Slecht/goed* nieuws uit de muziekindustrie

cdSlecht/goed* nieuws uit de muziekindustrie. Zo zijn de wereldwijde verkopen van cd’s en downloads vorig jaar met 7 procent gedaald tot een totaal van 17 miljard dollar. Tegelijk trok de muziekmarkt op zo’n dertien plekken in de wereld juist aan, onder meer in Brazilië, Groot-Brittannië, Zuid-Korea en Zweden.

De klap was het grootst in Amerika en Japan. De verkoop van muziekdragers, waaronder legale downloads, daalde daar het snelst, aldus de Internationale Federatie van Muziekproducenten, verenigd in de IFPI.

De verkoop van cd’s liep het hardst terug, met ruim 12 procent. Die cijfers sterken analisten in hun  opvatting dat het einde van de cd nabij is. Maar in dit slechte nieuws gloort ook een sprankje hoop. Want in 2008 daalde de verkoop van muziek met 8 procent – het gaat dit jaar dus een beetje minder slecht.

De IFPI wijt de terugloop enkel en alleen aan piraterij. Illegale downloadsites en peer to peer zijn in haar ogen de boosdoeners. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de federatie Zuid-Korea en Zweden naar voren schuift als groeimarkten. Daar immers, werd de afgelopen tijd strenge wetgeving tegen piraterij doorgevoerd.

En dat diezelfde federatie Canada en Spanje aanwijst als verliesmarkten. Want daar ontbreekt wetgeving nagenoeg. „Een buitenproportioneel aantal illegale sites heeft onderdak gevonden in Canada”, constateert de IFPI met een bijna satanisch genoegen.

Toch valt er op die redenering het een en ander aan te merken. Zeker, piraterij is verantwoordelijk voor het wegvallen van inkomsten. Maar ook de gemakzucht van de (grotere) platenmaatschappijen, hun arrogantie, hun geldzucht en het langdurig halstarrig negeren van nieuwe ontwikkelingen op internet hebben geleid tot de huidige malaise in de muziekindustrie.

Dat een brancheorganisatie weigert dat in te zien, is een slecht teken aan de wand.

*doorhalen wat niet van toepassing is

Susan Boyle’s I Dreamed a Dream was volgens de IFPI met 8,3 miljoen exemplaren het best verkochte album in 2009.

YouTube Preview Image

Dit bericht heeft 3 reacties op “Slecht/goed* nieuws uit de muziekindustrie”

  1. Sjefke Zondervrees zegt:

    “…constateert de IFPI met een bijna satanisch genoegen.” – foute woordkeus: IFPI ziet dat met lede ogen gebeuren – waar zou dan het vermeende genoegen in zitten?

  2. oxana zegt:

    En dan zijn er natuurlijk ook nog de volkomen legale alternatieven zoals VillaMusicRights, waar componisten hun eigen rechten kunnen beheren, thuisgebruikers gratis kunnen downloaden en zakelijk gebruikers een bescheiden vergoeding betalen.

  3. Sebastiaan zegt:

    Het centrale thema van het Incubate Festival in Tilburg dat in september plaatsvindt is dit jaar piraterij. Zo wordt er onder meer een conferentie over dit onderwerp georganiseerd. Sprekers daar zijn onder meer Matt Mason (die het boek over Piraterij schreef), Rob Scholte en Xavier le Roy. Meer informatie over de conferentie hier: http://www.incubate.org/2010/event/4

Reageren op dit bericht is niet meer mogelijk.