Clandestien exposeren in Boijmans

03Een van de eerste dingen die kunstenaar Jeroen Jongeleen deed toen hij dertien jaar geleden in Rotterdam kwam wonen, was met een spuitbus het woord ‘Home’ op de buitenmuur van Museum Boijmans Van Beuningen schrijven. Hij had de pech dat het museum net die week een nieuw bewakingssysteem had geïnstalleerd en dat zijn graffiti-actie op camera was vastgelegd. Jongeleen werd door de politie in de kraag gevat, verbleef een nacht in de cel en kreeg, omdat Boijmans op vervolging aandrong, uiteindelijk een voorwaardelijke straf van een jaar.

De relatie tussen Jongeleen en Boijmans is in de tussenliggende jaren alleen maar inniger geworden. Hij mocht er diverse keren deelnemen aan groepstentoonstellingen en zijn werk City Jewels (1999), een verzameling glas van gesneuvelde autoruiten, werd  door het museum aangekocht. En toen hij vijf jaar geleden de huur van zijn atelier niet meer kon betalen, meldde hij zich bij het museum als manusje-van-alles. Sindsdien werkt hij op oproepbasis twee of drie keer per jaar bij de technische dienst van Boijmans en helpt hij bij het opbouwen van tentoonstelingen.

In de tussentijd voegde Jongeleen stiekem illegale kunstwerken toe aan de collectie van Boijmans, zo blijkt nu op een tentoonstelling in de huisgalerie 182A in de Rotterdamse wijk Charlois. Hij plakte zo nu en dan een sticker op een muur of een zuil. En hij plantte ooit een beukenboom in de binnentuin van het museum. ,,Dat was tijdens de opening van een andere kunstenaar, dus iedereen dacht dat het om een performance ging”, vertelt Jongeleen. Toen Boijmans-conservator Rein Wolfs erachter kwam, besloot hij het kunstwerk in de stadscollectie op te nemen.

Met zijn tentoonstelling Inside Job in Gallery 182A wil Jongeleen een ode brengen aan zijn ,,veelkleurige liefdesrelatie” met Boijmans. Hij toont er foto’s en reconstructies van zijn interventies – in totaal liet de kunstenaar een stuk of acht, negen ‘sporen’ in het museum achter. Maar hij nodigde ook collega-kunstenaars uit om werk te maken achter de coulissen van Boijmans. Want Jongeleen blijkt lang niet de enige die zijn kunstenaarschap financiert met een bijbaantje bij de technische dienst.

Zo maakte Olafur Olafsson een slinger met vrouwelijke geslachtsorganen, die hij ophing in de zolder boven de zaal met de Surrealisten. En Wietse Eeken plaatste in het trappenhuis een klein zwart poppetje voor een raam met een zwarte lijst, waardoor het nauwelijks opvalt. Jongeleen: ,,Het is een hele minimalistische tentoonstelling geworden. Ik wilde een soort mythe creëren. Dit is een permanente expositie die er waarschijnlijk over twintig jaar nog is.” In totaal hebben vijftien kunstenaars de afgelopen weken tussen de bedrijven door gewerkt aan hun schaduwcollectie in de spelonken van het museum.

Tot nu toe heeft het museum enthousiast gereageerd op de clandestiene actie. Een delegatie van Boijmans komt deze week kijken in Gallery 182A om wat voor kunstwerken het nu eigenlijk gaat. Want zelf hebben de museummedewerkers de bijdrages aan hun collectie nog niet kunnen ontdekken.

Zijn tentoonstelling is ook zeker ,,geen anti-Boijmansding”, zegt Jongeleen. Al wil hij met zijn actie natuurlijk wel iets duidelijkmaken. ,,In de ogen van Boijmans zijn wij de wandelende schroevendraaiers”, zegt hij. ,,Terwijl we in de eerste plaats de lokale kunstenaarsscene vormen. Ze zouden ons niet als klusjesmannen moeten inhuren, maar ons moeten betalen om als kunstenaars in het museum te exposeren.”

De tentoonstelling Inside Job is t/m 5 juni te zien in Gallery 182A, Verboomstraat 182A, Rotterdam. Zaterdag wordt de expositie om 21u afgesloten met een film en een praatje.


Dit bericht heeft 3 reacties op “Clandestien exposeren in Boijmans”

 1. JB zegt:

  Een van de werken in de inside job / collectie getoond in 182 A en geplaatst in het Boijmans is Arranged and placed (Boijmans) van Jeroen Bosch

  Klik voor groot:
  http://jeroenbosch.com/images/Boijmans.jpg

  Zondag 13:00 uur opent in Heden Den Haag de tentoonstelling Toegepaste Werkelijkheid waar die installatie in zijn geheel te zien is. (Must! Schitterend! Meesterwerk!)

  http://heden.nl/programma#p67

  Verder: preview/opmaat/teaser voor de Inside job / tentoonstelling bekijk ook de berichten van Jeroen Jongeleen op trendbeheer:
  http://trendbeheer.com/tag/inside-job/

 2. stefan gross zegt:

  Geweldige actie van Jeroen, niet alleen voor de buitenwereld maar ook voor de sphere binnen Boijmans. Dit schept een band tussen de “tijdelijke werknemers” , je ziet hoe ze het maken van kunst benaderen en het was lekker illegaal. Ik werksinds 5 jaar free lance voor hun, het werkklimaat is super, mensen waarderen elkaar en er is groot respect voor de kunst.

 3. Steady Freddy zegt:

  I love it!

Reageren op dit bericht is niet meer mogelijk.