Leven imiteert kunst imiteert leven

AlexaMeade1

Het leven imiteert de kunst. Een tijdje geleden hadden we die applicatie waarin Maarten Baas met kwast en zeem een digitale klok imiteerde. Weet u nog? Nu zie ik via Trendbeheer  hoe Constant Dullaart in grote ernst het wachtscherm van mijn dvd-speler nadoet. De man heeft iets met het dvd-logo, gezien deze clip. Wilt u de artiest in actie zien:

YouTube Preview Image

Het leven imiteert de kunst. Soms levert het een opwindend gevoel van dislocatie op. Vaak is het alleen geinig. Maar hoe dan ook ontketent  ‘life imitating art’ op internet een stortvloed aan creativiteit. Bij het spitten naar filmpjes voor de Upload Cinema-film All Play and No Work ontdekten wij bijvoorbeeld dat zo’n beetje alle klassieke videogames op YouTube wel eens tot menselijke maat zijn teruggebracht. Neem het populaire mobiele telefoonspel Snake:

YouTube Preview Image

Het naspelen van videogames brengt ons tot een aanpalende concept: leven dat kunst imiteert die leven imiteert. Een goed voorbeeld daarvan vind je in Michel Gondry’s film Be Kind Rewind.  Die gaat over ’sweding’: het naspelen van speelfilms,  liefst zo knullig mogelijk. Be Kind Rewind was niet erg goed, maar ’sweden’ sloeg aan. Zoek je op YouTube met de term ‘sweded’ , dan tref je alleen al dit etmaal ’sweded’ versies van Magnum, Juno, Harry Potter en Star Trek. En uiteraard werd de trailer van Be Kind Rewind zelf ook weer gesweded, kijk hier maar

 YouTube Preview Image

Een ander voorbeeld is het werk van Alexa Meade, die haar objecten zo beschildert dat ze op een schilderij lijken. (Hier haar recente werk op Flickr)

AlexaMeade5

 

Hier moeten we het niet bij laten, vind ik. Waarom niet leven dat kunst imiteert die leven imiteert dat kunst imiteert? Dat moet toch ook al eens gedaan zijn. Kent u voorbeelden?


Dit bericht heeft 3 reacties op “Leven imiteert kunst imiteert leven”

 1. Zet cultuur op de kaart zegt:

  Hi daar kunstliefhebbers,
  Bezuinigingen op kunst & cultuur zijn na de verkiezingen dichterbij gekomen. Omdat wij er van overtuigd zijn dat kunst en cultuur zeer waardevol zijn voor zowel het individu als voor de samenleving als geheel, zijn we een campagne gestart op http://www.zetcultuuropdekaart.nl

  Wij roepen iedereen op om hier hun eigen favoriete stukje cultuur op de kaart van Nederland zetten om duidelijk te maken dat cultuur meer is dan slechts een makkelijke bezuinigingspost.

  Laat je horen! Word onze vriend op Hyves en Facebook, nodig zoveel mogelijk vrienden uit en plaatst,last but not least jouw ‘eigen’ stukje cultuur op http://www.zetcultuuropdekaart.nl
  Thnx!

 2. Wiets zegt:

  ‘leven dat kunst imiteert die leven imiteert dat kunst imiteert? Mooie voorbeelden hiervan zijn te vinden op nextnature.org !

 3. 6 dingen die ik NIET ga doen tijdens mijn optreden op Lowlands. (en 6 die ik wel doe) | Vollmer.nl zegt:

  [...] Leven imiteert de kunst, zeggen ze wel eens. [...]

Reageren op dit bericht is niet meer mogelijk.