwen voor zichzelf en hun kinderen dan in Marokko mogelijk was. Jammer, dat niemand hen ooit aan die oorspronkelijke verhuisreden herinnert.

 122. j de graaff zegt:

  Het is me onderhand wel opgevallen smartannabeth (#115) dat veel van de mensen die hier geen geteinte “buitenlanders” willen dezelfden zijn die er geen bezwaar tegen hadden (hebben) dat ook ons land grondstoffen roofde, moordde en plunderde in die landen. In die zin is het vooral een verhaal van de pot verwijt de ketel.
  Vier eeuwen geleden wilden zulks geaarden hier geen Engelsen, Fransen en Spanjaarden. En omgekeerd. Maar nu leven we in vrede en vrijheid met elkaar. Waarom zou dat nu niet kunnen of zo gaan in een weer wat groter verband?

 123. Max Molenaar zegt:

  Politieke partijen moeten criminoloog in dienst hebben
  Politieke discussies over criminaliteitsbestrijding vind ik meestal veel te dogmatisch en onvoldoende onderbouwd met verwijzingen naar recente onderzoeksrapporten. Het doet me soms denken aan mensen met een EHBO-diploma die met elkaar heftig ruzie maken over de meest effectieve therapie voor kanker.

  Discussiëren over criminaliteitsbestrijding is vergelijkbaar met discussiëren over effectieve kankerbehandelingen. Discussiëren over effectieve criminaliteitsbestrijding vind ik in eerste plaats een wetenschappelijke discussie en zinloos zonder onderbouwing met de meest recente internationale criminologische onderzoeksrapporten.

  Daarom moet elke politieke partij met minimaal 6 kamerzetels landelijk een full-time criminoloog in dienst hebben die voortuderend Engelstalige internationale onderzoeksrapporten bestudeert.

  Criminaliteitsbestrijding is volgens recent onderzoek een van de meest bepalende onderwerpen voor Nederlandse landelijke verkiezingen.

  NEDERLANDS WEBPORTAAL OVER CRIMINOLOGIE
  http://www.criminologie.startpagina.nl

 124. jean L zegt:

  @ 119 Marco M. ‘…Gewoon werkgevers dwingen zich aan het contract houden – overbodig bij faillisement – en werknemers óók dwingen zich aan het contract te houden. Dus volgens afspraak retour !…’
  .
  Ook hier weer, een veel gehoorde fout.
  Werkgevers zijn niet degenen die de macht hebben: ‘U moet het land verlaten’. Die macht is aan de overheid.
  Als de overheid niets doet, dan heeft een werkgever daar zich, terecht niet mee te bemoeien.
  Maar Nederlanders(Autochtonen) des te meer en dat duwen PvdA-CDA(toen KVP CHU AR)autochtonen door de strot.
  Om geen grond onder de voeten(ik werk in NL) te geven hebben werkgevers, die bepaling in hun arbeids kontrakt opgenomen. Die hebben dus in het belang vd Nederlander(nu autochtonen) gehandeld.

 125. Jean L zegt:

  @121 Fleur Jurgens, ‘…’ heeft het in haar boek allemaal al benoemd.
  Een jaar geleden werdt zij weg gezet als het debiele stiefzusje van Wilders…’
  .
  Zal het boek kopen, jammer dat je het isbn-num. niet vermeld.(zoekt de boekhandel welop.)
  .
  Zo zijn er meerdere Autochtone Nederlanders die op deze FEITEN wijzen en wezen, maar dat past niet in het plaatje van gevestigde politieke partijen, hou het volk dom, en duw alles door de volks-strot. Hun Bijbel is alles zalig makend voor ZE.
  Maak anderen zwart om hun politieke opvattingen, zie m’n eerdere postings oa. @ 114. Maar denk ook aan Janmaat hij heeft zijn nek ervoor ver uitgestoken.
  Zijn woord gebruik was onparlementair, maar nu zijn ze profetisch.
  zie uitzending ‘profiel Janmaat’ op,
  http://www.uitzendinggemist.nl/

 126. jean L zegt:

  @122 J.de Graaf, ‘…Vier eeuwen geleden wilden zulks geaarden hier geen Engelsen, Fransen en Spanjaarden. En omgekeerd. Maar nu leven we in vrede en vrijheid met elkaar. Waarom zou dat nu niet kunnen of zo gaan in een weer wat groter verband?…’.
  .
  Is dit een voorzet voor nog 4-eeuwen lijdzaam met de handen over elkaar blijven zitten en op dezelfde politieke partijen stemmen ?.
  Moeten autochtonen zich de ellende van achterlijken nog 4 eeuwen over zich heen laten komen ?.
  Dat geloof je toch zelf niet dat dat gaat gebeuren ?.

