Was was het meest markante tv-moment van 2007?

De winnaar van de verkiezing Televisiemoment van het Jaar 2007 wordt op 12 januari in het programma De Wereld Draait Door bekend gemaakt. NRC doet dat nu alvast, met een overzicht van de meest markante tv-momenten.

donorshow_134980_1.jpg“De mooiste tv momenten doen een inzicht kantelen voor het aangezicht van honderdduizenden kijkers, liefst live.” Voor televisie-recensent Hans Beerekamp van NRC Handelsblad is daarom de finale van De Grote Donorshow het meest markant. Met hem stelden acht media-journalisten van NRC Handelsblad ieder zijn of haar persoonlijke top drie samen van televisiemomenten uit het jaar 2007.

 • Wat was voor u het meest markante tv-moment van 2007? En welke criteria vindt u daarbij van doorslaggevend?

Dit bericht heeft 47 reacties op “Was was het meest markante tv-moment van 2007?”

 1. S. Smit zegt:

  KRO’s ‘Het zesde zintuig’. Dit gaf een mooie indruk van wat bovennatuurlijk zou kunnen zijn en wat aan bedrog doet denken. Daar kon geen empirisch of alternatief beschreven scriptie tegenop.
  Ook zag je goed hoeveel sporen/verhalen er zijn voor de kandidaten tijdens hun proeven. De presentatrice moest wel bemoedigend of afwijzend reageren op een ingeslagen weg.
  Iets bedenkelijker was het halfslachtige oordeel van de presentratrice mevr. de Groot in een interview. Zij leek meer gericht op meningsvorming nav het mainstream-oordeel.
  Jammer dat de KRO er negatiever over dacht en niet doorgaat op dit thema.

 2. Ton zegt:

  Mijn markantste tv-moment van het bijna afgelopen jaar was het moment dat ik besloot alleen nog naar Arte, de Nederlands ondertitelde Franse films op TV5 en een enkele film op Film 1 en BBC 4 te kijken. Dit om verlost te zijn van de oppervlakkigheid en schreeuwerigheid [en alle sport] op de “normale” zenders.

 3. peter zegt:

  Het meest markante moment ontstond toen ik walgend van de slechte programma’s dat ding uitzette

 4. De Lange zegt:

  Misschien is vanavond de eerste Wintergasten van Joris Luyendijk wel het markantste tv-momentvan 2007.
  Hoewel, markant?… Is mooi of nuttig hetzelfde? Wat wordt er eigenlijk bedoeld?
  Ik herinner me overigens ook de zomergast Bettine Vriesekoop als leuke en interessante tv.
  Verder is de treurbuis sinds de zenderprofilering van vorig jaar treuriger dan ooit geworden.
  De beroerdste tv is wat mij betreft Mooi Weer De Leeuw. Dat programma noem ik als vanzelf Nooit Meer De Leeuw, en kijk er natuurlijk niet naar. Opmerkelijk dat sommige NRC-redacteuren die De Leeuw kunnen verdragen.

 5. e.starink zegt:

  Geheel eens met 2. Ton.
  Ik denk dat het zoeken naar het “mooiste TV-moment” de volgende nagel is aan de doodskist van de Nederlandse TV. Ik betreur dat niet – integendeel: ik moedig dat van harte aan.

 6. gevallenverstand zegt:

  Het markantste TV moment was dat dat er niet was. TV 2007 was een monument voor de smaak van de commercie. Nietszeggende onzin die zoveel mogelijk mensen moet aanspreken en uiteindelijk dat bij niemand meer doet.

 7. wieke hoeben zegt:

  Ja, ik net als reactie 2, het meest markante moment was dat bij me aansluiting eraf ging; geen t.v. meer alleen dvd en heerlijk geen reclame. Genoeg aan het internet. Nu dan toch weer t.v. en wat blijkt; ik heb zelfs het geduld niet meer om het nos journaal uit te zien; te veel van hetzelfde, te veel vanuit de zelfde belichting. Net of er geen jaar verstreken is ondertussen. En zo klaar met die reclame… veel andere dingen te doen, vaak weg, theater, lezingen, veel leuker dat leven buiten de deur, van mij hoeft de t.v. niet meer.

 8. Henk Mommaas zegt:

  @ Ton

  Je slaat de spijker op zn kop daar wil ik nog Canvas
  BRT aan toevoegen
  Nederlandse televisie in n colonie lawaaipapagaaien
  waarvan je het gevoel krijgt dat ze maanden geen voedsel hebben gehad en krijsend over elkaar heenbuitelen.
  van creatief vermogen en werkelijke belangstelling is nergens ook maar enige sprake.
  dit nivo is zo slecht en feek dat uitgesproken ordinair in de beelde zin meer op zn plaats is
  om in het dierlijke te blijven lijkt me de positie van tv recensent n hondebaan
  hoe krijg je het voor elkaar om zo veel bagger in algemeen beschaafd nederlands te vertalen

 9. Michiel van Bijlevelt zegt:

  Al zappend door een brei aan prutsprogramma’s probeer ik de programma’s te vinden die mij interesseren. Het dagelijkse nieuws en actualtiteiten zie ik om op de hoogte te blijven van wat er in de wereld gebeurd. Maar dat zijn geen markante momenten, eerder momentopnames van een waterval aan informatie. Af en toe kom ik een interessante documentaire tegen, meestal op de VRT of Canvas. Of een goede britse comedy. Maar evenmin kan ik dat markant noemen. Dan blijft over, mijn meest markante tv-moment is als ik mijn toestel uitzet.

 10. Henk Mommaas zegt:

  ik denk dat dit voortkomt uit de marketing gerichtte
  kijkcijfer dictatuur
  de telegraaf grootste krant van Nederland is hier het succesvolle schoolvoorbeeld van
  Koppen snelle en doorlopen,onder de vaak gehoorde kreet niet lullen maar poetsen nou en gepoetst wordt er,dat lullen slaan we over

 11. wim zegt:

  Markant was zeker de Grote Donor Show. Helaas op enkele programma’s na zoals de wereld draait door en wat cabaret op Nederland 3, wat wel enige kwaliteit en onafhankelijheid heeft, moet ik concluderen dat zowel de publieke als de commerciele televisie niet in staat zijn gebleken echt goede programma’s te maken. Bagger over het algemeen.

 12. Willem Nijmegen zegt:

  Markant was het moment dat de stroom hier uitviel, en mijn zappende RSI-vinger eindelijk aan genezing toekwam.

 13. E van den Berg zegt:

  Het mooiste moment was zeker de grote donorshow Ik was het met Plaskerk eens! Geniaal!Al dat gejammer voor de uitzending over dat dit echt niet kon!Maar je kunt wel mensen dood laten gaan omdat er geen donor voor je is, dat is dan weer minder erg!
  Alleen jammer dat niet onmiddellijk de wet aangepast is naar Belgisch ( N.B. een katholiek land!)voorbeeld: iedereen is donor, tenzij hij of zij expliciet aangeeft het niet te willen zijn.Ik ben er namelijk van overtuigd dat de meeste mensen geen donor zijn uit laksheid of omdat ze geen zin hebben om over de dood na te denken.
  Als je principieel tegen bent besteed je er graag wat tijd aan om dat te laten weten.
  Politiek een gemiste kans. En of het echt veel extra donors heeft opgeleverd vraag ik me ook af

 14. S.Michael zegt:

  Het Groot Dictee der Nederlandse Taal, verder is er niet zoveel. Maar op Bonaire zie ik alleen de programma`s van BVN
  Simone Michael

 15. ton zegt:

  het is zo slecht op tv dat ik al jaren niet meer kijk
  programma’s zijn ontzettend slecht ,kijk alleen het nieuws

 16. Gerard van der Leeuw zegt:

  Het enige waar ik af en toe naar kijk is naar de herhaling van de Fabeltjeskrant. Dat is top. Verder staat hij (op het Duitse en Belgische nieuws uit en op zaterdag het uur van de wolf gelukkig uit: wat een armoe! Zijn er geen toneelstukken om uit te zenden, is er niet een weelde aan goede films, waarom moet ik Shakespeare, Ko van Dijk en Bert Haanstra in de winkel kopen, in plaats van ze op onze t.v. te zien? Gelukkig is er Bommel op de radio (niet in de NRC……) Mens wat een armoe…..

 17. Frank zegt:

  Ik kijk geen tv en heb niets gemist, volgens mij.

  Het enige wat ik later nog op Youtube heb terug willen zien is de ontknoping van de grote Donor show.