 127. Henk Mommaas zegt:

  Rene 120

  Spijker op zn kop, het populisme heeft het binnenhof door en door besmet.
  Deze populisten trachten nu hun vernietigende virus door te zetten naar de provincie s en steden.

 128. j de graaff zegt:

  Rene #120. Je kan dat op verschillende manieren uitleggen. Ik zie ook de PVV, zoals deze partij opereert, eerder als probleemveroorzaker dan dat ze wat oplossen. Dat heb ik eerder in deze diskussie al overduidelijk gesteld. Maar dat neemt niet weg dat zij zelf van mening zijn dat zij een probleem aan het oplossen zijn.

  Voor de laatste verkiezingen hoorde ik hem tijdens een intervieuw verklaren dat hij in principe geen moeite heeft met “buitenlanders” die wel integreren. Maar is er weer een rel dan is bij hem meteen die nuance weer weg. Best mogelijk dat het beveiligingsregiem en daarmee het isolement waarin hij nu al jaren leeft zijn kortzichtigheid versterkt. Onbekend maakt onbemind. Hij heeft vaak genoeg uitnodigingen gekregen van wel geintegreerde nieuwkomelingen maar dat weigert hij steevast.
  Ik heb zelf wel diskussies gehad met Islamitische jongeren en mijn ervaring is dat als je hen gewoon als medemens ziet en eerlijk blijft en je richt op wat zij goed doen je zelfs met de geagiteerden geen enkele rotzooi krijgt zelfs al zeg je scherpe dingen.

  Wilders pijl op de boog is dat Nederland te soft omgaat met “criminele Marokkanen”. En als er weer een hausje wangedrag van Antillianen is richt hij zich op die groep. Maar wanneer er bijvoorbeeld hooligans bezig waren de binnenstad te verbouwen hoorden we hem niet. De kritiek daarop is dat hij dus diskrimineert, generaliseert, ongenuanceerd is en stigmatiseert. Maar dat neemt allemaal niet weg dat hij denkt zo het probleem op te lossen en natuurlijk zoveel mogelijk mensen op hem wil laten stemmen.

 129. j de graaff zegt:

  U bent bezig met een kruistochtje tegen de kerk en de socialisten Jean (#126). Er is geen weldenkend mens waar ook die u zegt dat u niet op Wilders mag stemmen. Maar mogelijk is een stem op die man een stem voor de eeuwen die u nu juist vreest. Nu zal het volk vandaag de dag niet weer zo een gebroeder de Wit op het schavot brengen. Maar plezant zullen ze het uiteindelijk niet gaan vinden.
  Waar uw leider Wilders tekort schiet ook, is het hem al niet mogelijk om vanuit inhoudelijke beweegredenen te stoppen met diskrimineren etcetera, hij de internationale kontekst niet in het oog houdt. Hebt u bijvoorbeeld gezien wat voor figuren de islamitische Bosniërs te hulp schoten toen deze de toen nog vreedzame Serven van de grond waar zij al jaren in pais en vree federatief samenwoonden wegjoegen? En dan kunt u wel stoer lopen roepen dat u ze wel even mores zal maken, maar ik heb toch liever de vrede.

 130. J.J. van der Gulik zegt:

  In algemene zin kan gesteld worden dat de politici veel te lichtzinnig zijn omgesprongen met het thema migratie. En het ontbrak daarbij schromelijk aan visie op basis van goede wetenschappelijke kennisvergaring. Dat gold ook bijna kamerbreed voor de Tweede Kamer. Degenen die zich daar niet bij wilden aansluiten en frank en vrij naar het onderwerp wilden kijken en op grond daarvan hun oordeel wilden geven, konden al snel de hete adem van de strafrechter in de nek voelen en liepen het risico maatschappelijk te worden gemarginaliseerd en om soms de facto een beroepsverbod te krijgen.

  De politici zouden zo eerlijk moeten zijn om openlijk te erkennen dat de immigratie van Marokkanen achteraf bezien eigenlijk veel te lichtvaardig is opgenomen en dat, als men het over had kunnen doen, die niet zo had plaatsgevonden.