  Wat een giller!!!

  (ok,ok ik ben alle afleveringen van ‘Top a gogo 2000′ aan het opnemen.)

 18. Mostafa zegt:

  Mijn markantste Tv-moment van 2007 ? is dat Luxe TV-boerderij van Paul de Leeuw.
  Ik ben gek op de talent van schruuwen.Mensen moeten, hoe dan ook lachen en dat is de kunst van een programma maken.Maar ik denk dat Discovery mijn favoriet is!!

 19. Bob Jansen zegt:

  Hahaha, wat een reacties hier. Dus de gemiddelde NRC lezer kijkt geen TV meer omdat er alleen maar pulp op is? Wat een hoop oude zure mensen hier die niet verder komen dan, “vroeger was het beter..”

  Er wordt nog steeds prachtige, mooie, ontroerende en spraakmakende TV gemaakt, maar je moet het wel willen zien. Wat mij betreft is Hans Teeuwen bij de Meiden van Halal het meest spraakmakende. Omdat dit fragment in 2 minuten tijd het spanningsveld tussen vrijheid van meningsuiting en beledigd voelen, haarfijn in beeld brengt.

 20. Michelle zegt:

  Ik geef toe, er is een heleboel op tv wat ik niet wil zien. Toch zijn er programma’s die echt indruk op me maken. Dit jaar was dat de documentaire “Valentijn”. Zeer integer gemaakt en toch ook met een duidelijk beeld van de problematiek. Heb echt met tranen in m’n ogen zitten kijken. Als er dan verder niet zoveel goeds was, dan heeft dit voor mij het hele jaar gered.

 21. Rolanda zegt:

  Mijn mooiste tv moment is voor mij wanneer de film “Gejaagd door de Wind” wordt uitgezonden. Verder vind ik elke dag het mooiste tv-moment: Het RTL nieuws. Soms vind ik de uitzendingen van “Oprah” interessant. Live Nederlandse TV vind ik niets aan, behalve als de leden van het Koninklijk huis in beeld zijn met een toespraak.

 22. Agonie Muis zegt:

  OP de valreeP: Youssef & Kamal – Eindhoven Represent
  http://www.dumpert.nl/mediabase/36646/1274830c/youssef_kamal_eindhoven_represent.html

 23. Lotman zegt:

  Hans Teeuwen die in Bimbo’s & Burka’s die drie vreselijk intolerante Marokkaanse halal-zusjes ontmaskert (zonder dat ze het zelf doorhadden overigens).

 24. evert van kuijk zegt:

  Wat mij opviel in 2007 is dat bijvoorbeeld mensen als Stine Jensen of Maarten ‘t Hart veel beter uit de verf komen in de twaalf minuten van NRC.Next dan tijdens een optreden op de publieke omroep. Hoe zou dat komen? Wanneer kunnen echte intellectuelen en kunstenaars zich eindelijk echt thuisvoelen op de publieke omroep, langzamerhand het namaakparadijs van de afgelebberde Bekende Nederlanders of het ‘neefje van de kutzwager van X en vice versa’ of de steeds saaier en voorspelbaarder wordende vriendenclub van de ijdele omroepmiljonair Y? Vroeger had je ‘Een Prettig Gesprek’ van Theo van Gogh. Die had voldoende gewicht en wellevendheid om zijn goed gekozen gasten alle ruimte en vrijheid te geven. Zo hoorde je nog wel eens iets nieuws…..

 25. larie zegt:

  “Mijn” slijpsteen is bot geworden helaas, dat is markant in 2007..wat rest is telegraaf en azijnbode e.d..een leegte.. Ik ween :(

 26. Henk Mommaas zegt:

  @Agonie Muis

  dank je wel Agonie en wat wil je daar nu mee zeggen
  pubers maken tegenwoordig clips en kunnen dit op internet plaatsen, ook is het bekend dat pubers graag provoceren en als ze aandacht krijgen met hun nepwilders vinden ze dit natuurlijk alleen maar prachtig.
  dit serieus op dit forum onder de aandacht brengen getuigd niet van goede smaak over andere kwaliteiten maar te zwijgen.

 27. Evocatus zegt:

  Na Kassa worden we altijd getracteerd op een trailer met de ongein van De Leeuw. Het is mij godsonmogelijk om te begrijpen, wat men aan deze schreeuwlelijk vindt. Dieptepuntje dus.