 131. j de graaff zegt:

  Marko M. #119
  Ja goeigheid denk ik echt. We zijn nu eenmaal toch graag een tolerant land nietwaar. Hoe die kontrakten er toen uitzagen is me niet bekend. Wel dat ze werden opgesteld door de werkgevers. Als u me een kontrakt kan laten zien waarin overduidelijk een termijn staat afgesproken dan zal ik onmiddelijk vragen waarom Den Uyl en het CDA dan die 1 novemberwet hebben aangenomen. Want dan zou die wet immers niet nodig zijn geweest? Dus die termijnen zijn niet afgesproken. Wel geldt de remigratieregeling nog steeds. Het is niet verplicht.
  De Marokkanen die zijn teruggekeerd hebben weleens moeite hun hier opgebouwde AOW en pensioen daar te ontvangen. Je zal maar in Nador wonen en er is administratief wat mis hier ten onzent. Hopeloos man.

 132. j de graaff zegt:

  Hoe het allemaal begon toen je aankwam en met z´n achten op een paar vierkante meter bij een stinkend lekkende kachel kale couscous at, onder het dak van een huisjesmelker sliep tot je weer in de ploegendienst de uren maakte en je elke week geld opzij legde voor de familie thuis. Op een dag hoorde je dat die Nederlanders graag wilden dat je je kinderen over liet komen, dat ze hier naar school zouden gaan en later ook werk zouden krijgen. Je kreeg een betere woning en een betere beloning en onderling maakte je grappen `ze hebben hier zelfs hoersubsidie`. Het was eigenlijk best vreemd allemaal. Nee, een schaap op het balkon slachten mocht niet en zo waren er meer regels. Maar het was hier beter dan thuis waar je als je voor je rechten opkwam toen nog door de Koning in het cachot gegooid kon worden. Langzaam veranderde je en werd je ook een beetje Nederlander. Vrijer. Je mocht stemmen. Zelf gekozen worden later. Ze namen je serieus. Oh er waren vriendelijke en onvriendelijke, die vindt je overal toch. Het zand op de stoffige weg knarst onder de wielen. De motor brult. Vermoeid van de hitte en de reisuren leg je je hoofd in het kussen achterover en ineens een grote knal. De voorband heeft het begeven. Naast je zit een man die zegt `het is Allah´s wil`. Voor je zitten twee meisjes. Ze merken het oponthoud niet eens zo druk zijn ze in gesprek. De een is Westers gekleed en de ander zwaar traditioneel. De eerste is nog nooit buiten Marokko geweest en haar nichtje is over uit Antwerpen.

 133. Jean L zegt:

  @129 j de graaff: ‘…
  Hebt u bijvoorbeeld gezien wat voor figuren de islamitische Bosniërs te hulp schoten toen deze de toen nog vreedzame Serven van de grond waar zij al jaren in pais en vree federatief samenwoonden wegjoegen?’
  ## Dat hadden die hulp verleners beter niet kunnen doen, met hulp blijft het probleem door zieken ipv tot een einde te worden gebracht door één vd 2 oorlog voerenden, de winnaar. Het proces tegen de NL-staat dat die niet adequaat zou zijn opgetreden, hebben de Bosniers gelukkig verloren, de NL belastingbetaler zou weer het haasje geweest zijn.
  .
  @131 de graaff ‘…We zijn nu eenmaal toch graag een tolerant land nietwaar…’
  ## Hoe kom je daar nu bij ? is dat niet een slogan uit de vorige eeuw, met een allang verlopen houdbaarheids datum,
  sinds de ontzuiling in NL. Lees de media en constateer de tweedeling die allang gaande is. Of wil je dat liever niet weten ?.
  .
  @131 de graaff ‘…Als u me een kontrakt kan laten zien waarin overduidelijk een termijn staat afgesproken dan zal ik onmiddelijk vragen waarom Den Uyl en het CDA dan die 1 novemberwet hebben aangenomen. Want dan zou die wet immers niet nodig zijn geweest?…’.
  ## Als je een kontrakt wilt zien moet je bij een plakker zijn, maar geef je weinig kans, die heeft er namelijk geen belang bij om aan te tonen dat ie illegaal is.
  Het boek: ‘Binnen zonder kloppen’ heb je dus nog niet gelezen.
  Daar in kan je lezen dat er ook een wet is de ‘De nieuwe vreemdelingenwet van 1965′ die terug keer verplicht stelde.
  Koop dat boek, en lees het.
  De enige reden zou kunnen zijn maskeren van het gevoerde beleid, dat tegen de belangen van de Nederlanders was. blz 36 vh boek.
  En waarom dan TOCH die 1 Nov. wet vh CDA zou je aan het CDA moeten vragen. Geef je weinig kans, ze zijn onbetrouwbaar.
  .
  @132 de graaff,
  Wat een kletskoek. Was het in marokko/thuislanden dan beter ?, hadden ze beter daar kunnen blijven.
  Men meet zich meteen aan de maatstaven vh land waar ze te gast komen.
  Vergeten dat er voor gewerkt is / moet worden.
  Zoiets als waarom heeft hij het en ik niet, vergeten; komen net uit de woestijn.
  Het ook op 2 benen kunnen lopen is niet voldoende.
  Er moet ervoor gewerkt worden.