  Goed, nu dan de minister die publiekelijk ten grave gedragen wordt door Kelder en Van Rooyen. Prachtige televisie. Eersteklaswerk! Schitterend dat Pauw en Witteman hier niet ingrepen.

  Van een minister mag men verwachten dat hij of zij op een superieure manier woorden als van Kelder en van Van Rooyen beargumenteerd ontkracht.

  Niets van dat al. Geheel POWNED! Maar ja, als je dan ook zo’n ultra-vlieggewicht als Vogelaar op een ministersstoel zet, dan vraag je er natuurlijk om.

  Hoezo dieptepunt? Marjoliene de Vos, mag dat nog eens uitleggen.

  Mensen die de arrogantie en het ego bezitten om te denken dat ze ons moeten regeren, kunnen niet genoeg uitgedaagd worden, kunnen niet genoeg aan de tand gevoeld worden, desnoods met harde uitspraken. Vogelaar sloeg niet terug, want de “bal” raketeerde langs en ze had niet eens een racket bij zich.

  Inderdaad, Jan Benjamin als jij dit “koeioneren” vindt dan moet dat maar. “Macht” die geen “gezag” kan uitstralen/vestigen dient te verdwijnen en vlug een beetje.

  Paul Potts! Waanzinnig goed! Dank voor het plaatsen van dit fragment.

  Nog een schitterend moment: Hans Teeuwen en de Meiden van Halal (Bimbo’s en Boerka’s). Net als Vogelaar waren de Meiden niet in staat tot enig houtsnijdend weerwoord.

  Ave, Evocatus

 28. fred zegt:

  Topmoment voor mij was het interview met Hans Teeuwen door de Meiden van Halal. Hier werd duidelijk dat de tegenstelling tussen seculiere waarden en een wereldbeeld bepaald door religie niet te overbruggen is. Absolute waarheden gebaseerd op het feit “dat het geschreven staat” zijn niet onderhandelbaar, dus is een dergelijk gesprek zinloos. Dankzij de heldere antwoorden van Teeuwen werden de goed opgeleide top guns van de gekwetsten gereduceerd tot het herhalen van de zinloze vraag “waarom wilt u beledigen”. Ingaan op de argumenten van Teeuwen wilden en konden ze niet.

  Dit moment staat in geen enkele top 3 van de dames en heren NRC recensenten. Wel wordt er schande gesproken over het feit dat Pauw en Witteman een discussie tussen Kelder/Van Royen en minister Vogelaar niet afkapten. Bij een minister moeten de persoon en de argumenten tegen een stootje kunnen lijkt me. Kennelijk vinden de recensenten dat het programma als kritiekloze etalage had moeten dienen voor de verhalen van Vogelaar.

 29. Joris zegt:

  Ligt het aan mij? Ik heb van de meest genoemde programma’s nog nooit gehoord.

 30. Niels zegt:

  Dat Ella Vogelaar te dom is om te poepen en niet eens Heleen van Rooyen van repliek kan dienen zegt m.i. meer over haar dan over P&W. Dat het treurig is wil ik dan nog wel aan, maar dan vooral omdat zo iemand minister kan worden in dit land.

 31. marielle zegt:

  Net als Fred: voor mij is het interview van de halaldames met Hans Teeuwen absoluut het hoogtepunt van het afgelopen televisiejaar. Prachtig. Heb er van genoten en het gaf me een sprankje hoop dat het gezonde verstand gaat zegevieren in dit multiculti gebabbel.

 32. Henk Mommaas zegt:

  @ evocatus @niels

  als twee narcisten als Kelder en van Rooyen in n
  televisieuitzending onder leiding van twee gespeksleiders de toestemming krijgen, om op het allerlaagste nivo, n minister die net aan haar taak begonnen is verschut te zetten, zegt meer over het laaghartige gehalte van de betreffende show
  die getuigd van botte arrogantie,
  dan dat dat ook maar in de verste verte iets zegd over de kwaliteiten van Mevr.Vogelaar

  Dat zij zich zwijgend afstandig hield van dit gepeupel pleit voor haar.