 134. j de graaff zegt:

  Jean #133
  Met die figuren bedoel ik geen hulpverleners. Dat waren soldaten. En ik ben geen rechter maar ware dat wel zo geweest dan had ik die Bosnische slachtoffers verwezen naar Helmuth Kohl. Die erkende immers Kroatië waarop de Bosnische nationalisten ook hun kans zagen. Er is niks op tegen dat een landsdeel waar ook zich ergens van af wil scheiden maar daar zijn wel regels voor. Wat Kaiser Willem niet lukte en waar Hitler stuk liep op de dappere partisanen van Tito, dat lukte Helmuth: Kroatië binnen de Duitse inmvloedsfeer brengen. Het is daar allemaal Duits kapitaal aan de kust. En die domme Lubbers danste met hem mee. Van den Broek, toen minister van Buza zei het nog duidelijk: overlegorganen op regeringsnivo hebben geen enkel recht landen als onafhankelijk te erkennen.

  Wat die tolerantie betreft was dat en waarachtig maar ook ironische bedoeld. En ik hoef de kranten niet te lezen om een tweedeling te zien. Uw geschrijf staat er bol van. De zanger dichter Leonard Cohen heeft eens in een lied geschreven dat er overal oorlogen om gaande zijn, dat er zelfs een oorlog is tussen hen die zeggen dat er oorlog is en hen die zeggen dat er geen oorlog is.

  Past u maar op dat die lederhose van u niet plakken gaat. En aan wettn uit 65 hebben we niet veel meer, zeker niet als 5 jaar later de nota Roolvink wordt gepresenteerd waarin het besef blijkt door te dringen dat de Nederlandse ekonomie (dus ook uw ongetwijfeld redelijk dik belegde boterham) structureel niet zonder in-migratie van buitenlandse werknemers kan. De al eerder aangehaalde 1 novemberwet bouwt daar op voort. En om op de kritiek terug te komen: die termijnen zijn niet afgesproken.

  Wie beweert dat het in Marokko beter is? Dan zoudendie mensen hier toch niet naartoe gekomen zijn?
  Er is nog steeds heel veel armoede in Marokko. Waarom denkt u dat de overheid daar de geldstroom van de migranten op gang probeert te houden?

 135. jean L zegt:

  @134 j de graaff;….’structureel niet zonder in-migratie van buitenlandse werknemers kan. De al eerder aangehaalde 1 novemberwet bouwt daar op voort. En om op de kritiek terug te komen: die termijnen zijn niet afgesproken.’.
  ## over wat wel of niet in arbeidskontrakten, wetten staan, hoeven we eigenlijk niet te twisten, zoals al eerder gepost, dat is simpel na te gaan.
  In het boek staat achter in notes welk wet wanneer enz. Wat de voorwaarde zijn om als immigrant in NL te mogen werken.
  Allemaal na te gaan. Dat PvdA en CDA en VVD!! regeringen dat niet uitvoeren, is vanuit HUN moraal vanzelfsprekend.
  .
  Dat NL niet meer zonder immigratie UIT MAROKKO/TURKIJe kan is natuurlijk onzin.
  Kijk in de statistieken(cbs.nl, of koop zo af en toe de Telegraaf of NRC) welke etnische groepen OVER-vertegenwoordig zijn in WW/Gevang/Bijstand.(toch niet hierom dat NL niet meer zonder immigratie kan :-( )
  Bij ~8% !! allochtonen in NL tot 80% !! in gevang populatie.(ook simpel na te gaan op de achterkant van een sigaren-doos). of spreek bij de ingangen gewoon een cipier aan.(heb zelf bekende die ‘cipier’ is), of zie cbs.nl.
  Lees in het boek, dat immigratie uit zulke landen niet loont, die lieden kosten meer dan dat ze opbrengen.
  Met de argumenten(ook na te gaan) waarom.
  .
  Burgers van Oost-Europa/Polen/Baltische-staten liggen ons nader wat cultuur enz.
  Deze zijn ook al aardig bezig, voormalige immigranten op een NATUURLIJKE wijze te verdringen. Menig bedrijf heeft liever hen dan een ‘landgenoot’ waar mee ze eerder slechte ervaring mee op deden of die mooi weer eens de voorkant vd media halen, is dagelijkse praktijk die men kan waarnemen, moet je wel die rode bril afzetten :-) .
  .
  @134 j de graaff; ‘…Wie beweert dat het in Marokko beter is? Dan zoudendie mensen hier toch niet naartoe gekomen zijn?
  Er is nog steeds heel veel armoede in Marokko. Waarom denkt u dat de overheid daar de geldstroom van de migranten op gang probeert te houden?’.
  ## Als het daar slechter is waar ik van uit ga, dan snap ik het klagen niet in de posting @132 als ze in NL met 8man op 50m² wonen, terwijl het in het thuisland in een geitehok was van 10m².
  Men wilt zich meten met Nederlanders die er gewoon voor gewerkt hebben, terwijl ze net uit de woestijn komen.
  .
  NL gaat de kant op vd Angelsaksische landen, VS en VK.
  Het is een natuurlijk proces dat in weerwil vd ‘waarschuwende’ vingertjes uit het haagse en van elders, Belasting- Vrijstaat Rome :-) gewoon door gaat.
  Een tweedeling en natuurlijke verdringing door Oost-Eropeanen/enz met uiteindelijk integratie van Oost-Europeanen.
  De etnische groepen waarbij we dat al 3 !! generaties bij hebben geprobeert, worden ousiders, net als dat is in VS en VK met groepen is die de competitie!! verliezen/verloren hebben.
  Om zulke NATUURLIJKE processen ben ik niet rouwig, dat zult u begrijpen.
  .
  Wat betref die Lederhose zou niet eens erg vinden als ik die dagelijks aan kon houden. Van Autochtone Duitsers hebben we weinig last(Hitler was een ALLOCHTONE duitser). Belastingen lager, huizen prijzen lager, auto’s de mooiste voor veel lagere prijzen, Autochtone Duitsers zijn meestal nog wel erg gelovig helaas,
  gelukkig wordt er wel wijn gezopen in de kerk, wel even slechte kwaliteit als hun zedepreken :-(
  Maar, helaas de werkgever laat me over de aartkloot reizen voor het geld dat ie elke maand op m’n rekening stort.
  Maar klus geklaard, betekent retour thuisland :-)

 136. jurnan de graaff zegt:

  Jean (#135) we komen er voorlopig nog niet uit denk ik. We verschillen van mening en optiek. Zijn we het er wel over eens dat we blij mogen wezen dat dat in Nederland mag en kan? OK dan. Ik wens u heus waar alle goeds toe en dan wou ik bij deze de moderatoren vragen, als het technisch mogelijk is alsnog, boven mijn bijdrage #132 aan deze slepende kwestie te zetten: ‘Oponthoud’. Alsook die taalfout in vindt er even uit te vissen.

 137. Jeroen zegt:

  de Baarsjes in Amsterdam.

  Ik vind het niet leuk als “mijn telefoon” voor de 3e maal verdwijnt uit mijn leven. Dat de verhuizing uitgevoerd is door steeds dezelfde groep mensen, is slechts een feit. Mijn oordeel is leeg, zinloos. Waarom hebben we een oordeel over andere mensen, groepen ?
  Waarom geven we geen oplossing, ipv straf ?
  straffen is geen oplossing. Als mensen stelen, hebben ze kennelijk een tekort. een tekort aan erkenning, opleiding, inkomen, liefde.

  kunnen we geen knuffeltherapie voor probleemgroepen opzetten ? Legale prostitutie…
  meer wegnemen van hen die zich tekortgedaan voelen is nog meer onbalans aanmaken.
  Het is lastig om te geven aan hen die nemen
  maar liefde is de enige weg naar liefde
  het is je eigen gebrek durven loslaten
  voor je bereidheid tot geven ontstaat.