 33. Agonie Muis zegt:

  @26. Henk Mommaas zegt:
  > dank je wel Agonie en wat wil je daar nu mee zeggen

  Dat weet ik zelf ook niet zo goed Henk, sorry…

  Het duo Youssef en Kamal vind ik de grootste ontdekking voor 2008. Vooral Kamal is super-grappig: een rascabaretier.
  Ik hoop dat ze snel hun eigen programma krijgen bij de VPRO.

  Bovendien is het me opgevallen dat de politiek en de media totaal geen antwoord hebben op de haast psychopatische starheid van meneer Wilders, maar deze knotsgekke Marokkaanse jongeren wel!

 34. Rene zegt:

  Zelfs bij een simpel onderwerp als dit moet schijnbaar een bak azijn door de ADSLlijn gekieperd worden. Het jaar 2007 als het jaar van de verzuring? Misschien een goed idee om hier eens een uitzending van Pauw en Witteman aan te wijden?

 35. Freek zegt:

  Waar is HANS TEEUWEN???

 36. ron rozen zegt:

  @ Ton
  Ik kijk meestal naar de BBC (met ondertitels teletekst 888) BBC4 kan ik niet krijgen maar BBC1 en BBC2 hebben ook veel moois op het gebied van natuur, architectuur, geschiedenis mooie historische films en amusement. Elke avond lig ik dubbel om Anne Robinson met de Weakest link Ik kijk altijd naar Dr Who en Robin Hood, Cranford was leuk dit jaar en Olivier Twist. Ik heb er de commerciele Nederlandse zenders afgegooid, heerlijk!! Bij het zappen kom ik geen sexadvertenties tegen geen advertenties voor goldelette armbanden met diamantine ringen. De commercieelste zenders zijn nu de publieke omroepen. My god wat hebben die lange reclameblokken zeg, ze doen maar ik kijk toch bijna nooit.

 37. ron rozen zegt:

  Het markantste vond ik toch Heather Mills die ik in New York op de televisie zag meedoen met “Strictly come dancing” Mijn vriend en ik maar raden wat nou het kunstbeen was. We kwamen er niet uit, ze deed er zelfs een handstand -overslag achterover mee. )

 38. ron rozen zegt:

  2007 was nog geen uur oud of daar stond Amy Winehouse in de show van Jools Holland op de BBC te jammen, ik viel als een blok voor haar.

 39. Henk Mommaas zegt:

  Rene 34

  Ik heb de indruk dat je op n verkeerde weblog verdwaald bent,zoek dan gewoon de humor op kerel keuze genoeg dacht ik zo, veel plezier.

 40. Laura zegt:

  Zwak van Vogelaar dat ze niet in discussie ging met Heleen van Royen en Jort Kelder?
  Ik gaf haar groot gelijk. Waarom zou je jezelf verlagen tot zulk niveau?

  Vreemd vond ik Pauw&Witteman weer toen ze in een uitgebreide discussie over de problemen in Slotervaart Henk Kamp hadden uitgenodigd. Een man die willens en wetens mensen in het publiek schoffeerden, zoals een vrouw die werkte in de wijk en te maken had met al de onmogelijkheden. Nee Henk Kamp wist wel hoe het moest :-(

  Ik heb bij dat programma de tv uitgezet, hoewel ik graag het verhaal van de meeste mensen had gehoord.

  Afgelopen week hebben we genoten van ‘How we built Britain’ door david Dimbleby op de BBC. Daar kunnen ze nog tv-documentaires maken. Bij de Nederlandse publieke omroep moet je het doen met een uitgeklede documentaire over Robert Oppenheimer. We zouden eens te veel leren.

 41. evert van kuijk zegt:

  Mijn bokaal voor 2007 gaat, behalve naar Robert van de Roer en Babs Assink voor hun dagelijkse twaalf minuten ‘Who’s next?’, naar Carina Ellemers: voor haar documentairefilm ‘Tijn…Tino – Adoptiekind zoekt familie’, uitgezonden door de Humanistische Omroep. ‘Tijn van Dijk werd op driejarige leeftijd uit Indonesië geadopteerd. Nu hij volwassen is, verlangt hij ernaar terug te gaan: “hoe zou mijn leven er uit hebben gezien als ik niet geadopteerd was”. Documentairemaakster Carina Ellemers volgt Tijn in de jaren dat hij in Indonesië werkt en maakt een indringend portret over identiteit, de betekenis van gehechtheid en bloedverwantschap.’ De documentaire werd dankzij het cultuurbeleid van Hilversum verbannen naar de randen van de nacht, als de gouden arbeiderskinderen van Herman Gorter al genieten van een welverdiende slaap.