 138. Max Molenaar zegt:

  Theologie
  @ 137 Jeroen Het klinkt mooi wat je zegt, maar op welke concrete onderzoeken baseer je deze conclusies? Als we met stelligheid stellingen poneren die niet zijn gebaseerd op onderzoek, zijn we bezig met een soort theologie of met het uiten van je gevoel. Je stellingen zijn wel geschikt als hypothesen die we vervolgens specifieker moeten definiëren en moeten toetsen via onderzoek.

 139. Jongerenwerkster zegt:

  jeetje zeg wat een gedoe allemaaal..pfffff

  Ik wil even reageren op Jeroen (de Baarsjes in Amsterdam.)

  Ik vind toch dat je ergens gelijk hebt, want door te straffen doe je die jongelui alleen maar een gunst ze zullen er toch niet van leren..
  En ik denk ook dat als je echt iets wilt bereiken met heel da gebeuren wat zich afspeeld in Gouda… is het straffen niet een oplossing, en vooral het onderwerp zo actueel maken dit wat nu gebeurd is heerlijk voor die jongelui ze genieten ervan dat er zoveel over wordt gepraat en elke avond zitten ze weer te denken wat voor kattekwaad zullen we morgen uithalen… de hoge pietjes moeten uit hun luie stoellen komen(met alle respect voor hun werk), door te roepen straffen dit doen dat doen schieten we niks op..!!!!
  Hoeveel buurthuizen zijn er in Gouda..??? Wat zijn de kansen van die jongeren..?? wat bieden de buurthuizen in Gouda hun jongeren..???Hoeveel van die jongeren zijn werkloos?Hoeveel van die jongeren zitten niet op school?Hoeveel van die jongeren krijgen geen liefde thuis.????natuurlijk zit geen enkel ouder thuis te wachten op een jongere die buiten vervelend is geweest..al dat energie wat op gaat aan onzin moet daarin gestoken worden..misschien lost dat wel wat op…
  Ze kunnen wel vervelend zijn.. ze kunnen wel voor chaos zorgen maar uiteindelijk zijn het onze jongeren, jongeren die leven in onze maatschappij…door ze belachelijk te maken en te straffen schieten we niks op..!!! Het zijn geen dieren al kunnen ze zo te ver gaan…

  JONGEREN = TOEKOMST….

 140. nabil zegt:

  Oooh, wat zijn we weer zielig bezig..Zal ik maar ook eens in de wij-jullie vorm praten,want ja ik ben een marokkaan. Wat is er met jullie mensen tegenwoordig, waarom gaan jullie altijd zo snel mee in die hype? Altijd wordt een incident aangekaart als een maatschappelijk probleem. Ik kan je talloze voorbeelden noemen dat Nederlanders zich misdragen alleen dan wordt het niet zo breed uitgemeten. Nederlanders praten vaak over integreren en over dat wij dat niet willen of kunnen, maar mocht er een allochtone gezin in een oerhollandse dorp arriveren dan terroriseren jullie ze door hakenkruisen op de muren te spuiten en ramen in te gooien. Dus is dat wat jullie integreren noemen? Wij worden gedwongen om in allochtone wijken te gaan wonen mede dankzij jullie angst voor kleur en religie. Ik zie niks in jullie reacties over oplossingen of wegen die ons tot elkaar kunnen brengen. Het is alleen maar nog meer haat zaaien en allochtoon en autochtoon uit elkaar drijven en tegen elkaar opzetten. Ik zou zeggen ga gewoon zo door en jullie zien vanzelf wel waar dit allemaal tot toe leidt. NIKS!! Allochtoon krijgen jullie allemaal nog wel een keer mee te maken, hoe je het ook wendt of keert. Zo niet dan is dat door het gebrek aan toenadering van jouw kant uit angst om een ”vreemde” te leren kennen. En volgens mij hebben jullie laatst allemaal geen tv gekeken en gezien hoe het nog wel kan.. OBAMA!! mensen die altijd een probleem waren en dan staat er een iemand op en die wordt gewoon president. prachtig toch? zolang je hoop niet laat vallen, is dit nog allemaal makkelijk te redden…

 141. assia zegt:

  ik vindt dat er gewoon meer buurthuizen moet komen waar de marokkaanse jongeren kunnen zitten.
  en dta e rook buurthuisen waar je bijv je huiswerk kan doen.
  zo komen dan steeds minder marokkaanse jongeren in problemen ik doe zelf wat met marokkaanse jongeren en het gaat best goed

Reageren op dit bericht is niet meer mogelijk.