 42. Jan de Jong zegt:

  Het mooiste moment vind ik als je een programma hebt waar je niet wordt gestoord door reclame, er geen censuur balkjes zijn en er geen piepjes tussen door komen als er een onfatsoenlijk woord wordt gezegd.
  Dit was het nieuws is hier van een goed voorbeeld.
  Jammer dat niet genoeg mensen de diepere betekenis vatten.
  Soms denk je dat je amerikaanse tv kijkt met puriteinse inslag.
  Daarentegen vind ik het uitzendtijdstip aanpassen aan de inhoud zeer wenselijk.

 43. Fred K. zegt:

  Als ik het goed begrijp dan wordt internet draadloos en radio en tv gaan volledig op de kabel. Weg tv en radio. Maar zonder live-muziek keek ik daar toch al niet naar om, de meeste films vind ik flauw en die reclames waar je niet voorbij kunt scrollen zijn zonde van de tijd.

 44. Rick zegt:

  De Donor Show, en wel het moment van het bekend maken wie de nier zou krijgen.

 45. kik zegt:

  Over dat hele gedoe van Kelder en Vogelaar….had het fragment nog nooit gezien maar ondertussen veel over gelezen. Zo ook het stuk van Kelder zelf een paar dagen geleden in de krant. Hij schreef daar onder andere dat je het hele gesprek moet aanschouwen. Zoek het maar op. Dus heb ik zojuist dit even opgezocht en bekeken.

  En verdomd; iedereen die over hem heen valt, valt over zijn opmerking dat zij maar een curusje charisma e.d. moet volgen en over zijn toon. Pfff, dat stukje duurt inderdaad maar minuutje of zo. Maar ga naar pauwenwitteman.vara.nl en je kan het hele gesprek, een dikke twaalf minuten aanhoren. En dan wil je als toehoorder echt wel iemand onderbreken. Dat Kelder dit pas na een dikke tien minuten doet(en wat mij betreft met een heel nette toon, de boodschap was idd hard maar wel to the point) vind ik knap. Ikzelf had mij op mijn lip moeten bijten om dat niet veel eerder te doen, minister aan de tafel of niet.
  Maar; tv-moment van het jaar? Kom op zeg!! Overdrijven is een vak en bepaalde teksten volledig uit de context(10 minuten gewauwel van een minister) halen helemaal.

 46. Evocatus zegt:

  @Henk Mommaas
  bedankt voor de reactie, maar…
  ‘als twee narcisten als Kelder en van Rooyen’
  Nou en? Of ze wel of geen narcisten zjn, maakt mij niet uit. De gemiddelde parlementarier is dat waarschijnlijk net zo goed. Zie mijn vorig bericht.

  ‘n minister die net aan haar taak begonnen is’

  Zeker te jong en nooit goed rekenen geleerd op de basischool, Henk. Neem nou-es die honderd dagen. Hoeveel is 100:3=??,???? Ja, ja, heb je hem? Dat is godbetert het al meer dan D.R.I.E. maanden. Nu zijn we al veel verder. Waar haal je dat “net beginnen” vandaan? Inhoudelijk dient een minister vanaf dag 1 zijn/haar zaakjes voor elkaar te hebben, anders hoor je op die stoel niet thuis. Zie ook weer hierboven.

  ‘zwijgend afstandig’

  Je weet wat ik hierover al gezegd heb. Waarom leg je niet uit waarom dat zwijgen wèl goed is? Dààr heb ik wat aan. Ave, Evocatus

 47. S.Michael zegt:

  Ik vind nog steeds het dictee der Nederlandse taal het beste wat iik op de Nederlandse t.v. heb gezien. Verder krijgen wij hier alleen BBC -America en dit heeft hele goede programma`s, zoals het nieuws gepresenteerd door Matt Fria en de Weakest Link, en nog veel meer. Ook DW [ Duits ] is heel geod. Ook buitenhof kijk ik graag, de Wereld draait door en Nova. Maar verder heb ik nog veel hobbys ik ik liever doe dan t.v. kijken.
  S.Michael

Reageren op dit bericht is niet meer mogelijk.